Sonet o neuváženém rozvodu

Lyrika (Ze sbírky: On ženatý, ona vdaná)
» autorka: Maura
Na vysokém kopci opevněný dům,
sosny ho střeží a dávají mu stín.
V zimě skrytý za hradbou z ledových dun.
Ve dne k němu vzhlížím, v noci o něm sním.

Na mé zahradě kvetou bílé růže,
ráno je pokropím svými slzami.
Krásné milovat jediného muže,
ráda bych prošla zlatými dvířkami.

Sejdi už z hory, než růže mi zvadnou,
vítr už roznáší ten podzimní pach.
Rána jsou mlhavá, pomalu chladnou,
probouzí mou tíseň, probouzí můj strach.

Ten rok bez tebe byl přetěžký kříž.
Vrať se mi zpátky! O čem asi sníš?
Tipů: 4
» 26.08.15
» komentářů: 4
» čteno: 813(11)
» posláno: 0


» 26.08.2015 - 12:55
tu větu v sonetu znám
také ji v slovníku mám
jak měli jsme se rádi
vrať se mi moje mládí...ST!
» 27.08.2015 - 09:12
Krása
» 15.09.2015 - 22:49
Dovolím si malou charakteristiku: typická ženská lyrika v podobě jakou známe 1000 let, možná i déle. Rýmy, zpočátku s moderně rozvolněným souzvukem, postupně zklasičtí. Ve třetí strofě je souzvuk pouze gramatický.
V jednom případě je ho dosaženo za cenu hrubé gramatické chyby: slzami / dvířkami (má být dvířky)
Vedoucí metrum daktylotrochej v proměnlivém neoravidelném provedení.
» 22.09.2018 - 18:07
František: Františku, vynechejte mne.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Podzimní lásky | Následující: Sonet odmítnuté ženy

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.