Pasivní společnost?

Tak jsem zase poslouchal, jak je česká společnost pasivní a letargická.
» autor: Vidlák
Ano, je to tak. Zatímco v Řecku nebo Španělsku dochází k tisícovým demonstracím, jsou u toho zranění, sem tam i mrtví, auta hoří, výlohy se sypou... a u nás nic. Demonstrace o několika desítkách nebo stovkách hlav, spořádanost, klídek.
A pak si pustím televizi a tam se objeví pár obličejů s honosným titulem a vysvětlují, jak je český národ zblbnutý, oblbnutý, jak je ideologicky masírován, debilizován školstvím i masmédii, jak nemá žádné duchovní hodnoty a tak dál. Řečník se rozohňuje, šermuje argumenty, moderátor přikyvuje...

Jenže ono to s tou debilizací českého národa nebude tak hrozné. Jednak máme dost dlouhou průpravu v tom, nikomu nevěřit, obzvlášť když ho platí televize nebo noviny. Zblbnutí jsou jako obvykle jen ti prvovoliči, kteří jsou mladí, bez zkušeností a musejí je nejprve draze nasbírat. Nejčastěji se tak děje ztrátou iluzí. Ovšem již zkušený český Homo Politicus se opít rohlíkem nenechá a jeho hodnocení české politické scény i budoucnosti vyjadřuje krátce, jadrně a nepublikovatelně.
Český člověk jaksi chápe, že poskakovat na demonstracích, znamená posloužit dalšímu krátkodobému soukromému zájmu nějakého ambiciózního blba, na kterého v současné době nevyzbylo koryto a tak se tam nějak musí vmáčknout. Případně svou demonstrací ještě může pomoci nějaké zájmové skupině, která se cítí málo zaplacená. Víc nic.

Český člověk není idiot a tak ví, že bojovat se má, aby bylo něco nového a ne aby skončilo to staré. Český člověk bedlivě sleduje situaci a nevidí důvod, aby to dělal jako Egypťané nebo Lybijci, kteří tak moc nechtěli své diktátory, že je smetli, ale vůbec netušili, co vlastně mají chtít jiného. A tak místo jednoho diktátora jich teď mají stovky. Každý chlap s kvérem je najednou místní despota. To tedy fakt stálo za revoluci...
Český člověk čeká. Čeká, až někdo přinese opravdovou alternativu dnešnímu uspořádání. Čeká na toho lepšího politika, lepšího ekonoma, lepší systém. Český člověk bude bojovat, ale za skutečné hodnoty a ne halasná prohlášení. Český člověk bude bojovat, až bude za co. Do té doby může všechno klidně zůstat při starém. Český člověk nehodlá ztrácet čas, peníze, nebo život výměnou jedněch zlodějů za jiné.
Problém pasivity českého národa není v českém národě. Ten problém je v tom, že předkládané alternativy většinou nestojí za zlámanou grešli a halasná prohlášení nepřinesou ani svobodu, ani blahobyt.
Tipů: 11
» 23.02.12
» komentářů: 8
» čteno: 1258(15)
» posláno: 0


» 23.02.2012 - 09:00
Popravdě jsem těžce nepolitická, ale tady jsi napsal něco hodně podobné tomu co cítím...musím s tebou souhlasit..proč z kaluže do bláta, tedy potom kam z bláta rovnou do ho..?Až bude za co!!!ST
» 23.02.2012 - 09:34
Paulmatthiole
Problém naší politické scény je, mimo jiné, v tom, že jednak politici nejsou politiky a v druhé řadě ani odborníky. V důsledku toho jsou předkládané alternativy buď funkční pouze částečně (potažmo ve prospěch zcela specifických skupin), nebo nejsou funkční vůbec. ST.
» 23.02.2012 - 10:17
Více méně souhlasím. Jen si říkám, aby až přijdou ty lepší alternativy, bylo ještě co zachraňovat...
» 24.02.2012 - 13:54
škoda, že těch ST nejde dát víc...
» 10.03.2012 - 16:33
Lapidárně vyjádřená skutečnost. Já nemám co dodat. Naprosto souhlasím.
» 17.08.2012 - 08:02
kdyby tě slyšel Aťan !!!!
Ale pravdu máš v tom, že dělat revoluci jen kvůli akci je blbost.
Na druhou stranu když vidím tu hnusárnu s církevním majetkem.... i já mám chuť jít vypalovat kostely.
» 23.08.2012 - 14:55
Jo, církevní majetek... Na druhou stranu, 90% tohodle národa, kdyby měla příležitost, tak by si taky nechala vyplatit podobnou "odměnu".
Většina těch, co nadává na zloděje ve vládě, by klidně kradla stejně jak oni, jen kdyby měla příležitost. Většina našich nadávek na zloděje je jen brblání, že my si taky nemůžeme nakrást... Ale to je na celou úvahu, ne na komentář...
Ale prostě revoluce je zbytečná - dokud nepřijdeme na to, jak tam pustit tu maličkou nepodstatnou minoritu, která by nekradla a nebo dokud nepřijdeme na to, jak těm krádežím zabránit jinak než postřílením zlodějů... to bychom si postříleli celý národ.
» 08.05.2013 - 11:12
Velice aktuální úvaha i (nebo spíše hlavně) po roce od svého zveřejnění. ST

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
online
1 skrytých [1]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.