*PORTRÉT I.*

Jeden z pěti portrétů mých bývalých lékařských kolegů
» autor: Tomáš
*PORTRÉT I.*


To nejnápadnější a do očí bijící na mém příteli Bohuslavovi byla jeho tlouštka. Ať už zepředu či zezadu, z profilu či z ptačí nebo žabí perspektivy, vždy vynikaly jeho zakulacené proporce.

Nevím, čím bych měl začít, nemohu se ničeho zachytit, vše je kulaté, hladké a možná i mastné? I to jeho jméno bylo jaksi kulaté. Někdy jsem mu říkal Bohouš, jindy Slávek. Přiléhavější k jeho tlouštce však znělo Bohouš.
Byl střední postavy, stošest kilo, boty pětačtyřicítky. Jak si už jistě sami domyslíte, měl zakulacený obličej s výrazným podbradkem. Ústa trochu negrovského typu, vysoké čelo přecházelo do lysinky. Černé vlasy krátce přistřižené, uši neodstávaly. Hodně se potil, když tancoval. Jinak se zajímal o kopanou a jako student prý hrál pozoun. O kopané i o hudbě, lépe řečeno o dixielandu, jsem s ním často coby aktivní houslista diskutoval a to nás taky kromě společného povolání spřátelilo.

Povahy byl bujaře veselé, vždy se zásobou kvalitních vtipů. Když se mu nahlédlo do jeho tmavých očí hlouběji, uhnul pohledem a začal vyprávět něco úžasně veselého. Jeho řeč byla taky plna smíchu. Za každým třetím, čtvrtým slovem se pravidelně krátce a v basovém rejstříku uchechtl a pokračoval dál švejkovskou logikou do nekonečna. Smál-li se obzvlášť divoce, dalo se o něm neuctivě říct, že měl ¨hubu od ucha k uchu¨, pardón!

Nedá se říct, že by o něho neměly ženy zájem, ale až do konce života zůstal Bohouš svobodný i když ne bezdětný.

Jeho zvláštní ¨otcovství¨ vzniklo v době, kdy se povolila a začla provádět legální přerušování těhotenství. V operační den mu bylo určeno taky jedno přerušit a současně demonstrovat žákyním posledního ročníku zdravotnické školy. Bohouš se přitom prezentoval suverénně profesionálně u vědomí toho, že je centrem pozornosti tolika ženských teenažérek. Zákrok provedl velmi jemnocitně a doslova zářil pod obdivem mladistvých žákyněk!

Jenomže: při kontrole pacientky za tři týdny jsem v ambulanci zjistil, že děloha není jak jsem očekával normálně velká, nýbrž dvakrát tak než před zákrokem! Neměli jsme tehdy ještě k dispozici ultrazvuk, abychom si ověřili obsah děložní dutiny. Zbývalo jediné vysvětlení: jednalo se o přerušení těhotenství dvojčat, kdy jedno zákrok přežilo! Po rozhovoru pacientky s primářem si těhotenství ponechala a za několik měsíců u nás porodila.

Tolik k vysvětlení Bohoušova ¨otcovství¨.Jeho tlouštka jako i náruživost v jízdě na motorce mu byly bohužel osudné. V pětačtyřiceti téměř smrtelně havaroval. Dodatečně se zjistil vysoký krevní tlak a přestálý srdeční infarkt. Snažil se zhubnout. Bezvýsledně. Srdeční slabost nemohla dlouho jeho humor zdolat.

Kdykoliv stojím u jeho hrobu, vždy se mi vybaví jak nám štědře a vesele rozdával svůj životní optimismus i jak se stal nevědomky ¨otcem nevlastního dítěte¨.
Tipů: 17
» 20.09.12
» komentářů: 11
» čteno: 705(21)
» posláno: 0


» 20.09.2012 - 08:10
...vzpomínky na skvělé lidi zůstanou v srdci navždy!
» 20.09.2012 - 08:17
***
» 20.09.2012 - 08:36
bezvadné, tobě.. i Bohoušovi do jeho nebíčka..ST
» 20.09.2012 - 09:09
Já ti dám ST
» 20.09.2012 - 20:38
krásně lidský portrét..
» 22.09.2012 - 10:53
Potěšilo mě, že tebe i tvého kamaráda zaujal fotbal. Nepotěšilo mě, že tvému kolegovi byl zde asi vyměřen poněkud krátký čas. Při čtení jsem si vzpomněl na slova "za smíchem slzy." To proto, že tvůj kolega někdy uhýbal očima. Ale jak to v sobě měl opravdu, to už asi nikdo nezjistí.
» 22.09.2012 - 16:19
děkuji za krásné a příjemné počtení. ST
» 01.10.2012 - 21:20
Super bezva počtení. ***
» 21.11.2012 - 09:48
teenažerky:)))
» 12.02.2016 - 14:46
Při čtení popisu kamaráda Bohouše (mimochodem i já se tak zovu, i když ne Bohuslav, ale v Německu bych byl Gottfried) jsem si vzpomněl na Nohavicovu píseň Cukrářská bossanova.
Hezká vzpomínka na jiSTě bezvadného člověka. Já měl podobného třídního profesora, kterému nikdo neřekl jinak než Drobek. Skvělý pedagog a rádi na něj vzpomínáme.
» 12.02.2016 - 15:22
mutil: Děkuji za Tvé skvělé komentáře a projevy sympatie :-))))) Ojedinělý to zjev mezi tolika letmými čtenáři...

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: *A proč vlastně…? * | Následující: *PORTRÉT II.*

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.