Hickmanův komiksový run

Ještě jeden článek k archivaci na komiksové téma, napsaný pro účely jednoho komiksového fóra. Tudíž nedoporučuji nikomu mimo obor.
» autor: Alexandr Rakita
Jak jsem slíbil, tak činím – zde jsou moje dojmy z Hickmanova Avengers runu. Ono to sice v mý bublině asi úplně nikoho nezajímá, ale pro mě je to spíš takovej zápis v čtenářském deníku, dejme tomu. Spoilery jsou, ale ne nijak zásadní.
Pročetl jsem hlavní linii tohoto oslavovaného runu, čili sérii Avengers, New Avengers a minisérie Infinity a Secret Wars. Zabralo mi to dost času, je to několik tisíc stran, nicméně k tomu lze ještě přidat sérii Fantastic Four, Secret Warriors, Avengers World a bůhví co ještě, co s tím souvisí, ale to už je vyloženě tak robustní dějový proud, že mi bohatě stačila hlavní linie.
Je to teda nejlepší komiksový run všech dob? Není, ale chápu, proč se o něm říká, že je. Nejlepší komiksový run je samozřejmě Morrisonova Hyperkrize a Hickman se u něj očividně rád inspiroval, nebo respektive (a to je čistě moje doměnka) se Marvel nebál nechat Hickmana udělat něco takle gigalomanského po tom, co viděli, že to jde a funguje u konkurence.
Takže. Nastíním děj. Je to opravdu gigantická, epická, košatá sága, kde je tisíc postav, tisíc zápletek a nejde to všechno shrnout (jenom Robův rozbor děje má na Cmics Explained kanále na Youtube přes šest hodin), ale tak zhruba. Marvel měl v roce 2013-2015 rozjetou kontinuitu jejich hlavního vesmíru netknutou již od roku 1961 nebo tak nějak a jejich alternativní verze Ultimate zase jela nepřetržitě od roku 2000. Marvel se rozhodl oba vesmíry restartovat, protože tak to funguje v komiksových vydavatelstvích – nemůžete mít nepřetržitý měsíční seriál propojeného (multi)vesmíru, co jede desítky let a postavy se v něm neustále vyvíjí. Po čase musí vydavatelství přijít s restartem a tím se pokusit i nabrat nové čtenáře apod. To se teda týká převážně DC, kteří jsou mistři v restartování svého vesmíru a nyní se k nim přidává i Marvel, kde se tak rozhodli udělat prostřednictvím obří komiksové události Secret Wars (původní Secret Wars vyšly v roce 1985 a posléze měly i pokračování a toto třetí pokračování vlastně na události navazuje, nebo je rebootuje, těžko říct) a obřího crossoveru „Time Runs Out“ která k tomu celému kráčela. To vše dali na starost Johnatanu Hickmanovi a on z toho udělal masivní run propojující několik řad a let.
Jelikož je popis příběhu komplikovaný, musím uvést, že Marvel je sestaven z vesmírů. Máme tu hlavní 616 vesmír, to je hlavní kánon, modernější 1610 vesmír, kde je např. černý Nick Fury a inspirovalo se jim MCU, máme tu zombie vesmír, existuje zem, kde jsou superhrdinové zasazeni ve středověku apod. Prakticky to slouží k tomu, aby vydavatelství mohlo vydávat více příběhů a nemuselo být svázáno jedním vesmírem a jeho kontinuitou. Tak tedy.
Příběh startuje tím, že je Black Panther ve Wakandě svědkem tzv. inkluze světů. To znamená, že se k Zemi přiblížila další Země z paralelního vesmíru. Záhy se dozvídáme, od postavy jménem Black Swan, která před očima T´Chally zničila svůj svět a zůstala na našem, že kvůli události kdesi v minulosti, která se stala na alternativní Zemi, došlo ke zničení celého dotyčného vesmíru a jelikož po něm vzniklo prázdné místo – začaly do sebe vesmíry narážet a bodem nárazu se stala právě inkluze, která je patrná po dobu osmi hodin na jednom místě u obou planet Zemí. Během inkluze se stává buď to, že do sebe dvě Země automaticky narazí a tím se zničí oba vesmíry, nebo je jedna ze zemí schválně někým, nebo něčím zničena a tím se odstraní jeden vesmír a zachová se druhý. Je to dost komplikované, fakt nevím, jak to vysvětlit jednodušeji, ale má to svoje logická pravidla. Ale i drobné díry.
O tom, co se děje s vesmíry a že to kráčí ke zničení veškeré reality, se jako první na naší hlavní Zemi dozvídají Illumináti. Což je tým složený z Mr. Fantastica, Iron Mana, Black Bolta, Namora, Black Panthera a Captaina Americy, kteří se vždy formují za účelem, aby tajně ovlivňovali běh dějin bez vědomosti veřejnosti, či ostatních superhrdinů. První inkluzi zvládli pomocí Infinity stones, které se při tom zničili. Illumináti si následně uvědomili, že jediným způsobem, jak odvrátit další inkluzi je zničit druhou Zemi a s ní celý vesmír který se k nim přiblíží. Jinak budou zničeni sami. A zničit biliony životů je něco, co Kapitánovi Amerikovi nevoní, tak mu ostatní vymažou paměť a pokračují. Jsou to největší géniové planety, takže se snaží vymyslet způsob, jak to odvrátit bez zabití sta miliard nevinných lidí, ale zároveň se připravují, že budou muset ničit nekonečný množství přicházejících vesmírů, aniž by to kdokoli z veřejnosti tušil.
Takže proces zničení mutlivesmíru je zahájen, hrdinové tomu čelí a u toho přicházejí o svoje hrdinství a čtenář nejednou žasne kam se jeho oblíbený hrdinové morálně dostali. Smozřejmě pod nátlakem totální destrukce. Kdyby jste si měli vybrat, jestli zničit 7 miliard lidí, nebo dopustit aby zemřelo 14 miliard, co byste si zvolili? A tady jde o mnohem víc, o celé osídlené vesmíry. Vyplouvá tu na povrch i dost složitých dilemat a filozofických otázek. Do toho tu máme hlavní tým Avengers, který má momentálně nejsilnější sestavu (je jich asi 20 včetně např. Captain Universe + se Hickman nebojí přijít s novými, extrémně mocnými postavami – Nightmask, Starbrand, Ex Nihilo, Abyss atd.) a čelí různým záležitostem z nichž nejzásadnější byla asi gigantická bitva s rasou Builderů v minisérii Infinity. Buildeři obývají prostor mezi vesmíry, platí za jakési architekty živoucích bytostí (čímž Hickman asi popírá význam Celestialů, ale čert to vem) a rozhodli se v zájmu zachování multiversa zlikvidovat příčinu – hlavní Zemi. Infinity je taky minisérie, kterou se do značné míry inspirovala Infinity War v MCU, ale opravdu spíš jen stylisticky. Jedná se např. o scény, kdy Thanos okupuje různá místa na Zemi aby nalezl Kameny nekonečna. To se objevilo právě v tomhle komiksu.
Takže tu máme dvě hlavní dějové linie – Illumináti bojující s inkluzemi a Avengers, kteří (do jisté doby) o ničem netuší, ale zabývají se mnohými dalšími nebezpečími napříč vesmírem a časem. Postupně se tyto dějové linie spojí, dojde na souboje mezi těmito dvěma frakcemi, přijdou MNOHÉ další týmy Avengerů (Multiversal Avengers, Mighty Avengers, Shiled Avengers, stínoví Avengers atd.), padouši zformují skupinu Cabal a celkově se tam toho děje habaděj!
Celé to pomalu doputuje až k Beyonderům, což je rasa stojící za svořením multi-vesmíru, která se rozhodla jej zničit různými nástroji – pomocí Molecule Mana, rasou Mapmakerů a Sidera Maris a nakonec se do toho vloží sami a epicky rozdrtí úplně všechny kosmické entity Marvelu napříč všemi vesmíry. Zastaví je až Doctor Doom, který se do toho vloží a s pomocí Dr. Strange a Molecule Mana vytvoří plán na jejich zničení. Dojde ke zničení všeho, Doom se zmocní síly Beyonderů a postaví díky ní novou realitu zvanou Battleworld, kde se korunuje králem - bohem. Hrstka hrdinů ale přežije pád multiversa a zabrání mu v tom. Realita se restartuje.
Je to strašně složité, takhle na papíře to zní fakt jak maglajz, ale je to dlouhý run, kde Hickman od první stránky všechno plánuje jako velkou dlouhou epickou tapisérii. Pravděpodobně to vše sepsal jako jednu obří knihu textu a následně z toho někdo vytvořil scénář a panely, protože z celého toho runu je cítit obrovská literární stylizace. Čímž se dostávám ke slabinám a silným stránkám celého runu.
Je to obří, je to rozmáchlé a za mě by tomu slušelo méně stránek. O několik set méně. Např. Infinity crossover byl příliš dlouhý a fakt mě nebavil. Byli to takové Marvelovké Star Wars, prostě spolu válčily všechny kosmické rasy Marvelu, do toho to bylo strašně galakticko politický, všude létaly flotily a už jsem toho měl plný zuby. Ovšem je to dost oslavovaná část celého runu, ale mě tohle prostě nesedlo. Na druhou stranu má Hickman spoustu nápadů. Přehazuje je vidlema. Jsou velkolepé, jsou vědecko fantastické jak svině. Planeta vystřelená coby kulka napříč vesmírem, rasa evolučních zahrádkářů, rasa Black Priests ničíci světy pomocí slov, je toho tuna!
Je to strašně cool, epické a není o to nouze, téměř v každém sešitě na vás vybafne nějaká převratná idea a kolikrát jsou tak složité, že se jimi nemůžete ani zabývat, protože jsou natolik náročné. Přesně jako to dělá Morrison, který ale dle mýho názoru lépe píše!
Je to tak, samotné psaní Hickmana není tak smooth a zábavné, jak by mělo! Přišel jsem si celou dobu jako kdybych četl spíš obří sci-fi bichli a chyběla mi tomu taková ta třeskutá komiksovost, kterou oplývá Morrison, když chrlí svoje pseudo ujeté sci-fi nápady. Tady to bylo takové moc vážné (ona látka zničení multivesmíru samozřejmě vážná je), ale např. když srovnám toto s Multiversity od Morrisona, která přišla dřív a v podstatě na mnohem kratším prostoru dealuje přesně s těmito tématy a lépe, tak nemám na výběr než konstatovat, že Hickman se lehce přeceňuje. Postavy Avengerů jsou často jen figurky a ty, které procházejí velkým vývojem zase příliš nejednají jak by „měly“. Je fajn, když postava šokuje svým chováním, ale často mi připadalo, že postavy nejsou těmi, kým celou dobu jsou. Prostě Iron Man často nepůsobil, jak jsme u něj za ty roky zvyklí apod. Ale jsou to víceméně drobnosti, který bych vytknul, celkově vzato jsem si to přečetl rád a mohu jenom doporučit. Je to nabouchané a skutečně je to nejlepší Marvelovský run, který dlouho nebude překonán a je nabitý úplně vším. Splňuje důvod, proč miluju komiksy – má to všechno. Všechny žánry, veškerou škálu emocí, rozsáhlý propojený svět s postavami, které dávno mám pod kůží. Jenom doporučím se před čtením obrnit trpělivostí a případně si předtím přečíst asi i Fantastic Four apod. Rozhodně nebudete litovat. ????
Tipů: 2
» 20.01.22
» komentářů: 0
» čteno: 238(3)
» posláno: 0


Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.