Nirvána

Pokus o jiný pohled.
» autor: Siorak
» archiv Úvahy / Ostatní
Pokoušel jsem se najít význam tohoto pojmu a dost dlouho o tom přemýšlel. To slovo už znám více než třicet let a četl jsem mnoho různých definicí.
Například podle Wikipedie (cituji) je nirvána toto:

Pojem nirvána (sanskrt) nebo nibbána (pálí) označoval původně vyhasnutí ohně. Gautama Buddha používá toto slovo ve smyslu ustání nesprávných skutečností: Zničení žádosti, nenávisti a zaslepení se nazývá vyhasnutí (nirvána). Nirvána však znamená víc než poznání vlastní podmíněnosti a rozpad bytosti. Vyhasnutí je pro vysvobozenou bytost cestou do nestvořeného: Je nezrozené, nevzniklé, nezformované, nestvořené. Kdyby nebylo tohoto nezrozeného, nevzniklého, nezformovaného, nestvořeného, nebyl by možný únik ze zrozeného, vzniklého, zformovaného, stvořeného. Protože ale je toto nezrozené, nevzniklé, nezformované, nestvořené, je tedy možný i únik ze zrozeného, vzniklého, zformovaného, stvořeného.

Celý text na:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Nirv%C3%A1na_%28buddhismus%29

Nejde mi zde samozřejmě o citáty z wiki, které koneckonců není problém najít. Chtěl bych se pokusit o pohled na tuto kategorii z hlediska zákonů informatiky. Žádný strach! Budu hovořit obecnou řečí.
Zkusme přijmout za pravdivý fakt, že celá realita kolem nás je z hlediska člověka v podstatě jenom souhrnem informací, které byl schopen „pozřít“ pomocí svých smyslů a fantazie, tj.
obrazu, zvuků, hmatových, čichových a chuťových vjemů a toho, co je z toho schopen vydedukovat pomocí představivosti.
Ve známém, snad lze říct i kultovním filmu Matrix je tento fakt vyjádřen tak, že veškerou realitu vytváří pro lidi naložené v jakýchsi inkubátorech neskutečný megapočítač vytvářející pro ně tak věrnou virtuální realitu, že skutečné reality si nejsou vědomi. Pokud se někdo dostane do „děr“ v tomto softvéru, má se za to, že má nadpřirozené schopnosti.
Co z tohoto hlediska znamená „vyhasnutí“? Je to totální odpojení všech smyslů, takže dojde k oddělení naší osobnosti od okolního světa, který nás determinuje (určuje kým jsme a jaké má naše ego v tomto světě místo). Jenže toto stále nestačí. Je potřeba k tomu potřeba se navíc
oprostit od informace nahromaděné v paměti těla (v širším smyslu ega), aby se zastavily všechny „programy“ (nejen myšlenky) , které máme spuštěny v mozku.
Vynechám spousty paralel, které by byly srozumitelné jen pro informatiky, jen připomenu, že tyto programy zahrnují i ty podvědomé, které jsou nutné pro udržení základních životních funkcí. Z toho vyplývá, že k co největšímu přiblížení k nirváně je zapotřebí stav blízký smrti nebo klinická smrt. Ne nadarmo používali křesťanští mniši výraz „umrtvování“. Jestli je úplná smrt nirvánou ponechávám stranou, protože to souvisí s úvahami, co je po smrti a nesmrtelností duše a o tom nic nevím.
Pohlédnu-li na problém z praktického hlediska, dá se předpokládat, že po dosažení stavu velmi blízkého nirváně prožívá mozek jakýsi stav nevědomí, který je zcela odpoután od reality a nedá se popsat slovy (kategoriemi), které známe z reality, protože se nachází mimo veškeré známé pojmy. Jiná věc je pokud se dostaneme do jakéhosi mezistavu, který znamená jen částečné vyhasnutí, tudíž neztrácíme zcela kontakt s realitou. Tento stav se dá poznat tak,
jako můžeme popsat umírání. Narozdíl od stavu kómatu je mozek ve stavu „bdělosti“, což uvědomování se sebe sama, toho, co různá učení nazývají například „superego“ nebo jednoduše „vyšší Já“. Touto bdělostí je myšleno něco jiného než jsme zvyklí, protože je doprovázena úplným odpojením od reality. Údajně je to stav podobný orgasmu, kdy na krátkou dobu zažíváme stav odpojení od reality, ale domnívám se, že ke skutečné nirváně je od orgasmu ještě kus cesty. Plnou nirvánu popsat nemůžeme, stejně jako nelze popsat zážitek smrti. Předesílám, že jevy popsané v knihách jako „Život po životě“ podle mého názoru jsou dány jen popisem stavů před dosažením klinické smrti, souvisí tedy s přibližováním se k nirváně a je to stále ještě „Život v životě“.
Úplná nirvána je tedy jakýsi nedosažitelný idol, k němuž má cenu se snažit přiblížit, třeba už z toho důvodu, že člověku pomáhá objasnit, co je vlastně pro jeho existenci skutečně podstatné, a zjistit, nakolik jeho pocit spokojenosti (nebo štěstí) závisí na jeho materiálních okolnostech.
Důležitým objevem učiněným při hledání způsobů, jak se k tomuto stavu přiblížit je, že člověk se může naučit ovládat volním úsilím určité procesy v jeho organismu jinak nezávislé na naší vůli, například se lze cvičením naučit zpomalit, dokonce snad i zastavit srdce, zvýšit nebo snížit tělesnou teplotu atd.
Na závěr chci jen zdůraznit, že toto je pouze má úvaha, ke které jsem dospěl na základě určitých vlastních zkušeností s meditacemi a logických vývodů ze známých principů informatiky. Je to pokus o určité doplnění onoho pojmu na základě moderních vědomostí jako určitá protiváha k dogmatickým výkladům tohoto pojmu a dogmatickým popisům cest, jak nirvány dosáhnout. Sebebičování určitě není jediná cesta a nejspíše to není vůbec cesta k dosažení blízkosti nirvány.
» 13.06.2007
» komentářů: 11

» 13.06.2007 - 15:27
Bíša:
Sio, dík za zajímavou úvahu, z moderního pohledu.
Já, starý filozof, se na to dívám ze staromilského
pohledu...
» 13.06.2007 - 16:43
...myslím, že je to docela hezky shrnuto, zajímalo by mě, co Tě vedlo k téhle úvaze
» 14.06.2007 - 08:08
Daniel S.:
Je to hezké a věcné shrnutí, líbilo se mi, zdá se mi rozumné. Jen mi chyběla jedna věc – jak nirvána souvisí s životem člověka.
» 14.06.2007 - 14:27
Hippy:
Líbilo se mi to. Připadá mi to logické a docela pochopitelné. Jen bych se přiklonil k dotazu, který má Dan. S požehnáním
» 14.06.2007 - 15:37
Aťan:
Souhlasím s Bíšou. Dívám se na to jako mladý staromilec. ) Ale 100 máš zaslouženě. Jenom mi připadá, že když pitváme živého zajíce, tak nám bohužel chcípne. V diskusích a konfrontacích, jakoby se vytrácel smysl.
» 15.06.2007 - 17:48
Chancer:
Velmi zajímavé téma,taky je mi to slovo známé,ale moc o něm nevím.Myslím si ale,že je to,stručně řečeno,spočinutí duše.Tím mám na mysli,že duše přestane bloudit a spočine na věky v „onom světě“.Podle mně je to prostě „dosažení věčného života v ráji“,dokončení úkolu,který má ona duše v pozemském světě splnit.
Tak snad jste mi teď všichni porozumněli.Rád jsem se podělil o vlastní názor!
» 17.06.2007 - 16:56
Dao de:
Dobré jen popisuješ Nirvánu jako něco nedosažitelného, spousta mystiků ji žilo a žije a normálně fungují. Smyslem je poznat svou pravou povahu, svou podstatu. Smyslem je prohlédnout lež, to je Nirvána, Království nebeské, Brahma, Tao, Bůh, atd. Potom je na každém jak pokračuje v životě, někdo nechá tělo umřít, někdo žije normálně, jen si je vědom té skutečnosti. Nejde o to odstranit ego, jde o to poznat, že nic takového tady není. To je Nirvána. Je to neosobní prožitek mimo mysl, protože jak jsi poznal jistě z meditací a svou pozorností, jedině mysl nás drží ve světě. To jen pro ty, kteří se ptají k čemu to vlastně je.
Jinak jsi to popsal hezky.
Petr
» 18.06.2007 - 11:32
Lota:
Se svým selským rozumem, těžko mohu posoudit. Rozhodně mě to uvedlo k zamyšlení.Nirvána...stav mozku, který je odpoután od reality...to bych prožívala pak tedy dost často... Vím jedno...zákony Přírody jsou dané a neexistuje nic,co by je mohlo změnit...my lidé se přesto o to snažíme...člověk je bytost omylná...přesto si stále něco podsouvá...
» 18.06.2007 - 15:32
Verule:
Takže česky řečeno, člověk se musí oprostit ode všeho nečistého, aby mohl žít svým volným životem?
» 19.06.2007 - 19:26
...no a pak je tedy otázka, co je nečisté a co ne...když budu chtít dosáhnou nirvány, tak jak ji zde někdo popsal jako stav, kdy normálně žiju ale nic nechci, co se stane....padnu, protože hybnou silou všeho bylo vždycky chtění, usilování o něco...měla jsem nakonec možnost tuhle možnost už vyzkoušet, nic nechtít, z problémů toho období se nemůžu vyhrabat dodnes
» 20.06.2007 - 14:33
Dao de:
To: vodenka
Pokud jsi klidná, jsi čistá, nemusíš už myslet na morálku, je to automatické.
Proč by jsi padala? Celý tvůj život je jen hra, lidé, kteří dojdou poznání, hrajou hru, hrajou si dál na ego. Ty nevíš, že tu hru hraješ, oni vědí, že jen hrajou. Ty nevíš, že to vše je iluze já, oni to vědí.
Předchozí: Mariáš | Následující: Večerní zamyšlení.
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
nováčci
intuista
narozeniny
Gándhí [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.