Z MRTVÝCHVSTÁNÍ

Již v mládí ke mě chodily kacířské myšlenky. Myslel jsem si, že Ježíš na kříži zemřel jen klinickou smrtí a byl v jeskynním hrobě vrácen k životu. Církev ve svých bohoslužbách má také podivné myšlenky, občas je poslouchám, - ze zvědavosti. Nedávno kázal kazatel že Bůh nám dal sám sebe a dále – že Bůh pro nás zemřel na kříži. Ježíš žádný Bůh nebyl, byl syn Boží jak sám prohlásil. A za proroka jej měl také Mohamed a hlásal svým stoupencům, aby byli snášenliví vůči náboženství křesťanů a Židů. Ani stopy o agresivitě proti nim. Bůh se nikdy nenarodil a nemůže zemřít – ten názor jsem tu četl v cizích řečech od osvícených theologů a filozofů, rovněž tak o jeho klinické smrti, o „neposkvrněnémL“ početí panny Marie a jiných smyšlenek církve. Osvícený filozof Paul Brunton (1900-1983) napsal, že Příroda v tomto případě nedělá žádných vyjímek – nikdo se nemůže narodit jen z Ducha Svatého. Jiný osvícený filozof napsal : „Věřte svým myšlenkám, jsou vaše vlastní a pravdivější než dogmata a jiná hlásání světa. Přicházejí z vašeho nitra, z duše“
» autor: Jan Maren
Vstal v tom jeskynním hrobě
z klinické smrti z mrtvých.
Jozef z Arimatie vyprosil
si tělo jeho v té krátké době.
Visel jen jeden den na kříži.

Pak běžela Maří Magdalena,
jeho milovaná a milující žena,
k učedníkům s touto zvěstí.
Neběží milující žena s radostí ?

Víc o tom říci ani netřeba.
Jen to, že vezdejší jeho chleba,
se rozšířil na země mnohé.
Ten chléb byly totiž jeho slova.

Legendy praví nám že odešel
do jiných krajin, do Francie, do Indie.
Muslimové prý ví, kde hrob jeho je.
I dnes by jej lid asi soudil či věšel,

bral by jim zase jejich zlatá telata,
a věděl jistě, kde poklad je ze zlata.
Je od věků ve tvém srdci, člověče
Modli se k němu, ve stoje či v kleče.

Zapomeň na církve a jejich rituály,
na jejich smyšlenky a dogmata.
Ty nikdy za pětník ani nestály.
Jen srdce tvé je stále ze zlata

Včera, na Zelený Čtvrtek myl Ježíš
pokorně apoštolům nohy.
Měl v srdci svém pro to důvody a vlohy..
My zapoměli i v lásce srdce pokoru,
a jednáme v ní často jen ze vzdoru.





file : Básně z roku 2013.
Tipů: 16
» 29.03.13
» komentářů: 13
» čteno: 1081(16)
» posláno: 0


» 29.03.2013 - 06:00
Líbí, i já to vnímám podobně ST
» 29.03.2013 - 06:04
danav: Welcome in the club ! Buď vítán v klubu !
» 29.03.2013 - 06:23
krizekkk
Teorií o zmrtvýchvstání je hodně. ST
» 29.03.2013 - 08:20
souhlasím s krizkem, ale v té básni je mnoho pravdy...ST
» 29.03.2013 - 08:50
1
báseň se mi celkem líbí, vzhledem k tomu, že bibli mám velmi rád a její překrucování církvemi mne rmoutí. Anotace mi už moc nesedla...stačí jedna věc...pokud lidé dnes umí umělě oplodnit, proč by to nedokázal Bůh?
On je méně, než lidé? (jen selská logika) neposkvrněné početí dnes udělá každý běžný lékař.
asi tak.
» 29.03.2013 - 12:40
robin Marnolli: :) tak to mluví za vše.... akorát to asi nikdy nikoho nenapadlo :) Teď jsi vlastně vysvětlil historikům jak to bylo, církvi to nevysvětluj... ti by to nepochopili :-)

ST
» 29.03.2013 - 14:47
robin Marnolli: myšlenka pouhá: kvítek: krizekkk: danav:

Děkuji, vám za komentáře. Robine, tehdy nebyli tak učení lékaři a kromě toho, ani umělé oplodnění není z Ducha Svatého, ale z mužského sperma, nemyslíš ?
Bůh ustanovil neměnné Zákony Přírody a tím to padlo. Přenechal to dodržování svému zástupci, velvyslanci v duši člověka, Boží jiskře, která je stvořena k obrazu Božímu a kterou každého náboženství nazývá podle svého : Nadjá, Nirwana, odštěpek Ducha Vesmíru a co já vím ještě. Bůh nikoho netrestá, trestá nás za přestoupení Božích Zákonů naše Nadjá, které je, Nepoznané, v našem srdci. Bůh nemůže nikoho oplodnit, víš ? To je zhola nemožné, aby sestoupil do lidské mentální úrovně a chovat se jako člověk, ať se ti má anotace líbí nebo ne. Je škoda, že knihy které jsem tu četl ve dvouch jazycích, nevyšly dosud v češtině. Kromě díla Paula Bruntona "Vnitřní skutečnost. " (The Inner Reality" ), které vyšlo za první republiky v češtině. Pokus se, sehnat si ji v antikvariátu a číst. Budeš jistě překvapen, jako já když jsem ji četl. Táta ji koupil, stála ho celý měsíční plat, ale stála za to. Vysvětluje zcela jinak slova a ducha Nového Zákona a znamenala tehdy pro mne obrat a jiné nazírání na křesťanské náboženství. Nechci se chlubit, ale studoval jsem roky všechna světová náboženství a osvícené filozofy - a v jednom se všichni shodují a tak nemohu od mého názoru uputit, protože byl doprovázen také duševními zážitky o kterých bible vůbec nemluví, ale dám ti otázku a prosím o tvé vysvětlení. Co znamená podobenství o Jonášovi v břiše velryby ? Pokus se mi to vysvětlit v komentáři a já ti odpovím mou verzí. Mám také bibli rád, jako ty. Pro ty nádherné metafory a podobenství. Howgh !
» 29.03.2013 - 15:39
1
Jan Maren: Podívej, jsem jen nicotný človíček, a nemohu s tebou soutěžit v moudrosti...v knihovně nespím, ani nejsem knihomol, že Bůh něco přenechal nějakým silám s tím moc nesouhlasím, cca 90% proroctví z bible se již splnilo, nevím proč bych neměl věřit zbytku, toť můj názor, nic víc, ani méně..ale nerad bych mezi básněmi vedl tyhle zdlouhavé debaty.
Pěkný den přeji.
» 29.03.2013 - 16:09
St a bez řečí)
» 29.03.2013 - 17:17
Jen souhlasím...
» 29.03.2013 - 23:49
hmmm...díky tvé básni i komentářům přemýšlím, zda jsem až tak velký ateista, jakým v sobě jsem, leč s vírou...nechám se ukamenovat, ale já bibli ráda nemám...přesto si přidám plnohodnotná...
» 30.03.2013 - 16:15
Ježíš žádný Bůh nebyl -
- k tomu mám komentář, ne však vlastní: Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něj věří, nezahynul, ale měl věčný život (Jan 3,16)

A taky jeden příměr k tomu, jak Ježíš sám říkal, že je Boží syn:
Když má někdo za tatínka Jelena, co je? Jelen. Když má někdo za tatínka Netopýra, co je? Netopýr. A když má někdo za tatínka Boha, co je?

Jo a ještě maličkost, že by stvořitel Vesmíru, času, prostoru, Pantokrátor ... nesvedl počnout život v dívce?

:-)
» 30.03.2013 - 16:43
zelená víla: Milá vílo, vůbec nevadí, zda věříš v Boha či ne. Moje milá říká o sobě, že je věřící ateistka a já tu charakteristiku od ní převzal. Češi měli, viděno historicky, vždy jiný náhled na náboženství a víru a co na tom, že je dodnes hodnotí zbytek Evropy jako kacíře ? Vůbec se ti nedivím, že nemáš ráda bibli, je totiž orvaná o mnohá zajímavá evangelia, tzv. apokryfy, vyjmuté již v 5 stol. na sněmu biskupů roku 420 v Nicaei. Chceš-li, poslal bych ti emailem velice zajímavý text ku čtení bible a proč ji neumíme a nemůžeme číst, s mými úvahami. Stojí to opravdu za přečtení, najde-li si člověk postupně trochu času. Je to 20 listů A 4, tedy žádná tlustá bichle. Moje email-adresa je :

pt4299-832@online.de

Zdraví srdečně Jan a přeje krásné prožití zbytku Velikonoc.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: CIHLA | Následující: VELIKONOCE

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.