Náčelník a ti ostatní

» autorka: Tara
Slunce zvolna šplhá do kopce nad špičky smrků. Papírna ve Větřní čechrá a pění tok Vltavy. Jako bezzubý obr ještě občas vypouští údolím nasládlé aroma celulózy a barví opar nad řekou na žluto.

Několik desítek zaměstnanců vešlo dovnitř areálu postranní brankou. Kavalerie autobusů u fabriky ráno o šesté a tisíce lidí na směnném provozu se staly jen vzpomínkou. Snu zakladatele Ignáce Spira o přestavbě mlýna na nejmodernější papírnu ve střední Evropě po úspěšných letech dochází dech.

Silnice z Větřní na Rožmberk by měla být spíše pěší zónou než výpadovkou. Pulsuje pohybem svých lidí ve dne a o víkendech i v noci. Jejich život začíná tam, kde se za zrezivělou ohradou hromadí hory recyklátu rozmělněného na kousíčky. V bytových domech bez fasád, nalepených na úzké chodníky. A mezi dvěma tragickými světy jen ten plot. A na něm kocour s chundelatou srstí jako vyzvědač.

Dřevěné lávky ke vchodům a asfalt silnice pomalu ztrácejí jinovatkovou glazuru.

Muž s dlouhými bílými vlasy nametá úspornými pohyby na lopatu vajgly ze škarpy. Metr po metru, záda vzpřímená jako Náčelník z Přeletu nad kukaččím hnízdem. Zbývá vetknout orlí pero do čelenky. Má autoritu a snaží se jít příkladem. Z okna vyhlédla jeho squaw, v ústech retko. Pohledem vyhodnotila situaci – ten její je teprve v polovině trasy. Zabouchla oprýskaný okenní rám a osladila první z řady dnešních káv, černých jak thér. Zbývá dost času na cigaretu se snachou, dcerou a babkou ve skromném obýváku.

Po snídani se trousí ven z baráků děti. Menší jen tak lítají kolem, po silnici, která je jediným- nebezpečným- hřištěm. Starší zamířily do bunkru. Kousek odtud stojí torzo vodárny, na kraji kopcovitého lesa. Puberťáci tady bývají bez dozoru. Obsadili betonovou zídku, pod zadkem kartony papíru, a podávají si jedinou cigaretu. Do školy chodí jen občas, když už je moc zle. Nuda, tady i ve škole. Doma taky. Věčně poslouchat, jak děda makal dvacet let ve fabrice na rotu, obřím papírenským stroji. Jak s jinýma chlapama házel o noční polena z vagónu na hromady.

Ani ta vlečka se dřevem už dávno po kolejích nejezdí.

Do rozvalin bunkru konečně zasvítilo slunce. Zmrzlá lidská ptáčata posedávají, schoulena v zimních bundách. Nastavila obličej dopoledni a mlčky, s přimhouřenými víčky a cigaretou mezi prsty, vyhlížejí jiné časy. Pes Arapáš občas štěkne na projíždějící auta s lyžemi a koly na střechách. Letošní lyžovačka na Lipně pomalu končí. Jak blízké i vzdálené pro děti z bunkru...
Tipů: 11
» 26.03.17
» komentářů: 12
» čteno: 766(16)
» posláno: 0


» 26.03.2017 - 19:11
Adramelech
"Zbývá dost času na cigaretu..." Ano, to je v životě důležité. ST
» 26.03.2017 - 19:15
Adramelech: díky, že jsi četl:-)
» 26.03.2017 - 19:35
Ztracené časy, za pár let bude zas všechno jiné, kdoví... ;-)
Skvěle a poutavě napsáno, vidím, že jen tak nelelkuješ, ale všímáš si všeho okolo :-)
ST*
» 26.03.2017 - 19:37
Lilith: díky, Lil, žes věnovala čas miniatuře, a za milá slova...všímám si stále:-), ve Větřní jsem pět let žila.
» 26.03.2017 - 19:46
Znám Větřní. Tedy, myslel jsem si to. Už si to nemyslím. Takto jej neznám.
Mám jen ST
» 26.03.2017 - 19:56
ST všímavoSTní. .)
» 26.03.2017 - 19:56
Ani Hitler, ani bolševik nedokázali s fabrikou jako TI ,,novodobí´´
Dolní Větřní je gheto a ukázka zmaru
Tobě ST za atmosféru;-)
» 26.03.2017 - 20:03
Proboha, já jen doufám, že se nejedná o tajný druhý život Jardy Weigela z Cimrmanů!...
» 26.03.2017 - 20:20
ttragelaf
mě tedy dostal ten náčelník Sosonu, tady v Praze je jich taky hodně.... ten svět nikdy nebude Eden, že ?... a všichni jsme rádi, že na tom nejsme jako náčelník Sosonu. .ST
» 26.03.2017 - 21:23
ttragelaf: Ringo: zenge: Kajuta: vavaoko: přátelé, nečekala jsem takový zájem o můj článek a ghetto...moc vám děkuji a budu nadále bedlivě sledovat cvrkot:-)
» 11.05.2017 - 11:31
když jsem byl ještě škvrně dělal můj táta v papírně a my tam chodili přehrabovat se v novinách časopisech a knihách...to byly perly...
» 11.05.2017 - 11:38
enigman: díky za čtení...čtenáři od mala :-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Náhodou | Následující: O kamenech

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.