Osamělé matky autistů

Zase kousek z naší všední reality...jediné co mne trápí je, že na básně nezbývá síla...:-)
» autorka: Venuše
Osamělé matky autistů
Ano, já vím, nemohu mluvit obecně a za všechny maminky takto nemocných dětí. Přesto si troufám tvrdit, že máte-li v rodině takto „jiné“ dítě, časem se dostanete do podivné izolace. Den po dni se víc a víc vzdalujete běžnému životu kolem Vás. Vše přizpůsobujete potřebám autisty. Vše se řídí jeho aktuálním stavem. Ano, můžete se bránit a být aktivní, ale přesto se ta bublina kolem Vás objeví. A není to o tom, že o druhé lidi nestojíte, je to o tom, že jste unavení a že Vaše dítě je nevyzpytatelné, a tak časem převáží touha po klidu. Nad touhou po společnosti převáží strach, co Vaše dítě předvede, až někdo přijde na návštěvu, nebo až ho vezmete na společný výlet s přáteli. Bude nadávat a házet po Vás věci, když nebude po jeho a bude v cizím prostředí? Nebo uteče? Vylije návštěvě kávu do klína?
Náš dům už dávno není domem pro návštěvy. Tedy není domem, kam by člověk rád někoho pozval. Ano, díky synově autismu se ocitáme v izolaci. Některé návštěvy odmítáme, protože dům máme zdevastovaný a vybydlený od synových výpadů.
Mužská přirození máme namalovaná po zdech a přetírání zdí nás už přestalo bavit. Synova tvorba je rychlejší než náš štětec. Futra dveří sotva drží ve zdech, od neustálého třískání dveřmi. Když přijde afekt, syn dokáže během jedné minuty zlikvidovat třeba celou kuchyň. Vyhází kastroly, rozbije talíře, hrnky a vylije limonádu doprostřed kuchyně a do toho vysype odpadkový koš. Většinou to obrečím. Jako každá máma vedu svůj boj za hezký domov. Za domov pro nás všechny. Podobné afekty jsou časté. Stávají se několikrát týdně a ve špatných dnech i mnohokrát za den. Tento víkend jsme dokonce přivítali pana psychiatra. Bylo to už neúnosné a naplňovalo nás zoufalství, že Matymu neumíme pomoct. Bojíme se přemýšlet o budoucnosti.
Jednu cennou radu nám dal pan psychiatr. Poradil nám, ať rozhodně nevysvětlujeme. Že není sociálně schopný pobrat a pochopit naše vysvětlování. Že, když se snížíme k vysvětlování, ztrácíme autoritu. Že máme dávat jasné a stručné pokyny. Také nám vysvětlil, že by syn potřeboval hermetické prostředí. Tedy místo, kde je dlouhodobě vše stejné. Mluvil o internátní škole. Mluvil o věcech, na které nejsem jako máma vůbec připravená. Mluvil o tom, že někdy je třeba obětovat jedno dítě ve prospěch zbylých tří. Ač rozum to chápe, srdce se bouří a zatraceně to bolí. A také nás upozornil, že nemáme očekávat zlepšení. Spíše stálý úpadek, protože jak poroste, bude stále víc věcí, které nebude schopný pochopit. Zejména v sociálních situacích. Jeho řádění a afekty jsou ventil toho, jak si sám nad sebou zoufá. Říkal, že někteří autisti ventilují přetlak třepáním rukama, jiní zuřivostí. Navrhl nám změnu medikace.
Proč to vše popisuji? Snad proto, že někdy mám pocit, že nemám sílu na další den. Nikdy nic není jisté. Chtěli jsme jet k moři, ale neodvážíme se. Snažíme se budovat a opravovat dům, ale on nám ho permanentně ničí, chtěli bychom na cyklo výlet, ale už teď se ho děsíme. Rádi bychom na koncert pod širým nebem, ale nakonec z toho sešlo. Možná se bojíme zbytečně, ale už jsme zažili hodně. A také víme, že Matýsek dokáže prožít hezky den, třeba na rybách, ale všechny prožité zážitky a změny ho rozhodí na spoustu dalších dní. Ano, v rodinném prostředí s třemi dalšími dětmi je těžké vytvořit zmiňované hermetické neměnné prostředí.
Posledních pár dní stále pláču. Vím, že nemám důvod. A vím, že jsou na tom lidé hůř. Ale nechávám slzy volně téct a uvědomuji si, jak jsou jejich proudy hojivé. Včera mi jedna maminka napsala: „víte, já mám pocit, že to nikdy neskončí.“ Ano, tento pocit znám. A bohužel to není jen pocit, je to realita. Ta každodenní nejistota, to neustálé vnitřní napětí, ten pocit, že žijete na bojišti a osamělost uprostřed toho všeho. To je každodennost maminek s autistickým dítětem.
Tolik bych si přála něco změnit. Ale vím, že cesta není toužit po změně, ale naučit se přijmout a milovat věci tak, jak právě teď jsou. Narážím na nepochopení lidí zvenčí, poznámky o špatné výchově
i návrhy, že by měl dostat na prdel. Nezlobím se na ty lidi. Oni za to nemohou. Co neprožijí, špatně chápou. O čem nic nevím, tomu nerozumím, a dokonce se toho mohu bát. Ale je to prostě další faktor, proč se jako máma mnohem víc uzavírám do sebe. Už dávno nemám potřebu se hájit a vysvětlovat, proč se moje dítě chová tak, jak se chová, už dávno nebojuji. Snad jen pasivně přijímám a snažím se v tom najít nějaký smysl. Snažím se zůstat rovně stát a hlavu mít vztyčenou. Protože navzdory názorům zvenčí vím, že dělám to nejlepší, čeho jsem schopná. Možná je to málo, ale to už je život.
Často se ptám, proč jsem dostala takové dítě a bolestně toužím po troše klidu, ticha a pocitu, že mám krásný domov, ve kterém je bezpečno.
Mám velké štěstí, protože žijeme uprostřed úžasně konejšivé přírody. Vás, maminky, které bydlíte ve městech, hluboce obdivuji. Musí to být náročné udržet Vaše dítě v bezpečí.
Matýsek zde má mnoho možností, kam uprchnout, když přijde chvíle, že nás, jak on sám říká, nenávidí. Také zde má možnost kutit a vyrábět, možnost chytat do dlaní pstruhy a nosit nám je ukazovat. Teď sní o rybářském lístku, a tak se mu snažíme pomáhat, aby se naučil vše potřebné.
Tohle dítě je pro mě životní zkouška. Zkouška, zda si dokáži vážit malých věcí, zda umím vidět hlavně to dobré. Zda jsem dost trpělivá, pokorná a vytrvalá. Učí mě být sama a nikoli osamělá. A věřte mi, že je to on, kdo odhaluje moje nejslabší místa. Chci věřit, a věřím, že ten nahoře ví, proč zrovna naše rodina, proč zrovna já. A také věřím, že ten pravý důvod časem pochopím. Nic se neděje pro nic za nic a některé věci pochopíme, až když jsme na to připraveni. A tak, někdy osaměle a někdy s nadějí, čekám. A tohle čekání si kořením skvělým čajem ze šalvěje ananasové, která je prý skvělá na všechny smutky, nebo kávičkou s kapkou pravé smetany a k tomu kouskem něčeho sladkého.
Myslím, že je třeba se drobně odměňovat! Že je třeba se umět pochválit a pomyslet na to, kolik jsme toho už společně zvládli.
I když se cítím osamělá a unavená, pořád cítím lásku. Lásku ke všem dětem, které tu jsou, aby mne učily žít a milovat bez podmínek!
Tipů: 6
» 29.04.19
» komentářů: 14
» čteno: 640(11)
» posláno: 0


» 30.04.2019 - 08:04
ttragelaf
moje nevlastní matka
odmítala řidičský průkaz

na státní silnici spala
jakmile se vjelo
do polí

nasadila brýle
spustila zemědělskou encyklopedii

že
to nikdy nebylo
takový bordel na polích
záhornice byla nejhorší
a ted´ středisková obec ......

vtom zahlédla fotbalové hřiště
a logicky zatoužila
se po něm projíždět za volantem

otec vystoupil
a držel dveře
abych nemohl utéct z auta
dokud se nerozjelo

hezky seď
at´ poznáš
svoji matku

po padesáti letech

to oceńuji

to
že nepřeceńujeme
svoje děti víc
než je pro život zdravé


.................................

jsi statečná

ST
» 30.04.2019 - 09:49
Rád bych ti napsal neco, co by te aspon trochu potesilo. Ale nenapadají mne ta pravá slova. Tak ti místo toho v duchu s obdivem na chvilku podrzím tlapku. Snad to nevyzní divne, kdyz se vlastne neznáme...
» 30.04.2019 - 11:08
ttragelaf: Rozhodně, rozhodně jsi mne donutil se široce usmát. Krásná vzpomínka díky!
» 30.04.2019 - 11:09
Ringo: Díky ti...držení tlapky je vždycky super...ono není nad to, když jí někdo občas podrží :-)
» 30.04.2019 - 11:43
Venuše: Jste stateční a máte můj obdiv.
A tobě ST
» 30.04.2019 - 19:04
Klobouček dolů a ST
» 30.04.2019 - 20:03
Ano je velká potřeba se pochválit, už jen proto, že spouSTa rodičů to nedává, nejsou schopni mít dítě doma 24 hodin, uchylují se k časté hospitalizaci na psychiatrii a je jasné, že pro autistu který nesnáší změny je to trauma, takže jste skvělá, silná a obdivuju vás, tenhle chlapec má veliké štěstí že žije ve vaší rodině, s medikací je to u autismu složité a příznaky s léky nemizí a přílišný útlum je nežádoucí, obdivuji vás, opravdu upřímně
» 30.04.2019 - 23:16
byron
Obdiv i respekt...
ST
» 02.05.2019 - 08:21
vavaoko: Děkuji, on je to vlastně jen život a co nám přichystá nevíme. A je to tak dobře!
» 02.05.2019 - 08:21
Lilith: Děkuji ti za návštěvu :-)
» 02.05.2019 - 08:22
valerie: Ahoj, díky moc...Je vidět, že víš o čem mluvíš! A to je vzácné.
» 02.05.2019 - 08:23
byron: Díky, že jsi si udělal čas na tak dlouhý text!
» 04.05.2019 - 07:03
Kdybych měla tu moc
dala bych ti tolik síly
co je potřeba
Matymu i Vám všem
co nejvíc klidných dní
Mohu ale jen na dálku obejmout

vážím si lidí jako jsi ty
jsem ráda za to že na tomto světě jste
» 09.05.2019 - 10:50
divoženka1: Moc ti děkuji za krásná a laskavá slova.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.