Ten, kdo platí

O bitvě na Bílé hoře toho bylo napsáno mnoho. O statečnosti Moravských pluků, umírajících u zdi obory a podobně. Jenže ono je to trochu jinak. Ty pluky byly moravské jen podle jména. Moravští stavové si najali žoldnéře. Byla to to směska lidí z celé Evropy, bojujících za kohokoliv, kdo jim zaplatí. Samozřejmě předem zaplatí. Byli připraveni i zemřít, pro peníze. Těch však nedostali tolik, kolik bylo dohodnuto, a tak valná část záloh do boje prostě vůbec nezasáhla a vzdala se bez boje. Ti, kdo bojovali, měli značné ztráty, ale hlavně byli pobíjeni na útěku. Ne. Nebyla to slavná porážka. Zajímavé na tom je, že stavy měli jakousi smlouvu o konfederaci zvanou Koruna česká. Členy bylo: České království, Uhersko, Rakousy, Lužice, Slezsko a Morava. Taková V5 že?
» autor: vavaoko
Ten, kdo platí.

Prý hrdinný byl jejich boj.
U letohrádku při zdi
Prý bojovali za Čechy
Příběh však cosi hyzdí.

Žoldnéř se zdarma nebije
Mečem, ba ani pěstí.
Je lhostejná mu Unie
Zlato je pro něj štěstí

Ferdinand předem zaplatil
Jak velela mu čest.
Hrabě Šlik ale škrob prý byl
Porážku musel snést.

Záloha za zdí ukryta
Thurnův pluk. Samý lesk
Ne. Nechtěla být pobita
Bez žoldu? K čemu čest?

Prchali z hory překotně
Veliký měli strach
Tam, na té cestě klopotné
Mnoho jich padlo v prach

Král Fridrich Falcký utíká
S sebou si zlato vzal.
Hrůza jej žene veliká
Svůj krk však neprohrál.

Jen žoldnéři tam na hoře
Krví zkropili zem.
Sem z dáli šli. I od moře.
Za zlatem. Za žoldem.

Čechům se dobře nevedlo
Od času Bílé hory
Temno si na ně zasedlo
Předlouhé byly spory

Ten čas je dávno za námi
Však třeba slova zlatit
Zdarma se žoldnéř nebije
Tomu je nutno platit.
Tipů: 30
» 04.03.18
» komentářů: 35
» čteno: 898(24)
» posláno: 0


» 04.03.2018 - 11:26
2
Žoldák nikdy nebude bojovat tak urputně, jak zoufalý člověk, který brání svůj vlastní domov.

ST
» 04.03.2018 - 11:49
1
Kajuta: To určitě nebude. Ale svět je zařízen tak, že žoldnéřů není nikdy nedostatek. Třicetiletá války byla válkou žoldnéřů. Obyvatelstvo trpělo zvůlí obou stran.
Děkuji za komentář.
» 04.03.2018 - 11:55
Po Bílé přišla temná...doby se střídají jako den a noc a lidem vždy zbývá ve zdánlivé beznaději alespoň víra, že tenhle cyklus vydrží.
» 04.03.2018 - 12:33
Dota Slunská: Děkuju. Také věřím, že ten cyklus je neměnný.
» 04.03.2018 - 13:51
vavaoko: díky za moudroST ve tvém psaní...
» 04.03.2018 - 15:08
...já také děkuji za tvé moudré básně
**ST**
» 04.03.2018 - 15:30
ST
» 04.03.2018 - 16:41
Báseňka pěkná. S tou Bílou horou to ale prý bylo docela jinak. Údajně byla dohoda mezi vladaři, že k bitvě nakonec nedojde, ovšem tato informace se k tzv. moravským plukům nedonesla, a proto to krveprolití. Nedávno o tom byl na netu článek jednoho našeho historika.
» 04.03.2018 - 17:04
Tara: Děkuji pěkně.
» 04.03.2018 - 17:05
Květka Š.: Jsem poctěn. Děkuju.
» 04.03.2018 - 17:05
Kapka: Děkuji uctivě.
» 04.03.2018 - 17:05
1
Žoldnéř – to by asi nebylo zaměstnání pro mě.
Ale tvoje dílka čtu rád i zadarmo. ;-)
» 04.03.2018 - 17:14
Schwalbe: Já to vidím takto. Co vím, tak 3. 4. 1619 v noci, ukradl Valdštejn moravským stavům pokladnici a předal ji císaři. Rok a půl nato, neměli zlato pro žoldnéře. Vidím souvislost. Ale ono je to jedno. Já psal hlavně o tom, kdo je to žoldnéř a na jaké maličkosti závisí osudy mnoha lidí.
I tak děkuji za komentář.
» 04.03.2018 - 17:15
Ringo: Divil bych se, kdyby bylo. Děkuju ti za přízeň.
» 04.03.2018 - 19:27
Díky za skvělé počtení a za anotaci i dílko 2x ST :-)
Dala bych i komentům kdyby to šlo ;-)
» 04.03.2018 - 20:52
st ti;-)
» 04.03.2018 - 22:07
2
Tak do Bílé hory rád zabřednu. Ono je to zajímavé, a i různí historici vyzdvihují trošku různá fakta. Napíšu, co jsem si o tom v hlavě poskládal já - velmi zanícený laik :) (může obsahovat nepřesnosti, budu psát po už chabější paměti, v knížkách a po netu se mi teď při psaní štourat nechce).

Každopádně: Legenda o tom jak poslední hrdinný Moravan padá u zdi letohrádku Hvězda, zatímco čeští vojáci utíkají, je sice krásně romantická a česko-moravsko spojující, ale úplně mimo.

Zastavil bych se u toho, jak nazvat to, co se před Bílou horou dělo. Historici to nazývají "české stavovské povstání", a mají pro to jasný důvod.
Za prvé to nebyla žádná občanská válka - běžní lidé v té době dobře svou šlechtu a města poslouchali: Doznívala pořád ještě rudolfínská doba, byla náboženská tolerance, země Koruny české byly jedním z nejbohatších krajů v Evropě. Sbírky v Praze a velkých českých šlechtických rodů měly hodnotu skutečně nedozírných pokladů, v Třeboni měli např. Rožmberkové tehdejší nejrozsáhlejší knihovnu světa... Poddaní se v té době měli výjimečně dobře a stavové ještě lépe. Nikdo z obyčejných lidí nehodlal s někým bojovat a svým pánům věřili, že se o ně postarají a vybírají si v nastávajícím politické dusnu mezi šlechtou a králem tu správnou stranu. Asi většina držela palce stavům, protože většina obyvatelstva v té době byla kališnická. V Čechách velká většina, na Moravě s katolíky tak fifty, fifty.

Za druhé to tím pádem nebyla ani žádná válka mezi národy. Nebylo to: Češi proti Rakušákům. Způsobem, že by šlechtic vyzbrojil své poddané a vyrazil s nimi do bitvy už se delší dobu neválčilo. Všichni feudálové v Evropě teď prostě nechávali ty rolníky na polích, mlynáře v mlýnech a kuchaře v zámeckých kuchyních, a zaplatili si žoldnéře, chlapy, kteří uměli tu zbraň držet a nadělat s ní mnohem víc paseky než ten rolník. Čím bohatší feudál, tím si zaplatil víc a kvalitnějších žoldáků. Těm bylo přitom víceméně jedno, za kterou stranu budou koho zabíjet.
Bylo to vskutku povstání stavů, kteří králi řekli: Ne, s těmihle podmínkami Vaší vlády nesouhlasíme a jsme dost bohatí na to, abychom Vám v téhle situaci konkurovali jak vojensky, tak politicky, dokud nám neustoupíte.
A Ferdinand taky neustoupil, takže se začalo bojovat.

Co je k tématu možná nejdůležitější: Vzhledem k poměru kališníků a katolíků na Moravě, a vzhledem k tomu, že katolíci tam zastávali ve většině měst a správních celcích významnější posty, Morava byla od začátku povstání velkou většinou na straně Ferdinanda. Těch, žoldáků, kteří byli zaplacení moravskými stavy do bitvy na Bílé hoře na stranu armády českých stavů bylo výrazně méně, než těch které zaplatila ostatní (většina) moravských stavů, aby sloužili Ferdinandovi (i když, na tom, jestli je posílala přímo Morava, se historici neshodnou, protože ty peníze Ferdinand od moravských stavů možná dostal na jiný účel než k boji proti Praze, jen je zneužil)

K tomu se totiž váže i ta historka o Valdštejnovi. To co píšeš je pravda zpola. Valdštejn byl v českých (a moravských a evropských vůbec) dějinách podle všech objasněných a dostupných informací jedna z největších krys, ale zároveň jeden z nejschopnějších lidí. Ze zaníceného kališníka se stal katolíkem, protože se to politicky zrovna hodilo, po majetku svými ženitbami, nákupy, vydrancováním a prodeji panství šel jak fretka po špeku, a králi se snažil zalíbit až patolízalským způsobem (což se mu podařilo; i s jeho vraždou v Chebu Ferdinand do poslední chvíle nechtěl souhlasit - a to už Valdštejn měl hodně nadrobeno...).
Zpět k té pokladně. Valdštejn byl v té době zrovna v nemilosti, protože způsob, jakým vedl svěřené věci na severní Moravě Ferdinandovi spíš přidělával vrásky, než aby mu pomáhal. V Olomouci byl víceméně s družinou v takové neformální vazbě.
Jaká je nebezpečná osoba, prokázal tím, že nejen přemohli ostahu, ale zcizili právě pokladnu moravských stavů, a přestože některé členy jeho družiny dokázali Moravané doštvat a zlikvidovat, tak on a pár dalších dokázali předat pokladnu Ferdinandovým lidem, kteří jim vyjeli z Vídně naproti (haló to bylo veliké).
Jenže: Právě proto, že Ferdinand chtěl zachovat Moravu na své straně, pokladnu Moravě vlastně obratem vrátil, aniž by si z ní nechal zlaťák. Valdštejna ale nepotrestal, naopak, začal mu dávat čím dál podstatnější úkoly. (Takže Morava bojovala na spíš s Ferdinandem proti Čechům, než naopak.)

Někteří historikové tvrdí, že hlavní příčinou porážky povstání českých stavů na Bílé hoře byl vlastně celý průběh toho povstání: Stavovští generálové vršili chybu za chybou a vysávali pokladnu stavů, kteří museli pořizovat nové a nové žoldnéře, méně a méně kvalitní a spolehlivé. Někdo dokonce uvádí, že hlavní chybou stavů bylo obléhání Českých Budějovic. Zatímco jeden generál stavů neúspěšně a zbytečně dlouho obléhal město, druhý se utkával kousek odsud v oboustranně nákladné bitvě u Záblatí, padl do obklíčení, pomoc od Budějovic nepřišla a ti žoldnéři, co za stavy v bitvě nepadli, ti se dohodli, že přejdou za ponechání života a zkrácenou mzdu okamžitě do služby k nepříteli. Fiasko.
Ferdinandovi navíc začaly přicházet peníze ze Španělska.

Když vytáhl na Prahu a armády na Bílé hoře se proti sobě postavily, bylo podle mne už většině žoldáků na stavovské straně jasné, že tahle bitva by vyhraná jen odložila nevyhnutelné a prohraná je lepší s jejich dýchajícím krkem upalujícím v dál...

Fridrich Falcký byl jen loutka. Stavy potřebovaly někoho, koho znala vysoká Evropská politika, včetně velkých dvorů a papeže, aby to vypadalo, že mají vlastního kandidáta na krále a ne tak, že se nekřesťansky bouří právoplatnému lenníkovi. Nějakého třeba pána z Rožmitálu by Evropa za konkurenta Ferdinandovi vůbec neuznala. Samotný Fridrich to bral také jen jako takovou otevřenou branku, které moc nevěří, a do které rozhodně nehodlá moc investovat.

No, že pak Ferdinand prakticky přivyhubil za trest celou českou elitu, zničil tisíciletí staré rody, nacpal do země Němce, kteří ji celou přeonačili, zrušil toleranci a způsobil tak spoustu násilí a útěk desetisíců lidí do ciziny, dostal naše země na katolickou stranu Evropy a tím sem vlastně v třicetileté válce přivedl za protestanty bojující Švédy, kteří smazali z mapy nesčetně vesnic a měst, ukradli všechny Rudolfínské poklady, i třeba tu Rožmberskou knihovnu (můžem jí dnes jezdit obdivovat do Stockholmu)... To už je věc další.

Zase na to prostě doplatili ti obyčejní lidé, kteří věřili svým vládcům. Před třicetiletou válkou, po Rudolfovi II, jedna z nejbohatších a nejlépe prosperujících zemí Evropy, po válce země totální chudoby, moru a s méně než polovinou původního obyvatelstva...

Politika vždycky svinsto byla, a vždycky bude.
» 04.03.2018 - 22:08
Lilith: Já ti děkuji velice silně.
» 04.03.2018 - 22:08
zenge:
Díky, básníče.
» 04.03.2018 - 22:16
drsnosrstej kokršpaněl: Jo, máš recht. Trošku jsem t zjednodušil. Ale taková anotace by každého zmohla a nikdo by nečetl mé dílko.
» 04.03.2018 - 23:12
vavaoko: Já vím... Je to báseň, né úvaha nebo esej z historie... Nechal jsem se unést :)
Ale příjemně, dík.
» 05.03.2018 - 13:42
vavaoko, je to moc pěkné a poučné, díky za pěknou chvíli při čtení
ST**
» 05.03.2018 - 14:15
Milena
ST
» 05.03.2018 - 16:49
Bomejka: Děkuji pěkně.
» 05.03.2018 - 16:49
Milena: Děkuji pěkně.
» 07.03.2018 - 04:56
kasparion
moc se mi líbí tvé pojetí , le nepochybuji o tom že by si mohl napsat o Bílé hoře i obr epos, ve kterém by ses zaměřil na detaily. To by ale asi nikdo nečetl. ST
» 07.03.2018 - 08:21
Další velice zajímavý díl Tvých Dějin v kostce veršovaných.
Tentokrát opravdu moc vydařený, včetně stručné předmluvy. Kdo chce znát víc, koukne do diskuse, kde Ti to mnozí obohatili, zejména Dr. Snosrstý, jemuž se tímto omlouvám, že si jeho obšírný komentář nechám asi až na předspaní.

A ještě poznámka: Označení "Hora" bych psal s velkým "H" na začátku, jelikož se (dle mne) jedná o zástupný název pro zeměpisné místo "Bílá hora". (Pátý a sedmý verš.)
» 07.03.2018 - 08:57
kasparion: Já ti jen uctivě poděkuji.
» 07.03.2018 - 09:04
Špáďa: Ahoj. To je zajímavé, ten tvůj výklad názvu toho místa. Zatím jsem se s tím nikde nesetkal, ale podívám se. Možná je to jen zvykem. Je více názvů, které se nepíší podle pravidel, protože se to prostě už dávno píše jinak.
V každém případě ti děkuji za komentář a přízeň. F
» 07.03.2018 - 11:11
Hazentla
vavaoko:
Špáďa má pravdu v tom smyslu, který říká... (Ojediněle se také užívá zástupných jednoslovných podob souslovných vlastních jmen. Velkým písmenem se pak vyjádří, že se v daném případě míní určitý, čtenáři známý jev: křižovatka před Muzeem (před Národním muzeem v Praze); nebo že se odkazuje k úplnému názvu, který byl již v textu uveden)...Nicméně pokud prostě prchali z hory (jako z velkého kopečku), nechala bych klidně malé písmeno...
» 07.03.2018 - 16:18
Rád ješm četl, ST.
» 07.03.2018 - 17:24
Psavec: I já jsem rád. Děkuju.
» 16.03.2018 - 17:25
ST
» 17.03.2018 - 11:59
Emma Wallace: Děkuju.
» 29.08.2018 - 17:49
byron
ST
...komenty podnětné a zajímavé!

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Bubny zní | Následující: Je libo stehýnko?

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.