současná situace v ČR s fakty a rozumem i proti nim

(je to o tom viru, tak nějak)
» autor: ewon
Je 25. 4. 2020 4:52 navíc sobota, což už samo o sobě nebudí příliš důvěry. Nestává se mi často, že bych v tuto dobu něco psal.
Čtenář asi předpokládá, o čem to zhruba bude, i když já sám to přesně ještě nevím. To dílo teprve vzniká a může mít hodně podob, nejspíš i protichůdné závěry, což je dáno jak mou nevyrovnaností tak složitostí tématu. Zkusím začít nejprve teoreticky a ono se to možná zvrhne takříkajíc kamkoliv.

Epidemie a exponenciála

Je v jistém smyslu teoretický základ. Tím, že jeden člověk nakazuje za např. deset dní v průměru 1.5 dalších lidí určuje drasticky rychlý systém šíření jakékoliv nemoci. (Pro hrubou představu a zjednodušení, kdyby jeden člověk za den nakazil dva další, přičemž dále už by sám nemoc nešířil a ti dva nakažení opět šířili den na to a dále ne, kolik dnů by bylo třeba pro nakažení celé republiky? Nejdřív si tipněte, a pak začněte vzpomínat na násobení bitů (2^20 = 1 048 576). 2^23 = 8 388 608, 2^24 = 16 777 216.) V tomto typu průběhu se se může skrývat jisté napětí u matematiků. Pro ty, co to ještě nevidí, je to 23 dnů až 24 dnů. [Pro ty co vidí dál než já, v čem je ještě chyba?] V čem je první matematické ale? V tom, že pokud už v dané populaci je dostatečný počet nakažených, tak ti už se znovu nakazit nemůžou a tím pádem tento růst už zdaleka nebude tak velký. Zase zhruba řečeno, přesně od poloviny nakažené populace začne rychlost růstu klesat a ač se to možná zdá proti zdravému rozumu, poměrně dlouho by teoreticky trvalo, než se nakazí poslední člověk v republice. Hned vzápětí je třeba dodat, že toto je opravdu jenom TEORIE, která je elegantní, relativně snadno podchytitelná vzorcem a tudíž snadno předvídatelná. Realita čísel nakažených v republice je mnohem složitější - viz:

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Už např. jenom to, že jeden den se nakazí více, druhý den méně, třetí den zase více lidí je proti té první teorii. Nemusí to ale tak úplně znamenat, že je teorie zcela špatně. První věc, kterou to lze vysvětlovat je to jediné, co jsme zmínili: kolik jeden člověk průměrně nakazí dalších lidí. Je to jeden? Jsou to dva? Je to 1.2? Nebo je to 1.204? Pro ilustraci rozdílu mezi 1.2 a 1.204 po např. 60 dnech, aby byl vidět markantní rozdíl: 1.204^60 - 1.2^60 = 12 453 nakažených lidí. Co jsou v životě lidském dva měsíce? To je tak první série Dextera, pokud jste ji sledovali v televizi. (Hnidopišsky dodám, že nejvíce by měli nakazovat lidé aktivní a společenští, ti by tedy taky první měli stonat. Zatímco lidé samotářští, asociální, vyhýbaví lesní samotáři, městští samotáři se můžou těšit relativně větší šanci na zdraví, alespoň co se korony týče. Též by tedy s časem díky těmto ne tolik cestujícím lidem se měla epidemie šířit relativně pomaleji. Je ale možné, že mnohem větší efekt mají roušky a mytí rukou, byť ho též neumím vyčíslit.)

Dál asi svoje matematické úvahy opustím, protože reálně příliš dál nesahají. Jen ještě zmíním poměr počtu nakažených mezi dvěma po sobě následujícími dny - připravte se na tvrdá čísla. 23. dubna bylo pro ČR přibližně 1.0077. Pro Itálii ve stejný den 1.0141. Poměrně velké bylo toto číslo pro Itálii 1.27 a to 7. března, kdy tam bylo (pouze) 5 883 nakažených; V ČR bylo 1.58 15. března, kdy zde bylo 298 nakažených. 17. března následovalo zavření všech škol a od 18. března byl vyhlášen nouzový stav (data událostí jsem opisoval tuším z Wikipedie).


Všechny by zajímala budoucnost...

Nebo alespoň mě... Jak se ale poučit pro budoucnost z minulosti. Zeptejte se svého dějepisáře. Vidí to na Španělskou chřipku? Nebo to vidí na mor? Nebo neštovice? Nebo to je jen další chřipka (třeba ta Hongkongská, prasečí, ptačí)? V tomto ohledu je to spíše provokace, i šéf WHO použil srovnání se španělskou chřipkou, ale přijde mi to momentálně jako přehánění (co ale budeme říkat např. za půl roku?).
Mimochodem pamatuje si někdo, jaká byla Španělská chřipka, co se o ní psalo na internetu, kde vlastně vznikla nebo jak se šířila. Promiňte mi, já vím jen to, že někdy byla. Někdy po první světové válce a že na ní umřelo hodně lidí. Konkrétněji miliony. Zbytek už ví právě jen internet. Je tedy důležité umět informace najít nebo je vědět?
- zase trochu provokace, nemá to dnes být ale o pedagogice. Když se řekne pedagogika...


O strachu

Přijde vám, že je to hodně, ale opravdu hodně o strachu? Já osobně tvrdím, že se moc nebojím. Ale vezměte si, kdy to píšu a kolik jsem toho už napsal (a to nevíte kolik čísel jsem napsal do excelu a kolik prováděl výpočtů). A že už to chci napsat tak měsíc, ale stále mi to nejde. Přijde vám taky, že je problém ve zprávách najít informaci, která by se netýkala toho viru? Přijde mě, jakoby ti uprchlíci už snad ani neexistovali, válka v Sýrii nezuřila, lidé neumírali hlady a na průjem po tisících denně někde v Africe, jenom vir, vir, vir. Přičemž z většiny těch zpráv lze vyvodit asi toto (opět je to manipulativně nadsazené v časově proházeném pořadí):

a) vir je nebezpečný ale současně není
b) svět se zbláznil ale současně je třeba být racionální
c) je třeba chránit ekonomiku ale současně je třeba chránit životy
d) je bezpodmínečně nutné chránit ekonomiku jediná cesta je promoření
e) promoření v žádném případě, to i vyjděme do ulic
f) vyjděme do ulic, abychom mohli vyjít do ulic v čele bude Václav Klaus, abychom byli ekonomicky svobodní
g) hlavní statistik v ČR má hrozný strach
h) viru se nejlépe daří ve vlhku a teple, vir zabíjí vlhko a teplo
i) ti co se nakazili už se nakazit nemůžou, ti co se nakazili se můžou znovu nakazit
j) vir vznikl přenosem ze zvířat to ostatní jsou konspirace, vir vymysleli nejspíš v Číně, má znaky něčeho co není přírodní.

[pro zajímavost ještě přidávám titulky z dneška:

Dokdy budeme nosit roušky? Jsou uvolnění správná? Odpovědi hygieničky
Zemřel vlivný miliardář a lobbista Martin Ulčák
Když Češi lyžují jako jediní v EU
Dospiva otevřeně o dopadu krize a podvodnících s rouškami]


Když zabloudíte na jiné stránky určitě se dočtete, že ho předpověděl Nostradamus, Karel Čapek, nebo věštkyně Jolanda (bohužel nepředpověděla vlastní smrt). Velký špatný. Pak se určitě dočtete, že ho vymysleli Číňané, aby převzali vládu nad světem. Nebo, že ho do Wuhanu převezla prohnilá americká CIA z Brazílie, kde vznikl z viru Zika, který zkřížili potomci doktora Mengeleho s virem HIV, takže až Trump napíše 666. tweet, tak COVID19 začne mít smrtnost zhruba jako HIV.

No nic je 5:40 a já zjistil, že nesnáším lidi... nebo aspoň pohled na ně. Naprosto mi vyhovuje, že v Praze jste jich potkávali viditelně míň. Líbí se mi prázdné ulice, trávníky, stromy, o nákupácích ani nemluvím, ale tam se stejně bohužel zdržujou, protože potřebují nakupovat žrádlo... nevím, jak takovou situaci řešit.

...snad jen konstatovat banality.
Ne, nikdo jsme tuhle situaci nezažili. Většina lidí to nečekala. Spousta lidí bude už asi vyschízovanejch, jen těžko říct z čeho. Z toho že jim dojdou peníze? Z toho že možná umřou? Nebo z toho, že možná budou dědit?
Kdyby byl žil Čapek, kterej měl rád lidi, a takové ty dlouhé seznamy o obyčejném životě, určitě by přemýšlel, co teď asi dělají kadeřnice, kde odpočívají jejich nůžky a strojky, jak se děsí skutečnosti, že budou potkávat lidi stříhané podle kastrolu, nebo do hola, nebo nestříhané vůbec a chudáci restauratéři, co se jim sype byznys, co asi teď vaří? Chce se jim do toho vaření? Už se těší na to, jak zas nacpou to lehce čpící maso do konvektoru. (Nebo konventoru... kovektoru? nevím, nejsem od fochu. Budou mít vůbec lidi prachy dát si Pohlreichovo nadívané srnčí s brusinkou? To bude žrádlo!
A co znuděné prodavačky z obchodů, co ten měsíc dělaly? A dělníci z fabrik na montáž čelních skel, přijdou jim úkoly pro jejich děti jednoduché? Bože, tolik dětí zažívá prázdniny. No nechtěli byste, aby vám bylo deset a mohli jste téměř nekontrolovaně hrát na počítači, protože ven se prostě nesmí? Navíc v době kdy není příšerné vedro. Myslím, že se i oni musí modlit, aby epidemie trvala nejmíň do června. A pak možná ještě do října.

Achjo, 5:52 nejlepší čas skončit. Pokračování možná příště. Doufám, že budu stále negativní. [Úpravy do 6:13, když tak bazíruju na čase.]
Tipů: 4
» 25.04.20
» komentářů: 13
» čteno: 464(10)
» posláno: 0


» 25.04.2020 - 07:10
Ztratila jsem se už ve 4.30 v matematice,ztratila jsem se ve všech coronainfo,jsem ztracená a spokojeně koukám na dvorek do kytek bez lidi a bez roušek
» 25.04.2020 - 07:40
Je 7.38. zmatená jsem vzpomnéla,že jsem zapomněla napsat ,že se mi článek moc líbil a co víc ještě inspiroval
» 25.04.2020 - 09:28
Dal sis práci se statistikou a celým článkem, já to beru, jen je tam dost gramatických chybek - PoHlreich, honkonGská, co ten měsíc dělalY/protože prodavačky:-)/atd...
Za obsah a nebojácnost přiměřenou aktuálnímu STavu tipuji...
» 25.04.2020 - 10:53
Paulmatthiole
Tohle, Ewone, je zatím bezkonkurenčně nejslabší, co jsem od Tebe kdy četl.
» 25.04.2020 - 14:53
ttragelaf
předešlá úvaha se mi moc líbila ...i tahle

jsou psané z pozice a náhledu, který mohu sdílet
..to je tím

a pandemie nás přece jen nutí k větší skromnosti
v ostrosti úsudků a soudů vůči komukoli, kdo má
dobrou víru a vůli
» 25.04.2020 - 17:26
Dílko není zajímavé. Dílko je zajímavé. ;-)
» 26.04.2020 - 09:29
Paulmatthiole: ne že by mě potěšil, ale je to zatím nejzajímavější komentář. :-) V jakém smyslu je to nejhorší? Je to špatné celkově nebo jen nějaké části?
» 26.04.2020 - 09:32
ttragelaf: díky. :-) "a pandemie nás přece jen nutí k větší skromnosti v ostrosti úsudků a soudů vůči komukoli, kdo má dobrou víru a vůli" Tohle úplně nechápu. Já mám v době pandemie spoustu nápadů a názorů a patrně jsem tam vtělil jen malou část... plus tohle nemělo bejt tolik o uvažování jako spíš, co mi slina na jazyk přinesla.
» 26.04.2020 - 09:33
Tara: zkusím opravit ty hrubky. :) V čem mám být přesně ta nebojácnost? :)
» 26.04.2020 - 09:38
divoženka1: pozor na to, že pozitivní zpětná vazba může vést k další činnosti. :-)
» 27.04.2020 - 18:46
Paulmatthiole
Ewone, když jsem napsal "tohle", byla tím myšlena celá stať.
» 30.04.2020 - 09:00
ttragelaf
mně za chvíli došlo, že dobrou vůli a víru máme mít pořád....bylo to už mimo tvůj text... co tě napadlo, jistě před tím nějak zrálo..měj se
» 30.04.2020 - 10:40
ttragelaf
.... vlastně to nebylo mimo tvůj txt... ukazuje se tam, jak každá věc je nebo může být sporná, protichůdné volby v rámci téhož ba omyly a chyby v rámci téhož... když není pandemie, je to akademické a akademické motivy jsou někdy odtržené od vlastního akademikova života, života zajištěného, mnohdy zcela vylhaneho, byť akademicky přínosného...tak to chodí..

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
narozeniny
Eyrekr [12], Tamara J [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.