Komentář Sirnise – počítačové hry?!

O prospěšnosti a škodlivosti počítačových her. Psáno jako komentář k úvaze Sirnise
» autor: Siorak
» archiv Úvahy / Ostatní
Ahoj,
původně jsem chtěl jen odpovědět v komentářích na velmi aktuální úvahu našeho kolegy Sirnise „Počítačové hry.“ Ale nějak se to rozrostlo, takže odpovídám vlastní úvahou.

Nemyslím, že bych teď trávil u počítače hodiny hraním her. Dříve, zvláště když to byla novinka, tak se to občas stávalo. Člověk má nějak v sobě zakódovánu snahu poznávat nové věci – někdo více a někdo méně.
Co se mě týče, přešel jsem tak nějak do úrovně „REALITY“, což znamená, že si s počítačem hraji několik hodin denně v práci a ještě jsem za to placen. Rád tvořím prográmky, počínaje od analýzy problému a odladěním a pořízením dokumentace konče. Z mého úhlu pohledu je to perfektní, nekonečná „gamesa“. Myslím, že lidi, co mají rádi třeba simulační hry, které napodobují reálný svět, dělají něco podobného. Znám virtuální inženýry – stavitele měst, virtuální letce na strojích z 2. světové.
Navíc hry umožňují vstup do světa počítačů, který by bez nich drtivá většina populace nezvládla a mají velkou zásluhu na jejich rozvoji. A to mi připadne úžasné. Nepochybně je lepší, když lidstvo dosahuje pokroku motivováno touhou po hrách a zábavě, než pod tlakem ve válečné situaci. Je známo, že války jsou motorem vědeckého a technického pokroku naší civilizace. Ten fakt je natolik zřejmý (v míru vědce nechceme ani pořádně zaplatit), že se obávám, aby zase nějaký větší konflikt nenastal.
Jsou potřebné. Člověk, co musí stále dělat jen něco „smysluplného“ může zjistit, že přitom přišel o rozum a změnil se ve výkonný stroj, podobně jako těžký gambler, televizní maniak, knihomol anebo workoholik. Máš pravdu Sirnisi, že mezi hraním her, sledováním televize a čtením knížek nejsou z hlediska dopadu na psychiku až tak podstatné rozdíly. Na námitku, že knihy probouzejí fantazii odpovídám – jak které. To platí o hrách taky a ve tvé úvaze je to zmíněno.
Taky s tebou velmi souhlasím, že „Nic se nesmí přehánět!“ Na tvůj věk je to pozoruhodně vyzrálý názor. Jen podotýkám, že ten výrok platí i sám pro sebe – to znamená, že i být uměřený by měl člověk uměřeně. Neboli dle tohoto výroku je správné občas i něco přehnat, zariskovat a něčemu „beznadějně propadnout“. Jen tak se dají poznat jevy, že si prožijeme některé extrémní projevy. Chci tím říci, že uměřenost není v žádném případě – jak to říct – připosranost. Takže zároveň s tím nemá být člověk přízemní a občas někde něco by přehnat měl, jinak to pravidlo poruší tím, že přehání jeho aplikaci.
Odkazuji na zajímavou knížku našeho skvělého spisovatele Josefa Tomana „Sokrates“. Sokratovo heslo bylo „sofrosyne“ – uměřenost, ale právě proto, že dobře znal jeho smysl a nebyl přízemní skončil vypitím odvaru tuším z bolehlavu. Špatně? No – taky se stal jedním z mála myslitelů o kterých víme i po více než dvou tisíciletích, a kteří nám mají dodnes co říct. A to je úžasné, protože umřeme jednou všichni, ale co po nás zůstane?
Také s tvou úvahou o násilnictví a sklonech k sebevraždám, které způsobuje hraní počítačových her zcela souhlasím. Je to asi jako s knížkami a televizí. Pokud bude někdo číst nebo sledovat v TV výhradně sadomasochistická dílka, asi to na něj nezapůsobí nejlépe. Tím nechci vůbec hlasovat pro inkvizitorské cenzurní praktiky v této oblasti. Faktem ale je, že co si člověk vybírá ke své zábavě je odrazem mixu jeho genetických disposic a společenského prostředí, které ho formuje. Stejně je ale jediným rozumným návodem k řešení kvalitnější vzdělání a dostatek kvalitních kulturních podnětů. Represe má obvykle za následek vytvoření syndromu zakázaného ovoce, co jen díky onomu zákazu chutná. Tedy myslím, že reakcí na kulturní znásilňovaní vede právě k vyšší oblibě braků všeho druhu. Počítač obecně, ani hry na nich obecně s tím nemají moc společného.
Největší chybou těch, co „chtějí pomoci“ jsou výroky typu „Zas už sedíš u té bedny!“ Tím si snad někdo uleví, ale v žádném případě nepomůže. Jako táta se s tímto problémem taky potýkám. Lepší je o všem si normálně promluvit snažit se zapojit do hry, ale taky stanovit hranice. Ne časové. Spíše má smysl připomenout důrazně „beznadějně propadlému gamblerovi“ ? , že taky má nějaké povinnosti, na těch se zcela jasně domluvit a nesmlouvavě kontrolovat jejich plnění v zadaném termínu. Taky, pokud je nezletilý trvat na určité životosprávě, jako – kdy chodit spát, kdy vstávat, kdy být doma. Její porušení povolit jen opravdu vyjímečně a to ne kvůli všedním potřebám, jako je zahrát si na kompu déle.. Tohle ovšem zabere více času a námahy než výrok přes rameno „Běž už od té bedny!“ Považuji to za čistý alibismus. (Může si za to sám/a , vždyť mu to říkám pětkrát denně!) Jakmile jsou všechny povinnosti splněny ponechal bych „gamblera“, ať si užije. Opravdu za těchto podmínek nehrozí, že ztratí pojem o realitě, nebo půdu pod nohama. Mluvím tady samozřejmě o jedincích tak okolo 97% populace. Existují samozřejmě vyjímky, kde je potřeba promyšlenější a náročnější přístup.
Ještě k poslednímu odstavci tvé úvahy. Myslím, že v porovnání nebezpečnosti sportu a vysedávání u počítače jsi tak trochu přestřelil. Za úplně všechno se něčím platí. Sportovec si jistě může ublížit, když příliš riskuje, anebo opustí uměřený přístup. O uměřenosti jsem se již zmínil. Když opustíte tu zlatou střední cestu, na těch ostatních jsou větší rizika a poplatky za průchod, ale také větší zisky. Platí to pro sportovce (v rámci snahy o mírný a bezpečný pokrok se těžko stanete olympijským vítězem – chce to minimálně takovou dřinu, která je už hodně daleko za hranicí bezpečnosti) a stejně tak i pro knihomoly nebo „počítačové fanatiky“. Složitější věci se nedají dělat „napůl“. Nebezpečí pro ty co vysedávají u počítače nebo u knih je stejné jako pro ty co třeba sportují a berou mírně steroidy, nebo potravinové doplňky. Na rozdíl od úrazů přichází pomalu a jistě s každým dnem a počínaje třicítkou, spíše však po čtyřicítce přichází čas zaplatit účty. Lidské tělo snáší extrémní jednostranné zátěže fantasticky, ale taky jen po určitou dobu. Podle míry extrému se za 10, 15 anebo 20 let něco rozbije. A to i v případě, že nebudeš sportovat, ale jen sedět ve skleníkovém prostředí za kompem. Ale možná jsi to nemyslel jako kritiku sportu a pohybu všeobecně.
Měl bych k tomuto tématu jeden námět k přemýšlení pro ty, co rádi hrají simulační hry. Když to tak vezmeme, každá taková hra musí nabídnou nějakou stavební základnu, na které se odehrává, materiál a nástroje pomocí kterých se bude „vařit“. Jenže podobné hry se dají hrát i jinde než na kompu. Naše vlastní tělo je například objekt pro tvorbu, změnu a vylepšování. Kdo to z tohoto pohledu zkouší, ten ví, že to nesouvisí jen s tělem jako objektem, ale taky s jeho „duševní částí“ – tvůrcem. A tohle je zatraceně náročná gamesa, tak náročná, že ji na rozdíl od těch počítačových, jen opravdu málokdo může zvládnout dokonale. V počítači je to mnohem snadnější. Ale je taky známo, že požitek ze hry roste s obtížností a výší sázky až na hranici zvládnutelnosti. Za ní už motivace upadá a končíme větou: „Tohle nehraji, to nejde – je to kravina“. Psychika člověka obdivuje „Mission impossible“ ve filmu, ale málokdy se rozhodneme jít do akcí, co vnímáme jako předem ztracené. V tomto směru ač nejsem věřící bych se rád odvolal na Nový Zákon. Nebudu snad citovat přesně, ale jsou tam snad výroky jako „Víra hory přenáší“ anebo „tlucte znovu a znovu a bude vám otevřeno“. Bible obsahuje mnoho obecných pravd a toto je jedna z nich. Nejde o víru v Boha, ale o víru sebe a v to, že nic není nemožné. Důležité je ovšem stanovit si jen tak náročné cíle, u kterých OPRAVDU VĚŘÍME, že jsme je schopni splnit. Každý dosažený úspěch zároveň zvýší naši sebedůvěru, stejně jako neúspěch ji sníží.
Na závěr bych ti chtěl Sirnisi poděkovat za úvahu, která mě opravdu zaujala a inspirovala. Mám rád chytré a přemýšlivé lidi jako jsi ty. Díky nim není na světě nuda.
» 19.01.2007
» komentářů: 13

» 19.01.2007 - 15:02
..:Sirnis:..:
ano
ohledně her sám za sebe musím říct že mě k nim přitahuje ten svět
ten nový svět, který se stvoří (nemluvím o nějakých hrách kde jen tisknete myš a střílíte na vše) já hledám ve hrách příběh, právě proto to spojuji s knihami a hrou
ten svět je vlastně jiný typ knihy
kniha vám dává příběh postavy, ale ve hře jste postaveni ne do role čtenáře, co čte nějaký příběh, ale tam jde o to, aby jste vy sami byli tou osobou, co utváří svět a stává se neohroženým hrdinou
jako v tom je problém pro ty závislé, neříkám, že všichni jsou nějak slabí, ale když tak vidím svět, tedy spolužáky moje povaha je spíše takový pozorovatel, koukám na okolí a přemýšlím, snažím se pochopit některé věci, které já osobně považuji za ubohé nebo prostě je nedělám a jen to pozoruji
možná jsem samotář trochu a nezapojuju se do toho, ale když vezmeme počítačovou hru a proč ji lidé hrají jsou možná dvě odpovědi
zaprvé do světa ve hře se normálně třeba nedostanete, tím myslím, že prostě se jedná buď o svět z budoucnosti, středověku nebo fantasy a tudíž draka asi těžko potkáte
zadruhé jste osoba, která je třeba šikanována, jste slabý a díky hře, kde si vytvoříte postavu můžete být klidně lepší než dvoumetrový kluk s velkými svaly nebo máte povahu šikanisty a líbí se vám zabíjet, jste soudný člověk co je šikanuje ale hra vám dovolí něco víc, pak tu jsou samozřejmě i horší případy co jen chtějí zabíjet a u nich hrozí možnost provedení to i v reálu a hra jim dá pouze jen něco, ale ta hra je neovlivní tím, aby zabíjeli, jejich choutky jsou prostě takové
jako vše záleží především na povaze člověka, dle mého na ni záleží dost a hodně věcí ji ovlivňuje
ať národnost, náboženství, rodina, společnost a stovky dalších podmětů, každého člověka utváří
teď uvedu příklad, pokud jste osmileté dítě a někdo před vámi zabije jednoho z vašich rodičů jistě to s vámi něco udělá v dospělosti
prostě záleží hlavně na věcech co nás utváří a neřeknu nic nového, když televize ukazující válku nebo to co se děje v dnešní době nedělá z našich povah něco jiného
jediná věc, která je asi hodně zdravý nebezpečná, sice to osobně nemohu přímo posoudit, protože jsem zatím s ní neměl tolik zkušeností, jsou online hry
jako dnes má každý doma internet a hra přes internet proti lidem nebo s nimi je mnohem nebezpečnější než ta, která vám vydrží pouze 20 hodin
online hry jsou totiž navrhovány, aby byli obrovské a pořád se doplňují, navíc možnost soupeřit s lidmi zážitek ze hraní ještě víc umocňuje, přece jen jsme lidi a všichni hluboko uvnitř sebe toužíme být lepší než ten druhý
přirovnal bych to jako v bojovnosti během sportu prostě vás to nutí jít až na kraj svých možností
u her to ale nekončí tím, že vydržíte deset minut naplno běžet, ale budete u počítače třeba pět hodin, aby vaše virtuální postava byla lepší než vašeho kamaráda
» 20.01.2007 - 01:01
Verule:
Dobrý večer pánové. Omlouvám se, ale nedalo mi to abych se neozvala. Sioraku překvapuje mě tvá otázka ohledně knih, že podporují fantazii. A ty se ptáš,jak a které? V tomhle stojím za Sirnisem. S knihou odpočíváš,relaxuješ, vnímáš pocity, snažíš se každou tu postavu pochopit, abys mohl pochopit celou knihu. A ta fantazie příjde,když si řekneš za každou tu postavu, jak bys to udělal ty, a líp. Už to je začátek fantazie. A fantazie není přece jenom sci-fi. Dneska já díky knihám žiju, cítím, miluju, věřím a doufám...... Jak ubohý a chudý by byl můj život bez knih.
A má fantazie? Ta nemá hranic...To mi věř.
» 20.01.2007 - 10:20
..:Sirnis:..:
ohledně slov Sioraka že jak které knihy probouzí fantazii tak to zase musím souhlasit
přece jen nějaká encyklopedie nebo učebnice nikomu fantazii nedá
jako ty knihy musí mít příběh, charakter postav a také pro toho člověka se mu ten žánr musí líbit
přece jen někdo kdo má rád válečné knihy z druhé světové si jej nezíská nějaká fantasy nebo sci-fi
» 20.01.2007 - 12:27
Verule:
Encyklopedie zase odpovídá na naše otázky a tím probouzí ve čtenáři zvědavost a to je zase začátek všeho. Třeba i tu fantazii. Kniha podněcuje i uspokojuje. Máš pravdu v tom, že každý má rád jiný žánr. Ano je to každého volba, jakou knihu bude číst.
» 21.01.2007 - 10:01
Siorak:
Ahoj lidi! Nejprve ke komentáři Verule. Musel jsem se podívat, co jsem vlastně napsal, že to tak vyznělo. Tady to je:
„Na námitku, že knihy probouzejí fantazii odpovídám – jak které.“
Ano, nejspíše jsem to nevyjádřil nejlíp. Všechny knihy nás ze své podstaty nutí zapojit představivost, ve smyslu obraznosti. Já měl na mysli knihy, které nás nejen nutí ke ztotožnění s hlavním hrdinou (tento pocit máte i v případě, že hrajete nějakou doomovku – hra „střílečka“). Taky při pohroužení téměř cítíte, jak do vás někdo střílí). Měl jsem na mysli ten typ fantazie, kdy v průběhu čtení z knihy cítíte nějakou paralelu se svým aktuálním životem, přesto, že popisuje něco, co se událo třeba před 2000 lety. Říkáte si – ano tak to chodí, nebo při popisování záporného hrdiny přemýšlíte nad tím, jestli mu nejste v něčem podobný. Prostě mám na mysli ten typ fantazie, který jde nad rámec děje. Nazval bych to inspirativní nebo kreativní fantazií. Knihy, kde jsou postavy příliš zjednodušené, ploché, mě maximálně naladí ke kritickým úvahám na téma, co by tam mohlo být jinak. Samozřejmě dobré knihy pracují s city, a dávají mi možnost konfrontace s mým emočním já. Ty horší, které působí pouze na naši „první signální“, jako většina erotické (ne romantické) literatury (pracují se sexuálním pudem), nebo horrorů (pracují s pudem sebezáchovy) sice také probouzejí představy, ale dost schematicky. Nedaří se mi to dobře popsat, umění autora je ve správném dávkování a to se dá těžko obecně definovat.
» 21.01.2007 - 19:34
Verule:
Snažím se pochopit celou tu naši debatu, (mimochodem, se mi to docela líbí, docela moc) asi vím co je tím vším myšleno. Jen jsem se do toho trochu zamotala. A teď, co jsem si přečetla tvůj příspěvek sioraku, tak už jsem trochu zmatená. A teď si to srovnám. Videohra podporuje sice fantazii,ale snižuje násilí. Hlavně válečné a bojové.
Že snižuje násilí, myslím tak, že jako by otupuje odpovědnost,realitu. Pak se nemůžeme divit, že žák vezme otci pistol a postřílí pár svých spolužáků. To se u knihy,třebaže válečné stát nemůže. Tady je ten ťuk-aha to
se jenom o tom píše.(třebaže je to z historie-pravdivé) To je shrnutí naši debaty. A můj stručný názor...
» 22.01.2007 - 17:16
Siorak:
Ahoj,
chtěl bych dnes reagovat na Sirnisův komentář a pak pár vět k tomu co odpověděla Verule. Jistě máš, Sirnisi, dostatek zkušenosti a jsi více jejich zastánce, než odpůrce. Myslím, že knihy, filmy i videohry jsou v podstatě ty nejlehčí drogy. Knihy sice nejsou interaktivní, ale je faktem, že i já je považuji hodnotnější než videohry. Tady alespoň než většina z nich. Proto ten, kdo je natolik závislý na videohrách nebo TV, že mu nezbývá dost času na čtení o hodně přichází. Všichni pak, „závisláci“ na knihách, TV i videohrách přicházejí velmi často o čas na komunikaci s lidmi a často jim chybi tato dovednost. Není to tak vždy!! Závisí na osobnosti dotyčného a stupni závislosti. A dalším faktem je, že ve společnosti propadáme jiným, třeba i nebezpečnějším závislostem (tabák, alkohol, drogy obecně) – obvykle je nezačnete konzumovat sám od sebe. Takže slušnou variantou je – od všeho něco. Všeho s mírou, jak jsi zmínil snad jinými slovy v úvaze.
Teď budu pokračovat s něčím, co snad poslouží jako můj pohled na věc i Veruli. Nemám samozřejmě patent na rozum. Ale myslím si, že agresívní hry jako příčina vražd nejsou tak zcela prokázány, i když máš pravdu v tom, že nemírné holdování k této činnosti se projevuje jakýmsi otupením. Zde vidím jako důležitou příčinu hraní do noci, nedostatek spánku a také pohybu. Samozřejmě člověk myslící na to, jak se bude pohybovat ve vysněném světě svého koníčku poněkud ztrácí zájem o realitu. To se stává ale i u jiných koníčků. I knihomolové často nemají zájem o své okolí a jeví se jako introvertní blázni.
Navíc si myslím, že v případech agresivity, například proti spolužákům je zaměňována příčina a následek. Kdo nejčasněji propadá těm hrám? Introverti, neúspěšní v kolektivech, často zamindrákovaní looseři, kteří se nemohou v kolektivu „chytit“ a tak jsou opomíjení a často i šikanovaní. A to je myslím hlavní příčina jejich násilí. Jsou zoufalí a nevědí co s tím. Hry jim přinášejí psychickou kompenzaci – úlevu, ale jejich problém spíše prohlubují. Správně se v tom smyslu Sirnis vyjádřil. U on-line her taky hledají nové kamarády u kterých mají pocit, že je budou brát jako partnery. Že to může dojít až tak daleko, že jim „cvakne“ se, hlavně u mladých lidí vůbec nedivím. Být tím posledním musí být těžké, zvláště pro inteligentní a citlivé duše. Tady tedy vidím prvotní příčinu. Psychicky zdravému jedinci interaktivní hry neublíží.
Snad jsem svůj názor nevyjádřil moc únavně. Vím, že píši dlouhé komentáře, ale zkrátit to nějak neumím.
Mějte se!
» 23.01.2007 - 01:45
Verule:
Díky...Je jasno...řečeno přímo špicově...Moc se mi tu líbilo...Díky oběma...
» 26.01.2007 - 08:52
Ariana (Lori):
Špičkové... Co dodat?
» 26.01.2007 - 22:25
..:Sirnis:..:
se Siorakem naprosto souhlasím
já sám za sebe rozhodně dokážu přečíst knihu s pěti sty stranami během tří dnů a jen proto, že prostě nic jiného nedělám takže třeba i těch 10 hodin čtení za den udělám (sice jsem si to nezapisoval, ale příště až dostanu další knihu pod ruku tak si to poznamenám)
takže i ta kniha je droga, přece jen každý jistě četl něco , kde se zrovna dostával do napínavé situace a toužil vědět co bude dál, sice byla půlnoc zítra měl člověk školu nebo práci, ale on prostě četl dál i když oči už vypovídali službu
s hrami to není stejné jen podobné, tam totiž hráč někdy hraje hru a může si to uložit, ale sou možnosti, že je vtažen tou hrou ať je to příběhem ve hře, ale pořád je to slabé
opravdu nebezpečné jsou ty online hry, protože tam jak siorak říkal je možnost navázat kontakt s lidskými hráči a nejen se snažit být lepší než oni, ale v těch online hrách jsou zavedeny věci i jako chatování a prostě srazy lidí, což těm jak siorak říkal inteligentům co nejsou oblíbení vyhovuje
nebudu to již opakovat, ale nezáleží na tom, zda se jedná o sportovce namakaného nebo o knihomola záleží na jeho povaze jak se s věcmi vypořádá
je to stejné jako v normálním životě i bez počítačových her, pokud člověk se s věcí nevypořádá začne hledat možnosti jak je obejít, někdy vidí jediné východisko třeba i v sebevraždě nebo použití násilí proti jiným
hold lidská povaha má asi spousty věcí, o kterých se ví ještě málo
» 27.01.2007 - 09:11
Jarky:
úvahy budou tvoje parketa,určitě chytrý pán, umí vyjádřit svůj názor, polemizovat, argumentovat...
» 12.02.2007 - 15:39
mamina:
to je na dlouhý komentář, vrátím se ... je to skvělá práce...
» 17.02.2007 - 19:46
Gabika:
same chvalozpevy a ja musim take jeden pridat. proste skvele (zacina mi ubyvat zasoba komplimentu) ta dama me vazne rozesmala kazdopadne tykani samozrejme prijmam..
Předchozí: Nouzové tlačítko | Následující: Kdo jsem?

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.