Človek- strom, Poézia vo mne

» autorka: annav
Človek - strom

Človek je ako strom
rodiaci ovocie.
Slnko, zdravie,život je v ňom.
Mnohé je nesúce.


Človek je ako strom.
Časom starne,chradne.
A jeho ovocie,
súce či nesúce
mu ku kmeňu padne.


Ťažký je údel človeka.
Od Niečoho k Niečomu uteká.


Poézia vo mne

Mám v sebe ohnisko,
živý, čistý plameň.
Pahreba iskrivá
roztaví i kameň,
vyšľahne do výšok
i pri zemi sa stelie.
V živote zblúdených
ku svojmu svetlu vedie.

Mám v sebe pramienok
krištálovej vody.
Denne z nej píjavam,
zdravý som či chorý.
Po kvapkách ju pijem
ako liek v pokore.
Prameň nevysychá,
zdravý a čistý je.

Voda ma osvieži.
Oheň ma zohreje.


Anna Vodičková
Tipů: 8
» 14.02.17
» komentářů: 5
» čteno: 654(11)
» posláno: 0


» 14.02.2017 - 18:46
Adramelech
Přirovnání člověka ke stromu je vděčnou metaforou. Sám jsem to onehdy pojednal ve faustovském duchu takto:

V mém nitru dvé sil spočívá, já přiznávám se k tomu,
neb ten, v kom touha přebývá, vždy podobá se stromu:
on větve vzhůru k světlu pne,
však kořeny tkví v hlubině;
bez toho gruntu v temnotách
by moc vysoko nedosáh;
těžko přečká bouři velkou
člověk, co má duši mělkou.

Dávám tip za pěkné zpracování "dendrologického" tématu. Ostatně ani ta druhá báseň není marná.
» 14.02.2017 - 20:02
Povedené :-)
ST
» 14.02.2017 - 21:14
muším dát tip a smeknout za odvahu, neb psát v řeči, které už mladší jenerace nerozumí /jsou to gumy/;-odvahou je.;-)
» 15.02.2017 - 16:12
ST
» 22.02.2017 - 15:54
Ďakujem za hodnotenie mojích básní.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Otázka | Následující: Vyšiel som do ulíc

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.