Nenáviděné Rusko

Nepřítele je dobré znát
» autor: umělec2
Nenáviděné Rusko

Je třeba znát nepřítele.

Putin je zločinec a páchané hrůzy na Ukrajině mě nemohou nechat v klidu.
Ale jako sportovci analyzují zápasy, tréninky, vybavení soupeřů,zkusil jsem toto učinit pomocí veřejných údajů Wikipedie a část z toho pro představu zde zveřejnit.

Taky jsem četl názor generála Šándora, že: "Rusko není tak silné jak říká, ale je daleko silnější než my si myslíme".

Hrůzu budí jeho velikost, výzbroj, energetická soběstačnost, nerostné suroviny.
Přidám jen výňatek o jejich výzbroji:
Ruské ozbrojené síly jsou rozděleny do pozemních sil, námořnictva a letectva. A dále na tři samostatné druhy vojsk: vzdušná a kosmická obrana, raketová vojska strategického určení a vzdušná výsadková vojska. Společně s USA disponuje Rusko největší jadernou a tankovou silou na světě. Země vyrábí většinu svého vlastního vojenského vybavení, jen několik typů dováží a je druhým největším dodavatelem zbraní na světě.

Speciální jednotky Specnaz jsou jednotky zvláštního určení ruské armády i ozbrojených a bezpečnostních sil, je to obecný výraz pro řadu rozdílných jednotek, jejich výcvik patří mezi vůbec nejnáročnější na světě.

Ruské námořnictvo zahrnuje Severní (nejsilnější), Tichooceánské, Černomořské, Baltské a Kaspické loďstvo, dále Námořní letectvo a Pobřežní vojsko (námořní pěchota, pobřežní rakety a dělostřelecká vojska). Využívá jednu letadlovou loď (Admiral Kuzněcov), pět křižníků (křižník Pjotr Velikij třídy Kirov je silně vyzbrojená a má nukleární pohon). Dále čtrnáct torpédoborců, šest fregat, šedesát čtyři korvet, devět nukleárních balistických ponorek a desítky útočných ponorek.

Ruské letectvo využívá víceúčelové stíhací letouny čtvrté generace Suchoj Su-27, Suchoj Su-30, Suchoj Su-35S, MiG-29 a MiG-31. Dále bitevní letouny Suchoj Su-25, stíhací-bombardovací Suchoj Su-24 a Suchoj Su-34, bombardéry Tupolev Tu-22M, Tupolev Tu-95 a Tupolev Tu-160, stovky transportních letounů a bitevních vrtulníků (Mil a Kamov). Ve výzbroji má i česká letadla Let L-410 Turbolet a Aero L-39 Albatros. Stíhací letoun páté generace Suchoj Su-57 měl první let v lednu 2010 a první dodávky do armády.

A něco o vědě:
Ruská matematická škola byla a je jednou z nejvlivnějších na světě. Dmitrij Ivanovskij objevil viry, Dmitrij Mendělejev vynalezl periodickou tabulku prvků a Sergej Lebeděv syntetickou gumu. Dalšími vynálezci byli Michail Britnev (ledoborec), Stěpan Makarov (torpédová loď), Franz San Galli (radiátor), Gleb Kotelnikov představil padák a Jevgenij Čertovskij první přetlakový oblek. K významnějším ruským objevům a vynálezům ve fyzice dále patří: elektrický oblouk, laser, maser, Lenzův zákon, fotovoltaický článek, Čerenkovovo záření, 3D holografie, elektronová paramagnetická rezonance, heterotransistor a tokamak na termonukleární fúzi. Proslulými leteckými konstruktéry byli Andrej Nikolajevič Tupolev, Sergej Iljušin a Oleg Antonov. Jako konstruktér pěchotních zbraní se celosvětově proslavil Michail Kalašnikov. O příspěvcích ruských vědců k rozvoji kosmonautiky od 20. století pojednává kapitola níže.

Pilíři ruské vědy jsou rovněž Ivan Petrovič Pavlov a Michail Lomonosov. Pavlov získal i Nobelovu cenu, stejně jako Pjotr Leonidovič Kapica, Andre Geim, Konstantin Novoselov, Alexej Alexejevič Abrikosov, Vitalij Lazarevič Ginzburg, Ilja Prigogine, Nikolaj Gennadijevič Basov, Alexandr Prochorov, Pavel Alexejevič Čerenkov, Igor Jevgeněvič Tamm, Ilja Frank, Nikolaj Nikolajevič Semjonov a Ilja Iljič Mečnikov. K dalším významným osobnostem exaktních a přírodních věd patří Andrej Nikolajevič Kolmogorov, Nikolaj Ivanovič Lobačevskij, Sofia Kovalevská, Igor Kurčatov, Alexandr Ivanovič Oparin, Andrej Markov, Sergej Prokudin-Gorskij, Pafnutij Lvovič Čebyšev, Alexandr Fridman, Alexandr Stěpanovič Popov, Vladimir Zvorykin, Nikolaj Vavilov, Vladimir Ivanovič Vernadskij a Wladimir Köppen. V seznamu laureátů nejprestižnějších matematických cen, tedy Fieldsovy medaile a Abelovy ceny, lze nalézt mnoho ruských jmen: Sergej Petrovič Novikov, Grigorij Perelman, Grigorij Alexandrovič Margulis, Jefim Izakovič Zelmanov, Maxim Lvovič Koncevič, Vladimir Alexandrovič Vojevodskij, Andrej Jurjevič Okuňkov, Stanislav Smirnov, Michail Gromov či Jakov Sinaj. Významným matematikem byl i Vladimir Arnold.

Krize v 90. letech vedla k drastickému snížení státní podpory vědy a odlivu mozků z Ruska, ovšem po roce 2000 se na vlně nového ekonomického boomu situace ruské vědy a techniky zlepšila a vláda zahájila kampaň zaměřenou na modernizaci a inovaci.

V oblasti humanitních a sociálních věd vynikli literární vědci Michail Bachtin a Vissarion Grigorjevič Bělinskij, lingvisté Roman Jakobson a Vladimir Jakovlevič Propp, průkopník moderní pedagogiky Anton Semjonovič Makarenko, sociologové Andrej Korotajev a Pitirim Sorokin, teoretik kultury Anatolij Lunačarskij či historik Nikolaj Michajlovič Karamzin. Nejznámějšími ruskými filozofy jsou Nikolaj Berďajev či Vladimir Solovjov. Klíčovými představiteli ruské psychologie a psychiatrie byli Vladimir Michajlovič Bechtěrev, Lev Vygotskij a Alexandr Romanovič Lurija. Leonid Kantorovič a Leonid Hurwicz získali Nobelovu cenu za ekonomii.

Uvedl jsem jen malou výseč jejich potenciálů.
Taky mají za sebou hladomor, cara, gulagy, KGB, chemické zbraně, přesidlování národů, Lenina, Stalina, Brežněva a teď Putina.
A taky tam vystupovaly naši umělci Gott, Vondráčková, Ringo Čech, David, Nohavica,Vágner, Bílá, a hrál za ně jistě nejenom Jágr...
A vystudovali u nich....
A na vesmírné stanici s nima nebyla jen Laika, ale i ...
A jejich jaderné elektrárny jsou i ....
Stejně jako Uran do nich...
Ropu odebírá.....
Plyn.....
A nyní část jejich potenciálu používají na Ukrajině.
Následky jsou děsivé.
Zrůdné a neomluvitelné.
Ale jak z toho ven?
Tipů: 6
» 22.03.22
» komentářů: 3
» čteno: 251(8)
» posláno: 0


» 22.03.2022 - 14:06
A jejich umělci — hudební skladatelé, spisovatelé, básníci, malíři a výtvarníci, operní pěvci, zpěváci, herci, režiséři divadelní i filmoví… Minulí i současní.

Taky mi je ze situace na Ukrajině smutno a netuším, jak nejrychleji přivést obě strany válečného konfliktu ke smíru.
Pavda není jen jedna, záleží na úhlu pohledu, kde a kdy situaci pozorujeme, jaká je naše minulost či historická zkušenost, přístupnost k původním zdrojům informací. Pravda se možná tváří a má podobné vlastnosti jako objekty kvantové fyziky, jejichž chování popisuje Heisenbergův princip neurčitosti.

Vidím mnoho prokazatelných skutečností, jež Putina dlouhodobě iritovaly (fašistické bojůvky, jedním z vrcholů je vzývání Stepana Bandery tolerované vedením ukrajinského státu; přezíravý postoj Západu; koketérie Ukrajiny s NATO aj.), jen nechápu, proč se rozhodl k použití hrubé vojenské síly. Vždyť mohl klidně otočit pár kohoutů… Což nakonec může udělat i zítra…
» 24.03.2022 - 16:33
Hezký den, to je opravdu důležité, co je tu psáno. Jsem trenérka fotbalu a vidím dost často tu sprostou najivitu lajků i ke sportovcům, vždyť porazit Zbornou je taková lahůdka na dortu naší skutečné státní neschopnosti a iritace sportovců našim ctěným Olympijským výborem. Nemám ráda přehnanou masovost a ziskovost na úkor rozumu, ale to co tu píšeš mluví za vše. Měli by si to číst ty čeští nafrnění buisnessmani než se pustí do kritiky svých zaměstnanců a podílu na inflaci a zdražování , bez jakéhokoli vlivu na normální stabilní spokojený život lidí. Dík. Omlouvám se , ale jsou chvíle , kdy si myslím, že Rusové ač násilníci vlastně bojují za nás, protože blbost našich politiků je často možná brutálnější. TO je opravdu čisté bláznoství pro zlo.
» 24.03.2022 - 18:42
tajemství přírody: Špáďa: Děkuji moc za obsáhlé komentáře, vedoucí mě k dalšímu zamyšlení nad celou tou nejen současnou situací. Fotbalu vůbec nerozumím, ani jej nesleduji jako jeden z mála chlapů. O to víc obdivuji trenérku tohoto sportu, který dělají moji vnuci. Takže ještě jednou děkuji a zdravím Vás. Tomáš

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.