Ideál

O jedné podivné existenci..
» autor: vavaoko
Ideál.

Sedím na schodech opuštěného domu a je mi to fuk. Prší, nebo svítí Slunce. Padá sníh, nebo mrzne. Kolem chodí lidé a mne si nevšímají. Je mi to jedno. Kdosi mě přikryl dekou. Jiný mi přinesl papírovou krabici a postavil mi přístřešek. Je mi to jedno.
Nevím, kdo jsem, ani kým jsem byl dříve. Nemám zřejmě nikoho blízkého, ale je mi to jedno. Sedím a občas mi někdo přinese nějaké jídlo. Když mám co jíst, jím. Když nemám, spím. Spím skoro pořád.
Teď se u mne zastavili tři muži, kteří vystoupili z velkého, černého auta. Ukazují si na mne a něco říkají. Je mi to fuk.
Když odjeli, přijelo jiné auto a dva muži mě naložili. Jedeme. Kam? Nevím. Je mi to fuk.
Někam jsme dojeli. Velká bílá budova s mnoha okny. Asi nemocnice. Možná si myslí, že jsem nemocný. Je mi to jedno.
Sestřičky mne celého umyly a převlékly do bílých šatů. Potom mne přivedly do velké místnosti a nějací doktoři na mne zkoušeli své pokusy. Všichni se zdají být spokojeni. Je mi to jedno.
Přinesli mi nové oblečení a dovedli mne do velikého sálu, kde sedělo mnoho dalších lidí. Mne posadili na pódium a jedem chlap tam mluví do mikrofonu. Poslouchám co říká, ale je mi to fuk.

„Vážení přátelé. Jak již předeslal kolega profesor Drdák, je zřejmé, že veškerý další průzkum vzdálených planet, se neobejde bez účasti lidské posádky.
Veškerá technika selhává se stále větší pravidelností, jež je úměrná vzdálenosti lodi od Země.
Proto je nutno vyslat člověka, jenž bude dostatečně zdatným, aby dokázal kontrolovat techniku. Problém vězí v tom, že na takovou misi nelze sehnat dobrovolníky. Za žádné peníze a pro žádný ideál, není nikdo ochoten a ani schopen, podniknout cestu k Neptunu.
Naše sondy přinesly důkazy o tom, že Neptun je opravdu zdrojem materiálů, jež my nutně potřebujeme. Přistání na odvrácené straně planety, však znamená dočasnou ztrátu spojení a tím i kontroly nad lodí. Proto loď musí mít lidskou posádku.
Jak všichni víte, cesta k planetě a zpět, trvá šest let. V našich možnostech je postavení lodi, která uveze dostatek paliva, přístroje a zásoby pro posádku. Ovšem, omezené množství zásob.
Toto se stalo nepřekročitelnou překážkou. Nikdo z kosmonautů, není ochoten letět v lodi za podmínek, jež jsme schopni jim poskytnout. Délka letu a samota jedince v omezeném prostoru je natolik nesnesitelná pro kohokoliv z nich, že se zdá být nepřekonatelnou.
To vše téměř zničilo naše ambice na dobytí Neptunu. Ale.
Nyní dobře poslouchejte.
Zde na té židli sedí ideální člověk. Jak vidíte, je malý a hubený. Podle lékařů je neuvěřitelně otužilý a je zcela tělesně zdráv. O jeho duševním zdraví vedou vědci učené disputace, ale všichni nás ujišťují, že pro náš účel, je tento muž nejvhodnějším kandidátem.
On se vejde do malého prostoru kabiny lodi. On nepotře buje většinu věcí, na kterých trvají ostatní kosmonauti. On vydrží o hladu i několik dní a nevadí mu to. On je schopen ovládat jednoduché přístroje, pokud bude mít správnou motivaci. Je ideální. A co je hlavní! Souhlasí!

Vážený pane. Jste ochoten podniknout cestu na planetu Neptun, za podmínek, jež vám nabízíme? Pro jistotu je zopakuji. Dostanete milion dolarů za každý měsíc strávený na lodi. Budete mít co jíst a čas na odpočinek. Vše, co budete dělat, je stisknutí tlačítka na palubní desce. To tlačítko stisknete ve chvíli, když dostanete hlad. Souhlasíte? Prosím, odpovězte mi.“

„JE MI TO JEDNO.“

Letěl jsem? Nevím. Bylo to daleko? Nevím. Je mi to fuk. Seděl jsem a mačkal tlačítko. Když jsem měl hlad. Potom to skončilo. Zase přišli ti lidé. Vynesli mne z rakety a ukazovali ostatním. Bylo mi to fuk. Všichni jásali a mluvili o hrdinství a obětování. Bylo mi to fuk. Potom všichni odešli. Mě posadili na obrubník silnice a vedl mne postavili velký kufr s penězi. Je mi to jedno. Sedím. Slunce hřeje. Zastavilo tu auto. Někdo popadl kufr a rychle odejel. Je mi to jedno.
Po silnici se blíží veliký náklaďák. Již je ode mne kousek. Šofér se dívá za odcházejícími mažoretkami a mne nevidí. Již je u mne a stále jede. Je mi to jedno…
Tipů: 31
» 23.06.12
» komentářů: 25
» čteno: 1566(34)
» posláno: 0


» 23.06.2012 - 13:15
Forrest Gump byl podivín, ale tenhle ho ještě předčí. AŤ ŽIJÍ PODIVÍNI. :)
» 23.06.2012 - 23:04
Dobrá povídka, ST.
» 24.06.2012 - 09:38
...tak tohle je sci-fi z bezva soudku, krátká, čtivá a vtipná...:))
» 24.06.2012 - 11:02
Věc hodná důkladného zamyšlení. Velmi zajímavé.
» 24.06.2012 - 11:46
Psavec: Kajuta: Eylonwai: čubík: Díky vám všem za koment
» 24.06.2012 - 16:11
líbí se mi
» 24.06.2012 - 22:18
libanka: To jsem rád. Díky
» 25.06.2012 - 11:48
Prima povídka.
» 25.06.2012 - 22:10
Velmi dobře***
» 25.06.2012 - 22:16
churry: carodejka: Děkuji vám.
» 25.06.2012 - 23:08
Vzpomenul jsem si na moji podobnou tak ji dám místo komentáře. Ta Tvá je lepší.
Odjezd a skleróza
Každý nemůže být chytrý

Odjezd
Nastává chaos, nutí mne ze sebou cosi dělat.Vím, že na něco určitě zapomenu jen bohužel ještě nevím na co.Vždy se něco najde.Pořád říkají kolik zbývá času do odjezdu, není ho mnoho, já to stihnu, dám si ještě kafe, pak se připravím.Nápoj je dost horký, foukám, stejně se však spálím.Vyprsknu a mám oblečení zralé na výměnu.Hledám, co si na sebe vezmu, nic nemám vše mám zabalené sebou.Zkusím kafe smýt a zůstává mokrý flek, přímo v rozkroku.Vypadám jako kdybych to nestihl, opak je pravdou.Vezmu fén, suším skvrna se ztrácí a její okraje nabírají kontury.Musím už jít tak tedy jdu.Přicházím akorát, jen nevím zdali jsem vypnul fén.Asi jo.Zamknul jsem je další otázka,podvědomě sahám do kapsy klíče mám tak minimálně je zabouchnuto i když kdo ví.Kufr, peníze, hadry vše mám.Přijíždí vlak bohužel není sám.Je na první třetí i čtvrté koleji.Já jsem na první.Napadá mne že mám docela na výběr kam pojedu.Snažím se rozpomenout kam a proč jedu nic mne nenapadá.Sahám do kapsy, že zavolám manželce kam to jedu a nemám telefon. Jdu do budky chci volat nemám však drobný.Po rozměnění pokus opakuji.Jen neznám číslo to mám v telefonu.Kašlu na to a jdu do nádražní občerstvovny dám si pár piv a nějaké rumy.Je mi jedno kam pojedu vlezu tedy do nejbližšího vlaku.Vůbec nestaví nemám hodinky ale byl jsem už čtyřikrát na toaletě. Usínám Po probuzení nic nemám ani kufr ani bundu.Ale měl jsem to vůbec.Vystupuji na zastávce kde to neznám to mi nevadí.Mám hlad a žízeň jdu tedy rovnou do hospody opakuji včerejší menu.Motám se i hlava nevím kam půjdu, nevím odkud jsem přijel.Tady se mi líbí.Třeba mne najdou dají mne do útulku jako psa a zase si mne někdo vybere domu.Už aby to bylo.
» 26.06.2012 - 20:32
Pěkně zdravím. Autor nám tím chtěl zřejmě říct to, že na palnetu Neptun byl vyslán blázen, nebo, nějaký bezdomovec, který neví, do čeho jde, protože to poslání bylo hodně nebezpečné. (Nemá na světě snad člověka, kdo by ho postrádal , nebo, měl rád?)
Zajímavé, jenom nechápu dost pointu. Proč mu to bylo všechno jedno...(byl to pokusný králík z laboratoře,kde mu byly vymyzané myšlenky). Trochu depresívní povídka...
» 26.06.2012 - 22:04
Sisinka: Nebyl to pokusný králík. Byl to jedinečný tvor, vybraný pro jedinečný úkol. Je třeba různých lidí, aby zalidnili zem. (To jsem nevymyslel)V podtextu to mělo vyznít jako varování před používáním lidí coby spotřebního zboží. Něco jako : Koupit, použít a zapomenout na to. Jako na věc.Díky za koment
» 27.06.2012 - 07:19
vůle jedince .... pěknéééé
» 27.06.2012 - 10:55
kasparoza: Děkuji
» 28.06.2012 - 18:38
vavaoko:
aha, dík, dost lidí takto přemýšlet stejně umí, je to smutné...
» 29.06.2012 - 09:53
Sisinka: Neříkám, že to není smutné.
» 02.07.2012 - 10:15
moc pěkně napsané,přemýšlím nad různými věcmi,co se mi v tomto ohledu vybavují,ale nejsou mi jedno..i když..kdo ví,neřeším už věci,co nemohu ovlivnit,to je ztráta času..dávám ST
» 05.07.2012 - 17:40
Takovejch mám půl třídy! Jen neříkají fuk, ale fuck! :-)
» 07.07.2012 - 10:32
hloubavá: básněnka: Děkuji za komenty
» 10.07.2012 - 19:56
pěkná povídka:))ST!
» 11.07.2012 - 18:55
dobrý :-)
» 22.09.2012 - 10:19
Možná by byla zajímavá i povídka "Jak jsem se dopracoval k IDEÁLU." Já mám taky svůj filtr ke třídění toho, co je mně naprosto jedno, co je mně dost jedno a co mně jedno není.
Někdo o mně třeba řekne - hle cynik! To je mně naprosto jedno. Kdo mě zná osobně, ví, že cynik nejsem. Ale když tak sleduju dnešní dobu, jaký budu třeba za deset let, to bych si tipovat netroufal.
» 22.09.2012 - 10:49
bameka: Díky za zajímavý komentář.
» 10.10.2012 - 13:28
Tomu říkám "salámista":-) Velice povedená věcička. Vlastně lepší než většina mých děl...ale je mi to fuk.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Inzerát | Následující: Waterloo

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.