Dvě sestry

» autor: Zlatokop Henry
Sladce se usmívající vladařovy dcerušky se jmenovaly Mokratka a Magožka. Dvě sestry, údajně dvojčata, si byly velmi podobné, často docházelo k jejich záměně. Rodiče se snažili svá půvabná děvčátka vychovat, jak nejlépe mohli. Vládnout velké zemi a všemu jejímu lidu je úděl nezáviděníhodný. Která z dcer bude ta správná budoucí panovnice?

Poupata rozkvetla v růže. Povaha však nevoní stejně jako fyzická krása. Vznešená Mokracie dokázala naslouchat, rovným dílem rozdělit přízeň a pozornost všem ve svém okolí. Přesto se nezavděčila každému. Zato lehkovážná Magogie si starosti příliš nepřipouštěla. Vždy včas a přesně řekla lidem, co chtějí slyšet. Slíbila cokoliv. To, že neříkala pravdu nebo sliby neplnila, ji příliš netrápilo. Usmívala se dál na všechny a odpovídala: „Nepletete se? Jste si opravdu jistí, že jsem to řekla já? Nebyla to náhodou má sestra Mokracie? Vždyť jsme si tak podobné!“

Moudrého vladaře mocné říše a zároveň starostlivého otce přepadla beznaděj. „Kdo bude lépe vládnut až já zde nebudu?“ ptal se svých rádců.

Stará vědma vyřkla věštbu: „Jen slepec vidí, co oči zatají. Jen činy řeknou, co ústa nevysloví.“

Panovník přivolal dcery a jejich ženichy. Pravil: "Dnes začne svatební hostina, potrvá dva dny a dvě noci. Až třetí den se dozvíte, kdo bude vládnout po mé smrti."
První večer slavila celá říše radostnou událost. Ženichové a nevěsty zářili štěstím. Druhého dne se vladař zeptal manželů svých dcer: "Jakpak se vám líbí vaše novomanželky?"
„Líbí. Jsou krásné, stejně krásné“ odpověděli ženichové upřímně a s úctou.
„Mám pro vás dobrou zprávu, vaše manželky zůstanou ve vaší mysli stejně krásné navždy. Nyní je budete moci poznávat mnohem lépe“ a po těchto slovech nechal ženichům vydloubnout oči.

Druhou nocí svatební hostiny se rozhostilo hrobové ticho. Následujícího jitra předstoupily před otce zděšené dcery. Jejich manželé následovali ozvěny jejich kroků.
„Jakpak se vám dnes líbí moje dcery?“ otázal se vladař ženichů. Muži mlčeli a dcery spustily k otci příval výčitek.
„Jsem rád, že máte své názory, budou se vám v životě hodit, až je budete muset přetvořit v činy“ pravil klidně panovník k dcerám, a nechal každé vytrhnout jazyk.

Třetí noc se neslavilo. Svatební sál skropený krví připomínal popraviště.
„Již zítra se dozvíte, kdo bude v naší zemi vládnout“ zněla slova panovníka.
Ráno dva slepé muže vedou jejich dvě němé ženy. Ve středu prázdného sálu se tyčí nová socha vladaře, nesoucí nápis: Poznali jste hodně, poznali jste moc. Nyní konečně můžete moc použít pro dobro všech.

Nevíme, jak přesně končí pohádka. Nevíme, která z dcer dokázala nevyslovené myšlenky přetvořit v činy. Nevíme, jak rozeznali slepí muži své němé ženy. Víme jen, že tyto dvě sestry žijí stále. Jsou si stále podobné a lidé si je stále pletou. Je jen na nás, zda budeme chtít žít v zemi, ve které vládne Mokracie nebo Magogie. Je jen na nás, zda si zvolíme demokracii nebo demagogii.
Tipů: 4
» 30.01.18
» komentářů: 4
» čteno: 946(8)
» posláno: 0


» 31.01.2018 - 09:23
Tuto roztomilou pohádku by mohli dospelí císt na dobrou noc i detem. To by se jim to usínalo a chrupkalo... ;-)
» 31.01.2018 - 12:53
Chtěl jsem se zeptat: "A není to málo, mistře?"
Ale nezeptám. Je to vážné a dobré.
ST
» 31.01.2018 - 23:02
Ringo: Neboj se, těch pohádek bude více. Připravuje se celý sborník :) klidný spánek tebe ani děti tedy nečeká :)
» 31.01.2018 - 23:14
vavaoko: není to dobré, pracuju na třetí sestře :) :) :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: PF 2018 / Epilog | Následující: Dva bratři
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
nováčci
intuista
narozeniny
Gándhí [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.