Chyba komunikace aneb porovnání 1. půlky 20. století se současností ve vztazích mezi lidmi

Jedna z výherních prací do soutěže Nádvoří národů.
» autor: Mr. Nobody
Kam se dnešní lidé pořád ženou? Proč pořád nemají čas na sebe, své blízké a na to co dělají rádi? Pořád je tu nějaký cíl úspěchu, vymoženosti, práce (workoholici). Lidé mají kupu problémů s penězi. Všude jsou rozvody, kvůli tomu, že jeden z partnerů vystrnadil svou rodinu ze svého žebříčku důležitosti a nasadil tam buďto práci nebo své vlastní zájmy. Ne všude, ale na normální věci jako nějaké procházky, spojení s přírodou, už nezbývá mnoho času. Alespoň ve městech mi to tak přijde.
Dřív to, ale tak nebylo. Na venkově se život udržoval ještě v jakési zdravé formě. Lidé pracovali na polích, vzájemně si pomáhali. Když šla jedna rodina na pole, domluvila se se sousedy a ti šli pomoct. A jindy to bylo zase naopak. Pokaždé, když bylo něco třeba, tak se bez okolků šlo a udělalo se to. Děti normálně pracovaly a dělaly to, co se už v dnešní době nevidí a co by jim současní rodiče asi těžko dovolili. Vládl ještě zdravý selský rozum a ne finanční myšlení, jak je tomu v dnešní době.

V průběhu 40. Let, kdy bylo mojí babičce zhruba 10 let, byla válka v plném proudu. Nedaleko její rodné dědiny byla vypálena Ploština, partyzáni se toulali po horách a vojáci procházeli vesnicemi. Děti jejího věku chodili normálně do školy, i když byla taková doba. Jednou mi říkala, že při přeletu letadel se všichni sebrali a spolu s učiteli odešli do sklepů, kde to celé přečkali. Oni v té době měli taky problémy a konkrétně v těchto letech jim mohlo jít o život.

Na druhou stranu lidé byli víc ve spojení s přírodou už jenom díky tomu, že se venku často pracovalo. Chodilo se na pole, pásávaly se krávy. Doma se pak večer všichni sešli a vykládali si co za ten den, kdo viděl a udělal. Dětem se četli pohádky nebo různé pověsti. Lidé bez rozdílu věku se nebáli práce. Celkově to v té době bylo mezi lidmi lepší, protože se mezi sebou bavili.

V dnešní době to jde všechno přes techniku. Počítače, mobily, tablety a všelijaké jiné vymoženosti. Lidé se dřív mezi sebou dokázali bavit i bez nich. V současnosti má podle mě dost lidí (zvlášť mladých) problém bavit se s jiným z očí do očí. I co se práce týče, tak hromada lidí láme ruce nad mladými, že se bojí práce a nejradši by seděli v kanceláři pěkně v klidu a čistotě. Špinavá práce neletí. A ruční taky ne.

Nechci tvrdit, že je to tak u všech. Určitě se najdou mladí, kteří se práce nebojí, ale podle mě je víc těch, co si budou stát radši za tou čistou prací.

Svět mojí babičky byl podle mě lepší už jenom ve vztazích mezi lidmi. Lidé byli otevřenější, vlídnější a nápomocnější k druhým. Dnešní doba mi přijde neosobní. Každý kope za sebe a na druhé nehledí. Dřív tomu tak, ale nebylo. Sice se vždy najdou lidé, kteří si pojedou za sebe a na druhé budou kašlat. V dnešní době snad dvojnásob
Tipů: 4
» 04.03.14
» komentářů: 2
» čteno: 741(10)
» posláno: 0


» 04.03.2014 - 12:07
Hazentla
Jojo... já si na jednu stranu většinou říkám, že jsem ráda, že jsem se narodila v době, kdy mi nejde o život, ale na druhou stranu mám občas pocit, že k sobě dřív lidi měli tak nějak blíž a bylo snazší poznat, kdo je kdo... Hezky napsané.
» 05.03.2014 - 11:22
Hazentla: já si hodně často říkám, že do této doby ani nepatřím. Každá doba měla svoje pro a proti a určitě celé minulé století nebylo zrovna růžové. Každá doba nějakým způsobem strádá. 20. století strádalo válkami a neustálými spory mezi státy. Furt se měnily režimy a lidi byli dost omezováni. V současnosti to funguje tak, že člověk strádá hlavně z té sociální strany.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Medvídek - I. kapitola | Následující: Medvídek - II. kapitola
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
narozeniny
Eyrekr [12], Tamara J [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.