Případ „Čínská ulice“

((z kolekce Odposlechnuto))
» autor: Zeanddrich E.

Případ „Čínská ulice“

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::





V minulém týdnu ((psáno zřejmě v úterý dne 21. 08. 2018)) při jízdě autobusem z Podbaby nahoru ke „kulaťáku“ (pro mimopražské čtenářstvo: ..k dejvickému Vítěznému náměstí) oznámil autobusový rozhlas: ..následuje zastávka „Čínská".. .





Chlapec cca čtyřletý, na plošině cca dva metry ode mne (drží se mámy, aby udržel balanc, objetím kolem jejích nohou, ve výši kolen) se táže: ..mami, a bydlí tady hodně Číňanů...?





„*To si nemyslím“, odvětila máma relativně stroze,…, myšlenkami bloudící asi někde jinde (možná ale, aby dojem té strohosti nějak vykompenzovala, cvrnkla tomu klukovi volnou rukou do blonďatých vlasů).





*(V duchu jsem jí dal za pravdu; – jezdil jsem tou ulicí tehdy snad každý den (a to někdy i vícekrát než dvakrát),…, a nevzpomněl jsem si, že bych tam byť i jen jednou nějakého Číňana viděl.. .)





Autobus v této zastávce (tedy v zastávce „Čínská“) zastavil, … ty dveře přesně naproti této dvojice (této maminky se synem) se otevřely, ..., a do autobusu vstoupila dvojice cca pětadvacetiletých, usměvavých děvčat - z toho jedna Asiatka; možná (a pokud mohu posoudit, tak dosti pravděpodobně) Číňanka.





Dítě zaraženě hledělo do její tváře, a tak ta zjevivší se asijská dívka na něj povzbudivě, přátelsky kývla, a postoupila ode dveří dále do vozu (jak velí mrav v civilizovaných národech, ke kterým Čína zase už, alespoň v některých svých projevech, zjevně chce patřit, že..) :).





Máma na tu dívku hleděla (na rozdíl od jejího syna) spíše nevrle, než zaraženě; vypadalo to, že by se jí nejraději rovnou zeptala „jste Číňanka“ ...?, ale neudělala to.



Místo toho se po chviličce sehnula dolů k chlapci, ..., řekla mu (snad?) něco na omluvu, a dala mu pusu na ústa.





..

..

Dítěti se ve tváři začala zračit spokojenost; pokud na ulici Čínská bydlí Číňané, je svět přeci jen ještě jakž takž v pořádku (a i ta máma je vlastně také v pořádku, když dokázala uznat svůj omyl :), a tomu dítěti - možná - o nějaký ten den prodloužit čas dětství - krásný čas dětské důvěřivosti v dokonalost světa... :).





::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::..
Tipů: 5
» 10.07.24
» komentářů: 2
» čteno: 82(4)
» posláno: 0


» 11.07.2024 - 20:21
Je to moc milé... život kolem nás proplouvá skrz malinkaté příběhy... taky ráda pozoruji okolí, cvrkot města... ;-)
» 14.07.2024 - 12:18
..pokud na ulici Čínská bydlí Číňané, je svět přeci jen ještě jakž takž v pořádku.. :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.