Školy pro voly

Zjištění: Velikána Komenského měli komunisté v oblibě jen pro jeho první tři písmena ve jméně. To ostatní již hodlali přetavit k obrazu svému.
» autor: Zlatokop Henry
Člověk by musel být úplně padlý na hlavu, aby navštěvoval školu s radostí. Našeho geniálního reformátora Komenského zneužila komunistická propaganda. Učitelé byli nuceni žákům vštěpovat nikoliv vzdělání (myšleno zahradnickým termínem), nýbrž ideologické bludy.

I chudý duchem chápal, že krásné pohraniční město Zlaté Hory nevybudoval hodnej strejda Stalin. Zvládli to bez jeho bratrské pomoci (ti prý zlí) odsunutí Němci, a to navíc bez pomoci nás, Čechů! Na každém kroku bylo patrné, že je historie tohoto místa jiná, než kázaly budovatelské agitační příručky a že ty krásné věci, jenž se daly nacházet ve všech možných koutech Zlatohorska, nemají se socialismem či komunismem nic společného.

Dětem byla celá slavná ideologická propaganda ukradená, protože venku za školou mohly zažít mnohem větší legraci. Pokud dědeček neodvlekl Henryho a jeho dva bratry do školy na řetězu jako bejky na porážku, nebyla žádná jistota, že by se tam ti tři králové vůbec ukázali.

V teplejších obdobích raději podnikali výpravy do divokých lesů, starých zatarasených zlatokopeckých štol nebo k vodě. Za chladnějšího počasí se Henry místo ve škole schází s kamarády v prázdných domech po Němcích. Vymýšlí, plánuje a realizuje zábavná dobrodružství.

Malí darebové si ke svým záškoláckým setkáním vytvářejí tajné mapy a znamení. Na mnohá se již zapomnělo, některá označení zůstala, nebo dostala jiný význam. S jedním tajným znamením Henryho kamarádů se můžeme setkat i dnes. Velké psací písmeno N- ohraničené kruhem, ukončené nahoře šipkou přetínající kruh a směřující z něj ven- již neznamená opuštěný dům po odsunutých Němcích, nabízející zázemí všem zlatohorským rebelům a záškolákům. Stalo se mezinárodním symbolem squatterů.

Henry je pyšný na novou generaci, která se, stejně jako on, nebojí nesouhlasit a protestovat proti nesmyslným pravidlům. Zároveň také vidí, že jako kdysi, před šedesáti lety, se i dnes podobná forma svobodomyslného jednání a setkávání lidí posuzuje jako porušení zákona.
Tipů: 3
» 10.03.16
» komentářů: 10
» čteno: 863(11)
» posláno: 0
Ze sbírky: ON THE ROAD


» 10.03.2016 - 10:16
Nesouhlasím. Vidím to trochu jinak. Vlastně ne jen trochu. Úplně jinak. Tito anarchisté (sqateři nejsou nic jiného) protestují jen proto, že smí. Jsou bez vize, víry a cíle. Jen využívají slabosti demokracie, která není dokonalá a nikdy ani nebude. Dokonalý totiž není nikdo. demokracie je vládou lidu. Ve volbách jsou voleni lidé. Nedokonalí lidé. Voliči jsou také nedokonalí lidé. Nelze stvořít cokoli dokonalého z mnoha nedokonalých ingrediencí. Proto je demokracie slabá. Ale stále je lepší, než odporná fraška socialismu, či dokonce komunismu. Osoba, jež si navlékne na hlavu kuklu a háže kameny na policajty, není nic jiného, než zmrd. Stejně tak ten, kdo obsadí prázdný dům a vynucuje si jakési právo na bydlení. Takové právo totiž neexistuje.
Já se kdysi také rval s policajty. V 69 a později. Ale rval jsem se pod svým jménem a za vlast. Bojoval jsem proti zřízení. Ne proti státu. Toto území je moje. Ti, kdo sem zazáhli z východu ten mor socialismu byli vetřelci s nimiž bylo nutno bojovat. Oni nás chtěli vyhnat z naší země. Mnoho mých kamarádů odešlo na západ. Já ne. Já se rval. Byl jsem bit a prohrával. Byl jsem souzen a trestán. Ale vždy pod svým jménem. Nakonec jsem se dočkal demokracie. Podivné, poněkud socialistické, slaboučké a nezralé. Ale demokracie. Držky zahalené v kuklách mi opravdu neimponují.
Mám prostě jiný názor. Ale rád si přečtu tvé úvahy.
» 10.03.2016 - 11:39
vavaoko: Já naopak souhlasím s tebou.

Příběh je však o malých dětech, které žily v padesátých létech v pohraničí. Hrály si v opuštěných domech po odsunutých Němcích.

WIKIPEDIE:

Squatting je většinou neoprávněné obsazování prázdných domů a jejich obydlování a využívání pro kulturní a společenské aktivity, často spojené s politickým protestem. Squat je označení pro nemovitost, která je užívána buď bez právního titulu, nebo na základě předpokladu, že nemovitost byla nevýslovným úkonem vlastníka spočívajícím v jejím neužívání a zanedbávání opuštěna a stala se tak věcí ničí. Tento předpoklad však nemá oporu v českém právním řádu. Osoby obývající squaty se označují jako squatteři.

V Česku takovéto jednání může být posuzováno jako trestný čin (přečin) podle § 208 trestního zákoníku (neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru).

Squatting často neznamená jen samotné obsazení nemovitosti, squaty se často stávají kulturními a sociálními centry. Příkladem může být dánský Ungdomshuset fungující 25 let, který byl v roce 2007 rozehnán policií a následně celý objekt zdemolován, nebo projekt Autonomní sociální centrum Klinika na pražském Žižkově ze sklonku roku 2014

Squattují se většinou domy, které jsou dlouhodobě neobydlené a chátrají. Leckdy je tak jejich obsazením zabráněno dalším škodám, někdy dojde i k částečné opravě domu a k jeho využití pro pořádání výstav, koncertů atp., obvykle undergroundového charakteru. Squatterství je nejrozšířenější ve velkoměstech.

V Praze bylo počátkem 90. let založeno několik squattů. Byl mezi nimi např. dům v ulici Pplk. Sochora na Letné, dům U Zlaté lodi v Náprstkově ulici na Starém Městě nebo kolonie Buďánka na Praze 5. K poslednímu zásahu proti squatterům v Praze došlo (po několika letech) 6. května 2015 v usedlosti Cibulka

Ve slangu může být za squat považována i pouze dočasná nemovitost (např. tee-pee, stan) či byt obsazený skupinou podobně smýšlejících lidí. V takovém squatu vznikají a prohlubují se kulturní, sociální vztahy a přátelství. Je prostorem pro hlubší rozmluvy a tvorbu programu odděleně od ostatních účastníků tábora.

Nejedná se tedy naprosto vždy a jednoznačně o spojení s násilnou trestnou činností. Jedná se však o porušení zákona podle § 208 trestního zákoníku neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru.
» 10.03.2016 - 15:43
Děkuji za odborný výklad. Ať se tom říká jak chce, je to anarchie. Nelze se však divit. Zákon není naplňován do důsledků. Neplatí pro všechny stejně. Ono tomu tak je všude, kde je demokracie. Dokud budou voleni lidé, nebude tomu jinak. Ale je to nejspravedlivější, jak je to možné. Ideálem by bylo, kdyby zákony byly zcela neprůstřelné a nedávaly šanci různým lobistům a jiným chytrákům, aby je obcházeli a hledali vyjímky. To se však nestane. A snad je to i dobře. Despocie a kultů jsme si užili dost. To mi však nebrání v tom, abych porušování zákona (protože nic jiného to není) nekritizoval.
Psal jsi o malých klucích. Já ti rozumím. Také jsem jako kluk měl svá tajemství a místa, o nichž nikdo dospělý netušil, že existují. tajemné značky a abecedy. to vše beru. Mě vadí, když si dva poslanci podají ruce a přitom si zalomí palce jako trempové. To bych blil. nebo jim rozbil hubu. Ze symbolů se stává brak. Kdejakej tatar mává nad hlavou rukou se znamením V, aniž by tušil, co to znamená. Je toho víc, co mě irituje. Já s tebou souhlasím, že kluci mají mít svá území, svá tajemství a své symboly. Ale nikdo nemůže i navenek být do smrti klukem. Uvnitř jistě ano. Ale určité věci se do dospělosti aplikovat nemohou. Zabírání prázdných domů je jednou z těch věcí. Vše na světě má svého majitele. Osobu, město, kraj, stát. Bez jeho svolení nelze věc využívat. A to ani s dobrým úmyslem. Přes to prostě nejede vlak. S tou poliklinikou je to zcela příkladné. Dohoda zněla od tehdy do tehdy. Za těch a těch podmínek. Jasné porušení dohody je jasným důvodem k výpovědi. Není co řešit. Vše ostatní jsou jen kecy na zviditelnění. Tečka.
Měj se fajn. F.
» 10.03.2016 - 16:16
Paulmatthiole
Henry, rád bych tu připomněl, že v ČR má každý právo vlastnit majetek a vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu. To nejsou mé výmysly, je to dáno Listinou základních práv a svobod.

Pokud se někde nalezne „chátrající objekt“ (nechme stranou definování takového stavu), neznamená to, že bude neprodleně obsazen a přizpůsobován jakkoliv k obrazu kohokoliv, a to bez vědomí a (jakkoliv to dnes demokraté neradi slyší) písemného souhlasu vlastníka. Jevy tohoto rázu mají, podle mého názoru, s demokracií pramálo společného.

Nesouhlas s čímkoliv lze vyjádřit mnoha způsoby, pravda; nikdo tu nenese odpovědnost za nesouhlas sám, ale za úroveň jeho realizace. To jsou dvě velmi rozdílné věci.
» 10.03.2016 - 17:46
vavaoko: Paulmatthiole:
Vážení přátelé,
Fejeton: Vtipně zpracovává zdánlivě nevýznamné, ale zajímavé téma a ukazuje všední věci v novém světle, přičemž je autor hodně subjektivní a vychází z vlastních zážitků.
» 10.03.2016 - 19:33
Paulmatthiole
Obávám se, že v některých věcech jsem silně konzervativní, a to i tehdy, jde - li o literární útvar, který jsi tu předestřel.

Rozeberme to tedy: na věc lze nahlížet tak, že s ní buď souhlasíš (více či méně), nesouhlasíš (více či méně), nebo je ti lhostejná.

Pokud je mi nějaká věc lhostejná, nestarám se o ni a nezaujímám žádné stanovisko, ergo bych ji ani nemohl nazvat zajímavou, to by nedávalo smysl. V takovém případě bych tudíž dílo nečetl, natož abych zanechával komentář. Nicméně se tak nestalo a zaujal jsem nesouhlasné stanovisko.

Píšeš, cituji: "Henry je pyšný na novou generaci, která se, stejně jako on, nebojí nesouhlasit a protestovat proti nesmyslným pravidlům. Zároveň také vidí, že jako kdysi, před šedesáti lety, se i dnes podobná forma svobodomyslného jednání a setkávání lidí posuzuje jako porušení zákona."

Volil jsi slova, jaká jsi volil - mně osobně na nich nic vtipného nepřijde, naopak to vnímám jako poměrně vážnou věc. A jde o to, jak to bude kdo vnímat - squatter x vlastník x nejbližší okolí; já jsem v té souvislosti pouze uvedl odkaz na součást naší, patrně totalitní, Ústavy :-)

Další dva odstavce potom vyjadřují můj (subjektivní, leč konzervativní) postoj :-)
» 10.03.2016 - 20:50
Paulmatthiole: Děkuji za zprávy, během dne nemám čas rozvíjet zajímavou debatu, za kterou jsem vděčný.
První kopírování z textu z Wikipedie pouze mělo vysvětlit, že squatteři mají svoji historii a je logické, že by nevznikli, pokud by nebyl důvod.
Stejně tak existovala za socialismu i skupina mladých lidí, která nosila dlouhé vlasy a byla trnem oku ostatním spořádaným občanům. Stejně tak se organizovaly potlachy v lesích, ze kterých měli jiní lidé strach. Prý aby les někdo nepodpálil, neohrozil zvěř, neničil přírodu....
Mladá generace vždy vybočovala a přinášela změnu. Navrhoval bych proto přivřít oko nad skutečností, že žijí tito mladí lidé v prázdných domech. Kde mají žít… a nekrást? Nebo mají krást, jak to vidí ve společnosti, kde se tunelují firmy, fondy,…?
Hlavní téma je ovšem vývoj společnosti. Kde je ten správný zákon, který se během jednoho století vykládal různými způsoby?
Co odsun Němců? Co znárodnění? Co privatizace?
Co je prázdný dům před sto lety a nyní? Je to naděje…kterou potřebujeme všichni, nejen mladá generace.
A s prominutím…. Ona už možná je jiná liga rebelů… a squatteři jsou jen součástí včerejší historie.
Co nového nás překvapí v příštích měsících a letech? 
» 10.03.2016 - 21:03
krizekkk
Reakce na ... Souhlasit (více, či méně), nesouhlasit (více, či méně)... To je jako být, či nebýt. Panebože, jak já nesnáším tyhle fráze. ST
» 10.03.2016 - 21:20
Paulmatthiole
Všechno má svoji historii... i své důvody. Platí to pro všechna odvětví lidské činnosti, tak proč by squatteři měli být výjimka? :-)

Když se vynoří nějaká společenská konvence - nazvěme to tak - pokaždé se objeví někdo, kdo popluje proti. Někdo má důvody intelektuální, někdo etické, někdo environmentální, někdo nějaké další - většinou jde o mix všeho, třeba s převahou jednoho. V každé době, domnívám se.

Pouštíš se do nebezpečné argumentace - já si třeba vezmu hypotéku, pracuji jako motorová myš a jde to. Utlačuji tím někoho? To snad ne... Jistě, obsadit něčí dům je mnohem jednodušší, než si vybudovat vlastní bydlení. Je to v podstatě totéž, jako když se cvičí například karate; od bílého pásu dojdeš po letech k černému, nelehká cesta. A potom přijde týpek, který si koupil černý pás za 150 korun v obchodu se sportovními potřebami.

Přinášet změnu, proč ne - o tom žádná. Jde ale o to, jakým způsobem. Ten, kdo rozdává letáky neziskových organizací, reklam či letáky náboženského ražení a není schopen pomoci ženě s kočárkem do autobusu, protože to nevidí (nebo nechce vidět), pozitivním přínosem rozhodně není. A je mi lhostejné, jak ušlechtilou myšlenku propaguje, protože ji on sám totálně degraduje. Je lhostejné, jestli má zelené vlasy, dredy nebo se mu krční páteř bortí pod tíhou piercingu v obličeji - jeho volba, jeho boj. Každý ať začne u sebe - to je to nejrychlejší... a nejtěžší.
» 10.03.2016 - 23:20
krizekkk: to je úplně pohoda... dnes jsem přišel cizí nepozornosti o 3 dny tvrdé práce...můžu si udělat nonstop víkend abych se nenudil :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Zrození | Následující: Tři králové

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.