Létající vozíky

V pořadí třetí storka věnována poctivému kovářskému řemeslu.
» autor: Zlatokop Henry
„Jak to vlastně dokázal?“ kroutí hlavou Ondřej.
„Pomáhali mu asi všichni svatí“ chechtá se Honza a cigareta mu málem vypadne z pusy. Přidržet si ji nemůže, montuje právě Henrymu vitrínu do nové expozice v muzeu.
„Nepomáhali! Ty závistivé a zákeřné svině mu naopak pěkně znepříjemňovaly život“ rozčílí se jindy klidný Standa, připravující padesáticentimetrové vruty na zachycení asi tři stovky těžkého důlního vozíku.
„Máš pravdu“ potvrzuje Hans, chce kývnout souhlasně hlavou, ale zasyčí bolestí. Ruply mu plotýnky, když v kovářské dílně sestavoval jednotlivé komponenty pro „létající vozíky“.
„Patriku, nechci ti do toho kecat, ale nemyslíš si, že by bylo lepší ty létající důlní vozíky nechat někde parkovat na zahradě, aby zadržovaly dešťovou vodu?“ vtipkuje Honza.
Henryho syn Patrik se s úsměvem podívá na čtveřici kovářů z Milostovic „Bylo by to určitě pohodlnější. Měl jsem objednat v e-shopu nějaké unifikované vitríny a nemusel jsem poslouchat ty vaše kecy“ vyprskne smíchy. „Vy pánové, ani netušíte, jak hodně jste se přiblížili ke svému vzoru. Ten váš slavný Héfaistos vytvářel právě takovéto jedinečné věci“. Zvážní a pokračuje „Po pádu z Olympu musel být rozsekaný na kaši. To musela být jiná bolest“ pronáší již směrem k trpícímu Hansovi.
Pětice chlapů se zamyslí a pokračuje bez řečí v realizaci bláznivého nápadu. Patrik chodí po místnosti s metrem. Kouká od dveří, kreslí křížky na zeď. Stojí u okna a jde k zpět ke křížkům, maže je a posouvá o pár centimetrů. Kováři se mu smějí „Těch pár čísel snad nikoho vytrhne?!“ Patrik je zpraží pohledem skrz zapatlané brýle „Jo, jo… pár centimetrů a mohl z tebe být Rocco Siffredi“ pronese na adresu vtipálka. Kluci si začnou svého parťáka dobírat.
Patrik stál už několikrát ve všech rozích, usedal na všechny lavice. Nakonec si sedne vedle dřevěné sochy Henryho a čumí (stejně jako ta socha) na bílou zeď s křížky. Poplácá sochu svého otce Henryho, zhluboka se nadechne „Můžeme to rozjet, pánové“.
●○●○●○●○●○●○●○●○●○●○●
Nejstarší dochovaná barokní budova ve Zlatých Horách ukrývá pod mohutnými klenbami jedinečné dílo. Čtveřice kovářů z Milostovic ukázala svoji dovednost. Těžké důlní vozíky již pátým rokem levitují v Království krále rebelů a dobrodruhů. Každým rokem v nich můžeme objevit nový poklad z bohatství Zlatokopa Henryho.
Tipů: 2
» 24.08.17
» komentářů: 2
» čteno: 735(5)
» posláno: 0


» 26.08.2017 - 20:32
příběh mě zaujal mám ráda tvorbu které se dotkly lidské ruce a srdce ST
» 27.08.2017 - 11:28
divoženka1: Děkuji za milý vzkaz, tento příběh je literární jen z části. Má obrazový doprovod, který zde znatelně chybí. Zde najdeš i upravenou verzi tohoto http://www.zlatokophenry.cz/clanky/letajici-voziky/

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Tři tečky | Následující: O zprávách z NETu

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.