Rybí utopenci

„Literácký receptář“ – dala jsem to básní, protože to jídlo je jedna báseň ))
» autorka: Štěpina
» archiv Básně / Ostatní
Když už mi byly synkem vyfouknuty rybí škvarky (mladí jsou hold rychlejší), zkusím jinou rybí specialitu. Když jsem z té rybářské rodiny. Přiznávám, že jsem ji kdysi našla v jedné šikovné kuchařce. A tento recept se stal tradičním v naší rodině.

Ještě předesílám, že nenávidím kosti v rybách a tak se snažím vyhledávat ty recepty, kde je nějak eliminuju.
Podotýkám, že původní recept byl z filé, ale protože v naší rodině je výskyt sladkovodních ryb poměrně častý, tak jsem si to předělala na kapra.

********************************************************
Co budete potřebovat?

1 kg uvařeného rybího masa (kapr nebo filé)
4 namočené housky
4 lžíce strouhanky
4 vejce
2 prolisované stroužky česneku
3 menší nakrájené cibule
sůl
mletý pepř
olej na smažení

Nálev: 6 sklenic vody
3 sklenice octa
6 bobkových listů
10 kuliček nového koření
trochu soli

********************************************************
Jak na to?

Rybu uvařit (nejlépe na páře), vybrat z ní co nejvíce kostí (hlavně ty větší) a umlít na masovém strojku. Housky namočit. Umleté maso spojit s vymačkanými houskami, přidat všechny ostatní ingredience. Z hmoty vytvarovat malé kuličky (jako pingpongáče) a smažit v oleji (já je házím do friťáku). Tady by se dalo skončit a tyto rybí karbanátky si dát k obědu s brambory. Ale my jdeme dále. Svaříme nálev (všechny ingredience). Rybí kuličky naskládáme do sklenic a zalijeme vychladlým nálevem (může se v něm ještě rozmíchat trochu hořčice). No a necháme uležet v lednici asi 4 – 5 dní. Pak až přijdou hosté a otevře se nějaká lahvinka, můžete nabídnout.

Mnozí literové již ochutnali na vlastní kůži, teda spíš jazyk.
» 08.06.2009
» komentářů: 17

» 08.06.2009 - 06:49
Romana Šamanka:
můžu jen potvrdit, že jsou mňam, žel škvarky jsou ještě málinko mňamkovejší
» 08.06.2009 - 10:18
Bíša:
Recept – jedna báseň...
» 08.06.2009 - 19:39
gabkin:
Nedílnou součástí konzumace této pochutiny a řekl bych důležitou je vlastní příprava chuťových buněk na tento vjem. Osvědčilo je připravovat celou noc, zvláště na srazech se to daří. Pak se naplno projeví ona životodárnost nálevu a znalci posoudí, jak je to s proležením v láku.
» 08.06.2009 - 20:31
Marfuša:
hmmm, něco jako pečenáčkové kouličky, jo jo sliním
» 08.06.2009 - 21:22
Kars:
Dobrý, ale z ryby mám nejraději krkovičku
» 09.06.2009 - 23:14
drsnosrstej kokršpaněl:
česnek, cibule, pepř, bez kostí a v nálevu... hmmm... to jsou všecko ždímačky na moje slinící žlázy... co to dneska čtu? ...mám tu všehovšudy šest ředviček a nedobytný sardinky... to bude noc...
» 10.06.2009 - 06:28
Gabkinsson:
moc dobré... mohu doporučit.
» 11.06.2009 - 16:04
jedam:
tak tomu říkám bomba,tady se nemusí nic vysvětlovat,tomu rozumím....mňamka jak prase... )))
» 13.06.2009 - 15:00
spare:
Ranní životabudič!ST
» 15.06.2009 - 10:06
Žqáry:
... jáj, teď mám pekelnou chuť na kapra!
» 19.06.2009 - 08:29
Siorak:
Oceňuji originalitu receptu. Jak dlouho se to může skladovat maximálně? Těch 4-5 dní? Ono to vlastně není zavařeno, ale ten nálev vypadá jako konzervační ..
» 19.06.2009 - 08:30
Siorak:
Oceňuji originalitu receptu. Jak dlouho se to může skladovat maximálně? Těch 4-5 dní? Ono to vlastně není zavařeno, ale ten nálev vypadá jako konzervační ..
» 19.06.2009 - 08:46
Štěpina G:
Když se to nesní na posezení hned, tak to vydrží v lednici i několi měsíců. Záleží jak moc sterilně se to vyndavá . nenačnuté to vydrží určitě i nějaký ten měsíc.
» 02.07.2009 - 12:58
zrrrr:
recept, nebo báseň ?
nejspíš
recept jedna báseň
další mňam
» 20.07.2009 - 19:18
carodejka:
Uz se mi sbihaji sliny a to jsem si precetla pouze jen receptik.
» 26.08.2009 - 20:10
hašlerka:
..a dá se to jíst hned? u nás totiž nic dlouho nevydrží!
» 04.09.2009 - 11:23
Tanzania:
hned se do té mňamky pustím.Zní to moc lákavě.ST
Předchozí: Zelené závitky | Následující: Vysvětlující ...

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.