Mohly by hry Cimrmanů vzniknout i v dnešní době?

...
„ZAKAŽTE HRY OD JÁRY CIMRMANA‼️
… jsou totiž NEkorektní!“ kvičel bych, kdybych byl hloupým aktivistou, kterých v posledních letech stále přibývá. (Mj. „aktivista“ a „influencer“ jsou dvě nejsprostější slova, která momentálně znám“.) Ostatně, sami se můžete přesvědčit:

1. V souboru nehraje žádná žena. Navíc: "... pokud jde o psychologické hledisko..., zahrát ženu je primitivní záležitost." (Lijavec)
= genderová nerovnoprávnost. V souboru je příliš mnoho mužů. Závěr přímé řeči se vztahuje i na bod 2.

2. "Na cestě Grónskem se dozvěděl o jednom primitivním eskymáckém kmenu, kde mela hlavni slovo v rodině žena... Byl to velice primitivní kmen." (Dobytí severního pólu)
"Mohu se zeptat? Jsou v Blaníku taky ženy?" "No, ženy přímo ne. Ale něco podobného tady máme." "Sůvy? Ochechule? Slepice?" (Blaník)
= urážka feminismu. V dnešní době, kdy se řeší zmíněná genderová rovnoprávnost a feminismus je na vrcholu, je toto (zvláště první, tedy "grónská" pasáž) naprosto nepřijatelné.

3. "V Tanvaldu U Labutě je teď rvačka a ten cikán jim tam běhá už půl hodiny po lokále s nožem v zádech." (Posel z Liptákova)
"... že jsem nechal k hoře Říp blížiti se i osmahlého praotce Cikána v krytém voze plném kradených slepic..." (Záskok)
= rasismus. Slovo „cikán" je zakázáno používat. Druhá pasáž dokonce záměrně zmiňuje cikána coby zloděje!

4. "Rodiče Járovi až do jeho patnácti let tajili, že je chlapec, aby donosil šaty po starší sestře Luise." (Akt)
"Cože? Ty nejsi Vlasta? (žena) Ty jsi... Vlasta?" ( muž) (Záskok)
Zesměšňování genderové tématiky (zde transsexuality), obzvláště když každou minutou vzniká nové pohlaví.

5. "On náš pan Baron býval zamlada podařené kvítko. Která před ním neutekla na strom, s tou on šup do postele." (Němý Bobeš)
Zlehčování baronova sexuálního apetitu při obtěžování dívek, které nikdy nebylo potrestáno. MeToo by si pošmáklo.

6. "Katolíku, dej mi dýku, já tě píchnu do pupíku!" (Afrika; ihned poté, co Otec/Bratr Cyril Metoděj hodí ze vzducholodi Bibli na turecké území za zvolání: "Turci, zahoďte Korán a čtěte Bibli!")
Náboženská nesnášenlivost. Tzn. poukázání na islám coby náboženství zla, a kdo není muslim, bude zabit. Tohle se přeci říkat nesmí. ????
--------------------------------------------------------
… a mohl bych pokračovat. Hry Járy Cimrmana mám rád. Co už tak rád nemám, je vědomí a zjišťování, kam se tahle společnost ubírá. Přestože je zmíněných aktivistů stále poměrně malé množství, dostává se jim neuvěřitelně velkého prostoru v médiích či politické sféře, a přestože se svým radikálním hyperkorektním dobroserstvím snaží udělat tento svět sluníčkovým, děje se pravý opak. Čím to je?
Opravdu lidé začínají čím dál více hloupnout? Dostali jsme se na vrchol rozumové evoluce v momentě, kdy jsme (hromadně) začali obdivovat nic neumějící silikonovou blbku, která vystavuje na instáči svou velkou prdel?

Proč se najednou začíná až radikálně řešit, co je dobré a co je špatné, a proč tyhle hranice vytyčují právě zmínění odněkud se vynořivší podivní aktivisté? Máme se opravdu cítit zahanbeně při zasmání se hloupému vtipu o ...? Nebo máme mít přímo strach cokoliv nekorektního říci? Vždyť to, jak se tyto -ismy nadužívají, musí vidět každý nepozbyvší zdravého selského rozumu. Viz:
„Jste sexista a rasista!“ (tenistka Serena Williams, když jí rozhodčí zcela správně sebral trestný fiftýn)

Co je však ještě šílenější, je genderová/rasová hyperkorektnost v praxi. Už nejde o to, aby si všechny rasy a pohlaví byly rovny, ale o to, aby ty menšinové byly ještě něco víc. Viz:
Bílá spisovatelka má překládat báseň černošské básnířky? Nepřijatelné!
Homosexuála má hrát ve filmu heterosexuál? Fuj!
Indského prodavače Apua ze Simpsonů má dabovat běloch? Ne!
„Gaye má hrát gay, černocha má dabovat černoch, Chandlerova tátu bude hrát v pokračování Přátel opravdový transsexuál atd.“

… ale!

Bílého Bonda nahradí černá žena
Heterosexuálního Barneyho z HIMYM hraje gay
… zatímco z Petera Parkera (Spiderman) se má údajně stát zase homosexuál
atd.

Pamatujete na (v budoucnu jistě trezorový) film Pulp Fiction? A věty jako: "Negr plachtil čtyři patra" nebo "Všim sis cedule s nápisem Sklad mrtvech negrů?"? Já se tomu smál a směji! Ne snad proto, že bych byl rasistou a řval u toho: "Jooo, mrtvej negr, dobrej negr!", ale proto, že mě představa té situace opravdu rozesmála. A to je ten problém. Normálně myslící člověk se nad to povznese. Měl bych problém, kdyby plachtil čtyři patra běloch a černoch se tomu zasmál? Ne. Měl by s tím problém nějaký aktivista? Také ne! Ten však nemá problém ani s BLM, které je naopak rasistické až běda.

Jenže tohle samozřejmě nevadí, jelikož právě heterosexuální, pracující, rozumně uvažující běloch se stává tou největší spodinou společnosti.
Vtipem jsou podmínky pro boj o filmového Oscara: Nehraje ve vašem filmu žádný černoch, gay, feministka, Eskymák, jednorožec či někdo, kdo nosí kalhoty s nohavicemi ála "velká voda" a bojuje za klimatické podmínky na Zemi? Nemáte šanci na nominaci!

V 93. roce vznikl skvělý film se Stalonem a Snipesem: Demolition Man. Krásná satirická parodie na to, jak to bude vypadat v roce 2032, kdy vše bude krásně sluníčkové, rádoby bezchybné a lidi budou mít vymyté mozky, zatímco několik zbylých myslících bude (muset) žít v kanálech. Viz odkaz: https://youtu.be/UVQrBB5SNOA

Ale to už se dostávám někam, kam to nebylo v plánu. Byli/jsou tedy opravdu Svěrák, Smoljak a Jára Cimrman rasisty/sexisty/xenofoby…, nebo jsou jejich vtipy neškodné - na rozdíl od dnešní společnosti, která se topí v čím dál větších sračkách?
Mimochodem, když už jsem několikrát zmínil gender tématiku... Tak pohlaví jsou pouze dvě: ženské a mužské. Zbytek jsou různé formy poruchy osobnosti.

No, jdu si pustit Hospodu na mýtince. Inteligentní humor i s kapkou té roztomilé nekorektnosti mi dělá moc dobře, takže nad tím vším a všemi výše zmíněným(i) zvítězím aspoň tímto způsobem, byť půjde pouze o vítězství Pyrrhy. Dříve Pyrrhovo vítězství.
Tipů: 10
» 07.03.20
» komentářů: 6
» čteno: 810(15)
» posláno: 0


» 07.03.2020 - 12:04
Cimrmany já tuze ràd St musim dát :-)
» 07.03.2020 - 14:42
Já je také můžu.
Tobě ST
» 07.03.2020 - 15:13
byron
ST
» 07.03.2020 - 15:38
Hned u názvu mě ta (z lékařského hlediska) podivná běhavka s nožíkem také napadla. Cimrmany mám jako drtivá majorita národa rád.
» 15.03.2020 - 09:45
Paulmatthiole
Podle mého názoru si toho ještě nikdo kompetentní neměl čas všimnout; co nezhubila cenzura minulého režimu, to hravě zvládne dnešní perverzní forma politické korektnosti :-/
» 06.04.2020 - 22:10
Guanti Rosi
Tohle psaní se mi moc líbí, výstižné a Cimrmany mám taky ráda, těžko bych vybrala co nejvíc, no ale ve svém věku už pomalu: "Chtěla bych mít zas zlatý vlas, maličkou nožku, útlý pas, okrouhlý bok a ňadra dmoucí, dědečku ty náš vševědoucí." :oD Posílám odkaz, jež se mi také sám o sobě líbí a zažíhá maličkou jiskru naděje. Kam všude jen nevstoupila posvátná to noha. :oD

https://www.youtube.com/watch?v=YS4WgCY4tOc&t=318s

Malý citát z filmu Trhala fialky dynamitem, ale sem se vyloženě hodí. V tom dobrém a bez dvojsmyslů.
"Karafiátovi nevymřou, i když budou černý. :O)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.