Na cestě zpět

O vedlejších účincích léčby
» autor: M.A.Rek
Co krok
s držkou v náhubku,
krok v čase zpět,
co den
v odloučení od spolulidí,
den v čase zpět,
co krok, co den,
zpět do časů
chimér,
opět
je tady spasitel
soudruh premiér,
zavřené hranice,
zavřených bude více,
a volnosti,
snům, naději,
zapálíme svíce,
než průvan je zhasí
na černou hodinku
k zasnění,
jen na chvilku,
pak na let čtyřicet,
a z obav vyklíčí
strach tísnivý,
než zase klíči
někdo zazvoní,
a všichni
zapomenou,
že byli to oni,
kdo vše
zvorali,
nemoc
zaseli,
a z vyčerpané země
úrodu sklízeli...
Tipů: 15
» 09.04.20
» komentářů: 13
» čteno: 476(14)
» posláno: 0
Ze sbírky: "Verše" pro Ezi


» 09.04.2020 - 13:56
Zcela souzním s obsahem...
Zato tvar básně je doST nudlovitý... viděla bych to tak na tři odstavečky.
» 09.04.2020 - 14:14
2
Díky, Taro. A tvar...

podle nálady
střídám nudle s flekama,
krátké s dlouhým,
jabka s kadlátkama,
jednou ze slz slané,
jindy s cukrátkama,
dobré s horším,
balvany s kamínkama,
někdy na ostro,
jindy s trenýrkama...
;O)
» 09.04.2020 - 14:44
Paulmatthiole
Ono je to těžké, Marku. Já politiku nemám rád. Jeden pablb něco vymyslí, někam to šikovně podsune, stádo dalších mu to schválí, protože to nikdo nečte... A když praxe ukáže, kdo co podělal, mohou si za to vlastně lidi, protože to přece mělo být v jejich prospěch. To je pro mě politika. Domnívám se, že biblí dnešní demokracie by mohl být Machiavelliho Vladař...

Na druhou stranu, kdekdo se ptá, proč je Babiš tam, kde je... Je tam kvůli tomu, že se věci nedotáhly do konce. Tehdy jako ucho jsem se divil, proč se nedotáhly do konce. A teď se nám tyhle typy smějou, protože se tehdy věci nedotáhly do konce.

A zase, náš ředitel třeba měl "rudou knížku" a přesto nás nechal po listopadu lítat po městě, stávkovat... jinde třeba studenty ve školách zamykali, s námi se diskutovalo. Nedávno mi jeden člověk v jedné diskusi říkal, že se určitě sychroval, jak to dopadne; nevím, jaké by z toho měl výhody - kdyby se někomu z nás něco stalo, šel by sedět, a to bez ohledu na to, jestli "by se to otočilo", nebo ne. Měl totiž tu kuráž vzít na sebe odpovědnost. A jak nemám minulý režim rád, na ředitelův podpis na maturitním vysvědčení jsem hrdý a s klidem to řeknu každému na potkání.

Náš češtinář zase... za komunistů nesměl učit latinu a řečtinu, jen češtinu s němčinou. A po "revoluci" ho první demokraticky zvolený ředitel (protože ten "náš" původní musel kvůli všeobecné náladě ve společnosti odejít) vyhodil... protože byl starý. A to byl Profesor s fakt velkým P.

Do komentáře se toho moc nevejde, tak snad jen takhle zkratkovitě...
» 09.04.2020 - 15:14
Paulmatthiole: Nehaním tu dobu, hanil bych vlastní mládí, nehaním červenoknížkaře, někteří věřili nereálné myšlence, někteří, jak pošetilé, to chtěli změnit zevnitř, ba, dokonce nehaním ani ty statisíce karieristů. Ale haním prodejné kurvy, kteří se svojí minulostí lezou do politiky i dnes. A haním naši schopnost si neomylně ze dvou zel vždy vybrat to větší, a za zvolání "vpřed" udělat dva kroky zpět.
A jsem hrdý, že jsi hrdý na svého říďu. Mnozí z nás mají to štěstí být hrdí na spoustu spolulidi...
» 09.04.2020 - 15:22
Paulmatthiole
To je holt naše národní povaha nebo co :-/
» 09.04.2020 - 19:41
Já bych ti to podepsal.
» 09.04.2020 - 19:50
Klíče - zámky - náhubky- a pak, že se historie neopakuje...:-)
» 09.04.2020 - 21:21
Nemám ráda politiku, ale sledovala a sleduji ji ve dvou pro mne důležitých obdobích... když byla sametová a teď
» 09.04.2020 - 23:58
Marku, aspoň že jsi ty nezvoral básničku. ;-)
» 10.04.2020 - 22:00
xlps: vavaoko: Ringo: Lilith: Díky za zastavení. Je to lepší než jít zpět. ;o)
» 11.04.2020 - 11:19
Já jsem tak trochu politik, ale jen komunální a politiku taky nemám moc rád, protože kvůli ní se hodně dobrých věcí zkazí anebo tak pozmění, že to vlastně není to, co to mělo být. Ale taky si myslím, že to není jen věc soudruha premiéra, soudruha Zemana a soudruha Klause (tyhle tři chlapíky považuji za zemské škůdce a s nimi mnoho dalších), ale celý tý naší společnosti. Kdyby je primitivové nevolili, tak tam prostě nebudou... :(
» 11.04.2020 - 12:29
matousekKkrejca: Díky za komentář, ano, ti tři svatí a spousta dalších... Jen na doplnění, VK prý ani v partaji nechtěli, byl jen kandidátem.
Jen s těmi prmitivy nemohu souhlasit. Mezi takovými voliči je mnoho vzdělaných, chytrých a jinak rozumných lidí. Jen si mnohdy ani nevšimnou, že jsou ovlivňováni a manipulováni psychopaty a že jsou koupení někdy reálnými, většinou nereálnými sliby.
Stejně tak přece nejde říci, že téměř polovina voličů v Německu v roce 1933, nebo téměř všichni voliči v Československu v roce 1948 byli primitivové. Nebo že by ano?
» 11.04.2020 - 14:25
Paulmatthiole
matousekKkrejca: Jo, také jsem se zamýšlel nad tím, kde ten či onen bere hlasy. Nemyslím si, že by voliči byli primitivní, nebo aspoň ne většina z nich (obávám se, že kdysi dávno většina z nich volila OF, nebo ne? Tudíž asi primitivní být nemohou) - ono je to složitější. Jedna z těch možností je - jsou prostě zklamaní a paradoxně je do náruče těch "nadlidí" v podstatě vehnaly "demokratické strany" (které proti nim teď brojí), protože se samy moc nepředvedly. Přísně řečeno, tihle jedinci jsou důsledkem politiky minulých let.

Kdysi, jako kantor, jsem měl možnost být účasten setkání pana starosty s žáky druhého stupně ohledně životního prostředí. Opominu velkoryse fakt, že pan starosta dorazil pozdě a patrně po flámu - jeho až příliš hlasitá otázka "co tady dělají ty děti" a odpověď jeho asistentky "ty jste si přece pozval, pane starosto" hovořila za vše. Hbitě předal slovo jakési paní doktorce, která si děti vychutnávala na chemických vzorcích a vlastnostech látek, které nemohly znát.

Za rok se ta slezina konala znovu a pan starosta poslal na školu papír s otázkami, které mohou děti na setkání položit. Kdo tohle dělal v minulosti? :-) A divil by ses, ze které strany ten pán byl. I já jim kdysi dal hlas. Odmítl jsem tam jít.

A teď mi řekni, s čistým svědomím, koho bys mi doporučil volit? Je to jako obchod s obuví, kde si můžeš svobodně zvolit... ale oni mají jen velké boty, takže v nich plaveš, naskáčou Ti puchýře a nakonec si stejně rozbiješ nos... nebo se narveš do těch malých a budeš řvát bolestí hned... a boty, co by Ti padly, nejsou na skladě... takže ve finále stejně skončíš bos.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.