Význam peněz v dnešní době

Má druhá, politická úvaha o tom, co jsou pro mě peníze a pro globální společnost, jestli se její pozice změnila, a jestli ano, zda-li k dobrému, či zlému, atp.
» autor: Gree
Ponořením se do tohoto tématu je pro mne zajímavou intelektuální zkouškou, neboť vím, že barevnost a bohatost historie peněz je stejná jako vývoj lidské společnosti do dnešní doby. Stačí se jen kouknout do základních obsahových textů, popisující vývoj peněz s lidstvem na této planetě. Je až fascinující, jak mnohokrát se forma peněz změnila, a za jak dlouhou dobu se peníze ucelili v jedno platidlo, které se stalo standardem po několik století, a porovnávat historické doby je taktéž velmi zajímavé. Zlato pro Španěly v době objevení nového kontinentu bylo stejně drahé jako látka a kameny pro pravěké klany, sídlící ve střední a východní Evropě. Je zajímavé se do takovýchto věcí pohroužet a objevovat nové poznatky jak pro sebe, tak i o našem životě a lidské činnosti.
Neboť peníze budou na této planetě, ať už v jakékoliv formě, tím nejzákladnějším „zbožím“, se kterým můžeme manipulovat a získávat (či ztrácet) naší míru majetnosti a finančních úspěchů. Peníze nejenom znamenají majetnost a finanční úspěch, ale také moc, a to jakoukoliv, ať už politickou, religionistickou, či ekonomickou. V historii jsme mnohokrát viděli, jak bohatství dokáže změnit chod kultury, státu, či celého kontinentu, a i nyní se to děje (například ekonomická krize v Řecku, Španělsku, a dalších státech).
Jak můžeme vidět a posuzovat, podstata peněz se nezměnila, a myslím si, že se měnit nebude. Je to věc, která je tak prastará a zároveň tak zakořeněná v její důležitosti, že jakékoliv změny by mohly být velice nebezpečné a negativní. Otázkou pro toto téma však je, jestli se význam změnil, a jestli se kontinuálně mění, či je tím stálým, až téměř lidsky přirozeným pravidlem.
Nu, změnil se?
Je již v našem světě velké škály lidí, které si myslí, že význam se opravdu změnil, a bojují proti těm (a někteří až zuřivě), kteří brání názor, že význam takového „zboží“ se nikdy nezmění a zůstane pořád stejným, jako lidská přirozenost. A já, osobně, se tohoto názoru zastávám nejvíc.
Z filozofického hlediska jsou peníze neměnitelné jako právě lidská natura. Lidé budou vždy s nábožnou láskou a dedikací hledět k penězům, a s ještě větší vervou a snahou je získat. V dnešní době, a to je dle mého osobního názoru jediná změna, se do toho však lidská civilizace pouští mnohem fanatičtěji a zlomyslněji, protože má rozšířené prostředky, se kterými peníze mohou rychle získat a využít. Většina chce velkou majetnost mít stůj co stůj, i když jsou nevědomí v tom, proč to opravdu chtějí, a zda-li to opravdu stojí zato. A protože dnes je snadnější uplácet a peněžně „přesvědčovat“ vysoce postavené osobnosti v různých kruzích, zlomyslnost je nyní komplexnější a žádá si ještě více komplexní boj proti ní. Někdy mě fascinuje, co lidé dokáží pro velké množství peněz, čím si projdou, aby toho dosáhli, a co negativního a zlého zformují a použijí, aby se k tomu dosáhli. Jejich nemilosrdnost a až velice nebezpečná touha dokáže nejen zničit je, ale také jejich blízké a známé.
Peníze také znamenají nejsilnější a nejjistější cestou k moci, a to civilizovaná většina také chce, ať už mají v sobě plány, jak jí použít, či ne. A znovu to všechno vede k nynějším, velice snadno použitelným prostředkům, které umožňují snadnější postup k tomuto snu, i když se lidsky přirozené cíle pořád nemění.
A tento problém se tak rychle rozšířil, díky těmto globálním prostředkům, že to uchvacuje celé státy a organizace, a zevnitř je devastuje šokujícím způsobem. Neustálý hon pro majetnost, s korupcí a zlomyslností, ničí jakékoliv okolí, které by mohlo ekonomicky prosperovat. Díky tomuto až dystopickému jednání je dnes velice těžké si zařídit obchod či podnik tou nejčistší cestou a s čistým štítem a svědomím. Díky hyenismu každý podnikatel musí podstoupit hororu pro své svědomí, neboť si musí podstoupit cestu skrz takovýto nechutný močál, který by mohl přivést každého inteligentního člověka k nekontrolovatelnému zvracení.
Ale to, co je negativní, má i svou pozitivní stránku, která je mnohem lepší pro pozorování a k zamyšlení, a troufám si říci, že k ní patřím. Nikdy sem nechtěl obrovské množství peněz a moci jenom proto, protože mám šanci takové věci získat.
Pro mne osobně, jako pro ty, kteří patří k té „dobré složce“ lidí, co se týče peněz a bohatství, je mnohem lepší vědět, že jsem finančně úspěšný, ale zároveň nikoho nepodrážím a neničím, a také dokážu uspokojit více stran do maxima. Jakožto dítě vyrůstající v korupci a neustálých zradách a lžích, naučil jsem se takovým věcem s nechutí odporovat a radši se pouštět do opravdu dobrých věcí. A skutečně mě mrzí, že většina se tak necítí, a že ani se neodhodlá něco takového uskutečnit.
Také mě, a to velice pozitivně, fascinuje, jak někteří lidé, kteří penězům a ekonomice rozumí, dokáží zdokonalit některé věci, a to takovým způsobem, který zaručuje lepší budoucnost v subjektech ekonomiky a finančnictví. Myslím si, že takovéto lidi potřebujeme ze všech nejvíc, aby naše planeta potkala ty nejlepší progresy poslední doby.
Dle mě je však nejkrásnější věcí faktem, když lidské duše použijí peníze ke zlepšení života druhých. Sám se do takových akcí pouštím jak nejlépe dovedu a jak nejčastěji mohu, a jsem velice potěšen, že i přes velice negativní masové cítění je tu pořád možnost vidět malou skupinku lidí, která má jediný cíl, a to použít své finanční prostředky pro zlepšení životní úrovně druhých, či pro výzkum v oblasti, která by mohla být také zlepšena.
Každá strana, každý subjekt, každá věc i společnost, názor, a organizace, má negativní i pozitivní vlastnosti, a já se vždy snažím vidět obě stránky a posoudit je. I když pořád říkám, že význam peněz se nezměnil, jako se nezměnila lidská přirozenost, stále se tu naleznou i dobré stránky, ze kterých můžeme čerpat spousty dobrých a užitečných věcí. Rád bych si přál vidět pozitivní věci růst a přetlačit negativní cítění naší planetární masy, ale jestli se to opravdu uskuteční, to nemohu posoudit. Je to jenom na lidstvu samotném, jak se k tomu postaví, s čím, a hlavně proč.
Jsem člověk, který nechá lidské bytosti si vytvořit svůj názor se svými poznatky, a otevřeně a s klidem utvořit debatu o takových věcech. Ať už si každý vybere negativní či pozitivní postoj k penězům, pro mne nezbývá nic jiného než přijmout jejich rozhodnutí, a také doufat, že ví a nejsou slepí k následkům, jež je čekají.
Tipů: 5
» 28.08.13
» komentářů: 1
» čteno: 1525(12)
» posláno: 0


» 09.07.2016 - 20:30
Bylo by zajímavější spojit to téma s významem úroku. Finanční spekulace, nikoli produktivní ekonomika, jsou dnes zdrojem nejvyšších zisků, bubliny na burzách mění ceny akcií řádově během neprředstavitelně krátké doby, počítá se v desítkách milisekund, dokonce i milisekundách.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Ekonomická Integrace Evropy | Následující: Vpád Naděje
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
online
René Vulkán [1]
narozeniny
Eyrekr [12], Tamara J [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.