*ALKOHOL*

Po vzniku Berlínské zdi jsem byl vyslán v rámci humanitární akce naší republiky do tehdejší NDR, kde mě delegovali do okresní nemocnice, lékaři téměř opuštěné. Spolupracoval jsem s primářem porodnice a gynekologie docela dobře. Střídali jsme se v ambulanci, u operačního stolu, v nočních i nedělních službách. Sestry i porodní asistentky mi usnadňovaly práci kde a jak jen mohly. A primář nešetřil chválou. Byl spokojen a já se cítil skoro jako mezi svými. Všichni viděli, že pracuji za tři: za jeho chybějícího zástupce a dva sekundáře, kteří v té pohnuté a neklidné době své pracoviště také opustili a odešli na Západ.
» autor: Tomáš
Asi po čtyřech měsících mého působení jako jeho zástupce mě v noci probudí telefon: „Okamžitě prosím na sál, je to velmi nutné!“ volá zoufale porodní asistentka.
„Moment, to je asi omyl. Vždyť noční službu má přece primář!“
„Spěchá to, přijďte prosím hned!“
a spěšně zavěsí. Je mi to podezřelé. Oč asi jde? Vždyť je jak na porodním tak i na operačním sále sále suverén, to mi už několikrát předvedl. K porodnické operaci mě tedy nepotřebuje a o císařský řez se nejedná.

Na sále spatřím odložené Kjellandovy vysoké kleště, ještě čerstvě zakrvácené. Pak vidím rodičku s rozsáhlým porodním poraněním, masivně krvácejícím, jaké jsem ještě nikdy neviděl. Porodní asistentka rozpačitě klopí oči. Stydí se. Za co? Nebo snad za někoho?

Primář, široce rozkročený, opírá se jednou rukou o zeď a sotva udržuje rovnováhu. Odulá oční víčka, krví podlité spojivky. Zamumlá něco nesrozumitelně a vykymácí se na chodbu.

Ztratil jsem řeč! Ujímám se nachystaného šití. Krevní tlak pod stovku, puls skoro nehmatný! Přikazuji sestře z oddělení: okamžitě infuzi a připravit krevní transfuzi! Ošetřit široké a neobvykle hluboké poranění je nadmíru obtížně, pracuji víceméně jako úrazový chirurg. Vduchu nadávám a kleju.

Je mi to jasné: kvartální alkoholik! Neřekl bych to do něho. Ačkoliv: tehdy už, při nástupní návštěvě u nich, jedna sklenka vína za druhou! Uvědomuji si: zde nemůžu zůstat, musím pryč. Zbabrá operaci nebo porod, jako právě teď a já v tom budu lítat!? Ne!

Druhý den nepřišel ani na vizitu. A tak si je pozvu: předsedu stranické organizace městské i nemocniční. Omlouvají se, nápravu ale nemohou slíbit. Nedostatek schopných odborníků! To vím taky. Položil jsem jim nůž na krk: buď mě ministerstvo přeloží jinam nebo jedu okamžitě domů. Zařídit to do tří dnů! Utápím se v práci a nemám čas, abych někam telefonoval.

Nazítří se šéf uvádí v nejlepší náladě, jakoby se vůbec nic nestalo. Vzápětí den nato mě ministerstvo zdravotnictví překládá dekretem do sousedního okresu. S primářem žádná srdečná rozlučka. Dostal jsem pracovní posudek a seznam samostatně vykonaných operací, politoval rozhodnutí shora a do budoucna mi popřál hodně úspěchů. Chladný vojenský styl.

Nakonec ale jsem byl rád, že jsme se navzájem rozešli bez nějakých výčitek, výmluv nebo omluv a hlavně, že to dlouho netrvalo. Bylo mi to i tak nanejvýš nepříjemné. Až dosud jsem totiž nikdy neopouštěl svá dosavadní pracoviště za podobných okolností.

Později jsem se postupně dozvěděl, že jeho vlastní bezdětné manželství, které -ať už z jakýchkoliv důvodů- nemohl jako gynekolog vyléčit, způsobilo, že začal podléhat alkoholu. Aby sám taky odešel na západ, jako jeho lékaři, k tomu asi neměl odvahu, poněvadž si zřejmě byl vědom, že by se svým osobním deficitem neuspěl v konkurenci se západoněmeckými kolegy, kdežto zde na východě byl přece jen trpěn podle zásady, že je lepší on, než vůbec nikdo.

Politováníhodný to lidký osud...
Tipů: 21
» 05.06.13
» komentářů: 15
» čteno: 916(22)
» posláno: 0


» 05.06.2013 - 18:30
Opět poutavý příběh...ST
» 05.06.2013 - 18:47
Alkoholik je nebezpečný všude. Nelze mu věřit. Tobě ST
» 05.06.2013 - 18:58
Velmi zajímavé. Chybí mi ale, jak dopadl porod?
ST
» 05.06.2013 - 19:03
Poutavé a vcelku šokující. Díky za zajímavé počtení.
» 05.06.2013 - 21:39
spíš ...to byl asi slaboch a alkoholik není nikdy k politování, to mi věř... ST
» 05.06.2013 - 22:17
Co dodat ? Kdo neviděl, neuvěří...jak to až může člověk posrat.
» 06.06.2013 - 06:03
Berenika: porod je v této povídce vedlejší záležitostí, ale pokud si vzpomínám, bylo dítě v pořádku. Silně emocionálně na mne zapůsobil opilý primář a pak ta spoušť, kterou se ¨podepsal¨ na rodidlech, která vypadala jako po výbuchu nějakého minigranátu. Pro mě to nebylo žádné estetické šití nýbrž jen flikování...
» 06.06.2013 - 09:44
Určitou závislost dokážu pochopit..i nedostatek vůle ji ukončit.. ale obavy panují z jeho péče o pacientky. Ty ohrožuje… Co dodat, stává se a bude :(
» 19.06.2013 - 09:53
:-(
» 29.06.2013 - 19:02
další příběh, tentokrát z té druhé strany, mohli bychom dlouho debatovat...raději mlčím, hlavně, že jste to ukočíroval. I o tom je život...
» 06.07.2013 - 08:39
...když jde do práce zlitej řemeslník, tak je to naprosto špatně, ale doktor...
» 29.12.2013 - 00:57
První příběh od tebe čtu a velice poutavé , jdu si přečíst hned další ... a ode mne dostáváš ST
» 08.01.2014 - 19:47
strawberry: sailorr: Rusell McDonald: Romana Šamanka LadyLoba: Petrs: kvítek: E.T.Jane: čubík: Berenika: vavaoko: básněnka: Děkuji vám všem za pozitivní hodnocení!!! :-))))
» 15.07.2014 - 11:48
proSTě vždy strhneš do děje:))
» 02.03.2016 - 08:22
Alkohol je špatný pán, byť jen kvartálně.
Tip

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Nechci! | Následující: Klíště

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.