Jak si ochočit vedoucího

návod pro účastníky letních táborů
» autorka: Chiquitat
Na většině táborů je vedoucí mladý, veselý a motivovaný jedinec, který udílí pokyny a organizuje jídlo, spánek a hry. Vedoucí zastupuje nezpochybnitelnou autoritu rodiče, učitele, zdravotníka, policisty a animátora v dětském centru. Soudí hádky mezi účastníky, zadává pravidla nejrůznějších aktivit a plánuje denní rozvrh. Je zdánlivě všudypřítomný; od budíčku až po večerku bedlivě bdí nad kroky svých svěřenců.

Jenže co když jste spíš noční sova a budíček v sedm hodin ráno vám způsobuje šok trvající až do oběda? Co když nesnášíte míčové hry a vybíjenou obzvlášť, a radši byste zkontrolovali, jestli vaši simíci odešli včas do práce? Co když jste se všichni shodli, že taborová diskotéka je NAPROSTO nezbytná, ale vedoucí dál zabedněně trvá na táboráku se zpíváním dvacet let starých písniček?

Jelikož patřím k věkové skupině dnešních vedoucích, mám pro vás několik rad jak zkrotit i toho nejsluníčkovějšího vedoucího tak, aby vám zobal z ruky a nabíjel mobily. Dobře si pamatuju, jaké utrpení pro mě kdysi bylo odložit rozečtenou knihu a účastnit se nějaké stupidní aktivity s dětmi, které byly stěží chopné rozeznat Rowlingovou od klacku na opékání buřtů. Tak jako je sedm smrtelných hříchů, tento sedmibodový návod je po letech moje pomsta všem táborovým vedoucím světa a můj odkaz novým generacím táborníků:

1. Unavte je. Každý dospělý má už z principu MNOHEM MÉNĚ ENERGIE než vy. Vyžadujte několikero opakování při každé hře, která vyžaduje hodně skákání, běhání a fyzické aktivity vůbec. Přitom neustále lichoťte vedoucímu, jak je v tom nejlepší a že bez něj by ta hra za nic, ale vůbec za nic nestála. Vsaďte se, že tuto noc vás nikdo při plížení se ze stanu nenachytá. Tato metoda je účinnější pro vedoucí rodu mužského, keří jsou obdařeni přirozenou soutěživostí a touhou po akci.

2. Obdivujte je. Tuto metodu bych doporučila jako ekvivalent k taktice předchozí, neboť zabírá v prozměnu na vedoucí-ženy. Dívky, buďte své vedoucí neustále v patách. Ptejte se jí co právě dělá, proč to dělá, jak dlouho to ještě bude dělat, kolikrát v životě už to dělala a vyjadřujte hlasitý obdiv, a svoji touhu dělat to jednoho dne taky. Po pár dnech (u méně odolných jedinců může jít i o hodiny) bude vedoucí prchat do lesů při prvním náznaku sladkého zvídavého hlásku, a vy si budete moct dělat co chcete.

3. Ztraťte se. Tato strategie bude vyžadovat spolupráci některého z mladších účastníků a dozor. Vyberete si pachole nanejvýš desetlieté, s křehkou konstitucí a nevinnýma očima a zaveďte ho do lesů. Nebojte se, nebude se konat žádná parafráze Zlatého kolovratu nebo filmu Cabin in the woods. Připravte dítěti lehké občerstvení a zábavu a vysvětlete mu, jaká to bude legrace, až vás budou vedoucí hledat. Komplic v táboře zatím informuje vedoucí že „Anička šla před třema hodinama na jahody a začínáte o ní mít trochu strach“. Silnější povahy mohou ještě vyrobit maketu vlčí (medvědí, kojotí, yettiho) packy, a obtisknout ji na několika místech do hlíny okolo tábora.

4. Buďte tam pořád. Tato metoda je vhodná pro omezení odpoledního klidu vedoucích. Děti v táboře si myslí, že odpolední klid je tam pro ně, aby si odpočinuly a mohly si chvíli dělat co chtějí. To je spiknutí a lež. Odpolední klid je tu pro vedoucí, aby si odpočinuli tělesně i duševně (viz body jedna a dva). Vyrušujte vedoucí z jejich odpoledního klidu promyšlenými nevinnými dotazy (Mohli bychom jít na maliny? Můžem si pučit sekerku a jít štípat dříví na táborák? Je tahle bobule jedlá? A když jsem jich snědla už sedm?), stížnostmi (bolesti hlavy, břicha, píchání za očima nebo nesnesitelné svědění palců...cokoli, co se nedá zhodnotit pouhým okem a donutí to vedoucí vytáhnout lékařskou příručku a dlouze nad ní dumat) a hádkami (hlasité ječení a rány způsobí zrychlení vedoucího z nuly na sto v rekordním čase).


5. Podstrčte jim alkohol. Přesto že vedoucí působí jako vzor všech morálních ctností, jsou to jenom lidé. Dospělí lidé. A jako takoví mají rádi pivo. A víno. A slivovici. Budou vám tvrdit, že alkohol je metla lidstva a že jim vlastně ani tak moc nechutná, a že se bez něj obejdou. Ale zkuste jim dát za dveře jedno vychlazené po nějaké obvzlášť uběhané hře za parného odpoledne, a už nikdy nenajdete ani víčko od lahve. Překážek se nelekejte, na množství nehleďte. Jako člověk, který s vašimi vedoucími byl v hospodě, vám říkám: Noste to sem a piště to hráběma!

6. Seberte jim alkohol. Někteří zkušenější vedoucí si sebou vozí na tábory vlastní zásoby, které si pečlivě chrání a tají. Seberte jim je a zakopejte je v lese. Za a) budou mít strach, že je někdo vypil a bude mít otravu alkoholem a za b) budou mít strašnou žízeň. A budou se muset vydat doplnit zásoby. A to znamená menší dozor a víc volného času.


7. Užijte si to. Vedoucí jsou v první řadě hrozné měkkoty. Pořád jsou vidět jak udílejí rozkazy, zjednávají pořádek a zvládají zařizovat takové záludnosti jako neustálý přísun pitné vody. Znají všechny hry na světě a jsou vždycky nad věcí. Maj to prostě pod palcem. Ale zkuste tohle: Hrajte hry, bavte se, smějte se, zpívejte u táboráku a zapomeňte na mobily. A pak za nima přijďte a řekněte jim, jak jste si to skvěle užili. A že chcete jet příští rok zase. A že je máte hrozně rádi. I ten nejostřejší vedoucí, ketrý nikdy neslevil ani minutu z budíčku a ani kolečko z rozcvičky, nezůstane v takové chvíli vyrovnaný a sbevědomý. Chlapi budou slzet a ženy hlasitě štkát. Budou vás objímat a budou si nechávat podepisovat každý kus oblečení do posledního centimetru. A rázem zapomenou na všechna ta drobná příkoří, která jste jim v minulých dnech a týdnech způsobovali, a budou psát na facebook: „Měli jsme na táboře ty nejlepší děcka na světě!“

-
Tipů: 15
» 16.07.14
» komentářů: 9
» čteno: 1438(20)
» posláno: 0


» 16.07.2014 - 16:51
Ale notak! :D
Též vedoucuju a vůbec se mi ten návod nelíbí... :D ;)
Podle mě ale určitě nefunguje všecko (nebo určitě ne na všech táborech :D )
» 16.07.2014 - 22:25
hihi:)
» 17.07.2014 - 09:38
Líbí- ST
» 17.07.2014 - 11:07
mám pocit, že děcka z našich táborů si ten návod ani nemusí číst, mají dost brilantní taktiku i bez něj :D jinak ST
» 17.07.2014 - 14:57
Lola Black: Rezkaaa: a to ani nedelam vedouci...jinak dik vsem za tipy :-)
» 18.07.2014 - 00:22
Vedoucího jsem kdysi v 17 letech dělal. Ale to ještě nebyly děcka takoví sígři jako dnes. :-)
Budu upřímný, trochu více, než fejeton mi to připomnělo takovéty články z dívčích časopisů jako
"Deset rad jak sbalit chlapa". To jen pro zamyšlení a posun dále.
Jinak napsáno pěkně, dal jsem ST
» 25.07.2014 - 20:25
Parádní fejetonek...škoda, že mám jen jedno ST
» 26.07.2014 - 14:00
Bastet: díky :-) sdílej mě, jestli se ti to líbí ;-)
» 05.09.2015 - 16:47
moc dlouhý pro dnešní děcka :)) ale opravdu svižně a vtipně napsaný :))

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Deník běžkyně: 8,49 za 1:04 | Následující: Vedro
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
online
nikdo známý [1]
nováčci
intuista
narozeniny
Gándhí [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.