Pokračování Letu - Shluk dalších Hu Pl SK CR

Pokračování snad bude doplněno - než to zapomenu
» autor: umělec2
Den druhý vyrážíme z Rej vízu ve Zlatých horách směrem na Albrechtice dále do Polska a pak směr Havířov, Jablunkov, Terchová, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Spíme u kamaráda našeho pankáče.
Doma má prima manželku co nás nevyhodila a naopak vyklidila pole. Grilovačka, pití piva a slivovice. Pak vodka. Hostitel v nestřežený okamžik zvrací nedaleko mojí motorky uprostřed branky. Na zahradě má terénní auto, s kterým jezdí opravdické terény. Zařizuje mi svaření zrcátka, což druhý den svářeč úspěšně po dvou hodinách dokončuje. Ráno uklízí, co vykonal pomocí vodního proudu z hadice a zvedá se mu žaludek. Opět odkládá a bohužel sem svědkem což mne taky nutí. Sem totiž po směru proudění a zrovna dávám věci na motorku.
Den třetí vyrážíme za pěkného počasí vědomi si rizikovosti. Liptovský Hrádok, Spišská Belá, Sabinov, Prešov, Vodní nádrž Velká Domaša. Návštěva hostince poblíž ubytování v pensionu. Langoše, problematické spišské párky – nutno předem zadat jakou hořčici, kolik chlebů. Pěkné vylouhované stoly a různé židle. Dojezd z rozdílných míst. Jel sem sám asi 80 km. Platíme asi 10 eur. Aleš Č si jde cosi koupit do drogerie a to cosi je vodka, kterou dopijí pankáč s Martinem P. Jeví značné známky.
Tedy hlavně ráno. Ráno snídáme na zápraží – došel sem pro rohlíky. Každou položku je nutno platit zvlášť, Po nakrájení salámu mě přemlouvají, ať si vezmu něco jiného, že neznají cenu. U rohlíku požadují množství násobitelé deseti. Martin P ukládá odpadky spolu s máslem do svojí vyhřívané deky a konečně má nějakou újmu.
Střízlivíme celé dopoledne u vody a šmírujeme. Martin se možná koupal? Nejsou svědci – asi kecá.
Konečně vyrážíme směr Stropkov, Medzilaborce, Snina, Svidník, Ubla, Ruský Hrabovec, Zemplínska Šířava. Martin F má nepříjemné zprávy z domova ohledně nebezpečného odpadu co sundal ze střechy. Musí jej neprodleně odstranit a tak se vydává sám domu. Asi kecá, neboť se bojí cikánů ve Snině, přes kterou požaduje jet Martin P. Vykládám, že na projíždějící házejí sítě případně kladou ježky na silnici. Nic z toho se nenaplňuje. Jedeme krásnou přírodou. Výborné silnice naprosto bez výmolů. Skútrista požaduje fotku pro borce od něj z putyky, že by mu nevěřily kam, až může dojet. V Uble což je přechod na Ukrajinu mu přání plníme. V Medzilaborcích jdeme do muzea Andy ho varhola což je prý jeho rodiště. Hodně fotím, čumím i po ženách co tam jsou. U vchodu nádherný podvraťáci a film o Andym. Nutno návleky na boty. Záhy zjištění, že platí asi jen pro Čechy.
Spíme v pensionu u Zemplínské šíravy. Popíjíme na venkovní terase. Snídáme tam rovněž.
Platíme asi 11 eur. Za spaní. Se rozumí. Za jídlo a pití to raději nezveřejňuji.
Parkujeme ve sklepě společně se sudy piva, lodí a pěknou majitelkou.
Manžel je taky motorkář a jezdí na enduru. Než nás ubytovala, dělali drahoty a přijmuly nás až když viděly, že konzumujeme. Protáhli otevírací hodiny o hodiny. Bohužel.
Odjíždíme zase někdy před polednem a je celkem slušné počasí. Jedeme směr Velké Kapušany Sárospetek, seňa, Prešov, Rožnava atd. V Maďarsku jedeme těsně podél hranice z Sk přes vinice. Docela kopečky jenže silnice je v příšerném stavu. Dokonce horší než D1. Jídlo v hotelu. Výběr pro jazykovou bariéru poměrně problematický. Hlavní jídlo byla výborná polévka. Mimo Pavla. Asi vybíral podle ceny. Jedem dál a potkáváme pravé „kosáky“ nabízí ubytování a jen neví kde u koho za kolik.
Chlast jim kouká z očí. Nejen jen ten. Váháme pro výhodnost nevyslovené nabídky a odjíždíme hledat ubytování jiné. Nalézáme kdesi ubytovnu za 8eur. Venku u stolů sedí poměrně hodně kosáků. Somrují cigára mluví o Praze. Ptají se na zlato kdy, že jim ho vrátíme. Panáky, pirožky, utopenec, pivo.
Spím s Pavlem na pokoji – myslím… Ráno se myju. Tedy ne celý. Zuby, ruce a oči. Tedy ne celé. Jen tak okolo. Dveře na hajzlu jsou vyříznuté tak aby šly otevřít přes mísu. Je nutné stát vedle ní.
Je tam i sprcha a sauna.
Za pití a ubytování platíme 85 eur.
Ráno v poledne opět vyrážíme z garáže.
Míříme přes tatry jen nevím které k rybníku – přehradě Dedinky. Moc pěkná příroda, rybáři, hostinská, učitel se svými žáky. Ubytování je ve spacáku v rámci finanční úspory 2 eur. Tedy asi dvou piv. První hospodu po vyjedení tatranek a vypití několika piv opouštíme a míříme do nedalekého podniku. Zahradní restauraci obstarává jednoruká servírka a to opravdu bravurně. Učitel se svými žáky po 35letech je alkoholik jako my. Moc milý člověk. Kouří dýmku, nabádá mne k odpočinku, nosí jej na túry.
Ráno balím jako poslední a ještě teplou postel přenechávám dalšímu zájemci.
Snídám s pankáčem a v hotelu. Na zdech mají lovecké trofeje. Pěkný výhled. Potkáváme učitele kouřícího lulku, pijícího panáčka. Vypadá spokojeně.
Odjíždíme zase někdy před polednem.
Na parkovišti chtějí peníze za motorky. S díky odmítáme.
Zase smutně odjíždíme a na výhledu stavíme pro pořízení záběrů Dedinky a ovcí. Pořizuji umělecké foto pampelišky.
Jedeme dál a dochází euráče. Musíme dojet někam do čech. Stačila by tedy Morava. A tak přijíždíme do Rožnova pod Radhoštěm. Ubytování vyjednává Aleš Č a je to opravdu první hnus na cestě. Chatka za 1200,-Kč bez hajzlu. No co se dá dělat. Kiosek 5 metrů a stany v těsné blízkosti. Přes jeho nabídku jdeme do hospody v kempu kde se nás hned ptají jak dlouho to hodláme táhnout. Prší. Pijeme a jíme polévku. Po zavření opět ke kiosku a rychle spát. Budím se jako první – to vlastně vždy a jedu se podívat do města. Dávám si snídaní v baru na náměstí. Po chvilce mi volají kde, že se poflakuji a tak se vydávám balit. Jedeme opět kolektivně do centra a jsou tam nějaké slavnosti. Hudba hraje, hodně lidí v divných oblecích tančí i jinak jančí. Maďaři, Japonci si dělají zápisky, dokumentaci, video. Já jako vždy šmíruji. Martin se druží a požaduje foto s děvčaty. Rockeři předstírají nezájem. Poprvé ji spatřím. Má sebou manžela a dceru. Jenže je moc pěkná. Má hezké držení těla, pohyb má toho právě tolik kolik je potřeba. Těžko se mi odjíždí. Pak Vysoké Mýto a koukáme na závody motorek. No a pak tam někde si říkáme ahoj zase někdy.

A mezi tím bylo něco obědů, večeří, „kosáků“, rozbitého ráfku Ducati, zjištění, že skútr je ten nejúspornější a nejpohodlnější stroj a že ten kdo odjel nejdřív utratil ve skutečnosti nejvíc.
A taky, že to vypadá, že jenom chlastáme ale ono to tak není.
A možná zase někdy?
Tipů: 3
» 15.07.13
» komentářů: 5
» čteno: 778(10)
» posláno: 0


» 16.07.2013 - 14:53
Hazentla
silnice je v příšerném stavu. Dokonce horší než D1
..
a to už je co říct :)
» 16.07.2013 - 16:30
Hazentla: Děkuji za komentář. Musím konstatovat, že ta silnice byla o dost horší než D1. Dříve na enduru bych z toho měl radost, dnes po té operaci musím stát ve stupačkách, abych druhou ledvinu nepotratil. Příroda tam však byla opravdu nádherná. Jinak většina hlavních silnic v Maďarsku je lepší než u nás a o Slovensku to platí tuplem. Asi tam nemají Eurovii a Řebíčka. Měj se letně.
» 18.07.2013 - 14:07
Jako valašský patriot jsem tvým hodnocením Rožnova p. Radhoštěm zdrcen. Mimochodem, pohyboval ses pár kilometrů ode mě. Hrdost mně však ještě velí poznamenat, že na Valašsku je též spousta krásného, jedinečného a dokonalého. Například já. Jinak dílko hezké. Na hodně zmíněných místech jsem byl. Jen o Maďarsku toho moc říct nemůžu. Vzpomínky z mých tří let už totiž odvál čas.
» 18.07.2013 - 15:11
bameka: Přečetl jsem si můj popis Rožnova a ono to tak opravdu vyznívá. Za to se omlouvám. Já myslel, že do té doby bylo vždy ubytování pěkné, čisté a bezhlučné. Tady bylo opravdu hnusné, hluční a drahé. Kroje a slavnosti byly nádherné a opravdu jsem nechtěl ani odejít. To se tu v Praze určitě nevidí. Navíc je tam krásný skanzen a tak vůbec. Kemp a ceny za ubytování a stravování bývají obecně problematické v turisticky navštěvovaných místech tedy v Praze, Krumlově, Rožnově atd. A tak se Ti jako rodákovi omlouvám. Tak to myšleno opravdu nebylo.
» 18.07.2013 - 15:36
umělec2: Ale ne, to se vůbec nemáš za co omlouvat. Já jsem to myslel ve srandě. Je moje chyba, že občas ke svým větám nepřihodím nějakého toho vysmátého "smajlíka". Když já jsem ale v něčem strašně konzervativní. Ve skutečnosti mě tady, přestože mám Valašsko moc rád, taky spousta věcí sere (i směrem k cestovnímu ruchu). A na motorkáře obecně, poté, co jsem si o nich vyšťoural, že mezi jejich aktivity patří třeba i návštěvy dětí v dětských domovech atd., pohlížím ještě mnohem tolerantnějšíma očima než před několika lety.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.