Noc visí nad hvězdami.

Úkol do školy: Líčení Výchozí text: Ještě ne tma, ta úplná, ta tchoří. Dávno ne den, ten v poutech odveden za pole. Tam, co myší stohy hoří. Jen šeroslepo. Klekánice jen. (Radek Malý - Ještě ne tma, dávno ne den)
» autor: Tangun
Z lesů vytékají stíny dryád a slévají se do moře tanečních figur měsíce. Ten převrhl kalamář a přes celou oblohu se přelívá hutná inkoustová bouře. Zatím není všude. Kradmo po špičkách prstů se plíží z konců Země a čeká, až oko světa unaveně zavře své víčko. Je jako sladký sen, jako slepota, jež přepadne němého. Obtočí tělo a stáhne opaskem ze sametu. Ale jen jemně, tak trochu, aby člověk věděl, že teplé světlo tam stále někde je.

Západ právě krvácí, každý den svádí litý boj s temnotou a pokaždé prohraje. Ustoupí triumfující tmě, ale zase se vrátí. Ráno bude pochodovat s armádou na mlžných ořích přes bitevní pole středem mračen. Lukostřelci vystřelí šípy, jenž prodrou mraky a rozsápají stahující se čerň.

Teď však, jak se zdá, je vše naopak. Stromy povolují své zkřehlé haluze a připravují se k osvěžujícímu spánku. Jen sova se probouzí k lovu. Slunce odešlo panovat jiným světům. Les je tichý a vzduchem se nese výřečná vůně.

Kouř z hořícího dřeva. Řezavé uhlíky praskají, plápolají a svým tancem dávají svému otci slunci sbohem. Nad komíny se rozsvěcují hvězdy a jedna vlasatice si Saturnův prstenec spletla se stuhou do vlasů.

Pro nás je už pozdě.

Je čas spát. Jen šeroslepo. Klekánice jen.
Tipů: 0
» 26.11.16
» komentářů: 2
» čteno: 650(4)
» posláno: 0


» 27.11.2016 - 11:47
Hazentla
jo, je to fajné :) Jen mne tam mírně ruší to slovo "gumička"... zdá se mi takové jako nepoetické.. :)
Já bych tam dala "se stuhou" a bylo by to perfektní.
» 27.11.2016 - 13:00
Hazentla: Děkuji :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Limerick 5. | Následující: Kvítek

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.