Žena, která ztratila řeč

Třicetiletá Elleni mě navštívila v poradně pro těhotné na počátku svého druhého těhotenství.
» autor: Tomáš
V úvodní rozmluvě vyšlo najevo, že vyrůstala v dětsví dvojjazyčně: nejprve se naučila řecky od matky Řekyně, později ve školce a ve škole německy, což byl její t.zv. otcovský jazyk. Na gymnáziu si zvolila jako povinnou druhou řeč angličtinu. Později se vlivem příbuzenských vztahů naučila i hovorovou češtinu. Vzácný multitalent!

A tak jsme spolu mluvili střídavě německy a trochu i česky. O jejím prvním těhotenství, které skončilo před rokem, jsem se dozvěděl: „Neměla jsem vůbec žádné tělesné potíže. Porod byl nekomplikovaný. Za tři měsíce později mě přepadla na několik týdnů jakási letargie, sama se však upravila, aniž bych se musela nějak léčit.“

Její nynější těhotenství proběhlo včetně porodu naprosto normálně. O to větší a pro mě naprosto nepochopitelné bylo, když mi jako šestinedělka sdělí: „ Začíná mi být všechno jedno, ztrácím zájem o své dítě i o manžela, jsem neustále ospalá, nechutná mně jíst a navíc pozoruji, že je mi velmi obtížné mluvit řecky. Těžko si vzpomínám na některá slova, zakoktávám se, matce někdy vůbec nerozumím až z toho začínám být zoufalá!“

Nakonec to došlo tak daleko, že nemohla řecky nejenom mluvit, ale i číst a psát. Tyto tři schopnosti však kupodivu zůstaly v němčině, angličtině i v češtině naprosto neovlivněny. „Obávám se, že se jedná o nějakou závažnou mozkovou příhodu a že postupem času zapomenu i ostatní řeči. Život mě prostě přestává bavit.“ Poznal jsem, že je hluboce depresivní a že její žalostný stav vyžaduje urychlenou pomoc. Přitom nemá Elleni žádné jiné chorobné příznaky, ani horečku, ani bolesti hlavy. Krevní tlak i EKG jsou naprosto normální.

Začnou tedy důkladně detektivně pracovat nejprve neurologové. Nezjistí však nic závažného. Následují radiologové: mozkové vyšetření precizní compjůtrovou metodou a magnetickou rezonancí, aby se vyloučila nebo potvrdila nějaká neprůchodná nebo i chorobně rozšířená mozková céva, končí taky bezvýsledně, stejně jako i ultrazvuk krčních cév.

Navrhuji tedy, aby se obzvlášť důkladně a rozsáhle rozebraly a zhodnotily všechny možné krevní hodnoty a elementy. A hle, objevují se první stopy, o kterých doufáme, že nás přivedou k hledanému cíli: kontrolní hodnota hormonu štítné žlázy, thyroxinu, je velmi nízká, ačkoliv jiný faktor, který ovlivňuje jeho produkci, je až nápadně zvýšený! Navíc zjišťujeme zvýšenou hodnotu zánětlivých protilátek proti bílkovinné podstatě štítné žlázy, což znamená, že se jedná o její zánět!

V protikladu k tomu však není pacientka zimomřivá, nemá zduřelý krk, ani netrpí zácpou, jak tomu při zánětu této žlázy zpravidla bývá. Kromě hluboké letargie s postupnou depresí, které jsou typické pro masivně sníženou činnost štítné žlázy, jsou naše dosavadní laboratorní výsledky nevysvětlitelně protichůdné až chaotické.

Ve vzájemném hormonálním působení jsou velmi důležité nadledvinky, jejichž třeba závadná činnost by mohla být rozhodujícím důvodem a dosud skrytou rozhodující příčinou pro chorobnou funkci štítné žlázy. Tuto naši oprávněnou domněnku však laboratoř vyloučila.

Jsme jako by ve slepé diagnostické uličce, ve které se musíme vrátit zpět a vzít prostě a jenom na vědomí, že se jedná o zánět štítné žlázy s její výrazně sníženou funkcí, ať už z jakéhokoliv důvodu. Nezbývá nám, než více méně „naslepo“ léčit hormonem thyroxinem a doufat, že se nám podaří, aby Elleni řečtinu znovu ovládla.

Temné období následujících šesti týdnů se pak začíná touto „léčbou z rozpačitosti“ poznenáhlu projasňovat: Ellenina psychika se pozvolna vrací do normálních kolejí, poněvadž jí řečtina plynuleji splývá ze rtů a k oboustrannému uspokojení dosáhne zanedlouho své bývalé dokonalosti!
Ti efcháristi ékplixi, Elleni! Kaliméra! Ghija sas!
Jakéto radostné překvapení, Helenko! Dobrý den! Zdravím tě!


Celkově vzato:

Neobvyklé Ellenino utrpení je vzácně známé pouze u jiných chorobných stavů než byl její: vícejazyční pacienti mívají problémy s jednou z jejich řečí třeba po záchvatu mrtvice, epilepsie nebo zánětu mozku. Několik málo procent žen sice onemocní během prvního roku po porodu zánětem štítné žlázy, jehož pozadí je dosud zahaleno autoimunizační nejasností, která zánět vyvolává. Jeho příznaky -letargie až deprese- se až dosud připisovaly na vrub těhotenství a porodu.

Nedostatek thyroxinu může způsobovat poruchy paměti a způsobit až koma, ale že naprosto zmizí znalost pouze jedné z vícero řečí, svědčí o něčem jiném: schopnosti mluvit různou řečí nejsou asi uloženy pouze v jedné mozkové centrále, nýbrž roztroušeny porůznu v jiných závitech šedé mozkové kůry, které mohou být při nedostatku tohoto hormonu zřejmě rozličně zablokovány. Proč se to stalo Elleně pouze s její mateřštinou, to se nám nepodařilo prokázat.

Komplikované a nejasné příčiny jsou úkolem vědy, aby je odhalila. Někdy se to podaří brzy, někdy později a některé jsou možná nerozluštitelné...?!


.
Tipů: 14
» 30.07.15
» komentářů: 9
» čteno: 783(20)
» posláno: 0


» 30.07.2015 - 17:40
ST***
» 30.07.2015 - 19:02
krizekkk
Za vším hledej vůli Boží. Věda je fajn, ale neučí citu...
» 31.07.2015 - 06:03
hodně zajímavý případ
ST.
» 31.07.2015 - 06:51
ST... za úspěšnou léčbu ...
» 31.07.2015 - 10:47
No to zírám! Mám jen ST
» 01.08.2015 - 14:55
Znám jednu Elen, krásná a chytrá to žena. Taky dobrá na jazyky. Dnes je z ní paní primářka v jisté velké nemocnici, pokud vím.
» 01.08.2015 - 15:55
Supertip za tohle zajímavé počtení o záhadách lidského organismu! :)
» 03.08.2015 - 14:46
Velmi zajímavé :) **
» 31.01.2016 - 23:10
Ano, velmi zajímavé.
Lidské tělo je jako Vesmír - známé, zkoumané a ještě nepoznané. Je s podivem, co vše ovlivňuje naše zdraví a pohodu a co vše musí lékaři provéST pro jeho rovnováhu.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Zázraky | Následující: Bylo - nebylo

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.