Život české manželky za bolševika

Trošku delší retro vzpomínky, než je mým zvykem, ale opět věnováno ženám. Nakonec i pro vnímavé muže.
» autorka: Erma
To, že je všechno jinak,
neznamená ještě, že se
něco změnilo.
Jerryho zákon




„Život americké manželky“. Tuhle, tehdy podpultovou knihu, jsem dostala díky známosti mé matky s místním knihkupcem a přihozením balíčku kafe. Tenhle americký bestseller, unikl zřejmě komunistickým cenzorům, nebo to mohla být i sabotáž. Vzala jsem ji na jeden zátah, strhující čtení, zvláště pro někoho, kdo je již nějaký ten rok šťastně provdán a uvažuje o tom, že by se mohl šťastně rozvést.

Pro ty které nejsou v obraze: Hrdinka začíná v manželství od nuly k bohatství a velmi slušnému společenskému postavení. A v tom okamžiku se hroutí, fyzicky i psychicky. Ani peníze, ani společenská prestiž, ani milenec, ji na nohy nepostaví. Banální a smutné, normální. Kniha končí „šťastně“. V momentě, kdy je na huntě nemilovaný muž, zbaven práce i milenky, nachází hrdinka románu cestu zpět do jeho náruče.

Zavřela jsem knihu. Toho kafe bylo škoda. Koza pitomá, ona se hroutí, protože nemůže sehnat služku. Hroutí se, protože neodnesla košile do prádelny. Omdlívá, protože nezajistila vymalování a úklid bytu. Je frustrovaná, protože zapomněla zavolat, aby přišli umýt okna. Dostává hysterický záchvat, když firma, která zajišťuje párty se pohybuje po bytě. Dva dny se vzpamatovává z pradleny – jak jinak, než černé – protože nevyprala a nevyžehlila tak rychle a tak dobře, jak si představovala. Děti vidí matku buď s hadrem na hlavě, nebo nafetovanou Valiem. Umírá strachy ve výtahu, při procházce se psem v Centrálním parku, při návštěvě školního večírku, podnikového večírku svého muže, při nakupování. Návštěva jejího psychoanalytika je noční můrou tří nocí.

Socialismus na tebe, děvče. To bys mrkala na drát. Nevím jestli bys měla čas se nervově hroutit. Na milence by ti zbyl čas tak maximálně mezi odchodem z práce, do fronty v sámošce. Leda bys měla volnou pracovní dobu, nebo milenec uzamykatelnou kancelář, což neměli ani velcí šéfové. Možná ještě bys mohla, kdybys sebou mrskla, vyšetřit nějakou tu minutku, mezi odchodem ze sámošky pro děti do školky a jeslí. To bys musela ovšem sebou hodit.

Ty košile bys po nocích žehlila sama, po té co bys vytapetovala, eventuelně vymalovala půl bytu i s úklidem, udělala svému pánovi a veliteli večeři, nakrmila děti, nahnala je do postelí. Nádobí umyla v Jaru, neboť myčky byly v celé zemi pouze ve velkých restauracích, a v kuchyni ÚV KSČ.

Mezi tím bys šoupla do pračky, nikoliv automatické, tak bohatá bys nebyla. Tento vynález měly pouze ženy prominentů, diplomatů, sem tam vedoucí Tuzexu, nebo známí šéfů z Merkurie. Pravda později bys mohla, mnohem později než vyšla o tvém problému kniha, vzít si volno v práci, přivstat si a tak ve 4 ráno se jít postavit do fronty ke již zmíněné Merkurii. V každé takové frontě byli dobrovolní organizátoři. Přidělovali pořadí a pak bedlivě počítali kolik, že to praček Philco z korby nákladního auta složili. Dvacátému prvnímu oznámili, že může jít domů, na něj pračka nevyjde. Přivezli jich 20. Fronta čítala kolem 80 lidiček. To ani pan vedoucí neměl šanci, že si nějakou ulije pro své známé.

Děti by ti nervy netrhaly, protože za ty dvě hodiny co bys je denně viděla, by ani neměly šanci. Nakonec i takové dítě je v 7 večer skoro mrtvé únavou, když ho taháš z postele denně v půl šesté ráno. Jediná školka (jesle), ve které měli volno je na opačném konci města, než kde bydlíš a na úplně jiném než pracuješ. Tak je to tady má milá.

Cestu do práce i z práce bys absolvovala volně zavěšená mezi podlahou a stropem autobusu, trolejbusu nebo tramvaje. Děti se naučí hbitě prokličkovat pod nohama dospělých, ale ty velká ženská přeci nepolezeš po čtyřech. Naučila by ses řvát přes celý autobus: „Jestli hledáte svojí ruku, tak ji máte na mém zadku“. Zjistila bys, že ti chybí peněženka. Byla v ní sice jen dvacka, ale byla poslední a taky tam bylo asi pět lístků z čistírny. Lístky na obědy do závodní jídelny oželíš, stejně ti roste zadek. A taky ti bude chybět recept od lékaře na léky. Budeš muset pro něj znova. To představuje dvě hodiny v čekárně. A taky zjistíš, že musíš koupit pět knoflíku, protože jsi o dva přišla a náhradní už nemáš.

A co se párty týká, jediná firma, která by určitě zajistila hladký průběh večírku, by byla jedině na tobě. Ráno (obyčejně v sobotu) bys vstávala jako do práce. Fronta u řezníka, kde se ti prodavačka vzpírá prodat kotlety s pěti centimetry sádla kolem dokola, když si k tomu nevezmeš aspoň půl kila bůčku. Zelenina, kde se tě prodavačka přesvědčuje, že ty rajské vůbec nejsou shnilé, paprika je zaručeně sladká a dovozová. Svraštělá je od čekání na hranicích na proclení. Brambory jsou obaleny rodnou hroudou v poměru 1:1. Máš kliku, když je rodná zem suchá, jinak platíš kilo navíc. Banány, jsi blbá nebo co? Včera dostali a spravedlivě rozdělovali po kilu na osobu. Celou hodinu. Že jsi tam nebyla, tvoje smůla, někteří to stihli i dvakrát.

A pak do slavné sámošky. Půl hodiny fronta na košíky. Zoufalé bloumání a vymýšlení čím zpestřit oslavu. Největší výběr je v chlastu. Všechno ostatní, buď už není, nebo ještě není, nebo to nedodali a nebude to nikdy. Další půl hodina, když to jde dobře, na pokladnu. Hurá domů připravovat oslavu.

Tady se neříká „Zítra udělám svíčkovou“. Tady se říká: uvidím, co dostanu. A protože jen rybí filé je vždy, a v každou roční dobu, ho máte dost často. Někdy až příliš. Kuře by ses naučila vařit na tisíc způsobů. O tyhle chcíplý ptáky taky není nouze.

Cestou domů budeš prosit dobrotivého Boha, aby ten zavšivenej výtah jel a v případě, že opět nepojede, tak vytáhnout těžce získané ingredience do sedmého patra. Máš kliku, že jsi nebydlela nikdy v paneláku s jedním výtahem. Na druhou stranu mé nohy jsou nejvypracovanější část mého těla.

Druhá fáze spočívá v úklidu celého bytu, za stálého odbíhání do kuchyně, abys něčím zamíchala, otočila, odstavila z plotny. Musela bys upatlat pomazánky, jednohubky a nějaký ten dezert. Seřvat děti, ovšem potichu, protože choť spí po noční, aby si ten Augiášův ústav, potažmo jejich pokoj, uklidily, jinak že nebudou smět ani dýchat, natož jít někam ven a o Večerníčku si můžou nechat zdát.

Hysterický záchvat by sis mohla dovolit pouze v případě, že zacpeš lux manželovou ponožkou, která mu zdrhla pod postel. Nebo škatulí od lentilek, které děti zásadně ukládají pod postel, v domnění, že jim v ní do rána narostou nové. O tom co všechno projde jednosměrně do hadice od luxu, bych mohla napsat román. Že je to ve chvíli, kdy návštěva už skoro stojí za dveřmi, pomlčím. Zvedá se mi tep.

Čas kvapí a ty ještě potřebuješ čas dát do kupy i svojí maličkost. Ta upachtěná, upocená osoba, neurčitého pohlaví a věku, co na tebe zírá v zrcadle koupelny, má dvacet minut na to, aby alespoň zdánlivě připomínala ženskou. Pomíjím skutečnost, že koupelnou se u nás nazývala větší zabudovaná skříň v předsíni. Komunističtí architekti dokázali vyprojektovat nejmenší koupelny na světě. Rozměry 1,5 krát 1 m. Pro čtyřčlennou rodinu akorát. Stačí trochu organizačního talentu a nemít nadváhu.

To bys viděla, co dá práce udělat se krásnou pomocí takových vynálezů, jako je mace-up firmy Dermakol. Pro upřesnění drcené cihly, spojené asi sádlem a nacpané, nevím jak, do malinké tubičky. Linky tužkou za kačku. Stíny modré, jiné se v drogerii nevedly. Řasy, kapitola sama pro sebe. Vypadalo to jako ztuhlý krém na boty, plivlo se do toho, neošklíbej se má milá, je to tak. Kartáčkem se škudlilo tak dlouho, až jsi to dostala do polotekutého stavu. Občas jedno plivnutí nestačilo. Řasy jsi musela od sebe promptně oddělit hřebínkem na druhé straně kartáčku. Což se mi nikdy nepodařilo. Co se účesu týká, byla jsem král. Dostala jsem americké elektrické natáčky. Než jsem si natapetovala obličej, vlasy byly natočené. Účes se završil nalitím laku Astrid z půllitrové láhve do rozprašovače (k zakoupení v lékárně). Rozprašovač ti zpevnil nejen účes, ale i mace-up.

Oslava mohla začít. Nebudu ti už vyprávět, že jediná hospodyně, která musela uklidit, když párty skončila, jsem byla zase já. A taky bys nevěřila, jak se může jeden nalítat na čtyřiceti metrech čtverečních. To je průměrná plocha panelákové bytu 2+1. Děsně. Zvláště když z kuchyně do obýváku nevedou dveře a ty si to šustíš před nejdelší místnost v bytě. Celých 5 m délky a 90 cm šířky měla naše předsíň. Zkus pronést tác s osmi kávami dveřmi 60 cm širokými. To je moje milá důvod k nervovému zhroucení.

Ty ses hroutila na školních večírcích svých dětí. Co já bych za to dala. Já musela absolvovat třídní schůzky. To byl teprve záběr na nervu. Musela jsem poslouchat, co všechno jsem děti nenaučila. Já, která mám pedagogické schopnosti dospělého šimpanze. Nenaučila děti počítat, číst a psát. Bylo mi jasně dáno na vědomí, že pokud ve výuce svých dětí nepřidám, tak ty známky nebudou nic moc. Nenaučila jsem syna báseň o Leninovi. Nenaučila jsem ho, že les je množina stromů. Nenaučila jsem ho, jak se rusky se řekne „budujeme světlé zítřky“.

Celé roky jsem suplovala za profesionálky, které neměly na práci nic jiného, než si vykládat o menstruačních a rodinných problémech ve sborovnách. Musela jsem se naučit množiny. Paní učitelka si díky tomu mohla dopoledne poshánět všechny podpultovky, co potřebovala. Měla přesně zjištěno, které dítě má maminku nebo tatínka zaměstnaného v Masně, zelenině, nebo v drogerii. Ubohé děti rodičů tak bezvýznamných jako já. Já jí mohla nabídnout, že jí vypracuji projekt čistírny odpadních vod. To bylo tedy opravdu málo. Můj muž by jí mohl maximálně přinést hroudu uhlí. Byla to služba zcela bez významu. Paní učitelka bydlela na centrálně vytápěném sídlišti.

Kdybych byla alespoň vyrostla v rodině komunistického funkcionáře. Ale ne, já se musím narodit do rodiny bývalých vykořisťovatelů pracujícího lidu. Mohla jsem být komunistkou s nějakou funkcí a to by si soudružka učitelka mohla zkusit mi něco vytýkat. To by si to nedovolila. Ani omylem. I tohle měla šikulka přesně zmapováno.

Tak, tak, žádný hadr na hlavu a chůvě příkaz, odveďte ty děti, mám migrénu. Žádné Valium, když bylo nejhůř. Maximálně po známostech sehnaný Radepur. Světový to výrobek z bývalého NDR. Žádný psychoanalytik, závodní doktor. Rekrutovali se v povětšině z dětí velkých bosů komunismu. Ti své přiblblé děti protlačili na lékařské fakulty přes rodnou stranu. A protože i úroveň fakult má meze, kdy jít níž už nejde, byli z nich praktičtí lékaři. Posléze tedy obvodní, nebo závodní lékaři. Chytřejší z nich, pokud měli nezávadný třídní původ, a věděli alespoň minimum o anatomii člověka, si dokonce mohli udělat i dvě atestace.

V socialismu bys děvče s nervovým zhroucením nepochodila, na to nemocenská nebyla. Tady bys šla rovnou k psychiatrovi. S největší pravděpodobností stejně postiženému jako ty, a šup do cvokhausu. Alespoň bys nepotřebovala stroj času. Vzala bys to přes ordinaci rovnou do středověku.

Vsadím boty, že tady by tě deprese přešly hned. Komunista z nás udělal sufražetky, ať se nám to líbilo, nebo ne. Bože, jak já bych ráda čekala, až můj pán a velitel přijde domů, unaven z práce. Děti nastoupené k uvítání. Já v bílé zástěrce s papučkami v rukou. Oběd voní na plotně. Jak já bych brala deprese z toho, že jsem zapomněla zavolat, aby mi přišli umýt okna nebo vyčistit koberce.

Tehdy jsem ovšem pochopila, že naše světy jsou propastně rozdílné. Já nemohu pochopit tebe a ty bys tady zahynula. Tady mohl přežít jen ten, kdo v tomhle byl vychován.

První odešli všichni chytří, kteří pochopili včas, že tohle je na delší dobu. Odejít z domova chce odvahu, takže odešli i všichni odvážní. Odejít chce sebedůvěru, takže odešli i všichni sebevědomí. Ti nejchytřejší, se kterými si tento režim světlých zítřků nevěděl rady, byli vykázáni z vlasti. Ti co tu zbyli, komunisti hravě zvládli.

Tak moje milá já být tebou tak jsem ráda, že jsem americká manželka. Jak říkala moje maminka: Tvoje starosti a Rotchildovi peníze.


Život české manželky po sametové revoluci

I stalo se, v co už nikdo z nás, dříve narozených nedoufal a komunista padl. S elánem se kterým jsme budovali socialismus, jsme začali budovat kapitalismus. Jenom způsob práce u většiny zůstal stejný. Ale to je už jiné povídáni.

Jeden by očekával, že mávnutím kouzelného proutku se změní i pracovní nasazení české manželky. Že muž bude konečně dělat to k čemu je po dlouhé věky určen, tedy živit rodinu. Že žena, bude moci v klidu pečovat o svá dítka a dělat svému živiteli depo. Ty, které vidí naplnění svého života v kariéře, budou makat tímto směrem.
Všechno je opět jinak. Je třiadvacet let po slavné sametové revoluci. A jestli někdo hořce pláče nad výdělkem, jsou to opět hlavně manželky.

Nemáme služebné, pracujeme stejným tempem na dvě, někdy na tři směny. Navíc mnohé z nás si nemohou zvyknout na to, že dnes není nic jisté. Ani práce, ani manžel. Ano, někteří z našich mužů se vypracovali. Ve velice krátké době získali postavení a slušné jmění. A tady u mnohých z nich, a že je jich dost, přišel pocit, že tak úspěšný muž nemůže za sebou táhnout tu unavenou chudinku. Tu která mu pomáhala v dobách světlých zítřků. Tu která mu vychovala děti. Tu která je prostě už poněkud omšelá věkem, utahaná všemi těmi roky z práce do práce.

Inu jsou vyměněny za krásné, mladé, životaplné sekretářky, modelky nebo stejně úspěšné ženy (to velice zřídka, úspěšná žena nepotřebuje úspěšného muže). Mají kliku, když seberou poslední zbytky svých sil, když se dovedou děsně naštvat a obrat svého úspěšného muže alespoň o část jeho výdobytků. Když ne, tak mají smůlu definitivně. Opuštěné ve svých panelákových bytech, rozpadajících se domcích budiž jim Pán ku pomoci.

Jenže, správně se říká: „Pomož si sám a Pán Bůh ti pomůže“. Dost z nich dokázalo, že ženská je přeci jenom tvor životaschopný. Že není tak velká rána života, z níž by se ženská nedostala.
Tipů: 22
» 15.09.13
» komentářů: 28
» čteno: 1152(29)
» posláno: 0


» 15.09.2013 - 14:35
Zasmál jsem se. Díky! A od komunistů by byla slušnost, aby poděkovali taky, protože každá taková povídka jim v blížících se volbách může spíše pomoct. uškodit určitě ne.
» 15.09.2013 - 14:43
jejda, zase jsem si krááásně početla, díky ST
» 15.09.2013 - 16:54
klika že tu píšeš, vždycky se u tebe dobře bavím...:-)
» 15.09.2013 - 17:02
No to je paráda, jak jsi vše popsala! Usmívám se a přitom je mi smutno. Moc povedené :-)
ST
» 15.09.2013 - 17:10
krizekkk
Ne můj problém... :) ST
» 15.09.2013 - 17:41
Já si to pamatuju. A nezapomínám. Dám Ti ST
» 15.09.2013 - 18:27
bameka: Ježíš nestraš, to to radši vymažu. To jsem to napsala až tak blbě, že tohle by jim tohle pomohlo? Nicméně děkuji za komentář, ale vyděsil jsi mě.
» 15.09.2013 - 18:28
kvítek: Děkuji, děkuji, děkuji :-))
» 15.09.2013 - 18:28
básněnka: Tak to jsem moc ráda, potěšila jsi mě. Děkuji.
» 15.09.2013 - 18:30
Lilith: Děkuji za návštěvu i milý komentář. No jo, pro mě to přišlo pozdě, ale žiju, tak co :-)).
» 15.09.2013 - 18:31
krizekkk: Tak byl jsi mládě a nebyl jsi ženská, tak v příštím životě mi to snad vyjde, chci být chlap nebo pes u nás doma :-). Děkuji.
» 15.09.2013 - 18:33
vavaoko: Děkuji moc, tak někdy mít dobrou paměť nemusí být až taková výhoda :-)). Na leccos bych ráda zapomněla.
» 15.09.2013 - 18:54
Docela jsem se zasmála. Nejvíc při pasáži o učitelkách. Víš, jsem úča na základce a musím ti říci, že máš dost zkreslené představy. (Leč - učit jsem začala až v osmdesátých letech, tak nevím, jak to fungovalo dříve.)
» 15.09.2013 - 19:08
hloubavá: tak je "učitelka" a učitelka, tyhle si udělaly půlroční kurz, a rodná strana šup s nimi do škol. Nadřela jsem se, ale děti vystudovaly. Tak promiň, nechtěla jsem nikoho urazit, vím, že byly i dobré kantorky. Dneska být kantorem? To bych si radši hodila mašli.:-). A děkuji za komentář.
» 15.09.2013 - 19:10
Sice nejsem manželka, ale za komára sem se narodil. Pamatuji ty doby a vidím i ty dnešní. Bohužel sem dospěl k názoru, který se mi nelíbí, že svoboda a blahobyt sebou nese i mnoho nedobrého. Krásně si to shrnula. Tak dám tip. A žije se mi dobře. Tenkrát i teď. O tom jak se cítím nerozhodují politici, ale já.
» 15.09.2013 - 19:17
umělec2: Nemohu jinak, než s tebou souhlasit. Každá doba má svá pozitiva a negativa. A že vždy je na nás jak život využijeme je také pravda. Jen asi my ženské jsme tak nějak dřív "vyhořelé", pokud chceme stačit vše a ještě k tomu dobře :-)). Děkuji moc za komentář i za hodnocení.
» 15.09.2013 - 20:17
Erma, bylo to přesně tak, jak jsi to popsala a teď je to, jak je to. Umíš velmi vtipně a výstižně psát. Jen bych měla malou výhradu k tomu vázání zboží. Ke kotletám se nenabízel bůček(to by bylo super), ale odporné vnbitřnosti, které se házely na váhu spolu s kotletami. Nedávno jsme si na to vzpomněli s mužem, stalo se to na jižní Moravě.
Zatím mě žádné Tvé dílko nenudilo, ale naopak velice pobavilo:-)

ST
» 15.09.2013 - 20:27
Erma: Nemaž!!! To bys tady ze mne udělala virtuálního mrtvého muže. Teď jsem zas vyděšený já - ale jenom trošičku.
» 15.09.2013 - 20:54
Erma: Skvěle napsáno. A ač jsem v době převratu byla dítko školkou povinné, připomnělo to "staré časy". A povzdech na konci? I to je smutná pravda, bohužel. Ale jak už tu bylo řečeno, každá doba má své.
Díky
» 16.09.2013 - 11:20
vanesa: Tak to asi měli soudruzi rozdělené, u nás na severní Moravě to byl bůček, tady se tvrdě pracovalo, tak asi proto :-))))). Jinak, moc děkuji za zastavení.
» 16.09.2013 - 11:22
bameka: Tak to bych ti nemohla udělat :-)))). Jen si nemyslím, že by si tuhle dobu chtěl někdo zopakovat. A že i ta "nová" doba přináší svá negativa, víme všichni. Ale bude líp, určitě.
» 16.09.2013 - 11:23
Máta: Díky, moc. No a nyní je to na vás mladých, abyste s tím pohnuli kupředu - jen už ne levá :-))).
» 16.09.2013 - 11:59
vodnar
a proto by neměly vládnout jen doma,ale i v politice
» 16.09.2013 - 12:03
vodnar: no tím si nejsem až tak jistá. Zatím se jim podařilo dvakrát položit vládu, rozehnat VV, tak začínám mít pochyby :-))). Ony ty Zubové, Nagyové, Kočí, a jiné, moc velkou čest ženám v politice nedělají. Děkuji za zastavení a komentář.
» 16.09.2013 - 12:34
3
Pobavilo mě to, velice pěkně napsáno. Ale myslím že ne vše bylo jen tak jak popisuješ černo bílé. Jen tak pro přesnost moji prarodiče žili a žíjí na venkově kde byli dokonce i obchody s pultovým prodejem a popravdě nebyl to sice nic moc extra výběr, ale dnes tam obchody nejsou a do nejbližšího městečka kam tehdy jezdil vlak a bus 10x denně a dneska se stěží jen dolstaneš jednou denně ... takže ani pečivo, mléčné výrobky, takže to sice dřív stálo za prd, ale dneska to stojí za h.... celá tahle země je jak titanik. Spodní dvě patra jsou pod vodou, ale nahoře se tancuje a zpívá a z ledovce co kouká nad palubu číšníci do pití sekají led...
» 16.09.2013 - 13:09
kasparoza: tak jistě, že každá doba má své plusy a mínusy, teď jde jen o to co převažuje.

S tím Titanikem, já bych to až tak černě neviděla. Jen to chvíli ještě potrvá, sázím na mladou generaci. Jsem optimista, možná proto, že jsem vždy uměla žít v rámci možností. Děkuji ti za návštěvu i za komentář.
» 16.09.2013 - 18:47
Dobře se mi četla. Myslím, že učitelky melou pořád stejně. ST.
» 16.09.2013 - 19:23
Psavec: ::-)) děkuji pěkně za zastavení i za komentář.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Blbá nálada | Následující: Můj báječný muž
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
narozeniny
Eyrekr [12], Tamara J [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.