Dva bratři

» autor: Zlatokop Henry
Odpradávna se tradovalo, že se rodině, žijící na konci vesnice, lepí smůla na paty. Všichni sousedé se rodině škodolibě smáli a říkali jim Pechovi.

Jak šel čas, tak se neměnilo pouze roční období, ale i osazenstvo chalupy. Jedni odcházeli a jiní přicházeli na svět. Nečekaně nastala doba, kdy rodina Pechova přestala mít pech. Stačila jediná změna. Z konce vesnice se stal začátek města. Rodina chytla příležitost za pačesy. Najednou se Pechovým začalo dařit a pěkně se napěchovali. Mělo to ale jeden háček. Sousedé jim začali závidět, házet klacky pod nohy a říkat Pěchovi.

Času se nedá poručit. Dávný cejch pechu se stal takřka zapomenutou historií. Poklidný venkovský život vystřídal městský frmol. Pěchovi se uměli otáčet v práci rychleji než ostatní. To už ale na pomalé a líné sousedy bylo moc. Pěchovým začali proto říkat Spěchovi.

Rodině Spěchových nemohl ze sousedů přijít už nikdo na jméno. Otráveni vlastní průměrností rozhodli se sousedé k nejpodlejšímu činu.

Spěchovým se narodili dva synové, starší Jakub a mladší Matěj. Kluci byli oba zdraví a šikovní. Narodit se v jiné rodině, měli by kluci bezstarostné dětství. Zlí sousedé jim však nedopřáli chvíli pokoje.

Neustále bratry porovnávali, zdůrazňovali jejich rozdíly a snažili se je všemožnými způsoby proti sobě rozeštvat. Ignorovali křestní jména, věk a povahu. Jediné co jim dopřáli, byly dvě nové přezdívky. Pro sousedy neexistoval žádný Jakub ani Matěj. Klukům říkali MALÝ ÚSPĚCH a VELKÝ NEÚSPĚCH.

Moudrá rodina kdysi Pechova, později Pěchova či Spěchova nepřestala mít oba své syny stejně ráda. Rozpoznat úspěch nebo neúspěch je stejně klamné jako poznat, kde končí vesnice a kde začíná město. V životě může nastat opět nečekaná změna a vše uvidíme jinou optikou.
Tipů: 4
» 20.02.18
» komentářů: 3
» čteno: 768(7)
» posláno: 0


» 21.02.2018 - 11:40
ST
» 21.02.2018 - 11:48
Kam se na tebe hrabou Tri sestry! (O Ctyrech z tanku a pejskovi ani nemluve...) :-)
» 21.02.2018 - 17:49
vavaoko: Ringo: Díky chlapci za přečtení. Nová pohádka pro dospělé je už na světě. Je po čertech pekelná :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Dvě sestry | Následující: Pekelná pohádka

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.