Štěstí jako relativní pojem

» autorka: Lucynka
Na samém začátku si položme otázku, co je to vlastně štěstí? Znamená to krátké slovíčko opravdu tolik v životě člověka nebo se dá žít i bez něj? A proč, když se nám něco nepovede, neustále se vymlouváme na to, že nám štěstí nebylo nakloněno?
Tak já vám nevím. Možná je štěstí výhra v loterii, pravá láska, hezký slunný den při lyžování na alpských ledovcích nebo vyhnutí se zácpě na dálničním obchvatu. Možná je pro člověka nezbytně nutné, aby ve svém životě trochu toho štěstí měl. Jinak se cítí ošizený a nešťastný a často se tak uchyluje k věcem, jež by za normálních okolností nikdy neudělal. Pokud je štěstí něco opravdu tak důležitého, tak proč už se dávno neprodává v tabletkách nebo ve sprejích za nehorázné sumy. Ti co by s tím přišli, by určitě zbohatli a ti, co by si ho koupili, by propadli milné představě o tom, že jim tento rádoby vědecky a klinicky testovaný produkt zlepší život.
Takhle to ale nefunguje. Není žádný způsob, jak ho k sobě přivolat a už vůbec není žádný způsob, jak si ho koupit. No, nemám pravdu? Někdo ho prostě má a někdo ne. Těžko ale soudit, jestli je to štěstí, to co činí bohaté bohatými, krásné krásnými anebo zdravé zdravými.
Potřebujeme štěstí na to, abychom byli zdraví? Potřebujeme si ho zasloužit?
Pokud ano, pak se ptám, proč skvělí, milí lidé, co ve svém životě nikdy nikomu neublížili, nemocní rakovinou a jinými nevyléčitelnými chorobami? Udělali snad něco špatně, že se od nich štěstěna otočila zády? Třeba si jen za život natrhali málo čtyřlístků, nečekali o Vánocích na zlaté prasátko nebo nenosili na řetízku přívěsek ve tvaru podkovy. Patrně si všechno za dobu své existence poctivě vydřeli a nikdy nikoho o nic nežádali. Nespoléhali se na to, že jim bude štěstí nablízku, prostě konali. Paní Štěstěna pak asi pojala podezření, že ten či onen její služby prostě nepotřebuje, odvrátila se od něj a nechala ho jeho hroznému osudu.
To jsou přece takové nesmysly! Žádné štěstí není. Výhra v loterii – to není štěstí. Prostě to někdo zkusil, vsadil ta správná čísla, a vyhrál. Slunný den na zahraniční dovolené – to není štěstí, to je příroda. Pravá láska – to není štěstí, prostě byl někdo ve správnou dobu na správném místě.
Možná teď budu vypadat jako skeptik nebo (jak se tak říká) nevěřící Tomáš ale podle mě, je štěstí jen relativní pojem, který rádi používáme, abychom zakryli svou neschopnost nebo si nějak odůvodnili úspěchy druhých.
Znáte to pořekadlo: Každý svého štěstí strůjce? Má pravdu, protože co si člověk neudělá, to nemá.
Tipů: 6
» 03.03.14
» komentářů: 6
» čteno: 1322(16)
» posláno: 0


» 03.03.2014 - 18:08
Jóóó, kdyby byl život tak jednoduchý, jak uvádíš na posledních pěti řádcích... Ale jinak se mi tvoje úvaha líbí. K zamyšlení je určitě, i když ne se vším se ztotožňuju. U každého asi hrají dost velkou roli osobní prožitky.
» 03.03.2014 - 18:58
krizekkk
Štěstí, co je štěstí? Muška jenom zlatá... :-))
Je mi štěstím, že jsem tu a mohl jsem si to přečíst. A ty máš štěstí, že jsem tvůj druhý čtenář v pořadí. A Libres má štěstí na lidi. Etc. :-)) ST
» 03.03.2014 - 20:37
krizekkk: děkovala, klanila se - služebníček :-D ...děkuju moc za kladný komentář :) vážím si toho
» 03.03.2014 - 23:33
na otázku - co je to štěstí - už odpovídalo mnoho chytrých. A odpovědi se i dost lišily. Štěstí je pocit, který nám dělá dobře a spouští ho hodně věcí ......
Ta úvaha je dobrá. Komenty pod ní taky.
» 10.06.2014 - 07:27
Mít štestí - vyklouznout z nehody. Cítit se šťastným - radoST.
» 09.10.2015 - 14:42
Štěstí se nedá koupit.Je to stav Tvé duše a mysli.Srovnání životních hodnot a omylů.Zdraví,láska,Mír....

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Láska na třikrát

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.