Pec nám spadla

Rozbor říkanky z pohledu učňovského školství
» autor: umělec2
Vliv říkanek na učňovské školství

Pec nám spadla
pec nám spadla

Zde nevím, proč autor textu opakuje, že mu pec spadla. Spadla mu snad vícekrát? Nebo vychází z toho, že se na učňovské obory nehlásí tak bystří žáci jako na střední školy?!

kdopak nám jí postaví

V době internetu, bude řemeslníka nejspíš shánět přes webové vyhledávače. Připouštím i variantu poptavky v restauračním zařízení.

starý pecař není doma

Starý, nejspíš není doma, neboť je v domově důchodců, v hospodě, na chalupě a nebo mají v Penny slevou akci. Taky může být již na hřbitově pochován.

a mladý to neumí.

Bohužel v dnešní době je to samý neuměl. I díky takovým podivným říkankám.

Zavoláme na dědečka

Volat na dědečka, postrádá význam, neboť je starý a nejspíš i hluchý od mlácení kladivem.

ten má velký kladivo

No, většina řemeslníků, jich má více druhů. Je tedy divné, proč má tento jen jedno. Předpokládat, že mu je mladý bez zájmu o práci vzal, lze tedy jen stěží. Ty mu do frcu, nevezmou. To spíš přijde o důchod, díky drogové závislosti mladého, nebo jeho gamblerství. Připusťme i varianty, že dědeček nemá veliké kladivo, ale žízeň případně obojí.

dá do toho čtyři rány a už je to hotovo

Tak, zde se naivita a neznalost postupu i oboru vystupňovala extrémně. Na výrobu jednoho hřebíku, je potřeba okolo šedesáti ran. Opravovat tedy spadlou pec, velikým kladivem, může jenom diletant, nebo debil. Na to je potřeba malty, kalfasu, míchadla, vody, zednické lžíce. Postup se určí po zhlédnutí stavu poškození a doporučení stavebního úřadu, statika, projektanta topných zařízení. Je nutné změřit tah ve spalinové cestě a prověřit kamerovou zkouškou stav komínu. Dále je nutné doložit platný certifikát o shodě výrobku platný pro území ČR a živnostenské oprávnění k prováděné činnosti. Bagatelizování autora textu říkanky, vede ke zlehčování postupu i nutného umu pro provedení oprav. A i právě kvůli takovým textům, je tak malý zájem o učňovské školství.
Připouštím, že autor mohl myslet, že dědeček po čtyřech úderech dostane infarkt, skoná a mladý zdědí movitý i nemovitý majetek, který v zápětí zastaví.
Po pravdě neznám moc pecí, které by spadly, jsou li postaveny jako klenbové, neboť se jedná o nejůnosnejší a nejtrvanlivější stavební prvek.
Autor říkanky, by se měl něco málo o oboru přiučit, než napíše podobný nesmysl. Dobrý příklad je Artur Hailey. Autora bych přirovnal k novinářům, píšícím o koronaviru. Tak to je vše, máte to na poště jako doporučené psaní. Ahoj. A myslete hlavou!!!
Tipů: 10
» 30.04.20
» komentářů: 7
» čteno: 615(11)
» posláno: 0


» 30.04.2020 - 07:45
O vlivu říkanky pochybuji, pes bude zakopán jinde. Je to fakt bída, nejen s mladými pecaři. Známý kominík vyprávěl příhody z učňáku. Strašně se zaradoval, když měli v ročníku jednoho docela šikovnýho. Bohužel prý ale ani ten nedokončil. V mnoha případech za to mohla dřina, špína, v jednom prý i to, že se musí na žebřík. Ani to, že na střeše bývá lepší signál, to nezachránilo (mobil drží v ruce imrvére). Postavit kamna se pak zdá jako zcela nadlidský úkol.
Pobavilo mě, jaks to napsal.
» 30.04.2020 - 08:16
Hazentla
Tohle je opravdu vtipný :-) Bohužel i do velké míry pravdivý.
» 30.04.2020 - 09:23
Něco na tom je, umělče :-)
» 30.04.2020 - 10:22
Tara: Hazentla: Dota Slunská: Děkuji Vám za komentáře
» 30.04.2020 - 10:32
Az mi (obdivne) spadla celist, jak jsi to vtipne vymyslel. :-)
» 30.04.2020 - 17:40
Parádně se to četla, teď jdu stavět zeď nesehnala jsem zednika tak se to učím, ale už mi jednou spadla.
» 03.05.2020 - 09:51
Výstižně vtipné, pobavilo... :-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Pivo, reklamace, zóny | Následující: Námluvy

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.