*Sídlí Bůh v nebi?*

Náboženská mini-úvaha
» autor: Tomáš
Jedni říkají ne, poněvadž Bůh prý je pozemským obrazem lidsta, které si ho vytvořilo. Je totiž stejně tak silný či mocný, slabý, strašný a podivuhodný jako člověk sám. Ne proto, že stvořil člověka, ale že si lidé stvořili Boha.

Lidé mají strach býti sami za sebe zodpovědni. Chtějí býti pod ochranou vyšší moci, poněvadž jinak by se bez její podpory cítili vystaveni všemu, co je mocnější než oni sami. Lidská představa o Všehotvůrci je výplodem neklidného lidského duševna, které je sice schopno mnohému porozumět či mnohé změnit, ale přitom neschopné pochopit a ovládat mnohé, na světě se odehrávající věci.

Druzí se oprávněně se ptají, odkud se vzala ta obrovská vesmírná hmota a energie, pohybující se podle fysikálních zánonů, když ne od nějakého lidsvu nesnadno pochopitelného Všehotvůrce a Velemyslitele, který kdysi pradávno uvedl vše do pohybu, což nakonec korunoval stvořením života a tím i člověka?

Náboženství slouží lidem k tomu, že se jim pod jeho vlivem daří lépe, tvrdí jedni. Nechtějí být smrtelní, přejí si a věří, že život pokračuje i po smrti. Ti druzí však se smiřují s tím, že stejně jako se každý z nás dostal na svět z neznáma, tak se tam zase vrátí.

Byl by svět lepší bez náboženství?
Mnozí odpovídají souhlasně na tuto otázku. Neboť stejně jako kdysi ve středověku, tak i teď jsou různá náboženství příčinou válek: současný terorismus a války na Blízkém východě, atentátníci-náboženští fanatici, kteří očekávají, že je po jejich vlastní sebevražedné oběti bude na onom světě očekávat dvaasedmdesát panen. Normálně myslící člověk by si to několikrát rozmyslel, než by obětoval vlastní život.
Co let už lidstvo existuje, ztratily pro náboženství už miliony lidí své životy. A další, ještě nenarození, o něj zcela určitě taky přijdou. K tomu všemu Bůh mlčí, ačkoliv je –dle náboženství- všemocný.

Astrofysika spočívá na pozorováních a matematických výpočtech. Náboženství je víra, vznikající na podkladě fantazie, která je konfrontována nepochopitelnou nekonečností vesmíru. Jejich jediný styčný bod je tma a světlo, což obojí bylo na počátku světa, jak to tvrdí bible, ale v opačném sledu, jak říkají astrofysikové.

Jak vidno, mají oba tyto směry společný problém už od samého počátku...

Čili, jak už kdysi řekl Sokrates: „Vím, že nic nevím“.
Tipů: 11
» 28.01.16
» komentářů: 10
» čteno: 1419(22)
» posláno: 0


» 28.01.2016 - 09:31
Základní otázky. Co na to říci? Nevím.
ST
» 28.01.2016 - 09:45
ST
» 28.01.2016 - 10:29
Dobrá úvaha. Jako ateiSTa beru "souboj" těchto otázek tak 5 ku 95 v neprospěch Stvořitele. Vesmír je tak rozlehlý a lidé by Pána tak zaměstnali, že by na ostatní světy neměl vůbec čas.
» 28.01.2016 - 17:18
krizekkk
Bůh je láska. Prostor, čas a hmota, to je na dlouhej běh. To si lidstvo počká, než zase na něco přijde, aby se zdálo být ,,chytřejším". ;-)
» 28.01.2016 - 19:43
detektor
Velmi dobrá úvaha..mě nadchla, neboť jsem ateista, který velmi touží v něco věřit a myslím ,že ani ortodoxní věřitele nemůže urazit..:-)ST
» 29.01.2016 - 09:09
1
Nebyla jsem vychovaná k víře.Moji nejlepší přátelé jsou věřící.Také jsem si kladla otázky zda je nebo není.Pro mě je Bůh-láska.Ta kterou cítím sama v sobě v přátelích v dětech.Věřím :-))?Věřím a myslím ,že jsou v životě chvíle kdy si s ním každý popovídá.
» 24.09.2016 - 22:44
jedna zásadní věc k Tvojí/ Vaší úvaze.. dle mne.. se Bůh a víra a cit v něj nerovná náboženství ! náboženství je směr, nějaká regule, postup jak se má člověk v dané komunitě ubírat, kdežto pro mne je Bůh moje osobní věc, stejně jako moje zdraví, mé city, moje práce.. má rodina,

a potom: pokud někdo říká že bez náboženství by bylo lépe, mohu v plné vážnosti říct: "ano, tak jej zrušte" lusknutím prstu, můžete náboženství vypustit ze své hlavy, ze své mysli, proč mu dopřávat prostor a živit jej v hlavě? ale z jiných hlav jej dostat to půjde hůř... to se pokoušeli už jiní.....
» 24.09.2016 - 22:45
mutil: slyšel si už o klonování? :) ;)
» 24.09.2016 - 22:46
divoženka1: krásně řečeno
» 03.10.2016 - 17:10
blue:
Slyšel, ale nevím, jestli by Stvořitel měl a chtěl být naklonován, protože už by nebyl sám a mohl by se sám se sebou hádat. A my bychom zase měli mnoho bohů, byť by se jednalo o jednoho a toho samého. :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: *TVOJE RUCE* | Následující: *Vražda z bezradnosti*

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.