Blbá nálada

Omlouvám se, ale tady jsem opravdu nevěděla kam to zařadit. Snad mi laskavý čtenář odpustí.
» autorka: Erma
Je dnes módou nadávat na všechno. Na politiku, na podnikatele, na kmotry, na zaměstnavatele, na počasí. Zamyslel se někdo nad tím, co je opravdová bída, co je opravdová tragedie? Naši, mnohých rodiče, mnohých prarodiče, zažili hrůzy, o jakých se nám nesnilo. Snad právě proto, byli v dobách klidu bez válek, šťastní za každý hezký den.

Moje maminka se narodila v roce 1910. Byly jí čtyři roky, když začala a osm let, když skončila První světová válka. Dalších pár let trvalo, než se naše země, vyhrabala z bídy poválečných let. Děda dřel jako kůň, aby jeho tři dcery dostaly vzdělání, a on uživil rodinu.

Jako osmnáctileté, se jí podařilo založit malý obchůdek, kde šila ložní a spodní prádlo. Ve dvaceti letech již zaměstnala dvě dívky, a obchůdek začal prosperovat. V roce 1937 si otevřela malý módní salon, a začala šít šaty pro dámy, manželky úředníků. Ten rok vzala celou rodinu, na společnou týdenní dovolenou do Šumavských lesů, a do Bavorska.

V původním obchodě už zaměstnávala deset dívek, v salonu tři. Celý týden byla od rána do večera v jednom kole. Zajišťovala materiály, kontrolovala práci, přijímala zakázky. V neděli dělala účetnictví, a připravovala soupis všeho, co se má příští týden udělat. Konečně mohla platit školu pro svoji nejmladší sestru, a rodičům trochu pomoci v jejich snažení.

V září 1938 nás spřátelené mocnosti v Mnichově prodaly Hitlerovi, výměnou za mír, který jak se později ukázalo, stejně válce nezabránil. V roce 1939 nás obsadila Hitlerova vojska a byl nastolen Protektorát. Nebyli jsme ani Židé, ani komunisti, což byl dostatečný důvod, aby matku nechali žít a podnikat. Vdát se neměla čas a ve válečných letech ani chuť.

„Víš, báli jsme se všichni, ale nějak se žít muselo,“ maminka málokdy o tomto období vyprávěla, ale když začala, seděla jsem jako pěna a poslouchala. „Ty slušní lidi drželi při sobě, ti parchanti seděli a psali udání na Gestapo.“

Přišel konec války, lidé nadšeně vítali Sovětská vojska jako osvoboditele, a málokdo tušil, že si nás opět mocnosti rozporcovali jako maso u řezníka.
„Já, nána blbá jsem je byla vítat, mávala jim kytkou. To si do smrti neodpustím.“ Říkala později s oblibou.
Konec války opět přinesl bídu a hlad. Národ se začal pomalu vzpamatovávat a pak to zase přišlo. Rok 1948.

Po 48. roce ji znárodnili, prohlásili za buržousta, napařili milionářskou daň, což byla úplná pitomost. Sebrali obchod, salon, a byla na mizině. Pamatuji si, jak jsme spolu chodily do Vodičkovy ulice, kde proti synagoze byl „frc“, tedy zastavárna. Tam skončily její hodinky od tatínka k maturitě, koberce od strýce, který podnikal v Maroku, obrazy, dary od strýce akademického malíře. Komunista ji, která znala perfektně Německy, Francouzky, Anglicky, Italsky, laskavě zaměstnal jako metařku.

„Pane docente, mohl byste prosím popojet s tou károu?“ líčila dialogy v metařské četě.
„Hned to bude, milostivá paní.“ Pan docent Roubal měl na starosti dvoukolák. „Jen co pan atašé sebere tu svoji hromadu.“
Pan kulturní atašé Vaško byl před válkou, na velvyslanectví v Anglii. Pan docent byl Žid, kterému se podařilo před Hitlerem včas utéct do Ameriky i s rodinou. Po válce se nadšeně s rodinou vrátil do vlasti. Zbytek rodiny mu tady nacisti vyvraždili. Před komunistou se mu utéct včas nepodařilo.

Maminka vždy své partě připravila svačinu, obyčejně chléb se sádlem. Do ešusu, který prošel s dědečkem 1. světovou válku (byl až ve Vladivostoku, tedy ešus a dědeček), uvařila meltu.
„Rukulíbám, milostivá paní,“ děkoval vždy pan docent. „Dovolil bych si, vám nabídnou jablka, sestra je poslala. Vezměte prosím i pro dcerušku.“

Jednou pan atašé Vaško nepřišel na směnu. Později se matka dozvěděla, že je zavřený v Jáchymovských dolech za velezradu. Novou posilou, pro metařskou partu, se stal pan major Malovec. Válečný pilot, v Anglii několikrát vyznamenaný za statečnost.

Osud mé matky nebyl výjimečný, byl jen jedním z mnoha.

Tak až si zase budeme stěžovat, jak hrozně se dnes máme, jaký je zde „svrab, bída a neštovice“, a budeme mít blbou náladu, zkusme se zastavit a vzpomenout na naše rodiče a prarodiče, kteří prožili dvě světové války.

Opravdovou bídu, hrůzy, o kterých se nám ani nesní. Šlo jim o holé životy. Jejich příbuzní byli nesmyslně vražděni, rodiny perzekvovány. A přesto je to nezlomilo, dokázali se těšit z každého dne, z každé maličkosti. Vážili si života, byť osud byl k nim velice nemilosrdný. Možná to bylo právě proto, co prožili. Oni věděli, kde jsou ty pravé hodnoty, nutné k životu.

Jestli je někde bída, a důvod pro blbou náladu, tak v téhle zemi to není. Spíš nespokojenost z rozežranosti. Mít blbou náladu můžeme mít, ale ty důvody pro ni, jsou obyčejně prkotiny. Jistě, že život tu není ideální dle našich představ, ale to není nikde, ani nikdy nebude.

Blbou náladu bych měla v Indii, kdybych se narodila v kastě nečistých. V Etiopii, kdybych patřila k Tutsiům. V Japonsku, kdyby mi smetla dům i s rodinou tsunami. Na Haity, kdyby mi zemětřesení zničilo celé město. V Kambodži za vlády Rudých Khmérů. Také v pracovním lágru v Severní Koreii. A tak dále…

Tady, u nás jsem ráda za každý nový den. Když mě tedy nebolí záda…
Tipů: 30
» 12.09.13
» komentářů: 35
» čteno: 1870(38)
» posláno: 0


» 12.09.2013 - 11:23
ST, je to pravda, pořád se nám něco nelíbí, měli bychom se zamyslet...
» 12.09.2013 - 11:28
Lola Black: díky za zastavení i komentář. Víš mě už de jen o to, abychom byli zdraví a spokojení v rámci možností. Když vidíš skutečnou bídu ve světě, tak si uvědomíš, jak my tu zbytečně naříkáme. Jen to vidět na vlastní woka a cítit ten šílený puch chudoby a bídy.
» 12.09.2013 - 13:14
:-))
» 12.09.2013 - 13:33
kasparoza: Děkuji. :-)
» 12.09.2013 - 13:49
máš pravdu...byla jsem na dovolené v Bulharsku...a tak momentálně říkám, jsem ráda , kde jsem, může být hůř...
» 12.09.2013 - 14:59
dobrý...ST):-)
» 12.09.2013 - 16:06
děvče, ani nevíš, jak si s Tebou notuju! ST
» 12.09.2013 - 16:09
.
blbá nálada přinese mnohá zamyšlení...a doba byla vždycky nějaká, už Seneca říkal: Narodil jsem se ve veliké době, na můj vkus je příliš veliká.
Když Jiří Menzel natočil svůj film a točil jej i kdesi v Rusku "Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Čonkina" tak jsem četla, že řekl: Buďte rádi, že jste se narodili tady.
A já, jsem si toho plně vědoma, třebaže mívám blbou náladu.
A Tobě, jak jinak...za ST :)
» 12.09.2013 - 16:43
Hazentla
První část se mi moc líbí, zajímavé čtení rodinné historie - člověk si přitom tak nějak uvědomí, že ty dějiny, co se o nich učil ve škole, jsou taky - hlavně - dějinami lidí.. občas mne tak napadne, jaká bych asi byla, kdybych se narodila o 40 let dřív..
A kdykoli se nad tím zamyslím.. jsem ráda, že jsem se narodila až v roce 1981. A jsem ráda, že se tak stalo ve střední Evropě.
» 12.09.2013 - 16:46
básněnka: děkuji moc za komentář, jojo nemusíme ani jezdit daleko, viď.
» 12.09.2013 - 16:47
kvítek: Květka Š.: Velmi děkuji za zastavení a komenty.
» 12.09.2013 - 16:52
Lota: Moc ti děkuji za milý a pravdivý komentář. Tak občas máme blbou náladu všichni, jsme otrávení z toho co se tu děje (další volby na krku), ale pořád ještě je tu prostor ke slušnému životu a o bídě nemůže být řeči. Jen to prostě mnozí mají moc těžké a jiní příliš lehké. Ale tak to je.
» 12.09.2013 - 16:58
Hazentla: Máš pravdu, měli jsme kliku. Ty hrůzy válek jsme si nezažily, o nějaké bídě také nemůže být řeč, jistě smůla byla, že si nás mocnosti po válce rozparcelovaly pro nás tedy dost blbě, ale přežili jsme. Sice skromně, leč čistě :-))). Ti kteří se narodili po osmdesátém roce, mají kliku, ale zase je čekají jiné starosti než jsme měli my, co jsme mládí prožili za Husáka. Ale vždy jsme daleko té opravdové bídě a doufám, že nám to ještě chvíli vydrží. Děkuji za tvůj komentář.
» 12.09.2013 - 17:24
krizekkk
Erma, ty vališ, kurnik šopa. ST
» 12.09.2013 - 17:26
Tvé zamyšlení mě moc zaujalo, ostatně, jako vždycky, ale s některými tvými závěry ne zcela souhlasím (což mi připadá být v pořádku - od toho takové texty jsou, aby vyvolaly polemiku). Myslím si, že lidé mají na blbou náladu právo, i když se u nás žije i v nuzotě lépe než "nečistým v Indii. Mají právo řvát a nadávat nad morálkou našich "privilegovaných". Nad zákony, které platí ne "Padni, komu padni", nýbrž padni na ty, co na to nemají. Mají právo nadávat na zkorumpovanou moc, která vysává a bezostyšně krade ze společného. Mají právo ozvat se, protože když to neudělají včas, můžou se ocitnout dříve nebo později v situaci Indů, Somálců, Zuulů... Tahle země a lidé, kteří opravdu poctivě pracují, nekradou a nepodvádějí, si zaslouží vládu, která bude dbát o prospěch země a ne své vlastní kapsy a kapsy svých "kámošů". Nikde ji zatím nevidím, ale doufám. Doufám a řvu. protože mám vnoučata a přála bych jim kvetoucí zemi a ne vysáté rumiště.
» 12.09.2013 - 17:34
krizekkk: :-)) díky moc. No celá já, někdy pusa nevymáchaná.
» 12.09.2013 - 17:43
hloubavá: Máš naprostou pravdu. Zdravě se naštvat a zařvat už je na čase delší dobu, to nakonec víme všichni. Jen o tomhle ten můj fejeton není, je o tom, že máme blbou náladu přesto, že se až tak špatně nemáme a je pro nás problém i dojít k volbám. I když, letos to bude problém i pro mě. Tak jen nadáváme a to je asi tak všechno, co můžeme nebo děláme. Z vysátého rumiště bych já strach neměla, taková hrůza to zase není :-)). Až to vezmou konečně to rukou ti mladí, tak snad bude líp. Tedy doufám. A moc děkuji za tvůj komentář a za zastavení se u mě.
» 12.09.2013 - 18:14
Jako každé Tvé dílo mne zaujalo i toto. Máš pravdu. Ale pravdu má i hloubavá.
Hlavně, že tu není válka.

ST
» 12.09.2013 - 19:38
vanesa: jsem ráda, že jsi se tu zastavila a moc děkuji za komentář. Tak věřím, že určitě bude líp a hlavně, že se toho snad dožiju :-)). Díky.
» 12.09.2013 - 20:04
Já mám obavu, že neldřív musíme vymřít (stejně jako museli ti. kteří zažili válku) všichni ti, kteří pamatujeme rok 68,69. Já na ten čas nikdy nezapomenu a má nenávist ke všemu, co páchne bolševikem, je nevyléčitelná. A tak brblám. Jsem zaujatý a mám blbou náladu. Na druhou stranu jsem spokojen s tím, jak žiji. Takže v jádru jsem spokojen. A brblám. Esli ono to nebude nějak podobně s těmi ostatními brblaly.
Hezky píšeš. To je fakt. ST
» 13.09.2013 - 00:03
vavaoko: já taky pořád brblám, z bolševiků mi naskakují pupínky, ale jsem ráda, že žiji jak žiji i přes všechny ty průšvihy co se tu dějí. Ale blbou náladu moc nemívám, spíš se vztekám a ječím :-))). Jo necháme to na těch mladých, nezatížených. Děkuji moc za milý komentář.
» 13.09.2013 - 00:27
"Nespokojenost z rozežranosti", tos trefila pořádný hřeb přímo na palici.
» 13.09.2013 - 11:45
Špáďa: No prostě to tak cítím :-)). Děkuji za návštěvu a komentář.
» 15.09.2013 - 07:42
Moc hezky sepsané.
Osvětlí lecos, ale ta blbá nálada je i tady často namístě. Vždyť jsou tu také hrůzy v chování a skutcích jistých lidí a není tomu konce.
Lidé, kteří by mohli zasáhnout, mají tu moc-jsou jako slepýši.Nevidí, neslyší, krčí se v teple .
» 15.09.2013 - 11:26
s.e.n: Jistě, že máš pravdu, to co se tu odehrává opravdu není nic hezkého. Jen tady to asi závisí na letoře každého z nás. Já se vztekám a plivu jedovaté sliny :-). Ale upustím páru a je klid. Druhý je naštvaný permanentně (blbá nálada jej provází na každém kroku), a pak je tu spoustu lidí, kteří jsou lhostejní (ono nějak bylo, nějak bude). Tak nějak to vidím a moc děkuji za zastavení i za komentář.
» 15.09.2013 - 21:06
Erma: Děkuji za zamyšlení a náhled od rodinné historie.
Mám to podobně... a nikdy není tak, aby nemohlo být hůř. Taky nadávám, taky mám špatnou náladu (někdy špatnější než špatnou) a pak se zase zvednu a válčím dál. Za sebe, za muže, za svoje dítě, za naději, za svoje přesvědčení, za každé další ráno, kdy se můžu v rámci možností svobodně nadechnout a říct naplno co si myslím, já huba nevymáchaná :-)
Díky
» 16.09.2013 - 11:27
Máta: Tak huba nevymáchaná to je taky můj problém, občas na ni dojedu :-). Jinak moc děkuji za komentík, potěšil.
» 19.09.2013 - 09:25
Napsalas to úžasně jako vždycky. Já osobně mám blbou náladu,abych si pak vážila té normální a byla nadšená z té usměvavé a spokojené. Jo a nadávám, protože si tím hodně ulevím a upustím páru :) Jinak jaks to myslela,chápu :-D
» 19.09.2013 - 14:54
E.T.Jane: Tak myslím, že páru musíme občas vypustit všichni, já vztekloun (kde ostatní brečí, já se vztekám), asi dost často, ale blbou náladu mám málokdy, prostě ji přeřvu a je klid :-))). Děkuji moc za komentář, potěšil mě.
» 22.09.2013 - 18:30
Poplakala jsem si,i já to cítím jako ty,mám velmi staré rodiče přes 8o let a když vyprávějí co zažili...no nemáme si nač stěžovat navíc si za to všechno co se teď děje můžem trochu sami,jsme pohodlní a nechceme se příliš angažovat a lípse nadává u piva v hospůdce nebo doma u televize než abychom se pustili do boje...nicméně o život nám nejde a myslím si že kdo se snaží má šanci dnes žít lepší život.
» 22.09.2013 - 18:48
la loba: Nemohu jinak, než s tebou naprosto souhlasit, je to tak jak píšeš a jsem ráda, že tady jsme našly společnou řeč. Moc ti děkuji za tvůj komentář.
» 29.09.2013 - 22:06
Jako vždy napsáno čtivě a poutavě. Jistě i z pohledu autora pravdivým pohledem. Každý si občas pokládá otázky života a dochází mu, že mnohdy by si měl dát pár facek a ne si zoufat.
Otázka osobních potřeb vždy souvisí s tím, co zažijeme a v čem vyrůstáme. Takže ta míra nároků na život je rozdílná.
Nicméně čím více teď vzpomínám slova své babičky .....
Každý život, nese špatnou i dobrou dobu.... a když vidím tvé dětství - lituji tě, co tě čeká.
A po shlédnutí videí i skutečných obrázků na dovolené v Jugoslávii..... už si nestěžuji a modlím se, aby jsme to nepoznali i my.
» 30.09.2013 - 11:29
gabkin: Přesně napsáno, já také lituji své děti a jejich děti asi ještě víc, ale na druhou stranu spoléhám na to, že zdravý rozum snad pohne lidmi tím správným směrem. S tou Jugoslávií - nikdy jsem nevěřila, že se něco takového může stát tady v Evropě. A stalo, a my jen bezmocně zírali na ty středověké hrůzy. I proto si myslím, že my tady u nás si opravdu nemáme na co stěžovat. Pro mnohé jistě není život lehký, to nebyl nikdy, ale pořád je to nic, proti té skutečné bídě a válkám.
Děkuji moc za komentář.
» 17.07.2014 - 16:26
úvaha! úvaha! je opravdu takový problém poznat rozdíl mezi fejetonem a úvahou? :-(
» 19.07.2014 - 14:59
Chiquitat: Jak vidím, tak pro někoho asi ano :-))).

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Skleróza | Následující: Život české manželky za bolševika

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.