Sklííčka, sklííčka dotykov...

Pro ty, co nenosí brýle, aby se přiučili. Pro ty, co je nosí, aby to těm prvním mohli dát přečíst.
» autorka: Zee
Nosím brýle. Jo, špatně vidím. A trochu šilhám. Ve školce jsem nosila takovou gumu, co se připlácla na okulár toho zdravějšího oka, aby se prý to druhé namáhalo a nespalo mi u nosu. Vedlejším účinkem bylo, že jsem viděla všecko napůl a rozmazaně. Na šilhání to ale pomohlo, takže dneska nemám komplexy (aspoň ne z očí), nicméně brýle potřebuju, jinak se mi písmenka slévají v jeden šedý flek, což, když člověk rád píše a čte, je trochu handicap.
Pamatuju si, že když jsem byla malá, vyhrožovali mi naši, že mi brýle přibijou k hlavě. Jsem totiž notorický ztráceč. Patřím k lidem, kteří měli každý rok (někdy i častěji) novou peněženku, nikoli proto, že se ta stará ošoupala, ale proto, že ji ztratili. A mobil. A důležité poznámky na malých lístcích (sakra, vždyť tady musí být…aha, tak bude v peněžence…SAKRA, kde mám peněženku!). Deštníky. Mikiny a svetry. Čepice, rukavice, šály. Snad tisíce (nenadsazuju) sponek a gumiček do vlasů. Pouzdra, sešity. Jediné, co jsem nikdy neztratila jsou klíče, protože jsem je nikdy nenosila s sebou. Vždycky jsem je radši schovala do květináče u vchodu a jemně přikryla hlínou. A brýle. I když, ne vždycky jsem je ztratila. Někdy prostě nebyly jenom dlouho k nalezení. Třeba zapadlé za postel. Výčitky svědomí, rodičů, běhání po optikách a shánění nových. A jejich donesení domů. Krásné, lesklé obroučky a hezké barevné pouzdro. A pohřešované brýle nalezené při vánočním úklidu o týden později. A pak byly samozřejmě takové, které jsem rozbila, zásadně jsem já i všechno ostatní padali na MOJE brýle. Některé jsme měli ještě nedávno schované v šuplíku pokladů. Opravdu neskutečně odolný vynález jsou ty brýle.
Svět za brýlemi je v určité situaci jiný. Ta situace je podmíněna pořádným mrazem venku a příjemným teplem uvnitř domu nebo autobusu, hospody, prostě kdekoli chcete. Když totiž s brýlemi na nose z mrazu vejdete do tepla, rezignujou ty potvory na svoji funkci a brejlouni díky zamlženým sklům vidí svět za clonou mlhy. A za tou mlhou vypadají věci i lidé najednou úplně jinak. Vlastně vypadají jako neurčité barevné fleky, spíjející se do sebe. Ty nedůležité, malé a nicotné se rozpijí úplně. Přes ta kouzelná sklíčka je nevidíte. Nevidíte smítko na zemi ani centimetr prachu na obložení. Nevidíte čáry života ve svých dlaních ani vrásky v obličejích ostatních. Slyšíte ale slova, cítíte doteky, vnímáte atmosféru. Někdy toužím po tom, aby si lidé občas nasadili brýle a mohli si díky nim, díky té mlze, která zakryje to nepodstatné a malicherné, uvědomit, co je důležité…


( Spravedlnost existuje a já jsem poprvé v životě potkala dalšího notorického ztráceče. DObré je, že mám pocit sounáležitosti, špatné, že je mnohem starší než já a tak jsem definitivně ztratila naději, že to s věkem přejde)
Tipů: 10
» 13.03.14
» komentářů: 6
» čteno: 973(17)
» posláno: 0


» 14.03.2014 - 00:06
já brýle nenosím kromě slunečních...tady zatím...páč u očaře švindluji...ale kromě klíčů ztrácím cokoli co není přibité...
tak ať vás ta sounáležitost nepřejde...
» 14.03.2014 - 07:52
Moc hezky napsané...časem jsem též došla k brýlovatosti, ostatně a kdo ne;-)?
» 14.03.2014 - 09:37
Od malička nosím brýle a neměnil bych. Mám je snad i rád. Tobě ST
» 14.03.2014 - 18:59
krizekkk
Jsem obrýlen. Tudíž tomu sakra rozumím. .-) ST
» 15.03.2014 - 14:16
Pozor, pozor, proti chladu kup si PROZOR. No, dneska už se možná nevyrábí, ale proti rosení brýlí určitě něco podobného existuje. A proti ztracení brýlí je dobré se posichrovat rezervními, i když to poněkud leze do peněz. Stvořilas hezké dílko.
» 03.07.2014 - 21:26
Hlásím taky sklíčka. Svěží povzbudivé dílko nejen pro brejlouny. Mám sbírku brýlek,některé zvláště vydařené kusy slouží dodnes k pobavení,zejména mě samé:-)
Vytvořila jsem vědci ještě neprověřenou teorii,že když si sundám brýle, tak nejsem vidět.
Děkujeme za podmanivý příspěvek:-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: (Za)stávková | Následující: Co je mokré...

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.