Oni nechápou, že jim jde o život

» autor: Vidlák
Venku se nám mění svět. Neohlíží se ani na to, jak jsme vyspělí či bohatí, neohlíží se ani na rasu, ani na předsudky, ani na znalosti. Žijeme v době, která potápí jednu za druhou velkolepé ideologie a ukazuje nám, že král je jaksi nahý.
Já si ještě pamatuju, jak nám před dvaceti lety říkali, že nám budou vládnout už jen odborníci a kreslili růžovou budoucnost na principu Západního Německa s obřími platy a osmi týdny dovolené. Pamatuju si to, protože to tenkrát bylo i v učebnicích.
Před deseti lety se jaksi ukázalo, že mezi těmi sametovými revolucionáři byli buď tuneláři a nebo nekompetentní idelaisté a tak přišla nová velkolepá myšlenka. Říkali nám, jak málo žijeme na dluh, jak málo máme hypoték, jak málo si bereme úvěry a proto u nás ekonomika nešlape a do Německa máme pořád stejně daleko. Pamatuju si to dobře, při nahrávání filmů na videokazetu se občas přimotaly i televizní zprávy, kde nám hlasatelé a reportéři omílali o hlavu úvěry, úvěry, úvěry. Vlastně to byla taková kvalití bankovní reklama.
Úvěry jsme si nabrali a ejhle, zase nebyl blahobyt, jen nějak přibylo bezdomovců a lidí, co se nedokáží uživit ani když pracují. Tak nám před pěti lety říkali, že daně jsou okrádáním úspěšných, že v nich je brzda našeho pokroku. To už si nemusím ani pamatovat, diskusí na toto téma jsem na Literu absolvoval stovky a stovky.
Daně jsme snížili, ale zase nám nějak nepřibylo, naopak, nejenže už se neuživí i někteří, co mají práci, ale už nejsou ošetřeni ani někteří, co mají zdravotní pojištění. Ti co celý život dělali na důchody se jich ne a ne dočkat a za chvíli budou ohroženi i ti, co spořili celý život.
Taky nám před třemi roky říkali, že žádná krize nebude. Pak se škodolibě dívali, jak má problémy evropská měna a byli vlastně nadšení, že se celý ten projekt hroutí.
Teď nám ti stejní říkají, že pokud padne euro, tak nám půjde o přežití. Ti stejní reportéři, co nám povídali o tom, jak málo žijeme na dluh nám teď vyprávějí, jak je to špatné mít dluhy. Ti stejní ministři, kteří vyprávěli o tom, jak je třeba snížit přímé daně a zvýšit ty nepřímé teď koukají jak tága, že se propadá spotřebitelská poptávka.
Sakra, jsem nedostudovaný Vidlák, ale schopnosti našich velikých kormidelníků nějak neodpovídají ani jejich dosaženému vzdělání ani jejich dosažené funkci. I poslední hnojař ví, že kráva se nejdřív musí nakrmit a pak se teprve může dojit a také ví, že aby kráva mohla dojit, musí se nejdřív narodit, vyrůst, otelit a to chce svůj čas.

Když už se obávám o ministerskou inteligenci, rovnou se i bojím, že si v té Strakovce také ještě neuvědomili, jak v případě další krize nebo opravdovému pádu eura, nebo dalším propadu životní úrovně půjde o přežití především jim. To, že lidi v tomhle státě ještě snášejí tu věčnou šikanu a korupci, to bylo proto, že se jich to vlastně zas až tak moc nedotýkalo. Ale teď začíná jí do tuhého. Teď už může dojít na hlad a bezdomovectví ve velkém. Teď může dojít na opravdu velkou nezaměstnanost, neošetřené pacienty a rabování na ulicích.
Snad si ti hlavouni nemyslí, že jich se to netýká. Nevím, jestli jim to dochází, ale jde jim opravdu o kejhák, protože oni jsou u vesla, oni to nechávají tak daleko dojít. Oni jsou ti, kteří měli vidět dál a měli proti tomu něco dělat.
Oni samozřejmě nemůžou dělat vůbec nic, protože skutečná moc je trochu někde jinde, ale snadno mohou svou funkcí naposled posloužit skutečné moci jako hromosvod národa.
Je neuvěřitelné, s jakým klidem nám politici mluví o konci různých tabu sociálního státu nebo daní a nedochází jim, že konec těchto tabu nejspíš rozjede konce dalších tabu a jedno z prvních zrušených tabu bude, že poslanecká imunita nechrání před oprátkou, že se politici nesmějí zavírat do basy, nebo něco horšího.
Měli by si na těch ministerstvech sednout a začít fakt něco dělat pro ekonomiku a národ. Jestli nebyl vhodnější čas vykašlat se na své sponzory, tak zřejmě už nebude. Jestli to totiž dojde k těm žalostným koncům, jak sami klidně prorokují, tak oni půjdou první.
Tipů: 13
» 17.02.12
» komentářů: 7
» čteno: 1321(18)
» posláno: 0


» 17.02.2012 - 10:44
S Tebou souhlasím, plně!
» 17.02.2012 - 11:35
já sice tolik napamatuji, nebo kdo ví, možná raději nevzpomínám. Avšak i já se svým "vidlákovským" vzděláním, bez onoho vysokoškolského papíru, i já poznám, když je něco špatně. Souhlasim také, a také ST!
» 17.02.2012 - 12:49
Přelom hospodářské krize?
Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu.MRAVNÍ BÍDA JE PŘÍČINA, HOSPODÁŘSKÝ ÚPADEK JE NÁSLEDEK. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu.
V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující.

Tomáš Baťa, 1932

1968 otevřely se vrátka a něco to stálo
1977 Několik vět
1989 Pár slov a otevřely se vrata velkých gest a rychlého obohacování se na úkor státu
2012 nenacházíme slov, ale Baťova slova jsou stále pravdivá
» 17.02.2012 - 14:04
Paulmatthiole
Lidé nebyli na řadu věcí připraveni - koho by napadlo, že někdo v zahraničí koupí továrnu a nechá ji padnout (haha, to je ale hlupák, smáli se... a teď se draze dováží to, co se vyrábělo za rohem)... a tak dále, a tak dále...

Aniž bych obhajoval minulý režim - řada věcí byla zrušena, ale náhrada za ně nebyla jaksi nabídnuta, ve funkční podobě. Je to vidět, kamkoliv se podíváte...
» 21.02.2012 - 10:10
Když se z nuly stane ministr, je to stále nula. Jen s mašlí. Tak to prostě je. Kupecké počty a sedlácké myšlení je překonáváno virtuálními čísly a globální tupostí naučenou od těch kteří kupecké počty nezvládli, ale podědili balík. Všichní doufají v jakýsi zázrak. Je to zlé..
» 10.03.2012 - 16:21
Jakobys mi to opisoval z hlavy. Škoda, že můžu jen jednou tipnout. Kruciš já bych...
» 13.11.2012 - 19:36
No, já spíše myslím, že ti, co nám vládnou (tedy skutečně vládnou, to nemusí být totéž, co vláda) nejsou žádní blbové. Krásně nás ošulili v kuličkách a teď, když mají nejlepší stáje, hrají s námi monopoly. Znáte tu hru? Od určitého okamžiku se už situace nedá obrátit, ani kdyby na místo prohrávajícího nastoupil šachový velmistr. A o tom to je.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Pro Dreamrovera | Následující: Pasivní společnost?

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku