Jarní Počátky

... šlo mi hlavně o to informovat ...
» autorka: Štěpina
» archiv Básně / Ostatní
„Jet či nejet do Počátek?“ To byla otázka loňského podzimu. Ti, co jeli, už ví. A otázkou letošního jara by mohlo být: „Jaké to bude v Počátkách podruhé?“ To uvidíme. Ale stejně mi to nedá, abych to aspoň trochu nenakousla. Takže pro ty, co nebyli i pro ty, co byli, jsou určeny následující řádky.

Tak začněme z gruntu. Letos 23.května by se měl opět konat literácký sraz v rekreačním středisku Valcha (www.mujweb.cz/www/dovolena-pocatky). Areál je v klidném prostředí přírody, i když vlastně kousek od civilizace – města Počátky. Spojuje je dlouhá krásná alej letitých stromů. Počátky jsou malé město ležící někde uprostřed trasy Pelhřimov – Jindřichův Hradec. Je proslavené svou kašnou ve filmu Postřižiny a mnoha dalšími zajímavostmi a slavnými rodáky. Třeba i z řad literu.

Na Valše je zajištěno jak ubytování na vícelůžkových pokojích (včetně lůžkovin), tak strava (takřka domácí). Žádný přehnaný komfort, ale myslím si, že pro potřeby srazíku tak akorát. Zároveň tu bývá otevřená i malá hospůdka (na podzim vlastně jen pro nás). V areálu se dá vyřádit sportem. Ani na podzim tu míč nezahálel. A okolí? No přímo předurčené k procházkám po lesích nebo březích rybníků. Tak takhle jsme Valchu mohli zažít na našem podzimním srazu. Na Františka.

A co jarní sraz? Asi bude trochu jiný. Už z principu, protože tento termín je věnovaný hlavně literákům se svými ratolestmi. To znamená, že při různých aktivitách se bude brát ohled především na děti. A dál? No samozřejmě příroda. Ta bude jarní. Nebo jarně letní? Podzimní barvy vystřídá svěží zeleň. Hůře na tom budou alergici. No a konečně bude tu i určitá změna atmosféry Valchy a okolí. V sobotu 23.5. se tu totiž bude konat Den přírody. Je to velká událost pro všechny místní z blízkého či dalekého okolí. Spousta lidí vyrazí do aleje vedoucí na Valchu (je skoro kilometr dlouhá) a i na samotnou Valchu, vedle sousedící tábor Beruška i malý rekreační areál ČVUT. Tady všude bývají roztroušena různá stanoviště. Některá jsou zaměřena na ekologii. Někde jsou k vidění živá zvířata (domácí i exotická). Někde technika (na pole i do lesa). Někteří pořádají soutěže pro děti. Byla tu i výuka country tanců nebo i lezení v korunách starých kaštanů. A ani žaludek nepřišel zkrátka. Pekly se tu klobásky, ale i prasátko (ale na to se chtělo obrnit velkou dávkou trpělivosti při čekání ve frontě). A nechybí tu ani muzika, i když možná ne podle každého gusta. Odpoledne i večer se tu předvedou místní kapely. Některé přímo na terase Valchy (Počátecká dechovka) a některé v sousedním areálu (AWAL).

A v neděli se Valcha zase propadá do svého klidu. Ale to už bude třeba pomalu balit a vyrazit na cestu domů.

Tak takhle by nějak měla vypadat atmosféra na Valše. Jakou atmosféru si k tomu vyrobíme my, to už je čistě na nás. Pro někoho může být představa takovéhle Valchy lákavá, pro někoho naopak. Ale jisté je, že kdo nakonec dorazí, pěkně si na začátek rozhýbe tělo, protože alej je téměř celou sobotu uzavřená pro auta, takže všichni budou muset dorazit pěšky.

Sama jsem si tento Den přírody v Počátkách užila před 2 roky. Bylo to fajn, ale pro milovníky samoty tam bylo trochu živěji. Koneckonců, dá se to také celé prospat na břehu rybníka. Zeptejte se gabkina ...

A koho jsem snad od účasti odradila, tak doufám, že na podzim, na Františka se s ním určitě na Valše setkám.

*******************************************************

Takže pokud budete chtít vyrazit na jarní Valchu (s dětmi i bez dětí), neváhejte a dejte nám vědět. Další informace budou na DF (v sekci SRAZY) nebo se ptejte ve vzkazech přímo mě nebo gabkina.
» 21.04.2009
» komentářů: 9

» 21.04.2009 - 21:42
gabkin:
trochu osvěty pro naše poety..... Ale faktem je, že je to vyčerpávající info a více asi nemá cenu agitovat.
Koneckonců každý se s tím musí poprat sám, jestli si dokáže udělat čas nebo ne. Jen upozorňuji, že akce, na kterých se organizačně podílím jsou spíše o relaxu a pohodě, než o čtení a různých literárních diskuzích.
» 28.04.2009 - 18:55
Romana Šamanka:
penízky poslané
tak doufám, že zítra vymyslím něco na propagaci agitovat trošku smysl má
» 28.04.2009 - 21:23
umělec2:
Mám literárního psa co s ním. Je dost velkej i dobrák?
» 29.04.2009 - 05:38
Štěpina G:
Na podzim tam s námi byli i psi. Dítě nebo pes .... Já myslím, že oboje lze vzít s sebou.
» 29.04.2009 - 22:35
Žqáry:
... mozkové závity na zavaření, jak kombinuju, jestli bychom to s Piškotem zvládli...:-)
» 29.04.2009 - 23:44
gabkin:
tak piškota hlídám já, aby bylo jasno!!!! na tom asfaltu se krásně projíždí s kočárkem...... a říkali jste, že je hodnej!
» 03.05.2009 - 16:04
Tacca:
..tak můj patnáctiletý drobeček se mnou jet chce..prý se o mě postará a pomůže..takže se uvidí jak na tom budu..ale su kus ženský-tak to se zvládne..:-))do sedmnáctýho dám vědět..
» 15.05.2009 - 00:33
Romana Šamanka:
pro zvedavce – ano, pokud nenastanou nepredvidane udalosti, budu se vyskytovat v Pocatkach
» 01.06.2009 - 08:48

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.