Podprůměrný

O tom, který odešel
» autor: M.A.Rek
Na půdě trám,
přes trám konopné lano,
na lanu smyčka,
a níž..., je to snad poselství? Ano?

~

Na půdě přísvit
pro plátno Caravaggia stvořený,
a snový prostor
Toyen či Daliho přiměřený...
Snad půdou zní
Mozartovo Requiem vrcholné,
či z Novosvětské
Dvořákovo Largo citubolné...

Snad verše slyším
Danteho alegorie peklem žhavené,
pro velikány umění
na půdě jsou scény připravené...
I pro umělce
všech směrů a múz prostoru je dosti,
na své si přijde
i Salieri, ten génius průměrnosti.

~

Jen podprůměrný
zde není, to jeho vzkaz pod smyčkou leží:
„Jdu něco tvořit,
baví mne to, a na kritice mi nezáleží“.








„Umění není o kvalitě díla,
ale o touze je vytvořit,
neboť hodnocení kvality umění
je vždy subjektivní,
tak jako se vždy zdá objektivní
nutkání dílo vytvořit.
Jak krásné to však je, když splyne
ono subjektivní s objektivním.“
(Arây N. Amrmic)
» 04.09.20
» komentářů: 35
» čteno: 545(17)
» posláno: 0
Ze sbírky: "Verše" pro Ezi


» 04.09.2020 - 10:06
1
Nemůžeme být všichni nadprůměrní. Průměr by se tím posouval stále výš, a postupně by se nynější geniové stávali podprůměrnými. Asi. Chvála průměru.
Tobě ST
» 04.09.2020 - 10:12
Hazentla
1
Salieri... ;)
Krom toho si myslím, že na kritice tak nějak záleží každýmu, kdo svoje dílo někde publikuje... Jinak by si psal do šuplíku.
» 04.09.2020 - 10:23
Paulmatthiole
1
M.A.Rku, neříkám, že nemáš částečně pravdu, to bych lhal, ale... na druhou stranu... proč tady autoři tak hrozně moc stojí o tipy? :-)

Já to třeba vnímám tak (citát na konci), že mám touhu něco sepsat. Vnímám to tak, že pravopis a slovní zásoba jsou to objektivní, a to je úplné, nejpřízemnější minimum, co můžu svému dílu dát. Co mu už nemůžu tak úplně dát, je ta subjektivní stránka... prostě, nemusí se mi to povést podle mých představ nebo podle představ někoho jiného. Prostě... bude to nanejvýš dobré, ale... ne vynikající, "něco" tomu bude chybět. A mně je jasné, že nejsem spisovatelský zázrak. Jen bych chtěl dojít do toho stavu, kdy to bude nanejvýš dobré, to jest, že jsem pro svoje dílo udělal maximum.... protože na "vynikající" to musí být jiný level.

A stejně tak bych se rád choval jako čtenář. Podle mě je umění teprve to, když splyne ono subjektivní s objektivním. Jedno bez druhého prostě... nějak není ono.
» 04.09.2020 - 10:26
1
Hazentla: Jsem potěšen, že jsi to okamžitě správně pochopila jako autobiografické dílko. Ano, máš jistě pravdu - každému, kdo nepíše jen do šuplíku, na kritice záleží. Daleko častěji na té kladné, i když jen ta "nekladná" může dotyčného posunout dál. V těchto svých (šp)rýmech (vznikly v půlce srpna) jsem jen chtěl zdůraznit, že následné hodnocení díla je marginální proti tomu puzení, chtění, touze, napětí..., ze sebe něco dostat, na plátno, papír, monitor..., perem, štětcem, klávesnicí..., na cokoli, čímkoli, ale dostat to ze sebe. Nemusíš tomu říkat umění, ale třeba terapie, koníček, nebo kýč, či škvár...
» 04.09.2020 - 10:29
1
Paulmatthiole: Viz komentář Hazentě. A doplním... Chtěl jsem ze sebe dostat něco provokativního. Co by mne i jiné nutilo k zamyšlení, co a proč, to či ono, dělám. A jak? Povedlo se to?
» 04.09.2020 - 10:30
Hazentla
1
M.A.Rek:
Já jsem psala čistě obecně, o autobiografii nebyla zmínka... Ani o umění.
Ale čistě obecně si myslím, že to tak prostě je. Naprosto nezpochybňuji to puzení tvořit, jak píšeš, hodit to na plátno, na papír, kamkoli... Ale proč to teda potom zveřejňovat, když je mi jedno, jestli si to případně někdo přečte nebo ne?
» 04.09.2020 - 10:38
Hazentla: Proč tvořit? Především pro sebe, Proč zveřejňovat? Především pro druhé. A těšit se, že to zveřejněné potěší, či přinejmenším osloví, jednoho, dva, tři... blízké lidičky z těch necelých osmi miliard. Za to to stojí, ne?

Jinými slovy: budu rád a potěší mne, budeš-li mi blízká "lidička", ale pokud to nepůjde, vystačím si s jedním, dvěma, třemi jinými. ;o)
» 04.09.2020 - 10:45
1
vavaoko: Nemůžeme, ale snažit se můžeme (slovíčko můžeme považuji za stejně kouzelné jako děkuji a prosím). A děkuju.
» 04.09.2020 - 10:53
Paulmatthiole
M.A.Rek: nejdřív odpověď na otázku - kdyby se Ti to nepovedlo, tak bych nepsal do komentu :-)

Ale dál. Osobně jsem asi perverzní, ale mě spíš zajímají negativní reakce, nebo negativní kritika, názory... jde o to, jak to nazveme. Když mi budou všichni kývat, možná to bude fajn, ale nic se nedozvím. Nepíšu z toho důvodu, aby mě někdo plácal po lopatkách, protože tak dobrý nejsem a nebudu - vlastně svým způsobem provokuju z téhož důvodu, jaký jsi uvedl.
» 04.09.2020 - 11:04
1
... ale tohle třeba JE příklad kvalitního díla... tak v čem je nedorozumnění? ... v tom, že občas chceme dát na světlo z toho šuplíku úplně všechno? ... jo, pudí to... ale něco bych nechal literárním archeologům, aby mohli říct: "všichni ho považovali za geniálního, ale podívejte, co měl ještě schované v šupleti a nepublikoval to - byl to taky jenom člověk..." :)))
» 04.09.2020 - 11:26
Hazentla
1
M.A.Rek:
Já chápu tvůj přístup, problém vidím v tom, že jako autor, něco publikující asi těžko dosáhneš toho, aby to četli a nějak reflektovali jenom tobě blizcí lidičkové. ;-)
Nebo můžeš to udělat tak, že si je předem vytipuješ, a pošleš jim to třeba mailem. :)
Jinak ale je okolo toho pěkná diskuse, takže za mne se záměr podařil.
Ale pořád tam straší ten Salieri.
;-)
» 04.09.2020 - 11:41
Hazentla: Pár blízkým lidičkům posílám to, co bych nedal, ani nemohl dát, sem. To, co zveřejňuji zde, zase nečte těch mých pár nejbližších (tedy, asi). Ale u ostatních budu ze reflektování rád. Od "plácání po rameni", přes upozornění na překlepy a chyby, rady co lépe, kde to drhne, co je v čem dobré, co je v čem špatné. Jen se obejdu bez hlášek typu "vyser se na to". Na to jsem příliš podprůměrný, rád tvořím, a baví mne to. ;o)
» 04.09.2020 - 11:42
Hazentla: Proč Ti tam straší Salieri?
» 04.09.2020 - 11:46
Hazentla
M.A.Rek:
Protože ho tam máš s Y.. :D
....
A s tím, co píšeš, souhlasím - kritika typu vyser se na to nikdy nikoho nikam neposune. Ale - ke cti libresu - takové se ti tady nedostane.
» 04.09.2020 - 11:52
Hazentla: Facka mne hanbuje, díky za připomínku.
» 04.09.2020 - 11:58
Paulmatthiole
M.A.Rek: Hlášky ve stylu "vyser se na to" jsou jako názor na dílo totálně o ničem a lidi tohoto ražení na serveru nemají místo, to říkám naprosto otevřeně.
» 04.09.2020 - 12:20
1
Paulmatthiole: Hazentla: Však jsem to nemyslel zde. Ano, ke cti Libresu si zde opravdu hlášku typu "vyser se na to" nepamatuji. Však i mnohem méně expresivně znějící věta může být pro někoho zcela demotivující. Na to si dejme pozor, ať neodradíme nějakého budoucího Vincenta poezie.

Ještě
nikdy,
nikdo,
nikde
nenamaloval
slunečnice jako já.

Ještě
nikdy
nikdo,
nikde
si nevšimnul,
že tak maluji jen já.

Ještě
nikdy,
nikoho
nenapadlo,
že slunečnicím,
jsem Sluncem jenom já.
» 04.09.2020 - 12:36
Paulmatthiole
M.A.Rek: Já třeba vycházím ze zkušeností obecně - odtud, z velké části z kdysi adminování na Literu a tak podobně.

Řadu případů, o kterých tady já osobně mluvím, nejsou přímo odtud. A některé zase jo. Chraň Příroda někoho odrazovat od psaní - to není a nebylo mým úmyslem, autor se přece může kdykoliv pustit do diskuse, to by nemělo být nic proti ničemu :-)

Ale zase chodit kolem autorů po špičkách, abych nevědomky někomu nezpůsobil trauma, to tady skončíme důstojným mlčením :-)

Edit: na literárním serveru bytostně nesnesu ve vztahu ke psaní dva druhy lidí: plagiátory a autory s x účty. V tohle neznám bratra. A i tyhle typy dostanou svou šanci, aby věci vysvětlili - i když ono většinou není co vysvětlovat...
» 04.09.2020 - 12:39
Hazentla
1
M.A.Rek:
Já obecně asi souhlasím s tím, že někomu může ublížit i relativně nevinná věta.
Já jsem osobně velkej odpůrce negativní kritiky, a když nemám, co vyzdvihnout, radši mlčím (už jsem to tady psala) - s jednou výjimkou, což pravopis, a do toho budu šít, nehledíc nalevo, napravo. :D
Jinak s Vincentem, nevím, jestli je to vhodnej příklad, ten chlap v životě prodal jeden obraz, kterej si NB koupil jeho bratr, a zrovna jemu bych řekla, že to spíš bylo jedno, jestli to, co tvoří někoho zajímá nebo ne.
» 04.09.2020 - 12:51
Hazentla: Paulmatthiole:

Jo, někdo dá přednost
"mlčeti zlato",
mne se víc líbí
"mluviti stříbro".

S pravopisem souhlasím, což jsem i před chvílí ocenil (děkuji). A navíc bych mezi pravipis zařadil i typografické zásady, jako například rozdíl mezi spojovníkem a pomlčkou, tečky, čárky a další bez mezer... Už mne i napadlo napsat na toto téma říkanku. Báseň to nebude.

Vincenta jsem si vybavil právě pro jeho odpor pro kritiku. Naštěstí pro nás...
» 04.09.2020 - 12:55
Hazentla
M.A.Rek:
Hele, to klidně napiš, každá osvěta dobrá.
K Vincentovi nutno dodat, že takových (talentů, i těch, co je jim to opravdu putna) je málo.
» 04.09.2020 - 20:13
1
Už jsem to tu někde psala,kvalitu jakéhokoli díla hodnotí čas.Jinak děkuji za básničku která mi připomněla a to moc hezky několik jmén,výstav např.moji velkou oblíbenkyni Toyen.
» 05.09.2020 - 07:34
1
divoženka1: To je pravda. Ale je to až ten poslední a nejdůležitější kritik. Ale předtím se k tomu vyjádří vždycky ještě spousta lidí (no, záleží na tom, ke kolika se to dostane). Úplně si nedovedu představit, že by všichni třeba u každé písně Karla Gotta jen tak krčili rameny a říkali "no já nevím, jestli je to dobré, uvidíme za třicet let, to vám řeknu svůj názor."
» 05.09.2020 - 09:45
Hra se slovy zůstane vždy jen hrou.Můžeš být jen dobrým hráčem,ne člověkem.Ten se nepočítá na body.
» 05.09.2020 - 10:18
1
M.A.Rek: Já to vidím jinak. Autor napíše dílko. Líbí se mu. S chutí jej zavěsí na Libres a čeká. Čeká, jestli si to někdo přečte a ocení jeho práci. (Ona to není práce jako taková. Je to hlavně zábava.) Dostane se mu odezvy v podobě tipů, komentářů, někdy i kritiky. Kritiky od amatérů, stejných, jako je on sám. A také se může dočkat upozornění na chyby. Pravopisné chyby. To je dobré, jelikož v tom ajfru tvoření, se chybička vloudí. Až potud to chápu. Ale to ostatní mě nebere. To je jen šum, který mě nezajímá.
Pravidla servru známe všichni. Já se jimi řídím a ti, kdo se o Libres starají, mají můj respekt.
A měj se fajn
» 05.09.2020 - 15:35
Marku, tyhle tématické básničky od tebe čtu ráda, a debeta pod nimi je taky výborná. Palec hore všem, kdo se vyjadřují a tobě, Marku!
» 05.09.2020 - 17:57
ttragelaf
...
jiným dlužíme svou práci
nikoli své průměrnosti
¨...

měj se
» 05.09.2020 - 18:27
1
drsnosrstej kokršpaněl: divoženka1: Jo jo, kritik Čas. Je nesmlouvavý. Ale i jemu se občas povede pohřbít dobré, a exhumovat nepříliš dobré. Ale asi rozumím, jak to divoženka myslela. Ne, že dnes budeme polemizovat, zda si na to které dílko vzpomeneme za třicet let, ale že si někdo rád zapěje, zahraje, přečte si, podívá se..., na dílo staré nejen třicet let, ale i tři stovky a více let.
Díky za komentáře.
» 05.09.2020 - 18:29
ttragelaf: To by se dalo tesat... Díky, hned jdu něco robit. ;o)
» 05.09.2020 - 18:30
vavaoko: Tara: j.m.: Krásně jste to napsali. Díky za komentáře. ;o)
» 05.09.2020 - 20:20
Jen tiše přicupitám a řeknu jediné... píše ti to skvěle!
» 06.09.2020 - 14:43
Moc dobrý i ty komentíky...ST...
» 06.09.2020 - 15:36
Děkuji,přesně tak jsem to myslela :-)
» 06.09.2020 - 17:39
Ta smyčka, ta to všechno zašmodrchala :-))). ST.
» 15.09.2020 - 21:34
Lilith: Květka Š.: Verena: divoženka1: Milé dámy, děkuju za zastaveníčko s Podprůměrným. ;o)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Šku-šku | Následující: Pan Češtin
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
online
James Libustka [1]
narozeniny
Eyrekr [12], Tamara J [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.