Pocta Musašimu

Haiku smrti za zemřelého Musašiho. Mijamoto Musaši byl jedním z nejlepších bojovníků a samurajů feudálního Japonska. Povinností každého samuraje bylo před bojem skládat haiku smrti, aby vynikla jeho odvaha. Musaši před smrtí žádnou nesložil, protože zemřel v poklidu. Přesto si ji podle mě zaslouží.
» autor: Django
Smutná Reigandó,
osamělá jeskyně.
Hrobem hrdiny.

Mrtvý samuraj,
na věky odpočívá.
Kde větry teskní.
Tipů: 8
» 31.05.17
» komentářů: 7
» čteno: 716(11)
» posláno: 0


» 31.05.2017 - 18:56
1
Určitě to byl vynikající šermíř, a kontroverzní hiSTorická postava. Přimlouval bych se i za Sasakiho Kodžiroa, který se mu co do síly vyrovnal a nebýt Musashiho lsti, snad ho i předčil. Verzí o jejich souboji je několik, ale říká se, že Musashi prý využil postavení slunce, které jeho protivníka oslepovalo a vody, která zkreslovala jeho dlouhé dřevěné "bidlo", které si vyřezal ze dřeva, aby Sasakiho porazil, neboť on měl prý údajně meč, snad dlouhý jako dospělý člověk, kterým hravě mával v jedné ruce a který by normální smrtelník ani neunesl. Prý také přesekával vlaštovky za letu, když cvičil. Na podzim života, nebo ve starších letech prý Musashi už nepoužíval zabíjení, ale odzbrojoval protivníka pouhou silou vůle, prý byl vynikající pozorovatel a psycholog. Jeho knihu o strategii, myslím, že to byla kniha pěti kruhů využívají prý dodnes i podnikatelé. :) Nevím, co je na tom pravdy. Rozhodně jsem za haiku rád, trochu jsem se rozmluvil, dřív to byl můj velký koníček. Děkuji. :)
P.S. Knihu prý Musashi dopsal ve zmíněné jeskyni, než tento svět opustil.

ST a Z
» 31.05.2017 - 19:14
P.S. 2 Dílo mi udělalo velkou radost, jakékoliv další dílo na toto téma vítám. :)
» 31.05.2017 - 19:39
Zajímavé, včetně komenáře ;-)
ST
» 31.05.2017 - 20:22
1
Kajuta: V jeskyni Reigandó zemřel měsíc po dokončení díla. Nechal se posadit a podpořit, aby vypadal tak, že právě přemýšlí. To přesekávání vlaštovek se na nazývá Otočení meče s rychlostí vlaštovky a znamená to přesekávání vlaštovčích křídel v letu po vypuštění. Musaši sbíral celý život zkušenosti a prakticky i rozvíjel bojové umění se zbraněmi i bez. Meče nahradil bokkenem (mečem z bambusu) a následně bojoval i beze zbraně. Ta síla vůle jsou spíše legendy. Jinak jsem rád, že se to líbilo. Ještě bych chtěl věnovat Haiku bitvě u Široamy a poslednímu samuraji Saigó Takamorimu.
» 31.05.2017 - 21:15
Ano, zaujalo moc. Děkuju za rozvití a za doplnění. :) Já si tedy počkám. :)
» 01.06.2017 - 19:15
Paulmatthiole
1
Go Rin No Šo končí poznámkou, že Šinmen Musaši no Kami Fudžiwara no Genšin zemřel devatenáctého dne pátého měsíce druhého roku éry Šóhó.

"Země byla pokryta okvětními lístky třešní."

Příběh byl i zfilmován podle románu E. Jošikawy - třídílný film s T. Mifunem v hlavní roli pro mě byl opravdu lahůdkou.
» 02.06.2017 - 01:18
Zermřel bojovník
však vzpomínka žije dál
nezapomínej
ST.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Vasil | Následující: Poslední samuraj

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.