(Vysokoškolský život na) ČZU

Někdy si říkám, jak ten život letí a vlastně než si to uvědomíme, tak jsme stáří a v důchodu a teprve tehdy nám dochází, že jsme buď v životě nic nedokázali anebo že jsme jej promarnili zbytečnosti jako většina ostatních. Ale já bych vám zde velice rád popsal, jak to všechno začalo a také jak to bude nejspíš třeba i pokračovat. Věřím, že se vám následující řádky a odstavce budou velice líbit a budou čtivé stejně tak jako celý text. Chtěl bych vám v následující povídce, popsat to nejdůležitější, to co každého maturanta vždy čeká po maturitě a také jeho velmi těžké, složité a také často dlouhé rozhodování jestli je to ta správná volba či nikoliv. Chtěl bych vám zde vyprávět, o životě a studiu na vysoké škole, kde zrovna já studuji. Tak se pohodlně usaďte do svých křesel, vezměte si do ruky šálek čaje či dobrého kafíčka a začneme.
» autor: Rusell McDonald
Je to dva roky co jsem skončil střední školu a říkám, co teď dál … Pracovat to se mi vůbec nechce, to se ještě napracuji dost a tak jsem se rozhodoval, až padla volba, že bych mohl zkusit vysokou, ale něco mi říkalo, že ještě na to nejsem psychicky připraven.

A tak jsem se rozhodl, nevím jestli proto nejlepší, ale řekl jsem si, že zkusím studovat na jazykové škole. A tak jsem si dal jeden rok pomaturitního studia anglického jazyka na jazykové škole, a byl jsem nad míru spokojen. Každý jsem měl výuku, která trvala tři hodiny a mezitím byla vždy patnáct až půl hodiny pauza na oběd a další jiné záležitosti.

Avšak co se mi nejvíce líbilo na tomto studium, bylo to že dvakrát do týdne jsme měli českého lektora, který s námi probíral například gramatiku či slovní zásobu a zbylé tři dny jsme měli rodilého mluvčího ( buď Američana, Angličana nebo prostě kdo byl ,,při ruce,,). A já ctím a držím se zásady, že jazyk se nejlépe naučíte když vás učí sám člověk, který se v té dané zemi narodil a daný jazyk jest pro něj mateřským.

Ale čeho však lituji je to, že po skončení ročního kurzu pomaturitního studia jsem si mohl udělat zkoušku z anglického jazyka, ale nebyl jsem si tak jist zda-li bych tu zkoušku udělal a to i přesto, že jsem si ji zkoušel nanečisto… Nakonec to dopadlo, takže zkoušku z anglického jazyka nemám. Avšak řekl jsem si, že časem si ten certifikát a tu zkoušku z toho jazyka chci udělat, tak doufám, že se mi to úspěšně podaří.

Jazyk jsem si ještě po pomaturitním studiu trochu opakoval, ale pak jsem jej dosti pozapomněl, jak jsem jej nepoužíval. A teď jsem se rozhodoval co dál jestli jít pracovat či studovat, ale jelikož práce nebylo a já neměl téměř žádné zkušenosti, rozhodl jsem se že půjdu studovat a jelikož již jednou jsem se hlásil na FLD v rámci ČZU ( FLD – Fakulta Lesnická a Dřevařská), tak jsem si řekl proč nezkusit štěstí někde, kde jsem to sic jednou zkoušel, ale nešel jsem tam, jelikož jsem byl na pomaturitním studiu anglického jazyka. Jak jsem si řekl, tak jsem i učinil a jelikož na FLD brali bez přijímacích zkoušek, tak jsem byl přijat a šel jet na uvítání prvních ročníků do auly, která nebyla ani velká ani však malá, přišla mi taková průměrná, ale co mne tam docela dosti vadilo bylo to, že tam byl opravdu velmi vydýchaný vzduch.

To byl můj první den na vysoké škole, byl jsem plný dojmů a říkal jsem si, to bude pohoda na vysoké škole a nebudu muset nic dělat a určitě se to nějak zvládne, ono to nějak půjde. Ale slovíček nějak se začalo dosti hromadit, co jsem si říkal, že bude jednoduché jsem začal nezvládat a zimním semestrem jsem sice prolezl, ale měl jsem na mále ze zkoušky z předmětu obecná ekologie. Zbýval mi poslední pokus a já potřeboval 12 bodů, abych zkoušku úspěšně složil a získal jsem bodů 13. Prostě štěstí.

A tato zkouška z obecné ekologie, pro mě znamenala postup do letního semestru… Jen abych připomněl, kdo se začetl do těchto řádků, tak jsem teprve studentem prvého ročníku na této fakultě, avšak letní semestr je ještě těžší než ten zimní, vůbec nic se mi v něm téměř nedaří splnit až na nějaké výjimky a tak uvažuji o tom nejhorším, že život vysokoškoláka na ČZU skončí, protože se pokusí přestoupit na jinou vysokou školu, která ho bude i bavit.

Nevím, zda-li jsem si tento obor vybral protože jsem si myslel že bude velmi zajímavý a že zde bude například hodně práva či veřejné správy. Studuji totiž obor HSSL (nebo-li hospodářská správní služba v lesní správě) a tak jsem si říkal, bude to zajímavé a udělám si zde titul Ing.

Ale asi jsem chtěl toho příliš moc, nebo spíše jsem si spletl obor, a teď budu muset najít jiný který mne bude více bavit.

Takže jenom taková menší rada pro středoškoláky, kteří se rozhodují na jakou vysokou školu jít … Já jen poradím, rozhodujte se v klidu a rozhodujte se podle toho, co chcete v životě jednou dělat a co by vás hlavně bavilo dělat, nemáme smysl totiž studovat něco, co vás nebaví a na dotyčnou fakultu chodí jenom proto, aby jak se říká ,,jste si to tam odchodili,,.

Chcete to prostě, abychom se všichni zamysleli co vlastně chceme studovat a co nás bude bavit studovat jinak, když půjdeme někam kde nás to nebude bavit, tak nejenže budeme sami na sebe naštvaní, že jsme někde kde nás to nebaví, ale budeme taky na sebe naštvaní kvůli tomu, že jsme například na dané fakultě promarnili jeden rok, který jsme mohli využít daleko šetrněji, než tím že jsme studovali něco co nás vůbec nebavilo a nenadchlo.

Někteří lidé studují například Matematicko-fyzikální fakultu, protože na to mají buňky a matematika a fyzika je baví a chtějí se v těchto oborech pohybovat a jiné toto prostě neláká a nechce se v tomto pohybovat …
Nejlepší podle mého názoru je studovat veřejnou správu, ta má totiž budoucnost a neustále se ve veřejné správě mění vyhlášky a nařízení a znění zákonů, takže vysoce postavený úředník nebo i úředník na místním úřadě se nenudí a má o práci postaráno a ještě k tomu má velmi dobrý plat.

Anebo pak je ještě další skupina lidí, nemyslím teď věčné studenti … Myslím teď lidi, které bavit se vzdělávat a které bavit se neustále učit se novým věcem.
Proto takové lidi je nejlepší místo, právě na dané vysoké škole …

Kde mohou učit, přednášet či publikovat odborné publikovat anebo vše dohromady a třebas k tomu získat i nějaký ten hodnotný akademický titul jako jest docent či titul profesor.
Tipů: 0
» 24.03.14
» komentářů: 4
» čteno: 1238(18)
» posláno: 0


» 25.03.2014 - 14:46
Hazentla
Tohleto je jenom takovej jakože vtip, že?
» 06.06.2014 - 17:47
Paulmatthiole
Ten text jsi nemyslel vážně, že?
» 09.08.2014 - 21:06
On takovej je. A ano, on to myslí vazne !!
» 09.08.2014 - 21:07
Znám ho osobne. Chodil jsem s nim na střední.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Co kdyby ... Praha měla 20 miliónů | Následující: Matematika
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
nováčci
intuista
narozeniny
Gándhí [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.