Tři králové

Zjištění: Ohýbat proutek dokud je mladý, neznamená zlomit jej.
» autor: Zlatokop Henry
Nejvýznamnější panovník Velkomoravské říše Svatopluk I., podle dochované legendy O třech prutech, předvedl na smrtelném loži svoji poslední profesionální prezentaci. Jednotlivě dal příležitost každému ze svých synů zlomit tři svázané pruty. Žádný z jeho potomků nebyl tak silný, aby zdánlivě snadný úkol splnil. Moudrý lídr Svatopluk rozpletl provazy a dal třem kandidátům ještě jednou šanci. Každý ze synů měl zlomit pouze jeden prut. Druhého pokusu demonstrace fyzické síly následníků Velkomoravské říše se již zhostili úspěšně. Mocný boss Svatopluk ukončil mistrnou prezentaci slovy: „Zůstanete-li svorni a v lásce, nerozlučitelní, nepřátelé vás nebudou moci porazit a podrobit. Povstane-li mezi vámi svár a řevnivost a rozdělíte-li se ve tři vlády, nepodléhajíce prvému bratrovi, zahubíte se navzájem a sousedními nepřáteli budete zcela zničeni!“ Ke své smůle synové otcova slova naprosto ignorovali.

Není známo, co přesně řekl Henryho zdrcený otec svým třem synům poté, co mu komunisti znárodnili jeho truhlářskou dílnu. Možná jim dal podobnou radu jako dávný vládce. Ví se však, že okradený otec přišel o veškerou chuť pokračovat na stejném místě jako řadový zaměstnanec. Popadl doposud neznárodněnou harmoniku a na svou poslední cestu od rodiny si alespoň do kroku krásně zahrál. Jak se v dáli zmenšovala jeho silueta, utichala hudba a definitivně mizel i otcův stín.

Tři synové ovšem v jeho stínu nevyrůstají… Jsou sami sobě autoritou. Každý z nich úročí talent a nadání jak nejlépe umí. Nejstarší Henry, velký vizionář, vymyslí cokoliv a pro své vize dokáže nadchnout okolí. Kamarádi se podílejí na realizaci Henryho bláznivých nápadů a společně se radují z výsledku.

Prostřední Karel je pracant, který vše sežene, zařídí, vyrobí, postaví. Úplný čaroděj. K údivu druhých dokáže vlastníma rukama postavit dům, chatu, garáže… Přitom musí celé dny hlídat na stavbách. Aby zabránil krádežím stavebního materiálu, je ochoten se nezištně obětovat a schovat ho tak dobře, že nikdo nemá šanci nic najít. Pro rodinu by se doslova přetrhl. Praseti dláždí chlívek dokonce mramorem! Proč by taky ne? Odpad z brusírny kamenů by zůstal nevyužit.

Nejmladší Jenda je velký hráč a jezdec. Libě rozezní jakýkoliv hudební nástroj, stejně jako srdce mnoha žen či motory nejnadupanějších motorek. Kapely, v nichž zpíval a hrával na kytaru, trubku, saxofon, klávesy či bubny měly v sálech vždy narváno. Dívkám, ženám a několika mužům se podlamovala kolena i v době, kdy mu po boku na pódiu zpívala jeho žena Marta. Uhlídala si ho dobře. Jenda už nehraje na pódiích. Netúruje jako o závod žádnou ze svých motorek. Hraje nadšeně počítačové hry. Je přeborníkem v týmech hráčů i o dvě generace mladších. Hrát- a pořádně to rozjet- umí stále. Jako správný brácha se rozhodl Henrymu, co má hlavu věčně v oblacích, pomoci s Facebookem.

Někteří učitelé trojici, které nebylo nic svaté, nevěštili mnoho dobrého. Prý rostli jako dříví v lese. Ale tito tři klackové drželi vždy pohromadě a dokázali se vzájemně podporovat v nejtěžších okamžicích. A těch nebylo málo. Maminka onemocněla. Úředníci sourozence rozdělili do různých dětských domovů. Bratři utíkali pryč, aby se mohli společně vídat a cestovat za lepšími možnostmi, než jim nabízely chladné náruče nechtěných vychovatelů. Nikdo neví, co přesně otec řekl třem novodobým kralevicům na rozloučenou, ale Svatopluk I. by byl na Henryho a jeho bratry jistě pyšnější než na vlastní syny. Po více než tisíciletí se Svatuplokova slova naplnila.

Ať žije Henry, král rebelů a dobrodruhů! Ať žijí tři bratři, jak se patří!
Tipů: 0
» 11.03.16
» komentářů: 2
» čteno: 796(9)
» posláno: 0
Ze sbírky: ON THE ROAD


» 13.03.2016 - 00:51
Za tohle na tebe proutek asi nevezmu. :-)
» 13.03.2016 - 10:51
Ale na velikonoční pomlázku by se proutky šikly :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Školy pro voly | Následující: Škola života

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.