Zadaptováni snadno a rychle

Přežili jsme!
» autorka: hloubavá
Nevím přesně, v čí hlavě se to vylíhlo (podezírám vedení školy), ale letos v září jsem byla postavena před "zásadní" úkol - šesťáci, z nichž většina spolu již pět let chodí do stejné školy, pojedou na čtyřdenní adaptační kurz, aby se poznali a vytvořili ten správný kolektiv. A aby sžití bylo dokonalé, pojedou se svými třídními.
Všichni tři třídní učitelé (chlap a dvě ženské) jsme brblali, leč marně. Nezbylo, než se k úkolu postavit čelem. Kolegové, postižení stejně v předchozím roce, nám doporučili Zbraslavice, kde to prý bylo fajn.
Zajásali jsme a kontaktovali agenturu. Ta nás informovala, že apartmány jsou již zadány, ale jsou ještě volné chatky. Sice se v nich netopí, ale září bývá ještě vlahé a spacáky to jistí. Navíc - chatky jsou dřevěné, snadno se zadýchají, a tudíž zahřejí. Pro žáky ZŠ ideální.
Zajásali jsme podruhé, vybrali peníze, informovali rodiče, že bude zima a v úterý 23. září vyrazili směr Zbraslavice. Zima byla notná, ale chatky se přece snadno zadýchají, říkali jsme si kurážně.
Dorazili jsme na místo a byli bez dechu. Chatky byly opravdu dřevěné a opravdu se v nich netopilo. Malebně umístěné na rozbahněné louce u rybníka vypadaly téměř přátelsky. Z druhé strany to jistil vysoký smrkový les. Pak jsme se přiblížili a mně začalo být líto chatek, dětí a především sebe.
Pokud nám někdy ukazují v televizi vybydlené byty některých našich spoluobčanů a my jsme z toho paf - tak tohle bylo ještě o stupeň výš. Dostali jsme se do stratosféry špíny, hnusu a lidské arogance. Rázem jsme my, vyučující oběti, pochopily, proč agentura požadovala 90 % ceny jako zálohu. Chaty měly zjevně dávno po zenitu, na svou slávu vzpomínaly vytlučenými prkny, vysklenými okny, škvírami mezi křivými dveřmi, kterými jsi ruku prostrčil jako nic. Prostě děs. A to nás čekala ta úžasná mrazivá noc z úterka do středy.
Naše stížnosti byly odbyty větou - Dohodněte se s agenturou, já jsem jen správce. V agentuře nám nabídli tělocvičnu. Pro 61 dětí a tři pedagogy se zdravotníkem zcela nemyslitelné, takže jsme zaveleli k ubytování, rozdali klíčky a důraznou radu - na sebe vše, co máte, pokud se v tom vejdete do spacáku - a šli obhlédnout okolí. A v tom vypadl proud - jediný "luxus", který chaty poskytovaly. Správce nám ukázal jističe a my se nestačili divit - dnes již poněkolikáté. To, co jsme spatřili, by vyrazilo dech každému, ale hasič a bezpečák by zaplesali (viz foto).
Záchody a umývárny byly sice čisté, ale 300 metrů vzdálené, bez topení, v umývadlech tekla jen studená voda. (Ve sprchách sice i teplá, ale fungovaly jen tři dívčí, chlapecké byly mimo provoz.) Po vyhlášení hesla dne, které se stalo posléze heslem pobytu - Kdo se meje, je prase!, jsme se zalígrovali v chatkách, zhasi a zavrtali se do spacáků. Škvírami ve stěnách jsme sledovali úžasnou jasnou hvězdnou oblohu, která slibovala opravdu mrazivou noc.
A to byl vlastně jediný slib, který se naplnil.

Zbraslavice
Tipů: 22
» 27.09.14
» komentářů: 14
» čteno: 1194(24)
» posláno: 0


» 27.09.2014 - 19:38
no takovej učitelskožákovskej-adaptačněhorrorovej pobyteček..hvězdy jsou ale hvězdy, broučci plný teček, krásnej zimní zážiteček...osobně mám ráda teplíčko a nejsem prase...ráda se meju a nemusí to bejt na terase
jen se divím, co je to za agenturu! asi maj ve znaku jen černou můru
» 27.09.2014 - 19:54
.
nakonec
taky škola
života
.
:-)
» 27.09.2014 - 20:08
Hazentla
1
Ježiš...ale zase..kolektiv to jistě zocelilo :)
» 27.09.2014 - 20:30
Ale nezemřeli ne? Žádný omrzliny...?
Byla to Tajný MeziKoKoS. Agentura meziplanetárního konstruktivního strašení:-)
A výsledek? Skvost!
» 27.09.2014 - 21:12
v něčem paralelně podobným jsem ještě nedávno žil... klemra jako blázen a svítilo se svíčkama, lednice vytekla, proud došel, boiler na teplou vodu odkráčel důstojně na věčnost, nikomu bych tohle nepřál jako dlouhodobou vyhlídku, zvlášť ne dětem...
ST a Z
» 27.09.2014 - 21:41
skoro námět na horor...
ST
» 28.09.2014 - 09:19
Poutavé. ST
» 28.09.2014 - 11:19
Jako bych živě viděla s naším turisťákem u Javorníku. Potěšila jsi mne, znám to dokonale.
» 28.09.2014 - 12:07
Kolegové doporučili:-))))))Ovšem každá skušenoST pro děti je dobrá jak přežít :-)
» 28.09.2014 - 20:44
život je tvrdej a není nadto poznat to brzy..:-)a zocelit se Jani:-)
» 28.09.2014 - 22:03
Tak abych to uvedl na pravou míru, nebylo to u Zbraslavic, ale u Sudoměře a pak nejednalo se o chatky "Malebně umístěné na rozbahněné louce u rybníka", ale o vozovou hradbu na úzké hrázi mezi dvěma rybníky, z nichž jeden byl vypuštěný. A to je pro potomky slavných husitských tradic snad ten nejlepší pobyt, který jste si mohli přát a když tak o tom uvažuji, ze které strany zaútočilo křižácké vojsko z gymnázia?
» 29.09.2014 - 16:30
krizekkk
Nemám rád školu!
» 30.09.2014 - 11:09
Hvězdy, hvězdy, bez legrace,
zahlédnuté škvírou stěny,
chladné hvězdy povězte mi
to vaše je adaptace?
*
» 30.09.2014 - 19:31
Ale potom....ta rozkoš,vychutnat si teplou koupel doma a voňavé peřiny.Není vůbec na škodu trochu si zatrpět,naopak je to potřebná adaptace.Takže nebrečet,ale jásat mazánkové.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Hýčkaná | Následující: Ohlédnutí

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.