Vysírači

Neodolám, abych se nepřidal miniúvahou.
» autor: Siorak
» archiv Úvahy / Ostatní
Sledoval jsem zevrubně onen spor a trochu si připadal jako v manželské hádce. Zkusím taky něco přidat do mlejna. (Tfuj, málem jsem napsal do lejna – zatracené podvědomí
Přiznám se, že po určitou dobu se moje ego tady na Literu taky dost ošívalo po zásahu torpédem s kritickou náloží. Kolikrát jsem meditoval nad problémem, zda potom zásahu tak páchne Vysíračova nálož nebo Nasíračův (můj) náklad, anebo obojí dohromady. Když to už moje ego nedávalo, tak jsem si často pohrával s myšlenkou na výměnu rolí. Co takhle mu tam poslat zvlášť mokrou nálož. Ať si taky užije!
Jenomže, ego moje rozervané řeklo samo sobě. „Tak k tomu mě nedonutí, aby viděl moji hanbu, ponížení vztek a slzy!“ A co teď? Nerad bych se nasíral a nasírat vysírače taky nemůžu, protože nakonec stejně naseru sám sebe. To se nám to zamotává, co? Jak z toho ven bez ztráty kytičky? Nejsem přece Superman, abych mohl polknout atomovku svého vzteku.
Začalo to ve mně šroubovat a našel jsem si sebeléčebné zdůvodnění, abych to svoje ego nějak uklidnil. Takový soubor psychohygieny po zásahu plnou náloží.
Zkrátka:
1. Ať si každý říká, co chce. V demokracii má na to právo. Samozřejmě, když mi rupnou nervy, taky na něj můžu vylít sud splašků. Znám svá práva.
2. Faktem je, že když se někdo snaží nalepit jinému nálepku, zůstává to stále jen jeho názorem. Já a nálepky, co mi dávají není totéž. Ovšem taky si tím dává nálepku sám sobě. Čím hnusnější nálepku mi dává, tím menší je to pravda a tudíž tím hůře „značkuje“ sám sebe.
3. Taky záleží na formě kritiky.
A. Dá se kritizovat i inteligentně. Dělá se to tak, že před kritikou předchází omluva za smělost, pohlazení a skuteční mistři ještě požádají o povolení. Komu to ještě nedošlo, ať přemýšlí o tom, jakou nálepku si chce kritikou dát sám sobě a co vůbec kritikou dotyčného sleduje.
B. Dá se kritizovat hrubě s „pricipiálních“ stanovisek. Přece je trocha bolesti odměněna tím, že kritizovanému byla darováno to, co je nám nejdražší a přece to nezištně rozdáváme – naše PRAVDA – tak prospěšná pro jiné.
C. A dá se kritikou nasírat druhé, lepší, talentovanější a pak se tetelit radostí, jak se před námi obhajují jako před sobě rovnými. Dokonce je snad v hádce předčíme průbojností a chytrostí argumentů. Je to skvělý pocit, ne? K tomu mám drobnou radu:
„Nikdy se nehádejte s blbcem. Stáhne vás do své říše blbosti a potom vás umlátí svými zkušenostmi a znalostí prostředí.“

Na závěr, ve vší skromnosti konstatuji, že zdaleka ne vždy odolám chuti osladit si život šťavnatou pomstičkou. Moje babička, moudrá to žena kdysi před námi coby dětmi vzpomínala, jak se na pouti prodával za desetník puškvorec obalený v cukru. Prý se tomu říkávalo „manželské štěstí“. Zpočátku to byla sladká cukrová tyčinka, ale puškvorec byl (prý) dost hořký. Mám pocit, že by se ta sladkost mohla klidně jmenovat „pomsta“.
» 06.06.2007
» komentářů: 17

» 06.06.2007 - 23:17
Verule:
Máš pravdu, ale to moudro: nikdy se nehádejte s blbcem atd....to je špica.
S tím puškvorcem souhlasím taky. “ Sladko-hořká pomsta “
“ Manželské štěstí “
Dobrej námět, dík.
» 07.06.2007 - 07:13
Lorraine:
Napsal jsi to moc hezky...plně s Tebou souhlasím
» 07.06.2007 - 11:09
Bíša:
ano, tak to je, dík za podporu!!!
» 07.06.2007 - 12:04
Judita:
Mě už fakt irituje neustále Tě chválit – propadám frustraci z vlastního neumětelství!
Na téma „Vysírači“ dodám jedno výstižné arabské přísloví:
Jako buben: plno kraválu, ryc-pic – a uvnitř nic.
» 07.06.2007 - 13:24
Teri Jane:
Bych to tady fakt chtěla vidět, kdo by tu chodil, kdyby tu nebyly procenta.... možnám by se tu trochu uvonilo místo... a možná by to bylo více o umu... a pracování na sobě...
A možná...
Jsem se ti tu, sioraku chtěla jen taky vyjádřit, se nezlob...
Teri
» 07.06.2007 - 13:26
Teri Jane:
p.s. Nejsem vysírač?
» 07.06.2007 - 13:50
Siorak:
Jasně Teri, každý má nárok na svůj názor a samozřejmě i ty. Jenom nevím, když tak šetříš slovy, co se ti přesně nelíbí. Připadně ti snad, že jsem proti bodování? Pokud ano, tak nejsem. Nejsi vysírač, protože nejsem nasraný. Vlastně jsem – nefungují mi vzkazy.
» 07.06.2007 - 15:30
Teri Jane:
Takže když jsem ti dala 40 bodů, nejsem vysírač?
» 07.06.2007 - 15:51
Teri Jane:
Jestli jsi se podíval, fakt by mě zajímaly v tu chvíli tvé pocity...
Víš, když nejsi proti bodům, tak jenom jestli proti 100 nebo v celé stupnici... hlavně u sebe...
Tak mi promiň...
Nechtěla jsem být vysíračem...
» 07.06.2007 - 16:28
Siorak:
(Ty pitomý vzkazy stále nefungují)
Čau Terko! (Pěkný oslovení, ne? Dej mi tam klidně třeba 0%, jsem pro každou legraci.
Ale pořád nevím, co mi tím chceš říct? Nikde jsem nenapsal, že jsem proti bodování, že je mi snad úplně jedno, kolik dostanu bodů a ani to, že se pokaždé perfektně ovládám. Mám na tebe otázku. Nenaštvi se hned. Já jen, že jsem na to zvědavý. Umíš srozumitelně napsat, co se ti nelíbí? Nebo s čím třeba nesouhlasíš? Mám pocit, že se dobýváš do otevřených dveří, nebo se mýlím?
» 07.06.2007 - 21:56
Hippy:
Docela jsem se pobavil:-)
» 08.06.2007 - 00:16
Aťan:
Tady je kardinální problém, kdy do střetu jít, a kdy ne. Na to jsem ještě nepřišel. Teď, například, po přečtení sioraka, mám pocit, že jsem udělal dobře, když jsem do střetu šel. Dal jsem námět, kterej skvěle (co skvěle, bravurně) siorak zpracoval. A teď se asi vrátíme k tomu, co nás baví. Já jdu třeba spát. (Sakra, Jana už spí...)
» 08.06.2007 - 08:10
Jarky:
Zní to jak stanovy KSČ, bez urážky. Bez ohledu na obsah tak ta forma je ....ááále, kašlu na to.
» 08.06.2007 - 09:38
Jarky:
dobře, nechci aby to vyznělo nepřátelsky, protože mi se siorakem si ve vzkazech jinak vyznáváme lásku...obsah se mi líbí
» 08.06.2007 - 09:53
Jarky:
oprava: my se siorakem
» 08.06.2007 - 12:27
džemo:
Snad nás už KáeSČé
neveme do péče...
...to ja len tak,
aby reč nestála...
» 11.06.2007 - 04:50
)
Předchozí: Ztracený svět | Následující: Bůh, Ďábel, Jin a Jang

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.