Člověk

Dovoluji si nabídnout úryvek z mého románu. Jen tak.
» autor: vavaoko
Jen jeden tvor se vyvíjí pomalu, ale tak, že přežívá všechny pohromy. Vždy zdecimován, ale ne zničen, přežívá apokalypsy a vychází z nich poučenější, silnější a chytřejší. Mozek mu již vymyslel jméno.
„Člověk moudrý“
Zdánlivě k nerozeznání od opice, ale vysoko jí převyšující svou schopností myslet. Myslet a pamatovat si vše, co se jednou naučil. Vyvíjet dál již naučené a vymýšlet a zjednodušovat. Také kamuflovat a problematizovat. Přetvařovat se, klamat a švindlovat.
Umí být velice jemný a také nesmírně krutý. Je velmi chytrý, ale dokáže tropit hlouposti. Dokáže milovat i nenávidět zároveň. Má talent na spoustu věcí. Mluví, zpívá, tancuje. Maluje a tvoří sochy. Hraje si s hloupostmi a přitom dokáže vyrobit nečekaně složité věci.
Nenávidí a miluje. Je plný emocí, které jen těžko zvládá. Je nesmírně křehký a dožívá se velice nízkého věku. Ale neuvěřitelně snadno a kupodivu i rád, se rozmnožuje. Tím nahrazuje ztráty, utrpěné nemocemi, zraněními při lovu a hlavně ve věčných, pro Strážce zcela nepochopitelných bojích, jež někdy provozuje i jakoby pro zábavu.
To vše a mnoho dalších věcí, dostal tento, jinak slabý a bezbranný tvor do vínku. A hlavně se snadno učí. Je neuvěřitelné, kolik vědomostí se vejde do jeho chlupaté hlavy. Vše si pamatuje a v genech předává potomkům. Vyřazuje staré informace a nahrazuje je aktuálními. A to aniž by si to uvědomoval.
Jeho inteligence je nesporná. Jeho zranitelnost fatální. Přesto přežívá tváří tvář všem nebezpečím a pohromám. Pomalu, ale s jistotou se stává nejsilnějším tvorem planety. Ovšem ne jako jedinec. Jako druh.
Mozek sleduje jeho vývoj a pobízí Strážce do práce. Je si jist, že je nutno jej sledovat. Že člověk je tím, koho je nutno úkolovat a prověřovat. Komu je nutno dát důvěru, protěžovat jej a napomáhat jeho správnému vývoji.
Neuvěřitelná vitalita a přizpůsobivost člověka, všechny fascinuje. Tam, kde je jakékoliv zvíře v koncích, přežívá člověk s noblesou a jakoby mimoděk. Lze jej, jako jediného tvora, nalézt na jakémkoli místě pevniny. Žije prakticky všude kromě vodní říše. Je pravdou, že se přizpůsobuje podmínkám a tak se nevyvíjí stejně rychle v ledových krajích kolem pólů, jako v místech kolem rovníku. Ale všude převyšuje ostatní tvory.
V teplejších končinách je tempo jeho vývoje až neuvěřitelné. Pokud není omezen v pohybu, jako třeba některé kolonie na ostrovech, je člověk družný a více-méně společenský a učenlivý tvor. Na malých ostrovech se, díky nedostatku nových podnětů, stává, že celý kmen ustrne v určitém bodě vývoje a dál se nevyvíjí.
Vnitrozemské skupiny se vyvíjejí velice dobře, a proto se Strážci věnují především jim. Vybírají z jejich středu nejvyvinutější jedince a ty zpracovávají ve svých lodích. Znalosti, jež nevědomky nabyli, posléze tito vybraní zužitkovávají tím, že se stávají vůdci kmenů a šíří své znalosti na své potomky. Ti jsou poté opět instruováni v lodích a činí totéž, co jejich předkové.
Tento způsob se ukázal nejlepším. Člověk totiž žije jen velice krátce. Času, kdy je schopen se učit, je z pohledu Strážců, velice málo. Proto se spoléhají na vynikající paměť lidí a jejich učenlivost. Navíc, jak říká Mozek, nelze zapomenout, s čím se jedinec narodil.
A tak se po celém světě objevují malé děti, které jsou stejně zkušené jako jejich dědové a otcově. Mnohdy ještě v dětském věku vládnou svým kmenům a vedou je směrem, jejž vytýčil Mozek, ukrytý v hlubinách nedostupného oceánu.
Tipů: 22
» 22.02.15
» komentářů: 27
» čteno: 1211(27)
» posláno: 0


» 22.02.2015 - 16:15
Velmi čtivné! ST a poklona před slovní zásobou.
» 22.02.2015 - 18:23
Děkuji
» 22.02.2015 - 20:16
ST...to si přečtu ještě jednou...tudíž +Z.
» 22.02.2015 - 22:19
Děkuji pěkně
» 23.02.2015 - 12:24
Zajímavě napsané ...ale já jsem Tvá nekritický fanynka;-)
K tématu -bude to sci-fi?už to máš celé napsané?
» 23.02.2015 - 12:38
Jo,mám to. ale pořád nejsem spokojený a tak to ladím a ladím. Díky za koment
» 23.02.2015 - 12:58
Tak to se těším na pokračování
» 24.02.2015 - 20:47
Uniklo mi něco pane kolego? Vy máte svůj román?
» 24.02.2015 - 21:19
sailorr:Tak, pane kolego. Mám. Mám dva. Doma v šuplíku. Dosud je nikdo nečetl celé. A asi hned tak nebude. Stále s nimi nejsem spokojen.
Děkuji za váš zájem o má dílka.
» 24.02.2015 - 22:43
Těším se, až budeš spokojen a přečtu si pokračování... :-)
Skvělé!
ST
» 24.02.2015 - 22:44
Třeba k tomu někdy dojde. Děkuju
» 26.02.2015 - 09:35
asi už předešlí komentátoři vybrali to, co bych já napsal
» 26.02.2015 - 09:38
René Vulkán: Děkuju
» 26.02.2015 - 13:28
dej vědět až to votevřeš....
» 26.02.2015 - 16:57
enigman: Jo, dám vědět. Děkuju
» 27.02.2015 - 13:40
těším se na tvé romány...máš plno vědomostí, umíš jim dát příjemně čtivou formu..
» 27.02.2015 - 16:50
řeka:Děkuji
» 20.03.2015 - 15:40
Vzhledem ke sklonu válčit , vraždit a terorizovat se Pánubohu člověk nepovedl, i když si to po jeho STvoření pochvaloval :-(
Čte se to jako pohádka a nutí k přemýšlení. Poněvadž je to bohaté na fakta, doporučuji číst pomalu. ST jako trám!!
» 21.03.2015 - 09:30
Tomáš:Děkuji. Ono je to složité. Na naší planetě je mnogho věcí, jež nelze vysvětlit jinak, než působením "kohosi jiného". Ať tomu říkáme Bůh, či jinak. Já jsem pro to "jinak". Darvinova teorie má nezpochybnitelné mezery. Pokus budeme sledovat vývoj lidí na odlehllých místech (africké pralesy, ostrovy, okolí pólů) zjistíme, že se lidé dále nevyvíjí. Necítí potřebu se vyvíjet a zdají se být šťastnými ve svém světě. Jalýkoliv lidský zásah zvenčí jim nepomůže. Prostě busou tancovat kolem dodané televize (ůmyslně přeháním) a uctívat ji jako boha, dokud se nerozpadne. Ale vyrobit si novou, je ani nenapadne. A o tom to celé je. Jsem přesvědčen, že lidem byl dán jakýsi podnět. Byli vysláni určitým směrem. Samozřejmě ne všichni. Vynikající jedinci vedou lidstvo pčedem určeným směrem. Kam? To nevím.
Je to celé, jak se říká, sci- fi. Ale já si v tom libuji a nacházím vysvětlení záhad, jež mne obklopují.
Napsal jsm knihu. sedím u ní a čtu si ji. A odškrtávám odstavce a myšlenky, které již potvrdila historie, věda a realita.
Snad jsem Tě neotrávil svými řečmi.
Děkuji, žes to přečetl. F
» 25.03.2015 - 16:03
Palec nahoru a ST
» 25.03.2015 - 16:14
Kapka:Děkuju
» 03.05.2015 - 08:07
Guanti Rosi
Super. Taky ráda Dänikena a teorie o archeoastronautech a strážcích. Myslím, že to do vývoje člověka celkem zapadá, jako to správné ozubené kolečko. Doplňuje to jak Darwina a dnešní vědecké poznatky, tak nabízí vysvětlení různých rozvinutých forem civilizací a náboženství, během vcelku krátké doby vývoje. Má to ještě i skuliny, jako všechno, co dosud zůstává obestřeno tajemstvím, ale myslím, že by ani nebylo správné, aby vše bylo průzračné a jasné hned. Ve svém bádání jsme teprve na začátku. ST :O)
» 03.05.2015 - 08:37
Guanti Rosi:Děkuju. Celá lidská historie je pokroucena. Lidé toho o sobě vlastně ani mnoho neví. Člověk podléhá emocím. Má spoustu snů a podivných představ. Aždý se na věci kolem dívá z jiného úhlu pohledu a proto nic není objektivní. Najít pravdu je prakticky nemožné. Danikena jsem četl. Ve spoustě věcí mu musím dát za pravdu. V další spoustě však ne. Je to jeho úhel pohledu. Jeho šablona, do níž se snaží nacpat vše, čemu nerozumí. Stejně jako já a kdokoliv jiný.
Díky za pokec. F
» 02.08.2015 - 09:28
ttragelaf
Úryvek je z hororu, že ? Jaký je kontext? Ale to bychom si nekladli otázky.... Klobouk dolů před tím, kdo si dneska, kromě sledování podsouvaných Vyvolených apod, dá ještě práci se na něco ptát.
... protože to mám po ruce, a myslím, že to Bělohradský dělá pro nás, nelob se, že sem jeho úryvek o otázkách a pravdě připojím, třeba se ti bude líbit:

Pravda je OPRAVDOVÁ ZKUŠENOST vyvracející bludy našeho vědomí. Přinucuje uznat, že naše vědomí světu nevládne. BYTÍ SE PROSAZUJE x NAŠIM ZÁJMŮM. Opravdová otázka staví perspektivy .. a odstup
PRAVDA NENÍ TECHNICKÁ SPRÁVNOST METODY, ona nastává, mění horizont myslitelného a sdělitelného... odvážnou otázkou-co nechci slyšet-zabydlím nové teritorium sdělitelného a rozeznám podminújící sílu minulosti + předsudků... pravda se nikým nenastoluje,
rodí se hrou veřejné řeči
» 02.08.2015 - 12:42
ttragelaf: Je to jen můj pohled na věci. Snaha sám pro sebe definovat problém. Položit si otázky a pokusit se odpovědět. A házím to do placu jako názor. Zajímá mě reakce okolí. Jev to o komunikaci. Každý má názor, ale je obtížné, jej dovést k tomu, aby jej vyslovil. Pouze srovnáním názorů se můžeme dobrat k pravdě. A o tu tady jde.
Psal jsem to jako sci-fi. Možná přijde čas, kdy se to změní.
Děkuju za komentář F
» 03.01.2016 - 00:06
Máš pravdu, podle mne,např. v tom, že lidé toho o sobě ví žalostně málo. Proč se nyní neproměňují opi v lidi, kdo jsou oni zasvěcenci, o jejichž existenci jsem přesvědčena... Nad tvým dílem se dobře přemýšlí...ST
» 03.01.2016 - 09:42
Tara: Děkuji. O tom to je. O přemýšlení. Jsem rád, žes to vyhrábla z množství mých děl a dala sis práci s tím, to dočíst. Ne. Žádné opice se již v lidi neproměňují. Vše se začalo vyvíjet v jednom, zcela určitém okamžiku. Země, tedy planeta jako taková, existovala již dávno před tímto okamžikem. Jiný důvod, než zásah zvenčí mě nenapadá a myslím si, že ani nepadá v úvahu. Pan Darvin a jeho následovníci a epigoni, se prostě pletou. Nebo nechtějí vidět fakta. Jejich věc.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Piš mi | Následující: Nechci tam

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.