Stargate Atlantis: Uncertain future -1-

Budu ráda, když mi zanecháte nějaký ten komentář v podobě rady, připomínky, kritiky... Vím, že je to teprve začátek, ale zajímal by mě váš názor, proto každýmu, kdo mi zanechá komentář, okomentuju s radostí i jeho dílo!:) Snad se někomu povídka zalíbí. Tato FF nenavazuje na žádný díl, ale vypráví příběh o mladé ženě jménem Liu, ze které se stane štvanec... Později se tu objeví i ostatní postavy ze seriálu a děj bude psaný i z jejich pohledů.:)
» autorka: Riu
- Liu Kauli -

Nebylo to tak dlouho, co byla moje rodná planeta Kaulis napadena. Kruhem předků - jak mu můj lid říkal - přiletělo několik Wraithských malých plavidel sloužících ke sklízení obětí. Neměli jsme proti nim žádnou šanci. Nejen kvůli tomu, že jsme neměli potřebnou technologii, abychom se jim ubránili, ale taky jsme na jejich příchod nebyli připraveni.

Tato odporná, slizká, zlá a především velmi hladová rasa vysává z lidí životní sílu, kterou potřebují, aby přežili a tím ho neuvěřitelně oslabují a mučí, že i smrt je příjemnější než to, co musí člověk prožívat při tom, když se jím Wraith krmí. Tyto bytosti žijí v rojích, v jejichž čele je královna. Mnoho světů si zotročili „sklizněmi“ lidí v pravidelných cyklech.

Kresby v našich jeskyních na Zdech Vzpomínek, které jsou staré několik tisíce let, zobrazují napadení našich vesnic, k němuž dochází znovu a znovu. Wraithové dovolí našemu druhu se rozmnožit, a když dosáhneme určitého počtu, vrátí se zpět a všechen lid zase vyhubí. Někdy uplyne několik století, než se objeví, ale stále se vracejí, aby nám lidem připomněli, že oni jsou ti mocní a my pouze jejich potravou. A teď se Wraithi objevili znova. A to bylo špatné. Moc špatné. Věděla jsem to hned, když jsem ten den spatřila jejich plavidla.



Byla jsem zrovna na cestě na planetu Athos. Lidé na této planetě byli přívětiví a co se směnného obchodu týče, velmi vstřícní. Měla jsem s sebou několik kusů očištěné kůže ze zvířat, které jsem předešlého dne ulovila. Chystala jsem se je směnit za semena rostlin, které bychom mohli na své farmě pěstovat, aby měla moje rodina co jíst.

Blížila jsem se pomalu ke Kruhu předků a těšila se, až Athosiany uvidím, jelikož mnozí z nich se stali mými přáteli. Když jsem však od něj byla vzdálená na dohled, zničeho nic se aktivoval zvenčí. Zastavila jsem se a čekala, kdo jím projde. Za pár sekund se z něj vynořilo pět malých plavidel.

S hrůzou v očích jsem sledovala, jak mi proletěli nad hlavou. Znala jsem jejich popis z maleb na zdech jeskyně, které tam zanechali ti, co přežili poslední obrovský holokaust, který nastal před pěti generacemi. Měla jsem za to, že máme ještě spoustu let, než doba sklizně opět nastane. Vypadalo to však, že se Wraithi tentokrát vzbudili předčasně. A to znamenalo jediné - celý Kaulis byl v nebezpečí, a s ním i moje rodina, kterou jsem musela varovat.

Hodila jsem na zem kůže, co jsem s sebou nesla, abych se zbavila zbytečné zátěže a rozběhla se tak nejrychleji, jak jsem mohla, abych domů dorazila co nejdřív. Díky tomu, že jsem zdejší krajinu znala velmi dobře, jsem taky věděla i o mnohých zkratkách, které vedli do vesnice. Ale stejně jsem měla nemilé tušení, že se mi domů nepodaří dostat včas. Na můj vkus jsem běhala docela rychle - což se mi častokrát hodilo při lovu - ale oproti plavidlům jsem zjevně neměla moc velkou šanci na úspěch.

Při běhu jsem zakláněla hlavu a dívala se na oblohu, jestli se v mojí blízkosti nevyskytují další nepřátelská plavidla. Žádná jsem zatím nezahlédla. Což bylo dobře, ale i tak jsem jsem si byla jistá, že i těchto pět malých lodí mohlo klidně nějakým způsobem pojmou skoro všechen lid na planetě. Věděla jsem to, protože jsem si ony malby velmi pozorně prostudovala a slyšela několik příběhů, které se v tomhle shodovaly.

Doběhla jsem ke kopci a pohlédla dolů, kde se rozkládala naše vesnice. Vždy jsem si tento pohled užívala, ale bohužel ne dnes. Dnes všude pode mnou panoval zmatek. Lidé pobíhali sem a tam a snažili se utéct před plavidly, co křižovaly nebe. Viděla jsem, jak některé z lidí polapil podivný paprsek a oni před mýma očima zmizeli. Prostě tam v jednu chvíli byli a v tu další už ne. Toto se dělo všude tam, kam jsem se podívala, lidé mizeli.

Času nebylo nazbyt. Vykročila jsem k dalšímu běhu, ale jelikož předchozího dne pršelo, půda byla nasáklá vodou a mě podklouzla noha, a protože jsem nestačila získat ztracenou rovnováhu, začala jsem padat z kopce, přesněji řečeno jsem se z něj kutálela. Těsně před dopadem dolů jsem instinktivně natáhla ruce před sebe, abych zbrzdila pád, ale i tak jsem dopadla tvrdě na zem a při tom pádu se praštila o kámen do hlavy.

Nějakou chvíli jsem tam omráčeně ležela neschopná se pohnout. Když bolest hlavy po nějaké chvíli odezněla, snažila jsem se postavit na nohy, ale nešlo mi to, vůbec mě neposlouchaly. Jediné, co se mi podařilo bylo překulit se na záda a zůstat tak ležet.

Neustále mě doprovázel křik lidí, co pobíhali kolem. Čím déle jsem se nehýbala, tím více se ty výkřiky vytrácely, až nakonec úplně utichly. Jediný zvuk, který mi byl stálým společníkem bylo moje rychlé dýchání.

Zadívala jsem se na nebe nad sebou, kde se o několik málo sekund později zhmotňoval nějaký stín, který plul rychle po obloze. Bylo pozdě. Věděla jsem, že se k rodině nedostanu včas. Poslední, co si pamatuju byl podivný pisklavý zvuk, který se mi prohnal nad hlavou. Pak jsem zahlédla paprsek, který mě polapil do své pasti a kolem mě se rozprostřela neprostupná temnota.
Tipů: 16
» 25.03.14
» komentářů: 22
» čteno: 1150(19)
» posláno: 0


» 25.03.2014 - 14:05
Hazentla
hezky napsáno, napínavé... škoda, že SG:A už šla trochu mimo mě. Stargate FF bych si užila ještě o fousek víc (což není kritika, jen povzdech) :)
» 25.03.2014 - 14:59
Guanti Rosi
Ahoj. Přečetla jsem a moc se mi líbí. Myslím, že talent k vyprávění ti nechybí, je to vykresleno tak, že člověk neztrácí v průběhu děje nit a má stále chuť číst dál. Podle mě jsi tu na správném místě, vítám tě na Libresu, chovej se tu jako doma a ať je ti tu s námi dobře. Za povídku ST a doufám, že přijde slibované pokračování. Měj se. :O)
» 25.03.2014 - 16:08
Já tě také vítám a i mě se to líbí a už se těším na pokračování - je to pěkný námět a pěkně zpracovaný včetně názvů např. Zdi vzpomínek a také se mě líbí jak je zkombinováno na jedné straně cesta na jinou planetu což samo o sobě je podmínka velké vyspělosti civilizace a na druhé straně výměnný obchod a lov - s radostí dávám ST
» 25.03.2014 - 16:23
Hazentla: Děkuju moc! Naprosto chápu, popravdě já měla vždycky radši SG-1, ale SGA se mi po pár dílech taky zalíbila. Ale postavy z SG-1 se mi tu taky objeví, později.

Guanti Rosi: Ahoj, jsem opravdu ráda, že se líbí.:) Taky moc děkuju za uvítání, jsem si jistá, že se mi tu mezi vámi bude líbit!:) A pokračování určitě bude!:) Taky se měj!:)

matousekKkrejca: I tobě moc děkuju za uvítání a za zanechaný komentář!:) Moc mě těší, že první díl takhle zaujal. Budu doufat, že se vám povídka všem bude líbit i nadále.:)
» 25.03.2014 - 16:32
krizekkk
Děvčátko. Jsem rád, že jsi se tu objevila.
Sci-fi jsem čítával, coby odrostlejší robě. Jelikož jsem již dnes skorodědek, nemám na tenhle druh literatury asi tu správnou chuť. Jenže:
Miluju seriály a filmy jako je Star trek, SG, Space 1999 aj. Jakmile je to v bedně, jen nerad propásnu. Tak Ti držím palec, ale slibuju Ti, že pokud nenapíšeš i básničku, vícekrát se nestavím. Vítej. Máš ST. :))
» 25.03.2014 - 16:41
krizekkk: Moc děkuju za komentář a za hezké přivítání! A i za ST.:) Já taky miluju seriály, které tu zmiňuješ, takže jsem ráda, že se našel člověk (i když značně starší než já), který je na tom podobně.:D
Básničku? Ou... O.o No, básničky já nepíšu, protože je psát neumím (nejspíš pro to nemám ten správný cit), ale slibuji, že se nějakou pokusím sesmolit.:DD
» 25.03.2014 - 16:46
krizekkk
Riu: Kvůli mě nemusíš. Já taky nezačal psát verše kvůli někomu... :-) Znáš třeba starý seriál V jako vítězství? Teď to myslím zmodernizovali... Žij dlouho a blaze. .-)
» 25.03.2014 - 16:51
krizekkk: Dobře, ale jednu bych přece jen zkusila, ale bude nejspíš o SG.:D Tak ten jsem bohužel neviděla, ale něco mi to říká. Asi se na něj mrknu teď čistě ze zvědavosti.:)
» 25.03.2014 - 18:22
Zdravím a vítám na modru, všechno už bylo řečeno. Vyprávění zaujalo od první do poslední řádky, máš velký smysl pro detail a sci-fi je krásný, mnohdy zbytečně opomíjený, nebo podceňovaný žánr. Asi Tvé oblíbené vody, nebo se věnuješ i jiným žánrům? By mě zajímalo. :) ST
» 25.03.2014 - 20:21
Kajuta: Moc děkuji za takové vřelé uvítání! Modrá je má oblíbená barva, takže vím, že se mi tu učitě bude líbit. A po těchto komentářích určitě, konec konců, ten tvůj mě taky hodně potěšil! Opravdu jsem ráda, že se líbilo.:) Jo, sci-fi je můj oblíbený žánr, je to poznat? Ale samozřejmě nepohrdnu i fantasy.:D
» 25.03.2014 - 21:42
Riu: Není zač. Noooo, přijde mi, že se ve sci-fi cítíš jako ryba ve vodě. :) Jde poznat, že Tě to baví. Fantasy. (Hurá). :) Jestli Ti to jde taky tak hezky od ruky, tak se je na co těšit. :)
» 25.03.2014 - 22:02
Vítám Tě!
Jsem moc rád, že do libresu poslední dobou zavítali i autoři Tvého věku...
Přiznám se, sci-fi mi moc neříká, ale Tvé dílo je napsáno skvěle. Moc mě baví číst si věci napsané bez chyb, věci, co mají hlavu a patu, a navíc od mladých lidí (byť já sám jsem tu jeden z nejmladších, a to mi táhne na třicet :-)), kteří pobrali spoustu talentu. Važ si toho a pokračuj! Za mě ST :-)
» 25.03.2014 - 22:05
Tak tě tu také vítám a s velkou zvědavostí jsem si povídku přečetla. Mám moc ráda scifi, fantasy a tajemné horory v knihách i ve filmech. SG a SGA znám skoro nazpaměť. Těším se na pokračování, jen tak dál... :-)
ST
» 25.03.2014 - 22:54
výborný a napínavý
» 26.03.2014 - 07:47
jelikož je pro mne sci-fi či fantasy vlajková loď i když pro mnohé opomíjený žánr držím palce...
» 26.03.2014 - 17:02
Kajuta: :D Jo? Jsem ráda, že to tak působí, protože je to pravda, vážně mě to baví.:D No, s tím fantasy je to tak, že ho ráda čtu, ale psát na něj nějakou povídku už si netroufám. :D Ale kdo ví? Třeba někdy v budoucnu zkusím na tento žánr něco vymyslet.:)

Offline.Uzivatel:Děkuju moc za uvítání! A komentář! Potěšilo mě to.:D Jsem ráda, že se začátek líbil a hlavně, že v něm nebyly chyby (já hrubky podle mě moc nedělám, to spíš překlepy:D). Taky mě hrozně potěšilo, když říkáš, že mám talent! Ono se to hezky poslouchá.:D Budu doufat, že nezklamu.:)

Lilith: Tobě taky moc děkuju za hezké přivítání!:) Koukám, že jsi můj člověk!:D Taky to znám všechno skoro nazpaměť. Jsem asi úplný magor, co se SG týče.:D Pokusím se, aby pokračování bylo co nejdřív.;) ještě potřebuje trošku dopilovat, ale zítra by tu už mohlo být!:)

René Vulkán: Vážně? Děkuju!:))

enigman: Děkuju taky tobě!:) Budu potřebovat trochu toho štěstíčka, abych tuto povídku dopsala do konce.:D
» 26.04.2014 - 21:42
Sci-fi a fantasy miluju a na SG se dá kupodivu i dívat :D Ale ty píšeš moc krásně, plynule a hlavně čtivě :) A úplně se vžívám do děje, takže ST, ST a stokrát ST! :)
» 26.04.2014 - 21:48
Aiurytjuel: Jé, další osůbka, co má ráda sci-fi! *skáče radostí* Jsem ráda, že i začátek této povídky se ti líbí.:)) Snad tě děj nezklame.:DD A - D.Ě.K.U.J.I.!! *klaní se* :)))
» 26.04.2014 - 21:53
Riu: Ale prd, to já se klaním tobě, píšeš vážně LUXUSNĚ!!! :) :) :)
» 26.04.2014 - 21:56
Aiurytjuel: * červená se jak rudá záře nad Kladnem...*
Tak ti skromně děkuji...:) Ale ty se klanět nemusíš, sama jsi velký talent!:P:))) A navíc nechci, aby ti křuplo v zádech.:D
» 26.04.2014 - 22:00
Riu: Neboooj, to se dá léčit, křupnutí v zádech :D A já to pro takový talent, jakým JSI, klíďo risknu ;) :D
» 26.04.2014 - 22:03
Aiurytjuel: No jak chceš, zakázat ti to nemůžu.:DD Já jen, abych tě varovala, kdyby sis náhodou chtěla stěžovat, že se nemůžeš narovnat.:DDD

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.