Supermartonátorova knižní bilance 2017

Závěr roku je od trochu toho bilancování..tak tedy bilancuji:-)) At se vám v příštím roce daří!
Rok opět utekl rychlostí Usaina Bolta v nejlepší formě a před námi je další. Za těch dvanáct měsíců jste každý jistě prožil spoustu věcí a já věřím, že stejně jako u mě, vás při tom všedním žití doprovázely knihy.
Vždycky když se podívám na svou knihovnu a pohledem zavadím o nějakou z knih, objeví se vzpomínka. Ke spoustě knih se váží události, které se staly a ty knihy mi je připomenou. Často si přesně vzpomínám na náladu při čtení na atmosféru okolo. Dokonce i na hudbu, kterou jsem při tom poslouchal (ano, u čtení často poslouchám i hudbu).
I letos jsem sestavil výběr knih, které mě letos nejvíce oslovily.
Určitě napište, jaký by byl váš výběr.

Robert Jackson Bennet – Město schodů (2016) a Město Mečů (2017)

Tyhle dvě knihy mě letos opravdu odrovnaly. Jedná se o dospělé (dodávám i pro zkušenější čtenáře) fantasy, které očaruje spletitým a tajemným příběhem, propracovanými postavami, originalitou zajímavým panteonem a úžasnou stylistikou. Obě „Města“ se skvěle čtou, Bennet si nehraje a supermegaintelektuála, ale jeho styl je vybroušený a svým způsobem i vznešený. Zde dostává fantasy úroveň opravdového umění a dospělé literatury.
Obě knihy na sebe navazují, i když nejsou úplně svázány a na konci první není žádné „pokračování příště“. Spíš jde o stejný svět, stejné postavy, ale různé příběhy.
Román o živých špionech, mrtvých bozích, pohřbené historii a tajemném, stále se měnícím městě.

Jeff VanderMeer – Anihilace a Autorita

Nudí vás současný horor? Chybí vám sci-fi s originálním nápadem? Potřebujete příběh, který vám znásilní mozek, omlátí vás o zeď a nakonec vyplivne zvědavějšího víc, než kdy předtím?
Pak doporučuji trilogii Jeffa VanderMeera. Letos vyšli dvě knihy (Anihilace je i zfilmovaná a jde do kin na konci ledna) a třetí je za dveřmi (ne-li ve dveřích).
Oblast X byla desítky let odříznutá od zbytku kontinentu. Rozlehlé pozůstatky lidské civilizace znovu opanovala příroda.
První expedice se vrátila se zprávami o nedotčené, rajské krajině. Všichni členové druhé expedice spáchali sebevraždu. Třetí expedice zanikla při přestřelce, když se její členové obrátili proti sobě. Účastníci jedenácté expedice se vrátili jako stíny svých dřívějších já a během několika měsíců po návratu zemřeli na agresivní rakovinu. Nyní se chystá dvanáctá…

Josh Malerman – V pasti (2016)

U hororu zůstaneme. „V pasti“ vyšlo sice už vloni, ale stihl jsem ho přečíst až v lednu, takže proto je zde. A je to natolik originální kniha, že mi bylo líto ji nezmínit. Krátký, v podstatě jednoduchý příběh (dostaň se z bodu A do bodu B), který je zasazen do hodně abstraktního světa. Hrdinka příběhu musí odvézt své dvě děti do bezpečí protože:
Tam venku něco je…
Něco děsivého, co člověk nesmí spatřit. Stačí jediný pohled – a podlehneš smrtelnému násilí. Nikdo netuší, co to je ani odkud to přišlo.
Hlavní hrdinka i její děti musí mít na sobě pásky přes oči, aby neviděli a tak příběh „sledujete“ z polohy slepého člověka. Kniha je to útlá, ale budete ji dočítat zpocení a nejspíš jí dáte na jednou. Drtivě napínavé a neokoušete si jen nehty, ale rovnou celé prsty.

Joe Hill – Ohnivý muž
Kdo má slavného tátu? Joe Hill. A kdo už z tátova stínu vystoupil? Joe Hill! S Ohnivým mužem se Joe stal alespoň pro mě jedním z nejlepších spisovatelů dneška a upřímně, píše už lépe než jeho táta (Štefan Král – můj nejvíc úplně idol!). Ohnivý muž přináší zdánlivě klasický příběh o lidstvu, které čelí nákaze. Jenže Joe vám pak nakope prdel. Lidé jsou nakaženi virem, který z nich dělá časované pochodně. Představte si podivnou nemoc, která končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří. Hill se výborně vyhýbá klišé a servíruje festival napětí a originality. Podobně jak jeho otec pracuje s postavami a dokáže čtenáře totálně vcucnout. Vy se pak o ty postavy skutečně bojíte a v závěru prožíváte nejeden infarkt. Tenhle román je totální bomba!

Další zmíněné autory jsem již ve výběrech měl, ale jsou to prostě mí oblíbenci a píší i nadále vynikající knihy.
Ursula Poznanski letos na náš trh přišla s dalším drsným krimi příběhem „Hlasy“, ve kterém se opět setkáme s vyšetřovatelkou Beatrice. Tentokrát si Ursula vybrala téma duševně nemocných lidí a tajemné vraždě v léčebně. Rovnou řeknu, že je to její nejlepší kniha, která mě odrovnala na celý další týden. Emocionálně neskutečně silné!
Hugh Howey dokončil trilogii „Silo“, když přišel s posledním dílem „Prach“. Závěr to byl parádní a málokterý autor umí trilogie ukončit s takovou parádou. Sci-fi desetiletí!
Může tady chybět vůbec James Rollins? Ne, nemůže! „Sedmá pohroma“ je možná jen další „Rollinsovkou“, ale sakra, to už je přeci pojem! A co naplat, když je to opět skvělá dobrodružná jízda s oblíbenými postavami.

Knih jsem samozřejmě přečetl daleko víc a většina z nich se mi líbila, avšak nejde sem dát vše, bo by to bylo dlouhé jak nákupní seznam miliardáře.
Mějte se i v dalším roce pěkně, buďte zdraví, co nejspokojenější a čtěte! Někde jsem slyšel, že četba knih je výborná prevence před debilitou))
Tipů: 2
» 25.12.17
» komentářů: 4
» čteno: 682(9)
» posláno: 0


» 25.12.2017 - 15:34
Adramelech
Já bych rád upozornil na román Trhlina od Jozefa Kariky (Argo, Praha 2017). Je to první beletristická kniha tohoto autora, která se mi opravdu líbila (i když jsem nečetl všechno, co napsal). Téma paralelních dimenzí je vděčným hororovým námětem, ale Karika se zde obešel bez příšer, mimozemšťanů apod. a vše pojednal se střídmostí zenového mnicha, ale o to působivěji. Na závěr je tam ještě jedna třešnička na dortu. Navíc je celá ta fikce mistrně naroubovaná na skutečné události.
Na webu jsem našel různá videa k tomuto románu. Protože na Slovensku vyšel dříve než v Česku, stačil se tam evidentně už dočkat popularity. Autor nepochybně prošel terénem, kde se příběh odehrává, a načerpal tam znalost různých reálií, které pak v ději použil. Díky tomu mohou příznivci knihy chodit ve stopách jejích hrdinů a fotografovat se u fotbalové branky, okukovat starou magingotku s mosaznou klikou atd. Nejlepší by bylo, kdyby tam pár fanoušků doopravdy zmizelo. To by teprve byla reklama!
» 25.12.2017 - 18:53
Adramelech: Jop, Krika ted hodně frčí. Já se k němu zatím nedostal, protože mám frontu jiných knih, které čekají na čtení:-)) Ale je hoodně dobře hodnocen
» 26.12.2017 - 10:13
Díky ti za echa...ST
» 26.12.2017 - 13:02
Tara: Není zač :-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Černé oko | Následující: Strážci času (1/7)

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.