drát

jedna starší
» autor: vavaoko
Drát

Chodil jsem onehdy po lese, koukal po houbách s stromech.
Najednou jsem se ocitl na všech čtyřech. Nohy se mi zamotaly do drátu. Rezavého ostnatého drátu.
Clověk vymyslel drát. Prvotně snad jen k tomu, aby mohl spojit něco s něčím. Jednoduše, rvchle a poměrně trvale. A spojoval. Jeden telefon s druhým,žárovky s vypínači.. Věnoval obrovské úsilí tomu, aby podmořským kabelem, spojil Evropu s Amerikou
Chvíli na to, nebo možná v ten samý moment, však jiný člověk smotal tři dráty a upevnil mezi ně osten. Ne jeden. Mnoho ostnů.Cím víc, tím líp. A ve chvíli, kdy se jedna skupina snažila spolovat drátem stanici se cstanicí a tím i jednoho človběja s druhým, se stjnoun e ji větší pílí, druhá skupina počla lidi rozdělovat. Ostnatým drátem.
Oddělili černé od bílých, věřící od nevěřících, nás od nich. Zajímavé je, že na obou stranách byli věřící. Nevěřící byli vždy ti za dráty.
Oni. Ti co nemají víru v naši ideologii, náboženství, nebo mají jen trochu jiný názor či barvu kůže, jsou vždy barbaři a proto nepřátejé. Proto je nutno je oddělit drátem. Ostnatým drátemCím víc, tím líp! Tak kázal ten, kdo měl v rukou moc.
A tak se drátovalo. Všechno a všude. Nejvíce hranice států. Je zajímavé, že na druhé straně byli vždy Oni. T ledné i druhé strany. Jelikož však drát, ikdyž ostnatý, je jen drát, a neepřítel přes něj pronikal. vznikaly války. A to byl Zlatý věk ostnatého drátu. Tiásíce lidí natahovaly miliony metrů ostnatého drátu po celém světě, aby se dealší statisíce pokoušely přes něj dostat.Sílení strachem a netastní z tohi, do jakého maléru se to zase namočili, vrhali se vojáci obou stran proti drátěným překážkám. A umírali pzastaveni jejich ostny a pobiti krupobitím olova. Po stovkách, Po tisácích. Za krále, za vlast. Za cenu toho železa.
Po těch lidech toho mnoho nezbylo.Cas smetl stopy, pamětníci stárnou a vymírají. Pomníky rozseté po celém světě připomínají šílenství válek. Malých i velkých. Spravedlivých i nespravedlivých.
DRát ježí v lese na zemi. Je mu jedno, jaká je doba, jestl se do něj zamotá vinní či navinný. Doufá, že se někdozamotá a upadne...
Ba na. To by byla pohádka. Drátv je jen železo. To lidé z něj udělali to, čím je. Naštěstí tato doba tolik nepŘeje ostnatemu dratu. Ten mŮj jsem vzal a odnesl. Aby tu snad nekdo neupoadl.
Tipů: 10
» 17.01.12
» čteno: 1155(21)
» posláno: 0


Komentáře zakázány autorem díla.
Předchozí: Dobrý ročník | Následující: Mince

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.