Korn a jiné

Když se mi to zjeví, není cesty zpět
» autor: umělec2
Víc Kornů. Je to bohém, borec, tanečník, zpěvák, billiarista, golfista, sportovec a přitom důchodce. Koumal jsem nad tím jak jej naklonovat. Přišel jsem na to možná na pouti, možná v Datartu. Koupím popkornovač. Vložíš tam semínko kukuřice a máš Pop Korn.

Hodina duchů. Musím ještě půl hoďky vydržet a oni se zjeví. jeden po druhém, všichni které znám i ti, kteří přibyli. A do toho se mísím já. Diví se, že se jich nebojím. Já jim to jen nepřiznávám. Bojím se jich totiž jako čert kříže. Ale jak se ho ve skutečnosti bojí on, nedokáži posoudit, neb jím nejsem. A je to tady, odbyla půlnoc. To bude zase jízda. Z vedlejšího bytu slyším zřetelné sténání a hluk zmítající se postele. Po chvilce to přechází do podivného skřeku. Následuje ticho. Nevím jak dlouho bude trvat. Pojednou přes chodbu se děj opakuje. Nahoře, dole, vedle i naproti. Jdu se schovat do koupelny. I tam slyším podivné plácání tekoucí vody z o patro bytu. Vyjdu na domovní chodbu a tam je na schodech uklízečka s kýblem před sebou a zástupem čertů za sebou. Utíkám na půdu kde ve svitu měsíce trpí služka na kůlu v úlu. Sténá bolestí či blahem nebo taky obojím. Výtahem do sklepa v suterénu. Najednou se se mnou tento zmítá jako ta postel. Ve sklepě lépe je. Jdu to ověřit. Když se nevrátím nebudu. Tak to totiž chodí. Trošku odpovědnosti. Chápete?

Střídmost. Ona je matkou moudrosti a ač se to nezdá, i udržitelného života. V přítomnosti žijeme v období hodování, blahobytu a projídaní budoucnosti. Neustále zvyšujeme standard, potřebu i spotřebu. Toto je hnacím motorem pokroku i výroby. Poučit se od lidí zcela odtržených od civilizace z Amazonského pralesa? I to je možné. Ale oni žijí podobně jako v pravěku v době kamenné. Hrůza děs bez léků, televize, zpráv, internetu, aut i politiků. Krátký je i jejich život vždy v souladu s přírodou i jejich spotřebou. Nejde to, blbá úvaha pomyslím, i když si to tak úplně nemyslím. Bohatství by mělo být v hlavě a i v těle. Bez toho je bohatství jen břímě jenž pohřbí lidskou civilizaci. Vy už tady nebudete babičko, jak říká reklama na zázračnou barvu Hamerait, my už tady nebudeme. Cesta zpátky není možná, je jen jednosměrná. A jedná li se o polopřímku, nikde nekončí. Ale spíš to bude úsečka, jen s neznámými body a i b.

ODS. Sněm a volby o hovnu. Jediný kandidát na předsedu "kupodivu" zvolen. Vystoupení podivných existencí nemastných, neznámých, nenávistných. Fiala říká, že v sále nevidí jediného korupčníka. Asi má málo dioptrií, říkám si. Nevidět Rozčesaného, Tupolánka, Tykadlářova kata snad ani pro jejich velikost nejde. Uděná je nezvolena. Hledají tedy náhradu a tím se stává nenávistný kolega knihovnice, Stanjura. "Kupodivu" zvolen. Proti Multi kulti káristovi Jak toho vola, blbce i šmejda nemám rád, tak on jediný ví, jak se věci mají, co dělat s médii, jak prosadit neprosaditelné. Jeho způsoby mi jsou odporné, nicméně účel světí prostředky. Kdybych byl na místě Fialky, šel bych se vyblít na WC a volil jej. Ona pravda se poslouchá fakt nerada. Někdy i bolí. V zajetí vlastních blábolů opojen potleskem bezhlavého davu.

Rychlopramenná. Nemůžeš li najít pramen, dej si Staropramen.

Bod zlomu. Morálka se stává cizím pojmem a to nejen u politiků. Chrání se žáby, ne však pravda. Vítězí lži a nenávist. V národě Českém. Žáby mezitím v tichosti zmizeli, zbylo nám tu bahno. To ne po nich, ale po nás samotných. Mizí lesy, louky, pole, rostou haly i solární parky. Všude vládne byznys. Nemáš na to? Tak sem nelez, neotravuj, táhni. Bohatí si přivlastňují mnohahektarová území jenž přeměňují na golfové resorty, obory bez možnosti vstupu obyčejných lidí. Původ majetku je zahalen rouškou tajemství, budící značné rozpaky. Divní prezidenti, divní premiéři, pochybní ministři, senátoři, politici, soudci, novináři. Ba i lidi. Jak by jinak toto možné bylo. To nám tu jen toto zbylo? Ano, lidí jsou tím vším co se to tu děje infikováni a přehlíží amorálnost vládnoucích. Představím si prostředí basy kriminálu té nejhorší kategorie a v něm dlouhodobý pobyt. Z většiny se zde stávají recidivisté, místo očekávané nápravy. Většina politiků sedí v podobné žumpě desítky let a jsou tím vším nasáklý až to z nich sálá. Naprosté odtržení od reality, vše pro záchranu postů, toku peněz, požitků i moci. Nejsme jako oni. Revoluční hesla, která mi ještě v hlavě zní. Máte pravdu, v lecčem jste tu hranici posunuly o kus dál. K horšímu. Vy zlodějové morálky. Co s tím?

Proč si to nehodit? Protože se to nehodí. Ne dnes, dnes ještě né. To až zítra, to je neděle, času habaděj. Budu rozjímat, o druhé se zajímat. A upadnu do depresí. Ty můj život pěkně prasí. Vždy něco vytasí. Dám si tedy prášek. Prášek spasitel. Útlum záhy žádné čáry máry. Chemie kdesi v mozku cosi do mlžného oparu dává. Vnímám tu změnu prostředí. Dnes ještě né. Dnes to ještě popíši. Až to dopíši ona se zase dostaví. A prášek ji postaví. Ale co když nebude nebo nezabere? Jak pak se jí ubráním? Tím, že ji tu popíšu a větu nedopíšu. Protože pak se to NEHODÍ......

Bezdomáč. Vyznačuje se tím, že v obydlí nebydlí. Všichni používají stejný tělový deodorant. Tím je čas. V igelitové tašce vláčí vše co má i potřebuje. Plouží se a postává u nádraží, Lídlu. I Penny Marketu. V noci se kamsi vytratí, možná spí pod tratí, v kolektoru, parku, čekárně. Je mi jich líto. Kam až člověk může dojít. To i já a i vy. Nemyslete. Přijdou vám na psa bez čipu, studnu na černo, v kotly petky, manželka s milencem a vy na nádraží. Kdo ví. Dokud mám internet, mrknu na jízdní řád, která linka je nejdelší. Jdu ji zkusit. Většina sedadel je obsazena deodoranťákama. Nedá se to tam s nimi vydržet. Vystupuji. Ne tak oni. Jedou další konečnou. Pán už nebude?

Úměra. Zas trošičku popřemýšlejme nad spojitostí nezřízeného života a zábavností. Může vůbec asketicky žijící borec být zábavný? Může, je to však povětšinou vyjímka potvrzující pravidlo. Jaký je tedy osud těch Wimrů, Šterclů, Menšíků, Kaisrů, Sováků, herců i zpěváků. Povětšinou krátký, protkaný alkoholickými eskapádami. Zábavnost projevu je veliký dar. Tento je těžko popsatelný, uchopitelný a nezapadá do norem Evropské unie. Tak ho zakážeme, jako kdysi král sůl v jedné z pohádek . Zdražíme alkohol, zakážeme kouření, trávu. Omezíme hluk při hudební produkci a tuto ukončíme nejpozději do deseti hodin. Zakážeme ohňostroje, segweje, kola, koloběžky . Pak se nebude smět ani pěšky. Možná zakážou i běžky. Diesely do měst, elektrokola na Šumavu. Rybáře dál od vody, taky skůtraře. A vodákům zakážeme alkohol a pak možná i pádlovat. No a Slovákům jódlovat. Malířům malovat. Díky ochraně osobních údajů se nebude smět fotit, točit. Filmy od nového roku musí být označeny znaky jenž upozorní na druhy pořadů s možností z pohoršení polibků, milostných scén, hororu, brutální. Domàcí počítač neustále sleduje, šmíruje a podbízí veškeré shlédnuté stránky. Mobil kontroluje vaší polohu, nahrává hovory, sleduje vaše kontakty. Po propojení s chytrýma hodinkama sleduje stav vašeho zdraví i množství aktivit. Wifina je něco jako prostitutka. Jste v její moci bez pomoci. Omezíme objem lahví u sladkých limonád. U léků je upozornění kam tento strčit a naopak. Psi musíme očipovat, králíky nahlásit, včely, plazy, želvy, šelmy registrovat. Taky hosty přihlásit. Auta odhlásit. Toalety nebudou smět být označeny piktogramy rozlišující pohlaví. Čeká nás zábavná budoucnost v které se bude smět jen to co vyhovuje mocným moudrým. Tedy do práce MHD a a přes nákup v občhodním centru a alou domu k počítači. Máme vás tak pod kontrolou a dobrou stravou. Jako já králíky v kotcích či tihle borci v obcích. Pesimismus není na místě. Dáme vám 3D technologie k uspokojení tělesných potřeb. Zkrotíme emoce i nemoce. O lesy jste přišly, tak kam by jste šly? Ťuky ťuk, já nejsem datel. Já jsem úředník. Ukažte mi popelník! Taky, kotel, komín, popelnici, septik, studnu a v budoucnu možná i lednici. Mimochodem, kde máte potvrzení o ekologické likvidaci? Před stavbou zjišťujete vliv na životní prostředí, hygienické normy, měříte radón, tepelné ztráty, hluk, hasiče, povodí. U aut STK a emise, kontroly v servise. My vám ty myšlenky na zábavu už vyženeme z hlavy!!! Pro vaše blaho, Tomu přeci rozumíme, rozumíte?!!! Si myslím, že tak nějak zanikly humorné časopisy jako třeba dikobraz. Nemám rád normy a předpisy. Řídím se morálkou a to mi stačí. A mám rád Kaisra i jemu podobné. Howgh.

Pohled na Golf očima invalidního důchodce. Dorazil i k nám a startuje již od 700 set tisíc korun. Malé auto střední třídy. Ale ta výbava, má skoro vše na co si vzpomenete. S maximální výbavou nepřekročí milion. Malá spotřeba, litrový motor, nic moc výkon. Ale ty emise jsou strašně malé. Uvažuji tedy o něm. Hlavně kvůli té ekologii. Taky proto, že občas potřebuji na nákup či k doktorům. Mrknu tedy na konto, kde mi stát posílá důchod, 8600,-Kč. Opravdu, nechybí tam žádné číslo. A k tomu jsem ještě obézní. Asi volím ty špatné levné potraviny. Taky ještě zatím bydlím ve svém. A svítím. Topíme až když teplota klesne pod 6oC v ložnici. A k té invaliditě mi pomohla mnou nezaviněná autonehoda. Naštěstí v tom neštěstí je tu ten kůrovec. Zlevnil nám topení. Ale za rok prý nebudu moci v tom kotli topit. Mám si koupit nový. Asi tak za 100 tisíc korun. Asi si ho nekoupím. Nejspíš tedy dostanu po zásluze pokutu. Pak už jistě topit nebudu, ať bude teplota jakákoliv. Tak se přihlásím na golf. Členství 100 tisíc. Pakatel. Prodám ledvinu. Uvědomím si, že nemohu. Už ji nemám. Začalo to tak nevině, s Golfem. Můžu hrát kroket na své zahradě a zadarmo. Ono taky co mi jiného zbývá. Půjdu se alespoň ohřát do toho showroomu kde je mají. Krásně vyleštěné skoro se vším. Já se musím ubránit vším. I myši nám tu berou a ještě nám tu serou. Taky ptáky, slepice, králíka i psa máme. Jenže je tu ta Gréta, ochránkyně planety a prý to jísti nemáme. A co tedy máme?!...... vyhynout jako plevel pod Randapem? Zkusím se zeptat odpovědných politiků, kterým je proplácen i hajzlpapír jak s tím naložit. Že prý vagón vyložit. Ale kde, čím a komu? Tak se dám na víru. Prý ti mniši několik let nejedí. Nemají tedy žádné vodné ani stočné. Nikam oni nejezdí ani nechodí. Ano, je to ve víře. Tak to je k nevíře.

Stůl v hospodě. Na něm sůl, pepř, pivní tácky a podivná nabídka African cover stout za 42,- Kč. Proč ty hnusné pivem nasáklé tácky pod sklenici klásti? Číšník neúprosně čeká, než jej před něj položím. Ihned po jeho odchodu kladu půllitr vedle. Nechci mít sklenici infikovanou sjíždějící pěnou předchozích pijanů. Kárajícím okem na mě hledí. Dělám mu v tom nepořádek. Hledím si svého a leju to do sebe. Jedno za druhým, jak se patří. No a přitom to právě popisuji. Nemám rád tácky solničky a pepřenky. Mám rád věci, které jsou dobré, už sami o sobě. Bez pepře, co čeká pár let na použití a soli smíchanou z rýží, aby nezvlhla a byla sypká. Kafíčko, dotaz zní? Neeee, platit. A mám splněno.

Provokatér. Chodí k nám zřejmě zaměstnankyně Šabatové. To je ta, co vysílala k pronajímatelům provokatéry s cílem zda nedochází k diskriminaci. A u nás na zahradě k ní dochází. Celou si ji přivlastnil náš pes. Nesnáší jakéhokoliv vetřelce. Ptáky, myši, slepice zakousne. Ale na kočku nemá. Manželka ji přikrmuje. A ona dospěla k názoru, že ji to tu taky patří a psa se zbaví. Jenže ví, že fyzicky to nezvládne. Tak se vydala na trnitou cestu neustálé provokace. Přivodí mu infarkt. Čím víc náš pes štěká, tím víc ji to baví. V noci leze do boudy, ve dne na strom či blízké střechy. Teď je ještě klid. Je noc a pes doma. Ale za chvilku to začne znova. Kdo asi vyhraje?
Tipů: 2
» 26.01.20
» komentářů: 2
» čteno: 497(9)
» posláno: 0


» 26.01.2020 - 10:18
Vtipné, bavilo. Možná bych rozkouskovala po dvou - třech miniaturách prozaických, aby čtenář nepadnul při pohledu na dlouhé čtení :-)
ST
» 05.02.2020 - 18:50
Umíš "seknout" na obě strany, a to by měl umět každý, kdo chce mudrovat o politice.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Den jako malovaný | Následující: Vráska

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.