Podzim

Někdy bych moc ráda přesně vystihla dopad, jaký na mě má tohle období, ale nevím, jestli se mi to podařilo. Možná částečně... https://www.youtube.com/watch?v=dfMywlo_wwc
» autorka: Eylonwai
Podzim. Takové zvláštní mezidobí. Na prahu mrtvého, nekonečně pomalého a skoro neslyšitelného tepu pod sněhem, ohlédneš-li se však, paprsky tě hřejivě zabodají do očí, jen zvolna chladnoucí, pod nohama šustící rozteklé závěje. Pouštím si Wardrunu a zapaluji svíčky, velmi… rituální. Přes všechnu tu hořkou bolest (protože vždycky přijde smrt, jako by se jim na konci října snadněji umíralo, alespoň v to doufám a věřím (nic jiného nezbývá), že je lehčí propadnout závojem, který se o samhainových nocích chvěje – už vím, už vím, že když necháš otevřená vrátka a vracíš se s výrazem „zase to bude bolet, zase nám zbylo prázdno v rukou“, že budeme znovu odevzdávat zemi – je tohle snad nedobrovolná oběť? ano, já vím, mají teď průvodce… a přidají se k Divokému honu, pro to byli stvořeni… a… tohle je možná cynismus (ale co mi zbývá!), ale už jsem si asi zvykla, vím, co z té bolesti nakonec zbude, oharek, doutnající jen když se neuhlídám, když se propadnu příliš hluboko… už netrvá tak dlouho, než přestane plápolat… je tohle otupělost? zvyk? a pak běžím – takovým podivným potácením – a vzlykám a přes slzy nevidím, z nosu mi teče a nemůžu přestat, dostat to ven…stačí už jen jednou)
přes slzavou mlhu (podzim přináší slzy, které nejdou zastavit, jsou tady pořád…), přes dole chlad a nahoře poslední teplo, přes vracející se touhu rozdrásat si žíly nebo ještě raději odejít navždycky do jiných světů… přesto ve mně zůstává závratně sladké chvění z tajemna plížící se mlhy, ze soumraku dlouhých stínů, nemůžu nechat jít tohle bolestivé toužení po něčem, co je pod povrchem tohohle světa (a neříkejte mi, že tenhle svět má jen plochý povrch a prázdné podpalubí, já nechci!), které nikdy nebude víc než toužením, protože je jako pravda: jakmile ji pevně chytíš do dlaní, rozpadne se v prach (říkali modernisté, kterým nikdo nesdělil, že pravda neexistuje).
Moje kořeny v Zemi jsou silné… nevím, jestli jsem to chtěla nebo jsem k tomu dorostla, ale nemůžu to odčinit a nesnažím se o to. Vidím stín s parožím, špinavé bosé nohy nořící se do zšeřelého listí, podzimní hadí stezku, ozvěnu bubnů mezi stromy a plameny ostře vystupující na pozadí nesmlouvavé tmy – smrt je cesta a on po ní kráčí. Trhlina podsvětí ho pohlcuje za nářku pozůstalých, za nářku vdovy Země, vezmi si prosím naše dary, oběti, chudobné plody jeseně v dlaních opatlaných od medoviny, hořké, pálící v očích, pláčeme v osamělosti noci, zbývá jen prázdno…
ale tam ještě nejsme. Teprve odchází. Když se vydáš na hadí stezku, tam, kde je listí ušlapané a nad temnotou mezi kmeny dubů a borovic vidíš šedavé světlo podzimního soumraku, možná ještě spatříš jeho stín…
Tipů: 9
» 27.10.16
» komentářů: 7
» čteno: 755(12)
» posláno: 0


» 28.10.2016 - 17:49
ST***
» 01.11.2016 - 07:21
prázdné podpalubí rozhodně nemá...
» 22.06.2017 - 19:56
Adramelech
Hlavně se při psaní vykašli na nějaký youtube. Pokud text neobstojí bez podpory muziky nebo obrázků či kýho čerta, pak nemá žádnou hodnotu. Dřív to autoři neměli k dispozici a jak uměli psát! Viz od Homéra přes Shakespeara až po Dostojevského nebo Kafku.
» 23.06.2017 - 07:04
Adramelech: sorry, ale tenhle koment pro mě nemá hodnotu. To víš, neni tam nějaký youtube:D
» 23.06.2017 - 11:20
Adramelech
Eylonwai: Ale já tam ten odkaz vidím, a sice v anotaci:
https://www.youtube.com/watch?v=dfMywlo_wwc

Při pokusu o přehrání to však hází tuto hlášku: "Účet YouTube spojený s tímto videem byl zrušen z důvodu opakovaných oznámení třetích stran ohledně porušování autorských práv."
» 26.06.2017 - 07:24
Adramelech: Já vím, to byla rádoby sarkastická reakce na Tvůj komentář. Který se mi mimochodem opravdu zdá trošku hloupý, jen nevím, z jakého konce to vzít:D. Tak zaprvé, odkaz samozřejmě můžeš ignorovat a nemusíš se jím vůbec zabývat. Kromě toho, když už se tu oháníme těmi slavnými jmény, Homér a Shakespeare si oba byli velmi dobře vědomi významu hudby a toho, jak může obohatit umělecký zážitek. V čemž má naše století tak trochu výhodu, když může takhle jednoduše spojit text a hudbu. Samozřejmě že se nejedná o vlastní tvorbu, ale myslím, že vybrat hudbu, která by vhodně doplňovala určitý text, je svým způsobem taky umění. A když se to povede, bývá ten zážitek mnohem hlubší. Ale nijak násilně to nepodsouvám, protože jak už jsem řekla, ten odkaz samozřejmě můžeš jednoduše ignorovat;)
» 26.06.2017 - 20:58
Adramelech
Eylonwai: Ten odkaz hlavně už neexistuje.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Říje n/a pomezí | Následující: Bouřka

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.