Bída, co?

...i když sekce je dost sporadická....
» autor: gabkin
» archiv Básně / Ostatní
Sedím si u modra, namátkou klikám a ve sluchátkách Chinasky..... normální sobotní pohodový večer.....
zatímco, zatímco to ve Španělsku vře, v Syrii opustil zraněný prezident zemi, v Libyi nasadili Francouzi a Angláni bojové vrtulníky, aby už konečně ta převaha byla na té správné straně a v Německu šílí z toho, co způsobuje úmrtí jejich občanů. Tam někde v koutku zpráv se se krčí zpráva, že další člen Alkajdy, to odsral, aniž si omočil.....
Takže ten klid je relativní. Zcela neklid musí být tam někde u Hradce... co že ten hlavní představitel netečného občanstva zase v neprospěch republiky vyvede.
Takže aby se nemýlil, doporučíme mu poslat děti na prázdniny do Španělska, aby si zademonstrovaly.... a upřímně řečeno, alespoň až to tady začne, budou mít mezinárodní zkušenosti. To jako zanícený bojovník za dobro světa... musí podporovat.
Protože já to vidím na sobě..... já byl mladej a nepřipravenej, já vím, jaké to je pro mladého člověka, věřit ve svou pravdu a být zklamám. To je to jediný, co jsem si odnesl z listopadu 89, znechucení.
Ono se to špatně vysvětluje, ale vžijte se do mladýho kluka, co si to zvoní klíčema, poslouchá v práci o tom, že kdo odjede z práce do Prahy, v AERU končí, chytá každé slovo ze strhávaných nástěnek, sleduje ostré polemiky komunistů a věčných rebelů režimu..... a odjede si na zabijačku na Šumavu.
Jo, pořád jsou na vsi věci důležitější než politika.....takže si mícháš prejt a posloucháš si rádio..... ano to rádio z těch dob bych si poslechl rád znova.... a pouštěl bych ho na hodinách občanské nauky dnes povinně. Dštivé plamenné projevy straníků namíchané s novými větry svobody vyvanutými reportážemi ze stávkových hnutí.... zajímavé postřehy a konfrontace názorů.
A v neděli při návratu se nestačil divit..... jiná Praha! polepené výlohy, všude nápis Havel na hrad a OF snad na každém kroku. Lačný po novinkách jsem dychtivě hltal každou zprávu...... a do deseti minut si to uvědomil...... Ta hrůza! Vždyť ty lidi jsou jak dav, jako šílený dav ženoucí se první řadou, co si tam něco vepředu řve. Každej znal jméno někoho vepředu, ale kdo to je, co zastupuje... nebyl nikdo schopen odpovědět.
Hektická doba, jdeš do divadla a ono tam několik židlí, přijdou herci, omluví se že nehrajou a vede se diskuze, kde na obyčejné otázky není prostor, všichni jen bojovníci za svobodu a tak posloucháš.... a děláš si názor.....
Nebudu vás dále unavovat popisem té doby očima venkovskýho balíka, který dělal u Prahy. Všiml jsem si jen několika věcí.... když někomu s tou trikolórou došli argumenty....obyčejně to skončilo heslem.... že se s komunistama bavit nebude. Že jeden pán s brejlema veřejně hlásal, že špinavé peníze nevadí, že pod větrem svobody se na místa drali lidičky...., kteří stáli odborně za hovno.... (bráno v okolí).
Dočkal jsem se svobody, svět se mi otevřel, podnikat jsem začal..... abych se dozvěděl, že nikdo z okolí nevypisuje papíry podle pravdy, že, co fungovalo, se dobilo, republika vyprodala.... a naši představitelé vzešlí ze svobodných voleb dotáhli republiku do sraček, ze kterých ji mají vytáhnout úsporné balíčky dříve, dnes škrty vládního kabinetu......
Ne Vlastíku, Ne. Každej má dělat na co stačí, ty si buď národ z letargie a probouzej vlastenecký cítění....
Já se pokusím svým dětem vysvětlit pojem ukradená revoluce.... když se dětem z listopadových ulic vetřeli bojovníci za svobodu z pódií do řad a vykazující svou moudrost.... zvolili neochvějnou cestu vpřed. Vysvětlím jim, jak se cítí člověk, co zmoudřel v omylu, že jediná cesta v životě je věřit jen sám sobě a srdci (možná i mozku), a co svět světem stojí, se páni nezmění. Že za člověkem má být vidět práce a pak je na místě ho zdravit a politika..... je největší svinstvo, co jsem v životě potkal, jako třeba ta dnešní schůze na Orlíku naší TJ..... kdy mne oslovilo pražské křídlo, že mi chtěj na kandidátku do výboru, jihočeské křídlo, apelující na kamarádství našich otců, strana středu-Pelhřimov, Chomutov, co mi povídal, jsi Štěpánek, jako bych tátu viděl, tobě já hlas dám..... tehdy jsem si říkal.... a to jsme pitomá TJ, ty vole, to v parlamentu musí být jiný hukot. Ale jenom chvilku, než se parlamentní diskuze uskutečnila i tam.... a když už tam řvalo 6 lidí najednou, do toho předseda, že se na to taky vysere v jeho letech... tak jsem je začal krotit, vysvětlil jim, že dokud nebude mluvit jeden, tak je to o ničem. Používal výrazy, bav se k věci.... odebíral slovo, vyzýval k odpovědím....... a Lukáše se přede všemi zeptal kolik mu je, že se chová na deset.... No, ještě že se volilo tajně před ..... odsral jsem jen revizní komisi, o jeden hlas mě minul výbor..... to se dá přežít.... ale ty kecy cestou k autu.... dobře jsi mluvil, volit po diskuzi..... asi bys byl předseda....
Tak o tom je děti politika.... rozmyslet si než něco veřejně řekneš.... stačí už ten výbor u rybářů.... za ty kecy k věci.... a práci s mládeží......
Ne děti moje... každej na co stačíte, hlavně se učte jazyky, abyste nebyly tak připoutaný jako táta.....
a nenechte si nic, co vám náleží sebrat, ani ode mne.
Zvláštní sobota.... už je mi líp, tak honem přečíst kus Aťana, ať se to srovná.
» 04.06.2011
» komentářů: 14

» 04.06.2011 - 22:24
hloubavá:
Jo, jo a jo!!! My snad budem fakt příbuzný! Já si ještě dobře pamatuju, jak jsem šla na Václavák s přesvědčením (jako většina), že prezident má být jasně Dubček – a najednou řvu jako každej – Havel na Hrad!!! Tak jsem odešla! A to mám avla dost ráda! Ale ta davová manipulace – to byl HNUS!!!
» 04.06.2011 - 22:49
Siorak:
No, tak já už dělal a v práci jsem pocítil (já, tenkrát komunista) z komunistů velké zklamání. Měli strach z inteligence, zvláště té technické. A tak se nás snažili dusit finančně a ponižovat. Tak jsem to cítil. Byl jsem 14 dní po škole ve fabrice, zavolal si mě šéfkonstruktér a dal mi za stranický úkol vstoupit do milicí. Já přitom zbraně a vojáctví z duše nenávidím. Co jsem tam zažil by bylo na story, možná to i napíši. Pocit koncentrované tuposti a lemplovství jako tam jsem neměl ani na vojně a tam to taky byla síla.
Chtěl jsem to ukončit. Začali mi vyhrožovat, že když vystoupím z milice, nebude to bez následků i pro rodinu.
Chtěl jsem na aspiranturu do Ruska, měl jsem tam výsledky, nebyl by to problém. Stranická klika na CZV KSČ si odhlasovala, že bych měl napřed absolvovat VUML! Kurva, jaký já měl na ně vztek! Trvalo to tři roky, pak přišla revoluce a z aspirantury sešlo. Opadlo i mé nadšení pro vědu i chuť obětovat se pro lidi, jako dav, který komunistům plivl do ksichtu. Pochopil jsem, že to byl omyl. Podobně jako ty Milane, omezil jsem svou péči na nejbližší okolí a na rodinu.
Stranický průkaz jsem položil 1.1.1990 a to s úlevou. Nikdy už nevstoupím do žádné strany. Ale neznamená to, že budu slepý k tomu, co se tu děje.
» 04.06.2011 - 22:59
Siorak:
Jinak musím říci, že zvonění klíči jsem vnímal dost skepticky a to jsem ani netušil, co bude následovat. Jen mi to připadalo příliš zjednodušené, heala,transparenty, vlajkečky, kroje atd. jsem neměl rád nikdy,připadalo mi to hloupé.
» 04.06.2011 - 23:17
gabkin:
Víš Sio, v té době jsem si kladl naivní otázky, proč na ty staré místa místo těch pupíků nenastupují lidi, co tomu rozumí, třeba i ve dvojici s těmi novými tvářemi.... A vždycky zatrnul, když udělali něco, co nepokračovalo, ani nenavazovalo..... už tehdy jsem říkal, že dokud to nebudou dělat bohatý lidi, kvůli prestiži.... půjde to do kytek.....
Říkal jsem jim humanisti.... pravdy plnou hubu, ale práce tak nějak nebyla vidět. Koncepce střídala koncepci, změna změnu, volby střídaly volby, ale nikde jsi neviděl jediný krok k dlouhodobé hospodářsky motivované myšlence. Jenže dokud se rozdávalo z kradeného, neboť Privatizace byla jedna velká krádež za bílého dne..... nikdo neřval.
Já nejsem slepej...... jen už nejsem, ten mladej blbej kluk. Na životě hledám ty pozitivní stránky.... abych se nezbláznil. Na politicích hledám ty negativní.... abych pak nebyl překvapenej.
A A´tanovy snahy o burcování národa bych bral, kdyby byly omezovány na prezentaci názorů..... ne pokud své názory demagogicky hájí. Potlačuje jakoukoliv názorovou neshodu s ním, místo nechání prostoru pro myšlení.
Už jsem ve svých letech dost citlivý na to, manipulovat se mnou...... v práci budiž, platí za to, tak to skousnu, ale tady? je tady snad pluralita názorů..... jinak je Vlasta stejnej nomenklaturní kádr..... jaký pamatuji z tribun.
» 05.06.2011 - 08:40
Siorak:
Rozumím ti. Byla to doba, která jaksi logicky navazovala na „reformy“ (už tenkrát kouzelné slovo) Gorbačova, snaha některých komunistů změnit systém zevnitř. Což se ukázalo jako nereálný sen a skončilo jak skončilo. Nebyl jsem z politiků u vytržení nikdy, paradoxně kdybych chtěl, mohl jsem být jedním z nich, ale nemám na to žaludek, tak by to asi stejně dopadlo blbě.
Co se týče Aťana, nevadí mi, že si hájí svůj názor a nevím, čím tě nutí, aby ses vzdal svého názoru. To snad ani tady udělat nejde, nebo ano? Čím ho provokuješ ty, to netuším, ale jeho výroky směrem k tobě skutečně přátelské nejsou, Asi ho štve tvoje deklarovaná nechuť k politice, či co. Mi to připadne, že se oba necháváte příliš unášet city. Raděj bych se už do toho nemíchal, jsem na dobré cestě poztrácet kamarády.
» 05.06.2011 - 08:46
gabkin:
máš pravdu.... jdeme na ryby!
» 05.06.2011 - 18:43
Aťan:
jinak je Vlasta stejnej nomenklaturní kádr..... jaký pamatuji z tribun. Bezva... škodit by ti šlo. A co takhle pomoct? )
» 06.06.2011 - 12:15
Daniel S.:
Mě plyšák tak nějak minul.... bylo mi devět a kromě trochu ustaraných obličejů svých rodičů si pamatuju jen tu změnu ze soudružky učitelky na paní učitelku i když kráva to bylo furt stejná.
Pak si pamatuju, jak učitelky nadávaly, že to tady komunisti všechno zhuntovali a že jim nemáme věřit a za pár let jsem si začal říkat, že zhuntovaný bylo asi jenom něco, protože toho ostatního bylo pořád co krást.
Jednu dobu jsem si pak říkal, že politika je opravdu věčný svinstvo, ale pak mi došlo, že to jen ten bývalý režim byl úspěšnější než jsme si všichni mysleli, protože i když přejmenuješ soudružky a soudruhy na pány a paní, tak to ještě neznamená, že z nich vyprchá ta hovězina.
Jak říkáš Gabkine, bude to chtít práci. Ale to není jen práce lopatou nebo na soustruhu. Ono buce zapotřebí hromady té práce lidskosti, povzbuzování a hlavně lásky k vlasti a lidem okolo. Trpělivé vysvětlování, že být občanem neznamená si nakrást za mlčení státu, trpělivě a dlouhodobě hledat, učit se dělat politiku v tom nejvlastnějším slova smyslu – tedy práci pro svou Polis, pro své lidi. A práce s lidmi se vždycky špatně měří a špatně se odhaduje, co z toho nakonec bude. Ale já bych nechtěl rezignovat na ty svoje. Vidím kolem sebe tolik bídy a tolik hnusu, že to bude stačit na tři životy jako jsou ty moje. Vidím toho dost, abych se nadřel do konce života.
» 06.06.2011 - 12:19
Daniel S.:
A Gabkine... bez Aťanů a podobných žádná změna nikdy nebude. Až Aťan přestane psát, tak to bude další rezignovaný člověk a bude o další důvod míň pokoušet se z tohodle bordelu udělat zase republiku... I když možná Aťan nebo my ostatní nevolíme zrovna nejlepší slova nebo nejlepší postup, je to pro mě důkazem, že jsou tu lidé s chutí to změnit.
» 06.06.2011 - 20:39
gabkin:
Dane, děkuji za příspěvky. Četl jsem je teď znova a pozorně, nebudu kopírovat tvoje řádky, kdo chce si je najde..... píšeš, je třeba trpělivé práce s lidmi, neustálé práce pro společnost......
V druhém příspěvku mi tak trochu napomínáš, že je třeba si vážit lidí, kteří nezlomným úsilím tuto hektickou práci dělají.....
Asi už naposled se k tomu vracím......
Nikde jsem neřekl, že si nevážím, toho co Aťan dělá. To, že ho navštěvuji, je toho důkazem. Jen nahlas a nevděčně říkám, .... že Aťan to dělá s vehemencí válečného štváče a jeho chování je místy kontraproduktivní..... . každý jsme nějaký, více méně povedený nebo ne. Ale já jsem raději blbej a netečnej, co si svý udělá podle sebe a možností..... než nemocnej člověk, co možná nevědomky ubližuje. Nezlob se Vlasto, píšu to jako kamarád, stejně těžký bylo na svobodárce říci kamarádům, že mu smrdí nohy a poučit ho o možnosti si přeprat ponožky, ale tvoje chování vůči lidem kteří ti řeknou svůj názor otevřeně... je chování desetiletýho uraženýho smrada, ne chlapa, co by měli lidi velebit za snahu změnit společnost. (a snižovat úroveň psaní tvých nesouhlasných komentátorů, je kopání vzteklýho hajzlíka na pískovisti. tam nic jinýho, než pár facek nepomáhá.
Není mi veselo, z toho co teď píšu, ale už jsem to použil u nás na vsi taky..... že jsem povídal – strejčku, to Vám mám dát před lidmi facku, aby jste si uvědomil, že se chováte jak malej parchant, nebo si mám před Vámi do smrti odplivovat...... ) Někdo už to musel říci otevřeně, promiň VLASTO.
» 06.06.2011 - 21:47
Aťan:
Neomlouvej se Milane, já si tě nevážím už dávno. A zbytečně se neschovávej za ostatní, naštěstí nejsou všichni jako ty, to je pro ČR velká naděje. Tam u vás se fackuj s kým chceš, když to jinak neumíš.
» 07.06.2011 - 07:47
Aťan:
...a kdybych na některou tvoji urážku zapomněl reagovat, tak se nezlob. V rámci duševní hygieny na tebe nechci moc myslet.
» 09.06.2011 - 17:14
Siorak:
Je to asi historický fakt. Někteří lidé se natolik míjejí způsobem myšlení, že si nerozumí ani při nejlepší vůli.
Možná každý z nás dělá něco blbě (včetně mě, tím jsem si jist). Ale faktem zůstává, že nikdo z nás není korumpován, nic nerozkrádá a nežije bez práce.
Z toho mi vychází, že oproti těm, co něco z toho dělají jsme na jedné lodi a oni na druhé.
Je jich méně, ale mají lepší loď, dobrého lodivoda a společný zájem se v té lepší lodi udržet. Jsou chytří, disciplinovaní a dodávají nám informace s klamným kurzem, podstrkují klamné cíle.
A co my? Máme dost zchátralou loď, někdo vesluje dozadu, jiný dopředu, někdo se jen veze. Je nás moc, kdybychom uměli většinově zabrat jedním směrem (jako při sametu) asi bychom jim ujeli, nebo je i potopili.
Ale my se tu škorpíme jako malí kluci.
» 11.06.2011 - 11:36
Aťan:
Sio, tobě asi nemusím nic vysvětlovat, mě politika vždycky zajímala, aktivně působím v HK, do Prahy jezdím jen když musím, raději jsem doma, mezi svýma – tady jsem si jistější, vím na koho se můžu spolehnout víc a na koho míň. V momentě, když jsem zjistil že se v politice hnuly ledy a je naděje z toho ještě za mého života vybruslit, začal jsem dávat (mimo jiné) články i na Liter, zvlášť když k tomu tady rubrika určená je. Před chvilkou jsem četl pěkný článek, základní motto je asi tohle: „Dlouho to vypadalo, že je to tady polovině lidí jedno, a ta druhá si na to zvykla. Jenže teď se zdá, že končí další dvacetileté období české dočasnosti. Účet je děsivý.“ Celý článek, viz: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/petr-havlik.php?itemid=133
78
Takže stále si myslím, kdo nechce pomoct, ať alespoň nepřekáží, proboha... ____________
(pozn. původně jsem tenhle koment dal omylem k „Revoluční“, ale vymazat to neumím)
Předchozí: Opatrně s posudkem | Následující: Revoluční

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.